Passie Pensioneert Nooit bij Kees Schaepman

Wat is mijn grootste passie? Los van verliefdheid en andere voorbijgaande passies, heb ik één liefde die mij blijft fascineren en dat is mijn ambacht, de journalistiek.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Een artikel of een uitzending waarin alles klopt en niets ontbreekt. Dat is een illusie natuurlijk, journalistiek is de kunst van het eeuwig onvoltooide.

Wat is mijn grootste angst? Leven zonder angst lijkt mij ongezond, maar ik ben bang voor onbedwingbare paniek. Ik heb daar één keer, tijdens een beschieting in Iraaks Koerdistan, dicht tegen aan gezeten en leerde zo mijn eigen grenzen kennen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het aantrekkelijke van mijn werk is dat het mij gesalarieerd en gefaciliteerd voortdurend in staat stelt mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Lange tenen, ik kan er niets aan doen, ik ben ermee geboren.

Wat is mijn grootste valkuil? Drift, maar die heb ik gelukkig aardig onder controle gekregen.

Wanneer zou ik liegen? Ik kan niet zoveel met dat woord, liegen. Een wereld waarin alleen de waarheid, niets dan de waarheid wordt verteld (‘Wat heeft u een afschuwelijke jurk aan’) lijkt mij niet bijzonder aantrekkelijk. Ik heb trouwens op zoek naar de waarheid (de essentie van mijn vak) regelmatig de waarheid enigszins verbogen, bijvoorbeeld door mijn beroep te verzwijgen om een grens over te komen.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Dat is een vraag waar ik een tijd over moest nadenken voor ik tot de conclusie kwam dat ik er geen antwoord op heb.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het zwarte gat dat dreigt na afsluiting van een groot project. Ik heb trouwens ook een hekel aan dwingende formats, zoals deze vragenlijst. Zulke formats leiden in mijn vak vaak tot inperking van creativiteit. Journalistieke formats veranderen verrassende rivieren vaak in saaie kanalen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Vrijwel iedere keer na een geslaagde uitzending, als de laatste letter van een artikel of een boek getikt was, of als de persen draaiden voor een blad waarvoor ik verantwoordelijk was, al wist ik dat daarna het zwarte gat dreigde.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het is een waarheid als een koe. Als mensen mij ‘ex-journalist’ noemen, schiet dat mij in het verkeerde keelgat. Ik ben journalist en dat blijf ik.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Daar is het te laat voor, ik ben nu zeventig en heb geleerd met mezelf te leven zoals ik ben.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Journalist natuurlijk.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Zo kijk ik niet naar mijn werk. Bij ieder nieuw project denk ik dat het mijn grootste prestatie gaat worden, anders zou ik er niet aan beginnen. Als het voltooid is, besef ik dat mijn grootste prestatie nog steeds niet is geleverd.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Ik woon niet in een stad maar in een klein dorp, in een boerderijtje met een stukje land erbij. De meeste ideeèn (of het de beste zijn, weet ik niet’) krijg ik als ik met mijn hond wandel.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Er is in mijn dorp maar één eetgelegenheid, de plaatselijke herberg. Ik kom daar alleen in de zomer, vanwege het terras.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn geliefde.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Met mijn collega Rudie Kagie, mijn mede-hoofdredacteur voor een nieuwe krant die in maart 2017 gaat verschijnen.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Naar ‘Argus’, het nieuwe blad waar ik nu aan werk. Voor nieuwsgierige lezers: alle informatie over ‘Argus’ is te vinden op de site: argusvrienden.nl

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Er zijn talloze mensen die ik graag zou willen spreken, maar nu juist liever geen rolmodellen. Bewondering levert meestal geen goede basis voor een stevig journalistiek gesprek.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Ik houd van dit werk en ook van de rust van het leven op mijn boerderijte.

Hoe kun je contact met me opnemen?

Via de site argusvrienden.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s