Passie Pensioneert Nooit voor Willemien van Gurp

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De grootste passie als beeldend kunstenaar ervaar ik als ik helemaal op ga in mijn werk. Als er als het ware een dialoog ontstaat tussen het werk wat ik aan het maken ben en mijzelf. De gecreëerde beelden nemen soms de leiding, dan volg ik de beelden die ik maak, de beelden die ontstaan. Vooral de verrassing van hetgeen ontstaat vind ik een genoegen. Een heel andere manier van in een flow komen is door te schilderen op live muziek, dan geef ik me geheel over aan de muziek en improviseer beeld op het doek. Het is dan als een soort dansen. Die vrijheid vind ik heerlijk om te ervaren. Naast de passie als beeldend kunstenaar, ervaar ik ook een bijzondere passie en liefde voor mijn gezin. En roeien op de rivier de IJssel vervult me van een diep besef van ‘bestaan’.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk ervaar ik als ik in een flow zit en de ene na de andere tekening ontstaat, die me dan ook nog zelf verrassen. Dat vind ik bijzondere cadeautjes.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is ten aanzien van mijn werk is dat ik niet meer zou kunnen zien. Omdat het zien van het ontstaansproces zo ontzettend bijzonder is.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Naast het genieten van de verrassing tijdens het ontstaan van de beelden, geniet ik ook erg van de samenwerkingen met andere kunstenaars. Zowel in de online-atelier-sessie via Skype en Zoom als ook in mijn atelier. Door de samenwerking en het bespreken van elkaars werk, ervaar ik vaak een eye-opener, een versneld proces. Door afstand te nemen tijdens het beeldend proces, kan ik op een andere wijze naar mijn werk kijken, en er vervolgens weer induiken. Het in een enkele lijn iets treffend neerzetten is ook steeds een uitdaging, evenals het steeds weer aangaan van het onbekende.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik hou van mijn eigenschap van verzamelen, omdat ik elke keer weer zo’n blij gevoel ervaar van een bijzondere ontdekking. Het heeft echter de keerzijde dat dit veel ruimte inneemt. Af en toe moet ik mezelf dwingen om spullen weg te doen, anders slipt het atelier dicht. En ik vind het heerlijk overal in het huis te werken, en mijn spullen gewoon te laten liggen omdat ik er dan gewoon aan verder ga als ik er zin in heb. Dit vraagt soms nogal wat van mijn man. Als ik de eettafel helemaal opgeruimd heb, is hij daar altijd weer opgetogen over.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn grootste valkuil is om met veel enthousiasme overal ja op te zeggen, en er dan even later achter te komen dat dat helemaal niet handig is. Ik probeer nu mezelf daar iets beter voor te beschermen door nu eerst te zeggen dat ik het een geweldig idee vind, maar dat ik er even over na wil denken.

Wanneer zou ik liegen? Ik vind dat ik niet mag liegen. En als ik de waarheid te lastig vind om te vertellen, dan zeg ik in eerst instantie enkel dat ik iets niet wil doen, zonder verdere reden. Dan blijf ik mezelf daar trouw in.

Welke personen in mijn professie bewonder ik het meeste? Picasso bewonder ik enorm, evenals Marlene Dumas, vooral haar portretten ontstaan uit inktvlekken. De lijnen van Modigliani, de sfeer in de etsen van Krin Rinsema, het materiaalgebruik van Kai Savelberg. De speelsheid van Wim Hofman, de losheid van Jasper Krabbe, het heerlijke gedurfde van de Cobra-groep. De paarden van Marino Marini. Simone Signoret vind ik een fantastische actrice evenals Juliette Binoche.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik zou heel graag willen dat iemand anders PR voor me zou doen, dat er iemand is die mijn werk de wereld in brengt en daarvan geniet. Ik zou dit dan in de vorm van een kunstwerk kunnen belonen. Zodat ik de energie die ik nu kwijt ben aan exposities regelen, om kan zetten in beeldend werk.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig in mijn werk? Ik kan me de betovering nog herinneren toen ik als student creatieve therapie voor mijn eindexamen tekeningen maakte met pastelkrijt, en dat mijn hand een zelfstandig leven leek te hebben, er ontstonden beelden die ik niet had kunnen verzinnen. De beelden stroomden als het ware uit me, dat was een bijzonder magische ervaring. Ook nu ben ik het meest gelukkig in mijn werk als ik na een worsteling ineens in een flow zit, en er beelden ontstaan die me blijven boeien, waar ik niet op uitgekeken raak. Vaak is dit door iets wat ik niet kan verklaren of begrijpen, die iets in mij raken dat zich niet op cognitief niveau afspeelt, maar op zielsniveau.

Wat zegt de uitspraak “passie pensioneert nooit” mij? Binnen onze vereniging de VBK (Vereniging Beeldend Kunstenaars) is er een kunstenaar van 80 jaar, als ik haar en haar werk zie dan geeft dat zo’n geweldig gevoel dat je je passie altijd kan blijven beoefenen. Zonder mijn passie zou ik het leven maar half leven. Dus het beeldend werken blijf ik altijd doen, wat voor een aanpassingen er ook nodig zijn of problemen die om een oplossing vragen, het creëren zal doorgaan.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou graag willen dat ik altijd helder heb wat ik wil, waar ik mijn energie aan geef, en als ik ervan af wijk dat ik weer snel terug kom bij mijn focus, bij datgene wat me goed doet in het leven. Ik zou graag de discipline willen hebben om elke ochtend yoga te doen, en dat ik ook een kwartier ‘stilte’ inbouw in de ochtend. Dat zou ik heel gemakkelijk moeten kunnen doen, vind ik, daar ik soms moeite heb om in de ochtend op gang te komen. Maar blijkbaar is het nog niet zo eenvoudig.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Heel bijzonder heb ik de expositie “gekozen door vrienden” ervaren in Galerie de Blauwe Deur in Almen. Voor mijn 50ste verjaardag hebben alle vrienden en familie een werk van mij gekozen, die ze graag op de expositie wilden zien met daarbij geschreven waarom dit werk hen inspireerde. Van dit geheel hebben Gea Zieverink en Anja Verbers een boekje gemaakt. Ook de presentatie van het beeld- en gedichtenkistje “loslaten” met gedichten van Boudewijn Betzema en tekeningen erbij van mij. Met een 5 meter hoog draaiende mobiel van bamboe met daaraan mijn originele tekeningen bij boekhandel Praamstra in Deventer was een bijzondere wijze van presenteren. En vorig jaar voelde ik me vereerd dat ik bij het concert van Remy van Kesteren en Eric Vloeimans mocht schilderen, ter plekke.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik kan nu al kiezen of ik thuis werk of in mijn atelier, of ik samenwerk of alleen. Zolang ik de mogelijkheid heb om beeldend te werken, zal me dit veel levensenergie geven. Ergens is er nog steeds een wens in mij om aan het water en aan een bosrand te wonen, dit zal waarschijnlijk een wens blijven.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Het waardevolste bezit ten aanzien van mijn werk zijn een aantal schilderijen en collage-tekeningen die ik gemaakt heb, die me zeer dierbaar zijn, en waar ik nu nog dagelijks van geniet. En dan zit dit vooral op een niet-begrijpen, een geraakt worden.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn positieve levensinstelling samen met mijn overgave in het beeldend werken, waarbij het durven laten ontstaan een groot goed is.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Wat ik heerlijk vind, is om tijdens het wandelen allerlei vondsten mee te nemen, vaak oud roest of keitjes, en ook het rondstruinen op een vlooienmarkt biedt me de mogelijkheid vondsten aan te schaffen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik ga niet vaak uit eten, maar als ik in Deventer uit eten ga dan ga ik het liefst naar Bouwkunde. In Utrecht eten we geregeld bij Acu, een veganistisch restaurant.

Welke boeken hebben mijn leven beinvloed en hoe? Werde Verruckt-Veit Lindau The Artist Way- Julia Cameron Kerntransformatie- Tamara en Connirae Andrea. Dit zijn alle 3 boeken gericht om datgene uit het leven te halen wat je echt zelf wil. Door deze levenslessen toe te passen, heeft dit een enorm positief effect gehad op mijn leven. Ook het boek ‘De kracht van Kwetsbaarheid’ van Brene Brown en ‘de weg van de mens’ van Martin Buber hebben me zelfinzicht gegeven. Verder geniet ik erg van boeken met kunst, het bekijken van de beelden bezorgt me veel vreugd. Zoals ‘Wim, zonder titel’ over Wim Hofman en ‘der Rabe’ van Bodo W.Klos.

You only die once. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik zou graag het Requiem van Mozart op mijn laatste dag horen, dat is zulke heftige prachtige muziek, dat klopt bij dat moment, denk ik nu.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Mijn fictieve heldin is Alice in Wonderland. Haar openheid en haar creativiteit vind ik heerlijk verrassend.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Op het vlak van beeldend werk is Picasso mijn held.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Trois Couleurs van Krzysztof Kieślowski, genoemd naar de drie idealen van de Franse revolutionaire periode: vrijheid, gelijkheid en broederschap

Wat zegt de uitspraak om financiële vrijheid te creëren mij? Een basisinkomen waar in Zwitserland een referendum over was, dat vind ik een goed idee. Dan zou dit veel mensen de kans geven hun passie nog beter te kunnen volgen.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst heeft een belangrijke rol in mijn leven. Doordat ik er dagelijks mee bezig ben, heb ik wel gemerkt dat ik kritischer kijk, maar als ik nu geraakt word, dan is dat vaak ook een intens raken.

Wie is mijn grootste fan en sponsor/partner in crime? Mijn man Ed de Jonge kan met veel liefde en een open blik naar mijn werk kijken, me stimuleren, dat is een bijzonder gevoel.

Met wie zou ik in 2017 willen samenwerken? Ik zou dit jaar weer graag schilderen op live muziek. Bij een groot concert waar Don Giovanni van Mozart gespeeld wordt. En ook van de samenwerking met Panka Chirer hoop ik dit jaar weer van te mogen genieten.

Naar welk project kijk ik in 2017 uit? Ik kijk uit naar de expositie die ik heb rond de IJssel-biënnale deze zomer, waar ik aan mee doe met tekeningen die ik in een skiff op het water maak, en de flessenpost. Verder kijk ik uit hoe mijn project “de kunst van het ruilen & het ruilen van kunst” door Nederland gaat trekken. En tenslotte mijn project #365dayschallenge, waarbij ik elke dag een zelfportret plaats op Instagram en Facebook.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten? Ik zou graag kunstenaars, dichters en musici ontmoeten om mee samen te werken. Ik zou graag Krin Rinsema, Kai Savelberg, Wim Hofman en Bodo W. Klos willen ontmoeten

Waar kun je mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Op 15 februari wordt de Kunstruilkast in de bieb in het gebouw Mozaïek in Wijchen geplaatst voor 3 maanden, mogelijk een half jaar. Ik zal die avond wat vertellen over de ruilkast. Over mijn ruilkast staat ook een filmpje op YouTube https://youtu.be/SAUY93LW15Q en op de Facebooksite http://www.facebook.com/dekunstvanhetruilenenhetruilenvankunst/.

Op 9 april is om 15 uur de opening van mijn expositie in de School van Frieswijk in Schalkhaar, eraan vooraf om 12 uur zal ik die dag gaan schilderen op Schubertiade met pianomuziek van Jaap Eilander en zang Elske te Lindert.

In juni start de IJssel-biënnale, waar de groepsexpositie precies zal plaats vinden is dan te lezen op mijn site http://www.willemienvangurp.nl

In juli en augustus is mijn werk te zien in de Synagoge in Dalfsen

En ook deze zomer in galerie A3H in Wapenveld

Wie zie ik graag uitgenodigd om ook hun verhaal te vertellen? Illustrator Wim Hofman Beeldend kunstenaar Dorien Plaat

Hoe kun je contact met mij opnemen? Je kan contact opnemen met mij op de volgende manieren: per mail willemienvangurp@gmail.com Via mijn website http://www.willemienvangurp.nl , Facebook https://www.facebook.com/willemien.vangurp.5 Instagram Instagram.com/willemienvangurp

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s