Passie Pensioneert Nooit voor Ronald Tolman

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het behouden van de eerste impuls waarmee een kunstwerk gemaakt wordt.De kracht van een potlood krabbel niet verloren te laten gaan als ‘invenzione’ voor een ets, een beeld of een schilderij.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Als vader en grootvader is de liefde van mijn kinderen en kleinkinderen het ultieme geluk. Als kunstenaar stemt het mij zeer gelukkig dat mijn werk voor zoveel verschillende mensen van belang blijkt te zijn.

Wat is mijn grootste angst? Te moeten kiezen tussen diep verdriet of niets.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De bedachtzame en omsingelende bewegingen als aanloop voor het werk. De voorbereidingen om zo geconcentreerd mogelijk te komen tot het maken van een ets, letterlijk ‘de plaat poetsen’, kleuren uitzoeken, wachten hoe de ets uit het zuurbad tevoorschijn komt. Later leerde ik beter delegeren maar als jonge kunstenaar begon het werk al bij de materiaalkeuze, het opspannen van mijn doeken, lijmen met beenderlijm, gronden, eigen temperaverf maken. Ook het lassen van de armatuur voor de monumentale sculpturen is altijd een fijn avontuur. De vreugde en de spanning waarmee een ontdekkingsreis begint.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Argwaan en ongeduld.

Wat is mijn grootste valkuil? Ongeduld en argwaan.

Wanneer zou ik liegen? Als het van levensbelang is. Een aardige variant is het verzwijgen van de waarheid om de werkelijkheid voor een ander dragelijk te maken.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik ben niet zo goed in hedendaags bewonderen. David Hockney vind ik een belangrijk kunstenaar en ook het werk van de schotse schilder Peter Doig vind ik prachtig.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Mijn werk maak ik met hart en ziel. Als het resultaat niet is geworden wat me voor ogen stond, verniel ik het en begin opnieuw. Immers, een slecht resultaat is ook een resultaat. Op naar het volgende avontuur.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Het plaatsen van grote beelden gaat vaak gepaard aan gelukzalige momenten. De Gasunie die door de plaatselijke banketbakker een kleine versie van het beeld in marsepein liet maken. Ooit mocht ik het beeld ‘De Zon’ maken voor koningin Beatrix en kwam er tot besluit uit het paleis een lakei de beeldentuin in wandelen met een dienblad met twee glazen witte wijn… Als oudste debutant in de wereld van het prentenboek ben ik het meest gelukkig met de samenwerking met mijn dochter.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Voor mij betekent ‘prettig weekend’ niet meer dan twee werkdagen en hoewel ik het veel harde werkers van harte gun hoop ik nooit met pensioen te hoeven gaan. De begenadigde kunstenaar Panamarenko is bij mijn weten de enige kunstenaar die zichzelf gepensioneerd verklaarde.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Behalve met veel plezier passief genieten van muziek, bespeel ik geen enkel instrument. Daar had ik beter mijn best voor moeten doen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn werk is sterk autobiografisch en ontstaat uit de onontkoombare gewoonte om te werken. En zo’n werkdag begint met het streven om iets groots tot stand te brengen. Wat natuurlijk zelden lukt.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik werk waar ik leef en dat kan overal zijn.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Herinneringen die ik deel met de mensen die mij lief zijn.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik koester mijn bescheidenheid en hoop dapper en loyaal te zijn.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De uiterwaarden van de Waal, ik hoef vanuit ons woonhuis, annex atelier, de dijk maar over te steken om buitendijks een half uur met mijn hond te wandelen voor ik aan het werk ga. Te paard door de bossen bij Groesbeek of erven over de grens door het Reichswald zijn onontbeerlijk voor de vergetelheid om door te kunnen werken.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Hotel Restaurant ‘t Spijker in Beek bij Nijmegen waar ik op dit moment tijdens de lunch deze vragen beantwoord. Aan te raden is hier de zeetong, nota bene niet aan de Noordzeekust maar in het binnenland, onder aan de heuvels van Berg en Dal.

Welke boeken hebben mijn leven beinvloed en hoe? In willekeurige volgorde, Masse und Macht van Elias Canetti, het complete oeuvre van Roger Martin du Gard, Leven en Lot van Vasili Grossmann, de memoires van Giacomo Casanova, de brieven van Van Gogh, de persoonlijke notities van Marcus Aurelius en om dicht bij huis te blijven, De Uitvreter en het Natuurdagboek van Nescio. Onder andere deze boeken verrijkten mijn denken over ons bestaan, waarom wij mensen doen wat we doen. Recent uitgebreid met Melvilles kleine meesterwerk, ‘Bartleby, the Scrivener. A Story of Wall Street’

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Als ik mijn boekenkast laat omvallen dan zie ik Tacitus en Flavius Josephus, Nabokov en Nescio, Celine en Benvenuto Cellini, Modiano, Kafka, Babel, Proust, Toergenjev, Flaubert, Malcolm Lowry, Anthony Powell. Allemaal en nog veel meer om te lezen en te herlezen. Literatuur is een leidraad in mijn werk en mijn leven.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Een maandelijks terugkerende gewoonte om in Amsterdam met mijn vriend Constant te lunchen. Vaak werd de dag besloten door Jan Kalkman op viool en Constant op gitaar. Als ik midden in de nacht thuiskwam en de telefoon opnam speelden ze bloedserieus de tearjerker ‘Liebesleid’ van Kreisler, ‘die Liebe kommt, die Liebe geht”. Beide mannen zijn overleden, stel je voor dat op mijn laatste dag de telefoon over gaat…

Wie is mijn held of heldin in fictie? Er is een tijd geweest dat mensen net zo beroemd wilden zijn als Mickey Mouse en hij bestond niet eens.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? De vechtjas Marcus Aurelius die tot inkeer komt. Churchill die blunderend en gloriërend de westerse beschaving overeind hield. Angela Merkel, op hoop van zegen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Edipo Re van Pier Paolo Pasolini, een eigenzinnige interpretatie van het antieke drama van Sophokles waarin Oedipus, gespeeld door Franco Citti, van het orakel te horen krijgt welk tragische lot hem te wachten staat.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Voor de scheppende kunstenaar is onafhankelijkheid een groot goed, Als hij of zij hard kan werken en zich staande kan houden in deze prachtige grimmige wereld mag je van geluk spreken. Dikwijls voel ik mij zo’n geluksvogel.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? ‘Ars longa, vita brevis’, de kunst is lang, het leven kort. Het deuntje wordt al eeuwenlang gezongen, van Hippocrates tot aan de jolige rappers van nu. Mijn leven en mijn werk zijn onontkoombaar met elkaar vervlochten, ik kan niet anders dan kunstenaar zijn.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Echtgenote Connie, partner en medeplichtige.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik heb samengewerkt met acteurs en dichters, misschien in de toekomst met een musicus om statische kunstwerken tot leven te wekken. Met plezier denk ik terug aan de etsen die ik samen met Constant maakte in mijn atelier. We speelden schaak en telkens wanneer de een aan zet was, werkte de ander aan de ets. Door beurtelings aan dezelfde ets te werken ontstonden de vrolijke raadselprenten waar nauwelijks een touw aan was vast te knopen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Naar een nieuw prentenboek dat ik samen met mijn dochter Marije maak en dat in het najaar verschijnt. Opnieuw met ons gelukzalige recept, ik maak de etsen en Marije tekent het verhaal. Afgelopen najaar waren wij eregast op een literatuurfestival in Buenos Aires. Ons avontuur was zo inspirerend dat wij terug in Paises Bajos direct vol enthousiasme aan het werk zijn gegaan.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Met het noemen van namen zou ik teveel mensen uitsluiten omdat ik hou van iedereen die oprecht met hart en ziel, zelfs met bloed, zweet en tranen, probeert met zijn werk de wereld een beetje mooier te maken.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? De prentenboeken ‘De Boomhut’ en ‘Het Eiland’ van Marije Tolman en mij zijn overall verkrijgbaar, het nieuwe boek verschijnt in het najaar. In voorbereiding is een retrospectieve tentoonstelling over mijn werk, beelden, schilderijen etsen. Nieuws hierover zal vanaf half februari te zien zijn op de geheel vernieuwde website.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Professor Robbert Dijkgraaf die via de kunst de wereld van de wetenschap betrad.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? http://www.ronaldtolman.nl

06-36199440, 024-6772392

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s