Passie Pensioneert Nooit voor Guus van Holland

Wat is mijn grootste passie? Ik schrijf graag over wat mijn hart me vertelt, ik golf omdat ik plezier beleef aan speelse uitdagingen en ik mediteer veel (vrijwel dagelijks twintig minuten) omdat ik me daar comfortabel bij voel en het mij verrijkt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Het ultieme geluk heb ik nooit ervaren, wel een moment van euforie als ik liefde en vriendelijkheid ervaar óf (in triviale zin) als ik heb ‘gescoord’. Maar het blijven momenten waarnaar ik zo min mogelijk proberen te streven: het is zoals het is, soms dient zich geluk aan, vaak niet. Let it be.

Wat is mijn grootste angst? Niet meer (h)erkend te worden als mens, vergeten en overgeslagen te worden, en dat ik anderen niet meer (her)ken. En ik niets meer kan delen met anderen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik ben sinds vijf jaar gepensioneerd, dus heb ik geen werk meer. Toch overkomt mij soms het gevoel dat ik weer werk, als ik iets doe (schrijf) wat een ander van mij verlangt. ‘Want je kunt het zo goed!’

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ongeduld, plotselinge (niet meteen verklaarbare) woede, te veel aandacht vragen en te veel (willen) praten/vertellen/schrijven.Vroeger was dat over anderen oordelen, liefst veroordelen. Dat heb ik afgeleerd, sinds ik mij bezighoud met boeddhisme en mediteer: wees vriendelijk voor jezelf als ook voor alle andere levende wezens.

Wat is mijn grootste valkuil? Spontaan en gretig te veel ‘werk’ aannemen, anderen plezieren en mijn mogelijkheden overschatten. En dan écht depressief te worden, omdat ik ‘het’ niet aankan.

Wanneer zou ik liegen? Als ik bang ben anderen te kwetsen.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Jim Morrison vroeger, en Neil Young. Nu mijn boeddhistische leraar Sakyong Mipham Rinpoche en (via zijn boeken en geschriften) zijn overleden vader Chögyam Trungpa, beiden van de Shambhala-traditie.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Doen wat een ander (de baas, opdrachtgever) wil.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Bij grote internationale sportevenementen, zoals de Tour de France en wanneer ik met grote sportmensen sprak zoals basketballer Michael Jordan, basketbalcoach Phil Jackson, de wielrenners Bernard Hinault, Greg LeMond, Francesco Moser en Jan Raas, skiër Alberto Tomba en de voetballers Stanley Matthews, Eusebio en Alfredo Di Stefano. Schrijven over wat ik erbij voelde, als dat mocht. Naarmate mijn leeftijd vorderde voelde ik mij gelukkiger worden zodra ik eigenzinnig durfde te schrijven over mijn passie en compassie met anderen. Langzaam maar zeker vond ik de stijl die mij past. Toen kreeg ik ook steeds meer waardering, zonder dat het mijn bedoeling was. Het kwam (en komt) steeds meer uit mijn hart.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat je altijd naar je hart moet blijven luisteren, wat anderen ook zeggen en hoe anderen er ook over oordelen. Passie is het mooiste wat er is. Het wordt een probleem zodra je hart zwijgt of wordt geblokkeerd.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Meer genieten van het moment, meer geduld, minder aandacht vragen, minder in een slachtofferrol kruipen, me minder door anderen (hun gedrag, houding en oordeel) laten leiden. Dit ben ik, ik voel wat ik voel, wat jij voelt is jouw gevoel. Leven en laten leven. Zo zou ik het liefst willen leven. Maar toch wil ik vriendelijk zijn voor mezelf, kwetsbaar, ongeduld, slachtoffer, boos, verdrietig, depressief, het mag allemaal.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Monnik (voor zover dat een beroep is) of onderzoeker.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Zestien keer de Tour de France verslaan als krantenverslaggever met (in vergelijking met nu) zeer beperkte communicatiemogelijkheden. Ik heb zeker meer grote prestaties geleverd. Interviews met Michael Jordan in Chicago bijvoorbeeld, reportages in mijn favoriete land Italië en reportages in Liverpool met nabestaanden van stadionrampen en hun hulpverleners.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Thuis, op de bank, boeken lezend én als ik mediteer thuis op mijn kussen of in het boeddhistisch centrum. Dan wel in mijn huisje op de Veluwe, of daarbuiten, alleen met mezelf in de natuur. Ik houd niet van de stad, ik ben een plattelandsjongen, ik bivakkeer het liefst in de reuk van de natuur, met geluiden van dieren, van koeien tot kippen en vogels en rondom rustige, vriendelijke mensen die je nog groeten. Daar durf ik mijn hart het meest te openen. Ver van de drukte, van opdringerige, haastige en gestresste mensen, ver van schreeuwerds en mensen met een grote mond, ver van de massa, zoals ik die jarenlang in volle, mijn gemoedsrust bedreigende stadions heb geduld. Jarenlang was ik fascineerd door het immense geluid van bomvolle stadions, ik raakte er door bedwelmd en schreef verdoofd over het lawaai dat mensen maakten totdat ik besefte dat ik diep van binnen gewoon bang was. Ik hoop nooit meer een vol stadion te betreden of mij in grote massa’s te begeven. Mijn stad bestaat niet, alleen mijn dorp en mijn buitenverblijf in de natuur. Daar krijg ik de beste ideeën.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Heb ik niet, liefst drink en eet ik thuis. Een favoriet restaurant heb ik niet, alleen in restaurants in Italië met Italianen en mijn gezin.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn vrouw Maddy, die mij aanzet iets te doen wat ik nog niet heb gedurfd (bijvoorbeeld over iets en iemand schrijven) en mij ook aan de grond houdt als ik te euforisch dreig te worden. Daarnaast vind ik het heel waardevol als mijn zoon Robin mij complimenteert: ‘Goed gedaan, pa.’ Dan ervaar ik een moment van geluk. Heerlijk om me even in te wentelen.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Met mijn boeddhistische leraar Sakyong Mipham Rinpoche, als inspiratiebron.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Een boek schrijven over mijn zoektocht naar de zin van mijn manier van leven, beleven en overleven én welke talrijke inspiratiebronnen ik daarvoor heb geraadpleegd en nog steeds raadpleeg.Van lsd en andere hallucinerende middelen, sportbeleving, -studie en -beschrijving, alle vormen van psychotherapie en spirituele ervaringen tot boeddhistische cursussen en trainingen. Met de slotzin: ik ben dan toch uiteindelijk onwetend.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Basketbalcoach en in mijn beleving meest erudiete sportcoach aller tijden, Phil Jackson (zen-boeddhist, overlever en leraar van sportmensen met een super-ego zoals Michael Jordan, Shaquille O’Neal, en Dennis Rodman).

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Who knows where the time goes.

Hoe kun je contact met me opnemen?

Mail me: hollandg@ziggo.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s