Passie Pensioneert Nooit voor Jan Dijkgraaf

Wat is mijn grootste passie? In mijn werk: met mijn mening en/of het delen van mijn ervaringen anderen een schop onder de kont geven waardoor ze blijer worden van hun leven. En ultiem: als mensen daardoor het roer (of hun standpunt) radicaal omgooien.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Invallende avond, rustig strandje, intiem terrasje, loungemuziekje op de achtergrond, visjes direct uit de zee op de grill. En daar een goede Meursault bij. En mijn naasten.

Wat is mijn grootste angst? Ziekte. Ik hoop oprecht op een dag gewoon niet meer wakker te worden, al het andere lijkt me kut. Liever later dan eerder, uiteraard, want ik geloof niet in iets hierna.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Creatief zijn. Ideeën laten binnenkomen. En debatteren.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Over min 15 kilo zeg ik dat ik tevreden ben met wat het is.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik oprecht kwaad word als anderen me anders behandelen dan ze zelf behandeld willen worden. Ik ben dan in staat grote opdrachtgevers de vinger te geven. Vindt mijn accountant niet handig, maar ik wil van mijn relaties houden — of ik wil niks met ze.

Wanneer zou ik liegen? Als dat voor het bestwil van mijn kinderen is. Ik prefereer verzwijgen boven liegen, trouwens.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Jan D. Swart. Een briljante, creatieve journalist, die mij leerde dat je in ons vak door handig te zijn ook zakelijk succesvol kon zijn. Mits je jezelf bleef vernieuwen. En art-director Pieter van Acker, die bij Panorama, zorgde dat ik in beeld leerde denken én dat ik alleen nog aandacht besteedde aan wat mensen wel midden in mijn gezicht durfden zeggen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Lange beslistrajecten. Het is goed en we doen het of je mag het van mij laten zitten.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Om het cliché ‘Ik ben altijd gelukkig geweest en zo niet, dan ging ik wat anders doen’ (wel waar!) te vermijden: toen ik met Jan Roos op Radio 1 op de zondagnacht wekelijks twee uur ‘Echte Jannen’ deed.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat help ik mij hopen. Niks zo erg als uitrollen richting de kist.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Iets meer mildheid richting nare medemensen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Van mezelf een merk(je) gemaakt. Terwijl ik echt maar een eenvoudige boerenlul uit Eesterga ben, die toevallig wat talenten heeft en aanvoelt waar markt voor is.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Tweede Kamerlid.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? In Eesterga wonen 51 mensen. Dus ik verplaats me toch maar even voor deze vraag. Om te kajakken of te wandelen in de Weerribben en terug te komen met een zak vol ideeën.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Zoals na de vorige vraag wel logisch is: thuis. In het nabijgelegen Lemmer: in najaar en winter bij pizzeria La Gondola en in lente en zomer Beachclub Lemmer.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik ben een Einzelgänger.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Jan Roos. Maar die kans, die we kregen bij Geenstijl, heeft ie verpest door lijsttrekker van VNL te worden.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Dat is geheim. Maar als het doorgaat, gaat mijn leven op zijn kop. En als het niet doorgaat: ik heb een plan voor een sprekersbureau in de kast liggen. Dan haal ik dat er uit, als extra activiteit van mijn winkeltje.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Mijn vader. Die is in 2008 overleden. Verder heb ik ze niet.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Ik schrijf, ik spreek, ik coach. Ik zie geen enkele reden om daarmee te stoppen. Wel om selectiever werk aan te nemen, zodat ik meer kan reizen als mijn vrouw (hoofd P & O bij een groothandel) ooit minder gaat werken.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

@jndkgrf op Twitter, 06-50208103 op de iPhone en Straatweg 21 in Eesterga voor wie in de buurt is.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s