Passie Pensioneert Nooit voor René Korten

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het werken aan schilderijen, de zoektocht tot alles samenvalt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Als een kunstwerk na korte of langere tijd werken uiteindelijk slaagt. Het dwingt dan z’n bestaansrecht af, het wordt bééld. Dat schenkt mij grote voldoening en een gevoel van geluk.

Wat is mijn grootste angst? Ik probeer me niet te laten leiden door angsten.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Onzekerheid en twijfel zijn onlosmakelijk verbonden met het maken van kunst. Maar uiteindelijk kan dat juist leiden tot iets dat je nog niet kende en dat je in hoge mate verrast. Dat voelt fantastisch.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik heb nogal de neiging om koppig te zijn, bij weerstand sluit ik me af en ben ik niet gemakkelijk bereikbaar.

Wat is mijn grootste valkuil? In het atelier ‘rondlummelen’, de tijd nemen voor dingen en niet denken in termen van efficiency horen erbij. Traagheid is geen zwakte en kan nodig zijn voor kwaliteit. Maar beslissingen lang uitstellen kan ook een verhulde vorm van luiheid zijn. Een ingewikkelde balans.

Wanneer zou ik liegen? In het werk lieg je per definitie. Omdat een schilderij materie op een oppervlak is, maar tegelijk geest, een wereld, een verhaal, een metafoor, een raadsel.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik noem er enkele die mij nu te binnen schieten (later vandaag kunnen het andere zijn): Per Kirkeby, Jasper Johns, Julian Schnabel, Howard Hodgkin.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het prepareren en de technische afwerking van de panelen waar ik op schilder neemt veel tijd in beslag. Een noodzakelijk kwaad.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Zoals ik hierboven al beschreef staat het ontwikkelen van het werk zelf centraal. Maar als het over presenteren gaat: ik was behoorlijk trots toen ik enkele jaren geleden mijn werk kon exposeren in het prachtige Museum De Pont in Tilburg.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik denk eigenlijk nooit aan pensioen. Wat me drijft is de nieuwsgierigheid naar het volgende werk en het ontdekken van nieuwe dingen daarin. Dat geeft me energie. Dat is mijn hele leven al zo, en ik kan me er niet veel bij voorstellen dat dat ooit zou ophouden.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Er is niet veel dat me te binnen schiet. Wat me fysiek wel in de weg zit is mijn zwakke rug. Soms ga ik er doorheen en kost het tijd om daar weer van te herstellen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat kan ik niet koppelen aan een specifiek werk. Dus dan zou het gelden voor mijn hele oeuvre. Ik werk al lange tijd als kunstenaar en ik heb veel gemaakt. Mijn werk blijft zich veranderen en ontwikkelen, en toch blijkt het altijd herkenbaar te blijven, daar ben ik blij mee, dat is een belangrijke constatering.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Een vertrouwde omgeving is voor mij van belang om te kunnen focussen. Om met opperste concentratie te kunnen werken. Maar het is evenzeer van belang om dat af en toe los te laten, onbekend terrein te betreden en alle houvast op te geven om tot nieuwe inzichten te komen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn boekenverzameling, verder hecht ik niet zo aan materiële zaken.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik kan lang aarzelen en neem de tijd om zorgvuldige afwegingen te maken. Maar als ik eenmaal een beslissing heb genomen probeer ik met overtuiging te handelen en verder te gaan, zonder terug te kijken of toch weer te gaan twijfelen. Ik geloof dat mij dat typeert.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Dat is niet aan een plek gebonden. En ik ben geen ideeënkunstenaar. Het meest gebeurt er als ik aan het werk ben in mijn atelier, als de omgang met de materie een vlucht neemt. Dat neemt niet weg dat ik regelmatig in mijn stad Tilburg ronddool, zijwegen insla en me laat verrassen door wat ik tegenkom. Ik heb dan altijd mijn camera bij me en leg spannende aanzichten of situaties vast. Dat is vervolgens geen directe aanleiding om te gaan schilderen, maar werkt meer als oefening in kijken en algehele inspiratie.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Dat verschilt nogal, maar ik kom graag in ‘Berlijn’, een eetcafé bij ons om de hoek, met een terras aan de drukke Korvelseweg, maar het wérkt!

Welke boeken hebben mijn leven beinvloed en hoe? In verschillende fasen van mijn leven waren verschillende boeken erg belangrijk. Toen ik bijvoorbeeld op mijn 18e ‘Archibald Strohalm’, de debuutroman van Harry Mulisch las, maakte dat grote indruk op me door de ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt en door de intensiteit van de roman als geheel. Een ander heel belangrijk boek was ‘De Aantekeningen van Malte Laurids Brigge’ van Rainer Maria Rilke.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik noem nog enkele favorieten: Ian McEwan – ‘Ziek van liefde’, John Gray – ‘Strohonden’, Erwin Mortier – ‘Godenslaap’, W.G. Sebald – ‘Austerlitz’, Stefan Hertmans – ‘Oorlog en Terpentijn’.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ow, die is moeilijk. Ik hou zeer van muziek (en maak ook zelf muziek in een band), mijn smaak is behoorlijk breed. Maar ik heb nu geen idee waar ik dan behoefte aan heb. De tijd zal het leren…

Wie is mijn held of heldin in fictie? Als jongen was Batman mijn grote held. En als ik als hem verkleed was vond ik het saai dat er in het werkelijke leven om me heen geen misdaden op te lossen waren. Nu is de werkelijkheid in veel opzichten zo bizar dat we niet veel hebben aan fictieve helden.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Alle kunstenaars die vragen stellen, die nieuwe wegen bewandelen, compassie en ruimdenkendheid huldigen en naar schoonheid streven.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? ‘Magnolia’ van Paul Thomas Anderson, voor mij een intense bioscoopervaring, ik zat de hele drie uur lang aan mijn stoel gekluisterd, een must-see!

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiele Vrijheid om te Creëren” mij? Natuurlijk zijn financiën en kunst (en kunst maken) op allerlei manieren met elkaar verbonden. Je hebt ruimte nodig, ook financiële ruimte, om te kunnen creëren. Maar ik ben er van overtuigd dat de werkelijke betekenis van kunst helemaal niets met geld te maken heeft.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst staat absoluut centraal, daar begint en eindigt alles mee. Het is voor mij zingeving. Als kind wist ik niets van kunst, dat kwam pas veel later, maar de magie ervaren van iets maken, iets tekenen of in elkaar zetten, dat was er al heel vroeg, en dat is nooit meer veranderd.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Absoluut mijn vrouw Ilse. Ze volgt kritisch wat ik doe, maar is meteen mijn grootste fan, steun en toeverlaat. En ze maakt ook mede de keuzes in mijn leven mogelijk.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik heb een aantal jaren intensief samengewerkt met een collega als kunstenaarsduo. Dat was inspirerend, maar heeft me ook geleerd dat ik uiteindelijk een solistisch kunstenaar ben. Samenwerken in de zin van samen exposeren met goede collega’s vind ik belangrijk en gebeurt veelvuldig. Overigens werk ik ook samen met drie collega’s als organisatoren van ‘PARK – Platform for Visual Arts’, een prachtige tentoonstellingsruimte in Tilburg (www.park013.nl).

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Naast een serie andere presentaties heb ik in mei-juni mijn eerste solotentoonstelling in de mooie Light Cube Art Gallery in Ronse, België. Daar verheug ik me zeer op.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Daar heb ik geen specifieke wensen in. Ik ontmoet veel collega’s in de wereld van de kunst, ik laat me daarin graag verrassen en voeden.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Nog tot 26 maart is werk van mij te zien in Museum van Bommel van Dam in Venlo. Op dezelfde dag start een duo-expositie in Galerie Agnes Raben in Vorden, samen met Yumiko Yoneda. Daarna volgen de solotentoonstelling in Light Cube Art Gallery in Ronse, België, en een groepstentoonstelling in Dean Clough, Crossley Gallery, in Halifax, Engeland. En na de zomer volgt weer een expositie in Arti Capelli in ‘s-Hertogenbosch.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? 

Seet van Hout – http://www.seetvanhout.com

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

http://www.renekorten.nl

renekorten@gmail.com

06 10667275

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s