Passie Pensioneert Nooit voor Karel Kindermans

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Tekenen is mijn passie. Dan ben ik geconcentreerd, ontvankelijk, gefocust en zo verder. Ik heb het altijd beschouwd als iets waarvan ik niet financieel afhankelijk wilde zijn. Er kleeft een groot risico aan om van je hobby je werk te maken. Een grote uitdaging. Jullie zullen vast niet voor niets begonnen zijn aan ‘passie pensioneert nooit’.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk? Hm. Het ervaren van flow is wel een van de mooiste ervaringen die deze passie met zich mee brengt. In elke vezel betrokken zijn bij iets dat op dat moment het meest belangrijk is. En na afloop weer makkelijk is te relativeren.

Wat is mijn grootste angst? Mijn angst heeft alles te maken met ballast. Spookjes die het onmogelijk maken om op te stijgen. Een groot kluwen aan ‘losse eindjes’, vaak praktisch van aard. Het voordeel van dat kluwen is denk ik dat het het zicht op de allergrootste angst ontneemt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik noem mezelf een tekenende verteller. Inhoudelijke betrokkenheid laat ik samengaan met een gevoel van noodzakelijkheid. In het begin van een project is het aftasten, verkennen, dwalen en verdwalen een favoriete fase. Uiteindelijk probeer ik al tekenend weer orde in de inhoud te krijgen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik wil heeeel graag niemand lastig vallen, maar dat kan gemakkelijk in het tegendeel uitpakken.

Wat is mijn grootste valkuil? Als je niet weet waar je heen gaat, eindig je waarschijnlijk ergens anders. Mijn grootste valkuil is dat ik mijn doelen intuïtief stel. Je kunt stellen dat dit onmogelijk samengaat.

Wanneer zou ik liegen? Wat mij betreft is dit een van de mooiste paradoxen: ‘De waarheid liegen’. Als tekenende verteller rust de schone taak op me om te liegen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik schreef eens een brief aan de Engelse tekenaar Ralph Steadman in de veronderstelling dat hij me verder kon helpen. Hij gaf me de wijze raad: you have to do it all alone.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Het kwam eens voor dat ik na een vervelende ervaring het bos in ging om afleiding te zoeken door middel van tekenen. Ik heb geen sterkere herinnering aan het maken van een tekening, waarin ik emotionele energie kon ombuigen en opgeruimd het bos weer uitkwam.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik heb altijd met de nodige bravoure gezegd: ik stop pas als ik word ingekist. Maar dat is wel een beetje grootspraak. Ik hoop het maar. Al te vaak ligt de passie al klaar in zijn eigen kistje.

Welke boeken hebben mijn leven beinvloed en hoe? De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Van Miguel de Cervantes Saavedra. Zijn portret zit in onze portemonnee. Hij staat op de Spaanse 50 cent. Ik las het toen ik twintig was. Later, in 2004 heb ik een poging gedaan om nieuwe illustraties te maken. Dat heeft invloed gehad op mijn leven. Het lukte niet, maar juist daarom. Ik kwam daardoor spreekwoordelijk in goed gezelschap terecht.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Sharon. Mijn partner is in ieder geval niet ‘het goede gezelschap’ waarover ik het zojuist had. Ze is namelijk uit ander hout gesneden. Ze is het tegenovergestelde van ‘de Don Quichot’ in mij. Ze geeft me tools in handen om vat te krijgen op de realiteit met passie en inzicht. Zij vertelde op onze eerste dag – laat het de tweede zijn geweest – dat een goed team bestaat uit mensen die voor 70% hetzelfde kunnen en voor de overige 30% elkaar aanvullen vanuit een eigen specifiek en bijzonder talent. Het klinkt nu misschien als een gemeenplaats, maar ze veranderde mijn blikveld. Ze is erg goed om het menselijk kapitaal te benutten. Maar ze zal mijn partner in crime niet worden, want ze houdt zakelijk en privé gescheiden.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Op de eerste plaats zou ik graag met anderen willen werken. Dat is lange tijd anders geweest. Lange tijd heb ik op mijn eigen plekje mijn eigen ding gedaan. ‘Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.’ Dit Afrikaanse gezegde vat de kern goed samen. En dan zou ik graag samenwerken met iemand met passie voor ondernemen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Er staat veel op stapel dit jaar. In mei/juni heb ik een expositie ‘couleur locale’ met vrij werk bij Walgenbach Art & Books, in Rotterdam. Op 31 augustus gaat een tentoonstelling open in De Sjoel in Elburg over Antisemitisme en de kerk waarvoor ik veel tekeningen ga maken en waarvoor ik de vormgeving ga doen.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Sharon Elsendoorn.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Via mijn website gaat het lukken: http://www.kindermans.nl

https://www.bol.com/nl/c/algemeen/karel-kindermans/757076/index.html?lastId=8299

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s