Passie Pensioneert Nooit voor Simon van der Sluijs

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik ben altijd gedreven om een idee visueel te maken omdat ik nieuwsgierig ben naar hoe het eruit zal zien.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ik geloof niet dat ultiem geluk bestaat, het is een misschien een abstracte wens die iedere keer als de vraag wordt gesteld anders beantwoord kan worden.

Wat is mijn grootste angst? Op mijn leeftijd – het vermogen te verliezen creatief bezig te zijn.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik hou ervan als een goed idee opduikt en als het eindresultaat me beweegt. Het proces kan én heel interessant zijn maar ook een grote worsteling.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Te snel iets willen doen en het daardoor meer dan eens moet herhalen voordat ik het juist heb. Het te snel willen doen is het gevolg van de nervositeit van de drang om een idee visueel te zien.

Wat is mijn grootste valkuil? Niet geduldig zijn op het juiste moment.

Wanneer zou ik liegen? Als je opgroeit als een katholiek jongetje die op de lagere school zowat iedere week moest gaan biechten dan leer je professioneel te liegen. Als je ouder wordt groeit dat er gelukkig meestal weer uit. Ik lieg dus niet meer maar soms mag de waarheid wat gemasseerd worden.

Welke personen in mijn professie die nu leven bewonder ik het meeste? Dat zijn er veel en nogal uiteenlopend van Jan Fabre tot Odd Nerdrum en Neville Tranter, van Kenne Gregoire tot Akram Khan, van Lita Cabellut tot Marc Janssens en Helnwein en zo nog meer….(google deze kunstenaars als je ze niet kent, zeer de moeite waard!!)

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De voortdurende twijfel en geworstel om het juiste beeld te vinden. Omdat ik over diverse disciplines werk, 2D en 3D, is een van eerste vragen altijd: hoe zal ik het doen? Schilderen, tekenen, gemengde technieken, 2D, 3D?

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Recentelijk: ik heb de afgelopen 6 jaar ook een theater company gehad waar we poppen gebruikten als karakters. De laatste show ‘In Absentia’ was semi autobiografisch en was heel succesvol, met spelen voor uitverkochte zalen en hele goede reviews. Visueel was die show een project waar ik trots op was en graag speelde. (https://vimeo.com/67272848 voor de trailer; https://vimeo.com/70385260 voor de hele show – een opname van een repetitie) We deden ook apart straattheater: https://vimeo.com/39239745

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Mijn hele leven heb ik me gepassioneerd gevoeld voor de kunst, een passie die nooit met pensioen zal gaan. Iedere dag kijk ik naar kunst: schilderijen, beeldhouwwerken maar ook theater en dans. Volgens mij ben ik ermee geborenen zal ook mijn laatste levensdag ermee gevuld zijn. Mijn vroegste herinneringen zijn aan de kleuterschool waar ik niet kon wachten de schilderhoek in de gaan en daar de hele dag te blijven maar ook gisteren voelde ik de passie voor de projecten waar ik nu mee bezig ben.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Meer zelfvertrouwen en meer geduld aan het begin van een project.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat is hetzelfde antwoord als de vraag over wanneer ik het meest gelukkig was met de toevoeging dat toen ik 50 werd (inmiddels ook al weer 12 jaar geleden) ik een installatie heb gemaakt van 50 getekende zelfportretten die ik hier in Christchurch, New Zealand (in de galerie die ik toen had) als in de galerie van mijn, inmiddels overleden, kunstenaar broer in Nederland heb geëxposeerd.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  Ik denk dat het een privilege is om in New Zealand te wonen en te werken ondanks de traumatische gebeurtenissen van 2010 en 2011 met de verwoestende aardbevingen die we hier in Christchurch hebben gehad. En sindsdien de voortdurend onrustige aarde. Maar ik woon hier inmiddels 27 jaar en heb geen plannen te verhuizen. Maar als ik echt een keuze had dan zou een onbewoond eiland met lekker weer mijn voorkeur hebben….

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik heb niet echt een meest waardevol ding. Ik verzamel een hoop en heb objecten die om verschillende redenen, vaak emotionele, waardevol zijn.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Gevoel voor het ongewone.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Die plek is in mijn hoofd, waar het zich dan ook bevind.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Dat zal voor de meeste mensen weinig betekenen maar op het moment is “The Bicycle Thief” in Tai Tapu (dicht bij Christchurch) mijn favoriete restaurant en Michellis in Christchurch mijn favourite cafe.

Welke boeken hebben mijn leven beinvloed en hoe? Ik lees veel maar het zijn vooral kunstboeken die mij inspireren en mijn denken beïnvloeden.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Val McDermid, Belinda Bauer, Joe Nesbo, Henning Mankell, Tommy Wieringa en vele anderen….

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Begin de dag met mooie rustige klassieke muziek, mooi vioolconcert of zo, lekkere pop in de middag en dat kan van alles zijn Adele, David Bowie, Queen, Elbow, en bedachtzame muziek in de avond, misschien wat dramatische arias en/of gevoelige nummers van Herman van Veen, Frank Boeijen, Michael Prins om eens lekker bij te huilen….

Wie is mijn held of heldin in fictie? Batman en Kuifje

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik bewonder iedereen die opstaat voor een ander, de mensen die belangeloos hun tijd geven of dat nu een bekende persoon is of mijn buurman of een totaal onbekende.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? De film die ik het meeste heb gezien is “The Hunger “ met Catherine Deneuve en David Bowie en een goede tweede is ‘Melancholia’ van Lars von Trier. En verder moet je gewoon alles zien van Terry Gilliam, Tim Burton, Peter Greenaway en Monthy Python

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is mijn leven en werk

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn vriendin

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Als iedereen beschikbaar zou zijn? Neville Tranter en/of Jan Fabre en/of Akram Khan en/of The Phantom Limb Company (nogmaals: google deze kunstenaars als je ze niet kent, zo de moeite waard!!)

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik ben bezig met drie exposities als een triptiek voor 2018 en 2019. Het eerste deel in 2018 en deel twee en drie in 2019. Ik kijk uit naar nieuwe ideeën die zich aan zullen dienen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Neville Tranter, Kenne Gregoire, Jan Fabre, maar dichter bij huis Richard Taylor van Weta Workshop in Wellington

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Mij ontmoeten als je naar Little River in Canterbury, New Zealand komt. Voorbeelden van mijn werk kun je zien op simonvandersluijs.com

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Kenne Gregoire, Neville Tranter en/of Charlotte Puijk Joolen van Het Magisch Theatertje in Maastricht

Hoe kun jij contact met mij opnemen? simonvandersluijs@gmail.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s