Passie Pensioneert Nooit voor Peter de Kuster

Mijn Passie Pensioneert Nooit ontdekkingsreis begon nadat ik op het nippertje ontsnapte aan een hart aneurysma. Ik beloofde mijzelf die dag dat ze mij vertelden dat ik dertig procent kans had te sterven en dertig procent kans om blijvend verlamd te raken dat wanneer ik dit goed doorstond ik volledig mijn passie zou volgen. Om te reizen, verhalen verzamelen en deze te delen.

Ik zag het beeld voor mij van een grote puzzel waarin ik een puzzelstukje was dat verloren raakte. Het leven dat ik had kunnen leiden vol met passie zag ik voorbij komen.

Na een heftige operatie bracht veranderen ook het nodige met zich mee. Geld blijven verdienen op de korte termijn met consultancy dankzij een paar goede vrienden bij bedrijven die mij kenden en waar ik in mijn eigen ritme kon herstellen. Tegelijkertijd nieuwe gebieden exploreren. Er waren in 2008 uitsluitend stage/mentor plekken voor tieners en 20 jarige studenten. Er was geen enkel mentor programma voor de veertigplusser, de vijftigplusser of de zestigplusser.  Ik was 43 jaar destijds.

Dit bracht mij uiteindelijk ertoe om Passie Pensioneert Nooit op te zetten in Nederland, een onderneming die mensen de kans biedt om een nieuwe onderneming te exploreren in een 1, 2 of 3 drie dagen Proefrit in hun Droomjob. Ik breidde het netwerk van mentoren die met hun passie hun geld verdienen geleidelijk uit in Nederland en wereldwijd tot enige duizenden. Zij vertellen hun verhaal over hun passie voor hun werk op de website Passie Pensioneert Nooit. De mentoren, alle werkende professionals die succesvol zijn om met hun passie hun geld te verdienen, bieden 1 op 1 training in honderden creatieve professies, van architect tot zanger, game designer tot kunstenaar. Klanten leren direct van bierbrouwers, make-up artists en televisie script writers — om een paar populaire professies te noemen.  De meer avontuurlijke onder ons gaan ver buiten de 9-tot-5 wereld.

Je kunt een volkomen nieuwkomer zijn in welke professie dan ook. Ikzelf gaf mijn huis in Utrecht op, mijn professie als interim marketeer en reisde naar steden als Rome, Parijs, Florence, Berlijn waar ik enige maanden verbleef, boeken schreef en mensen uitnodigden om hun verhaal te vertellen over de passie voor hun werk op mijn website of in mijn boeken. Het concept bleek zo populair dat ik nooit meer terug hoefde te keren naar mijn oude werk. Een leven en werk heb gecreeerd waar ik van houd en nooit van wil pensioneren.

Klanten of ‘Passie Pensioneert Nooit ontdekkingsreizigers’ zoals ik ze noem betalen ergens tussen de Euro 600 en Euro 1800 per persoon.  Zij zijn verantwoordelijk voor hun additionele hotel en reiskosten. Zij reizen daar naar toe waar hun mentor hen de Proefrit in jouw Droomjob aanbiedt. Dit kan in Nederland zijn en waar ook ter wereld. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 1000 mentoren in 185 creatieve professies beschikbaar en dit aantal groeit elke dag. Van fashion designers in Milaan tot Manga tekenaars in Japan.  Ik krijg elke dag een goed gevoel door de verhalen van creatieve professionals die hun verhaal delen. Het is niet alleen dat we de levens van mensen veranderen, wij geven hen een middel dat zij nooit, nooit, nooit in een training of coaching krijgen.

Voor wie zijn de Passie Pensioneert Nooit reizen bestemd? Het merendeel zijn babyboomers op zoek naar een tweede loopbaan, professie of onderneming. Zij zijn niet de Club Med mensen die aan het strand willen ontspannen.  Zij hebben nu de flexibiliteit om iets te doen wat zij werkelijk willen doen.

Velen van hen zijn in hun veertiger en vijftiger jaren, maar opgebrand of ontslagen. Een kleiner aantal zijn jonge mensen die een droomjob uitproberen zoals werken voor het team van Max Verstappen, voor zij zich committeren aan conventionele professies. En sommigen zijn zestig of zeventig plussers die voor de lol experimenteren.

Het is het pad dat niet genomen is.

Ik adviseer niet om abrupte loopbaan veranderingen door te voeren. Mensen nemen een jaar of twee jaar om zich voor te bereiden. De korte proefritten zijn een aspect van het lange leerproces en klanten zijn net zo succesvol wanneer zij door de proefrit in jouw droomjob tot de conclusie komen dat een bepaalde professie niet geschikt is voor hen. Of dat hun huidige professie voor hen het beste is.

Dat neemt niet weg dat ik trots ben wanneer Passie Pensioneert Nooit ontdekkingsreizigers genoeg leren om de volgende stap te maken op weg naar hun droomjob. Voor diegenen die zich niet de tijd of de kosten kunnen permitteren om te reizen heb ik de boeken ‘De Reis van de Heldin’ en ‘De Reis van de Held’ geschreven met daarin uitgebreid beschreven hoe jij jouw ‘Proefrit in jouw Droomjob’ aanpakt. Deze boeken kun je bestellen op de website van Passie Pensioneert Nooit . Of je komt naar een maandelijks seminar dat ik samen met mijn reisgidsen in diverse steden van Nederland geef. Word je lid van de Passie Pensioneert Nooit club voor Euro 99 heb je gratis toegang tot het Passie Pensioneert Nooit, Maak een Proefrit in jouw Droomjob middag seminar en ontvang je een boek van mij.

Passie Pensioneert Nooit, ontwerp een leven en werk waar jij van houdt en nooit van wilt pensioneren. Dat is mijn levensmotto. Het is zo geweldig om te lezen bij inspirerende professionals op de website hoe zij over hun reis vertellen. Er zijn dagen dat ik van oor tot oor glimlach wanneer ik hun verhalen lees.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s