Passie Pensioneert Nooit bij Magda van Tilburg

Wat is mijn grootste passie? Wat mijn grootste passie is? Na 30 jaar als toegewijd illustrator aan de leiband te hebben gelopen van slechtbetalende uitgevers? Pas sinds 2013, toen ik mijn eenvrouws-tekenbedrijfje heb moeten stoppen voor ‘n invaliden-uitkering wegens chronische bekkenpijnen, kan ik mijn passie weer voelen! De flow die je kunt ervaren bij het creëren van iets-uit-niets; zonder deadlines, zonder dat ‘n managertje je vertelt wat je allemaal in ‘n vierkante centimeter moet proppen, zonder lage honoraria.

Want in 2013 heb ik op m’n eigen tempo ‘n website leren bouwen, die als platform dient voor mijn passie: http://www.booxalive.nl Sindsdien werk ik 24/7 – zover mijn energie het toestaat – aan deze non-profit site. Mijn insteek: het ouderwetse leesplezier bevorderen, middels bewegende prentenboekjes en mythologische stripverhalen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Eeuwige rust, bevrijd zijn van mijn menselijk lichaam en aardse beslommeringen (zoals de hete adem van het UWV, belastingaangiftes, kankeronderzoeken e.d.). Bevrijd zijn van ‘het gedoetje’ dat dit leven ook voorstelt, zoals wijlen Denker des Vaderlands René Gude verwoordde.

Wat is mijn grootste angst? Dat mijn site na mijn dood niet meer kan worden voortgezet; dat al mijn prentenboekjes en verhalen, dat alle pixels in rook opgaan.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat ik mijn fantasie kan omzetten in bewegende tekeningen en slideshows met mijn klassieke graphic novels. Dat ik daar de baas ben, de regie heb en al mijn tijd zélf kan indelen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Door chronische pijnen ben ik slecht ter been en gedwongen mijn actieradius tot mijn flatje te beperken. Darwinzijdank komt het wereldwijde web ook hier door.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik te perfectionistisch wil zijn (en dan nog wel naar mijn eigen onzinnige maatstaven). Zo tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan moet ik die uil maar eens laten uitvliegen. 😉

Wanneer zou ik liegen? Wat ‘n rare vraag. Je zou eerder verwachten: ‘waarom zou ik liegen?’ Geen flauw idee.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Illustrator The Tjong Khing, mijn leraar op de Rietveld Academie. Al toen ik klein was en de Taptoe las, viel zijn werk me op. En zíjn leermeester, Marten Toonder, natuurlijk! En Moebius/Jean Giraud en Mucha en… zóvelen meer!

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Dat ik zelf de PR moet doen voor mijn verhalensite. Anders weet niemand dat het bestaat en heeft mijn werk – en dus mijn talent, mijn bestaan – geen enkele zin.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Vanaf 2013 ben ik – ondanks de pijn – door de bank genomen ontzettend tevreden (= voor mij ‘gelukkig’).

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat mijn werk blijft meetellen zolang ik mijn passie kan uitleven, zonder dat leeftijd ‘n rol speelt.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Alles – behalve mijn tekentalent, mijn humor, mijn vergaarde kennis en mijn intellect.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? De serie ‘Antiqua Signa’, stripverhalen uit de klassieke literatuur, met in de wolkjes de originele Latijnse teksten (Ovidius-Vergilius-Plautus), nu te zien in slideshows op http://booxalive.nl/klassieke-strips/. Niet bang zijn, de Nederlandse en Engelse vertaling staat ernaast.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Libelle zijn, met vleugels van parelmoer, zo licht als een veertje.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Thuis, dicht bij mijn comfy directricestoel, mijn laptop en de Wacom tekenpen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Restaurant Toscana op de Haarlemmerdijk, tegenover bioscoop The Movies. In Am*dam. Maar vooral de heerlijke maaltijden van http://www.marleenkookt.nl die gratis thuis worden gebracht.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Met stip is dat mijn dochter: vanaf dat ze ‘n kleuter was tot nu, Master of Arts in filmwetenschappen. Zij doorziet foutjes in compositie & kleurgebruik en straft de strenge rechter in mij genadeloos af.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Met iemand die verliefd zou kunnen worden op mijn tekenstijl en die met meer kennis dan ik mijn figuurtjes kan animeren – of op z’n minst mij daarbij helpt. En met ‘n professionele PR-man/vrouw!

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Het uitwerken van het dino-prentenboek dat ik zo’n 25 jaar geleden heb geschetst en waar mijn site nu ‘n perfect platform voor is. De tekst is van Hannemieke Stamperius, die in de jaren ’80 het feminisme ‘n enorme boost gaf met haar romans, zoals ‘En dan is er koffie’. Misschien kennen sommigen haar nog wel, onder haar alias Hannes Meinkema.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Geen rolmodel, maar een tastbare uitgever! Eentje die net zo van taal en klassieken houdt als ik, die mijn boekjes wil uitgeven zodat ze ook tastbaar zijn als de stroom ooit op is en de pixels vervagen…

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Zeg nooit nooit – maar voor elke dag dat ik er weer voor opsta, ben ik uitzonderlijk dankbaar!

Hoe kun jij contact met mij opnemen? * Email: magdigit @ online.nl * Of via het formulier op http://booxalive.nl/contact/ Antwoord binnen ‘n paar uur. * Bezoek ook https://www.facebook.com/Booxalive.nl/, vol leuke kunsttips en boox-nieuwtjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s