Passie Pensioneert Nooit voor Hans Croiset

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Dat ik mijn levenlang me bezig kan houden met de ideeën en gedachtes van meestal zeer begaafde schrijvers.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Dat mijn kinderen gelukkig zijn.

Wat is mijn grootste angst?

Dat er iets met mijn vrouw of met mijn kinderen gebeurt, dat ze op mijn valreep nog een oorlog moeten meemaken.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Samenwerken met bevlogen collega’s die ook het onderste uit de kan willen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Te snel klaar met een zo spits mogelijk geformuleerd antwoord.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ongeduld.

Wanneer zou ik liegen?

Wanneer ik daarmee iemand uit de problemen kan redden.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Ivo van Hove, Theu Boermans. Begrijp mij goed, mijn tijd is als artistiek leider voorbij. Maar ooit bekleedde ik hun functie.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Tekst leren.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Toen ik bij Toneelgroep de Appel in 1985 de Faust van Goethe regisseerde, met Eric Schneider, Guido de Moor en Will van Kralingen in de hoofdrollen. Het repeteren in die vrijgevochten werksituatie, zonder als regisseur de verantwoordelijkheid voor een bedrijf te hoeven ervaren, was een unieke ervaring die uiteindelijk heeft geleid tot een vrij triomfantelijk onthaal bij publiek en pers.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Een waarheid als een koe.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Iets wat ik hierboven al probeerde aan te geven, ongeduld.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Als regisseur die al genoemde Faust en Lucifer en Adam in Ballingschap van Vondel mochten er ook wel wezen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

In Nederland, hier voel ik me thuis, hier vind ik mijn inspiratie. Hoe lastig de Kunsten het ook hebben in ons door het calvinisme aangetaste land.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Een flinke dosis gezond verstand.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Doorzettingsvermogen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Op de fiets, in de weilanden rondom ons huis.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Heb geen favoriete plekken. Overal waar het gezellig is en de mensen om mij heen niet te gewichtig doen.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Schuld en boete. Op zoek naar de verloren tijd. De Toverberg. Leven en Lot.

Als kind las ik het eerste boek en werd er door in de war gebracht: zit de wereld zo in elkaar? Het tweede las ik, evenals het derde in het midden van mijn leven, en beide werken hadden een grote invloed omdat ze de mens in al zijn onzekerheden tot op het bot ontleedden, ik kon leven in de boeken, bewoog me tussen de personen en kon met ze omgaan. Leven en Lot tenslotte omvatte een tijdspanne in mijn kindertijd in de oorlog: dat ik kon spelen met buurjongens terwijl overal op de wereld mijn leeftijdgenootjes neergeschoten werden, en om de bijna tedere wijze waarop de dood in de gaskamer werd beschreven

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Dat blijkt uit mijn beschrijving hierboven: Dostojevski, Proust en Thomas Mann en Vasili Grossman. Verder sla ik geen boek van Coetzee over. En dan heb ik het niet over mijn favoriete toneelschrijvers die mij mijn hele regisseursleven van de mooiste werkscenario’s hebben voorzien.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Fragmenten uit het pianoconcert nr 24 van Wolfgang Amadeus Mozart.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Raskolnikov, Hamlet. Koning Lear, Prof Bernardi.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Agaath Witteman,

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Stalker van Tarkovski

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

In mijn leven mijn gezin, in mijn werk het Theater

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Agaath Witteman

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken?

Johan Simons en Elsie deBrauw

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit?

Naar een nieuw nederlands toneelstuk. En naar de publicatie van miijn vierde boek bij uitgeverij Cossee: Ik, Vondel.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017

Mijn collega’s.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?

In alle theaters van het land en in de boekwinkels waar binnenkort mijn vierde boek Ik, Vondel komt te liggen.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

croiset@xs4all.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s