Passie Pensioneert Nooit voor Peer Retera

Wat is mijn grootste passie? Humor. Overal en ten alle tijden toepasbaar. In mijn bedrijfsanimaties, die vaak inhoudelijk vaak serieus zijn, pas ik toch altijd humor toe. Het relativeert het leven. Bij de crematie van mijn vader, begon ik de dienst met een mop…over de dood. Maar ik heb ook concretere passies: Rugby (vanaf 1974, 1978 Jong Oranje), reizen (Van Noord- tot Zuidpool (zie foto) en van USA tot New Zealand, koken (en opeten) Fotografie (van professional terug naar amateur), Astronomie.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Om zo zorgen-vrij te leven als het maar kan. Ik wil dat iedere dag een feestje is, een zo leuk mogelijke dag maken. Natuurlijk kan dat niet altijd. De shit komt vanzelf. Maar die probeer ik zo snel mogelijk op te lossen om door te gaan met een mooie dag.

Wat is mijn grootste angst? Beperkingen van ouderdom. Vooral als deze beperkingen mijn werk gaan beinvloeden

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het creëren. Er is niets en ik maak iets. Daarbij inventief te zijn. Nieuwe richtingen, processen of inzichten bedenken.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Nonchalance

Wat is mijn grootste valkuil? Te veel passies op mijn vork.

Wanneer zou ik liegen? Ik denk dat we allemaal wel eens liegen ‘leugentje om bestwil’. Maar hoe ouder ik word, hoe minder dat ik lieg.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Mijn ouders. Beiden waren zeer creatief: Pa tekende zijn hele leven cartoons en mijn moeder was een begenadigd schilderes.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Achter slecht betalende klanten aan te moeten zitten. Aan fakers, aan voordeur- en telefoonzeuren.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? 1 juni 1996. Ik nam toen ontslag bij de gemeente Eindhoven en vanaf dat moment kwam het op mijzelf aan. Mijn zaak bestond toen al 5 jaar maar toen kon ik er ziel en zaligheid inleggen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? De reden dat ik nu 25 jaar mijn eigen bedrijf heb en nooit meer wil stoppen met werken. Van je hobby werk maken is een andere manier van energiegebruik. Mijn omgeving vraagt wel eens wanneer ik stop. Mijn enige antwoord is: wanneer ik mijn laatste adem uitblaas en ik met mijn oog langzaam over mijn tekenpen zak.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niet iets dat met naam en toenaam te benoemen is. Maar onder het mom van ‘Ken Uzelve’ schaaf ik dagelijks aan mij zelf. Voor de buitenwereld vaak niet direct merkbaar.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Een opdracht die op dit moment (okt 2016) actueel is: Een whiteboard Animatie maken voor de RFU in London, de grootste rugbybond ter wereld en welke vanaf volgens jaar door vrijwel iedere rugbytrainer en -coach bekeken gaat worden.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Hetzelfde als nu of anders stand up comedian.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Ik krijg overal ideeen, niet specifiek een plek in de stad (Eindhoven) Opvallend is dat ik vaak in de sauna of op vakantie ideeen heb. Dan staan je hersenen even in een andere stand en is er meteen ruimte voor nieuwe dingen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Mijn eigen keukentje

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik denk mijn wijlen vader. Hij was onderwijzer en gebruikte zijn eigen cartoons om zijn lesstof te ondersteunen. Een paar jaar geleden heeft hij een speech opgedragen aan mij tijdens een familiefeest waarin hij zijn waardering voor mij uitte. (Nog steeds kippenvel) Hij had veel bewondering voor het feit dat ik mij het tekenen zelf had aangeleerd en er uiteindelijk van kon leven. Blij dat ik die speech gefilmd heb.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Met niemand. Ben mbt tot werken nogal een individueel ingestelde mens. Dat heeft zijn beperkingen maar het geeft me vooral alle vrijheid.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? De opdracht die ik twee weken geleden heb gekregen: voor Omroep Brabant 10 animaties maken tbv een nieuwe informatieve serie voor 2017.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Chris Meledandri, de bedenker van de Minions, de coolste cartoonfiguurtjes sinds Snoopy.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Kan er mij niets bij voorstellen! 

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

www.reterastudios.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s