Passie Pensioneert Nooit voor Robert van der Kroft

Wat is mijn grootste passie? ‘Strips’ in de breedste zin van het woord, al van jongs af aan. Mee leren lezen, gaan verzamelen, eerst natekenen, zelf tekenen, schoolkrant, later in Donald Duck, Pep, Eppo, Sjors en Sjimmie, Claire, Droppie Water, e.v.a. Laatste jaren druk met ‘crossovers’: tijdschrift Zone 5300, strips en literatuur (boek waaraan ik werk), strips en muziek (radioprogramma), dit jaar een heel festival: ‘Cross Comix Rotterdam’
Wat is mijn idee van ultiem geluk? Altijd dingen kunnen doen waar je zin in hebt, in de tijd die jou uitkomt. Van je hobby je beroep kunnen maken. Nooit met tegenzin uit je bed opstaan.
Wat is mijn grootste angst? Ik leef gelukkig zonder angst. Misschien is de enige angst dat ik ooit angstig zal worden voor iets..
Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het eindresultaat. Een mooi stripalbum, dat (natuurlijk) weer mooier is dan het album ervoor.
Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Perfectionisme. Erg lastig, vooral voor mijzelf. Ik wil elke keer het beste maken, hopelijk weer beter dan de vorige keer. En erg tijdrovend.
Wat is mijn grootste valkuil? Enthousiasme. Nieuwe ideeën willen beginnen, waar dan eigenlijk geen tijd voor is. En die tijd dan toch maken door andere ideeën te laten liggen.
Wanneer zou ik liegen? Naar mijn idee nooit. Hooguit de waarheid verdraaien om pijnlijke mededelingen te verzachten.
Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Een aantal andere strips hebben mijn werk geïnspireerd. Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin, Natasja van Walthéry, e.v.a. Maar waarschijnlijker heeft het reclametekenen van mijn vader en wat slimme tips van hem, mij tot het plezier van tekenen aangezet.
Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De onderwaardering van ‘strips’ in Nederland. Het grote publiek komt niet verder dan ‘Smurfen’ of ‘Donald Duck’. Niks mis met die strips, maar er is zoveel meer. In een land als Frankrijk is het een aparte kunstvorm. Ik werk eraan dat in Nederland ook te bereiken. Nog een lange weg te gaan.
Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ieder stapje voorwaarts voelt weer beter. Het volgende nieuwe stripalbum, het nieuwe stripfestival Cross Comix. Het meest gelukkige moment gaat dus nog komen.
Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het zou een straf zijn te moeten stoppen met de dingen die ik het liefst doe. Geen pensioen voor mij. (Financieel trouwens ook niet, maar dat is weer een ander verhaal.)
Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wel onsterfelijk willen zijn. Ieder jaar lijkt weer leuker dan het jaar ervoor, daar zou ik nog honderden jaren mee door willen gaan.
Wat is mijn grootste professionele prestatie? Voor mijzelf lijkt daar nog steeds een stijgende lijn in te zitten. De grootste professionele prestaties moeten nog gaan komen.
Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Hetzelfde beroep natuurlijk. Waarschijnlijk wordt het tekenen digitaler, maar dat maakt aan de handeling niets uit: het visualiseren van het beeld dat je voor ogen hebt.
Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Op straat, waar het leeft. Ik heb jaren in Italië gewoond, bovenop op een stille idyllische heuvel, een waarlijk paradijs. Maar er gebeurde niets in het paradijs. Ik miste de inspiratie die al die andere drukke mensen geven.
Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? In Rotterdam opent iedere week wel een nieuwe -dan favoriete- plek. Tegen de tijd dat hij of zij dit leest, is er allang weer een nieuwe.
Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Misschien de uitgeverij waarvoor ik mijn hele leven al werk? In naam al vele malen veranderd vanwege fusie op fusie. Inmiddels als Sanoma niet echt een uitgeverij meer, eerder een aandeelhouders-conglomeraat. Anders toch zeker mijn Wiroja-Sjors-en-Sjimmie-compagnons: Wilbert Plijnaar en Jan van Die, met wie ik al sinds 1975 samenwerk.
Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Ik ben meer dan tevreden met alle mensen waarmee ik tot nu toe samenwerk, of samengewerkt heb. Maar ik sta open voor alle nieuwe ideeën én mensen die mijn pad nog gaan kruisen.
Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Na de pilot-versie van het nieuwe crossover-stripfestival Cross Comix Rotterdam, kijk ik uit naar de grotere versie van de festival volgend jaar, oktober 2017.
Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Geen rolmodel, maar het lijkt me leuk Willem-Alexander eens te ontmoeten en hem te vragen of hij in 1984 het Sjors en Sjimmie-verhaal gelezen heeft over de koninklijke familie, waarin hij een rol speelde als kleine jongen.
Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Hierboven moet wel duidelijk worden dat dit al het leven is waar ik van houd, en er nog ‘honderden jaren mee zou willen doorgaan’.
Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Facebook is meestal de snelste manier. Anders mail: robert@crosscomix.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s