Passie Pensioneert Nooit voor Joya Derrix

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie in mijn werk als filmproducer is de magie wanneer alles ‘in elkaar valt’. Na maanden van voorbereiding, eindelijk de shoot, en hoe dan alles klopt. Hoe de crew alles aansluit en neerzet, zonder maar een woord nodig te hebben. Hoe de zon opkomt en wij samen 1 team zijn met allemaal hetzelfde doel: een perfect product maken.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk is de moed hebben om te kiezen voor het leven waarin je passie ligt. Om je eigen doelen te volgen. Je dromen geen dromen meer te laten zijn maar ze waar te maken. Het is ook het onvoorwaardelijk houden, van de mensen die je lief hebt, en elkaar op die manier mooier te maken.

Wat is mijn grootste angst? Ik heb weinig angsten meer. Ben dit jaar heel ziek geweest en had een erg grote kans om dood te gaan. Maar dat ging ik niet. Vanwege goede dokters, de mensen die van me hielden en er voor me waren, maar ook vanwege mijn eigen grote wilskracht. Mijn liefde voor het leven. Sinds die tijd ben ik blij en gelukkig met elke dag die me gegeven is. Mijn enige angst is dat ik dat gevoel soms vergeten zal. Vanwege mijn geluk hierover, straal ik elke dag. En dat is een heel grote meerwaarde voor mijn werk.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? In mijn werk houd ik het meest van het contact met mensen. Met de crew, met onze klanten, met onze relaties. Ik probeer altijd de taal van de ander te spreken. Vertrouwen en verbinding op te bouwen. Om de sfeer te scheppen waarin alles besproken kan worden zodat elk probleem opgelost kan worden. Ik ben ook mediator en die vaardigheid komt goed van pas in de filmproductie.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn minst aantrekkelijke eigenschap is dat ik vaak te snel denk. Voor sommige mensen is het dan moeilijk om me te volgen in mijn gedachten en visie.

Wat is mijn grootste valkuil? De grootste valkuil is dat ik altijd enthousiast ben en maar weinig beren op de weg zie. Soms moet ik iets beter naar de bedreigingen kijken.

Wanneer zou ik liegen? Ik lieg niet. Ben altijd oprecht eerlijk, maar doe dat op een diplomatieke manier. Het grootste voordeel van eerlijk zijn is dat de mensen met wie ik werk daarover vaak zeggen dat ze het fijn vinden. Want bij mij hoeven ze nooit te raden of er wel of niet iets is. Want ik zeg uit mezelf wat er nodig is om gezegd te worden. Mijn oma zei vroeger: ‘Je mag alles zeggen wat je denkt, als je maar netjes brutaal bent’. Dat motto reist nog altijd met me mee.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? De persoon in dit werk die ik het meest bewonder is: Wim Wenders. Zijn film Paris, Texas is mijn lievelingsfilm. Zijn manier van een verhaal vertellen is voor mij zo meeslepend en zo ritmisch.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Waar ik het minst van hou in dit werk is het regelen van apparatuur. Eigenlijk komt dat vooral omdat klanten vaak niet duidelijk en concreet genoeg zijn over wat ze willen en waarom. Dat betekent vaak veel extra werk en onduidelijkheid.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? In 2015 deden we een commercial. Het was een grote opdracht met een enorme spanning omdat alles in 1 dag gefilmd moest worden. De crew die we bij elkaar gebracht hadden bestond uit Engelsen, Portugezen en Spanjaarden. We moesten elke seconde met licht gebruiken. Er mocht niks mis gaan want elke seconde moest gebruikt worden. De crew bestond uit 100 mensen. We begonnen om half 6 in de ochtend. Het was nog donker en ik vroeg me zelf af of ik wel genoeg kon zien om iedereen naar de juiste plek en werkzaamheden te begeleiden. Maar dat hoefde niet. De crew kwam naar buiten en als mieren begonnen ze te werken. Er waren geen woorden nodig. Er waren geen aanwijzingen nodig. Iedereen deed precies wat er moest gebeuren. We begonnen op tijd en het schieten van de commercial was een feest. Omdat iedereen genoot van de perfecte en vriendelijke samenwerking. Het was een soort van betovering en die betovering is terug te zien aan de commercial.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? ‘Passie pensioneert nooit’ zegt mij dat passie de rode draad in mijn leven is. Hoe oud ik ook word, ik zal altijd passie voelen. Ik heb Simon Vinkenoog goed gekend en ik had altijd bewondering voor de passie en de onbevangenheid die hij zelfs op hoge leeftijd nog had. Met die passie en onbevangenheid blijft het leven elke dag weer nieuw en een verrassing.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Aan mezelf zou ik willen veranderen dat ik altijd zo gefocust ben. Ik ben dat mijn hele leven geweest. Ook omdat ik schrijfster ben en daarmee vaak een toeschouwer van het geheel. In alles wat ik zie kan een verhaal schuilen en zo neem ik bijna altijd alles in me op. Iets minder focus en iets meer ontspanning zou goed voor me zijn. Zo kan ik dan soms mijn eigen verhaal worden.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Pff mijn grootste professionele prestatie…In Productie was het The Grand Tour (vroeger Top Gear). Het was geweldig om te doen, met een crew die onvoorstelbaar goed werkte. Vorig jaar deden we een Zweedse productie van de best bekeken tv serie in Zweden. Het was een waar genot. Alles verliep perfect en met heel veel plezier. Wij waren trots op ons werk, onze deskundigheid. En niet alleen op de vaardigheid om te kunnen organiseren maar vooral om de vaardigheid om te improviseren wanneer dat nodig was.Voor de functie die ik nu heb was ik Mediator in Nederland. Mijn specialisatie was het mediaten van grote teams. Ik vond dat heel erg leuk om te doen en was er altijd onvoorstelbaar trots op als het lukte.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Het liefst zou ik leven en werken in Portugal. Het land is zo mooi. Zo ruim. Zo vrij door alle natuur en de leegte van het land. Maar het mooist zijn de bewoners; kalm, vredelievend, leven en laten leven… Het land is vrij van stress en de zon komt elke ochtend op, in alle kleuren.

Mijn meest waardevolle bezitting is mijn ketting met een Aquamarijn. Ik kreeg die toen ik 16 was van mijn oma. Zij had de ketting weer van haar moeder gehad. Als kind speelde ik er mee en toen al zei ik tegen mijn oma dat ik die ketting zo mooi vond. Ik heb die ketting dus al bijna mijn hele leven om en voor mij staat de ketting symbool voor de geschiedenis, het grote geheel waar ik uit voortkom. De sterke vrouwen die me voorgingen. Ze staan nog steeds achter me en vangen me op als ik dreig om te vallen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn wilskracht en mijn mooie, gulle, blije, optimistische lach zijn mijn meest markante karakteristieken. Mijn schrijven is dat ook. Ik ben een verhalen verteller. Voor mij is het noodzaak om te schrijven.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën krijg ik in de nacht. Als iedereen al naar bed is, is het alsof de stad pas echt tot leven komt. De huizen vertellen opeens hun verhalen. In de nacht kan ik me zelf horen denken zonder afgeleid te worden. En zo kom ik op goede ideeën.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? De beste plek om te eten en te drinken is voor mij elk terras in de zon. Met een azuurblauwe lucht en kleuren in alle toonaarden.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Er zijn veel boeken die mijn leven beïnvloed hebben. Als kind was ik al een boekenwurm. Ik kon helemaal opgaan in het lezen. In het wegdrijven in een boek en de verbeelding. Het boek ‘Brief aan een ongeboren kind’ heeft me het meest beïnvloed. Want daardoor kreeg ik als schrijfster een beter zicht op mijn eigen stijl en op wat ik bereiken wilde.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Oriana Fallaci was mijn favoriete schrijfster. Ik heb zo’n bewondering voor haar stijl. Maar ook voor wie ze was en voor de moed die ze had. Ze was oorlogsjournaliste, dat is al iets waarvoor je moed nodig hebt. Maar in haar interviews was ze ook moedig. Ze vroeg dingen aan mensen die niemand ooit vroeg. En iedereen gaf haar antwoord. Door de vrouw die ze was.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Voor mijn laatste dag, voor mij gaan ze allemaal over vrijheid en passie: Me and Bobby mcgee. (Kris Kristofferson). Self portrait (Mike Mainieri),De veldslag (Stef Bos), Gebote (Bettina Wegner), Als je me lief hebt (Coby Schreijer)

Wie is mijn held of heldin in fictie? Mijn held in fictie is grootmoeder Sarah uit het boek de ‘vier moeders’. Ze was mooi en ze leefde altijd haar eigen leven. Volgde haar eigen spoor. Ze had geneeskracht en iedereen wachtte altijd op haar. Het was zo bijzonder om bij haar te zijn. Ze was een mooie, onafhankelijke vrouw die ook voortleefde nadat ze dood was.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn helden en heldinnen in real life zijn mijn grootouders. Ze hadden geen makkelijk leven maar ze bleven altijd waardig en menselijk en zonder vooroordelen. Ze zeiden niet aflatend tegen me: ‘je moet goed leren want alles kan je afgepakt worden behalve wat in je hoofd en je hart zit. En daar beslis je hoe je reageert op wat het leven brengt.’ Daarmee leerden ze me om altijd waardig en menselijk oprecht te blijven. Simon Vinkenoog was ook een held van me. Ik had ooit een lang gesprek met hem over vrijheid. Hij zei toen dat je altijd een prijs moet betalen voor vrijheid en dat je dat offer moet brengen om vrij te zijn. Hij noemde daar ook voorbeelden bij. Ik heb er veel over nagedacht en toen ik voor de vrijheid koos was er ook een prijs die ik moest betalen en dat heb ik met liefde en overgave gedaan.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The Weeping Camel is een film die ik aan zou raden. Dat is een film/docu die gemaakt is in de Gobi- woestijn. Een kameel krijgt een wit jong en accepteert dat niet. De nomaden maken een reis door de woestijn om de muzikant te halen die muziek maken zal zodat de moeder kameel het jong zal accepteren. De muzikant maakt de muziek en je ziet hoe de moeder het jong accepteert. Het mooie daaraan vind ik dat ze daarmee letterlijk op elkaar afgestemd worden.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? De financiële vrijheid om te creëren zegt mij niet zo veel. Ook zonder een groot budget kan er veel moois gemaakt worden. Ik zag ooit een tentoonstelling van Kazimir Malevich, die had in het begin van zijn carrière geen geld en hij schilderde de mooiste dingen op sigarendoosjes. Zo zijn er veel kunstenaars. En ook in de filmproductie service hebben we prachtige dingen gemaakt terwijl er echt op het budget gelet moest worden. Daar ontwikkel je vaardigheden mee die goed zijn voor je werk. Improviseren. Doorzetten. Nieuwe wegen verzinnen en uitvoeren. Maar met The Grand Tour was er heel veel financiële vrijheid. Dat maakte dat je snel kon werken en dat gaf een soort van energieke flow waardoor alles snel en goed in elkaar viel.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst speelt een grote rol in mijn leven en werk. Ik ben zelf schrijfster en voor mij is schrijven een noodzaak in mijn leven. De schoonheid die kunstenaars maken is iets wat we nodig hebben op de wereld. De ontroering en de troost die je kan voelen als je naar iets moois kijkt of luistert. De rol van kunstenaars in de wereld die vaak vooroplopen met een nieuwe visie en die daarmee veel ten goede veranderen. Het creatieve proces in de filmproductie service en hoe je daarin als een team dezelfde creatieve visie ontwikkelt en neerzet vind ik betoverend. Het is prachtig als je dat samen kan doen, terwijl je elkaar soms voor die opdracht nog niet kende.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn partner in leven en werk, Harry Klunder is mijn grootste partner in crime. We begrijpen elkaar zonder woorden. De een vult de ander aan. We zijn een mega team en soms maken we grapjes over het partner in crime zijn.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik zou in 2017 heel graag werken met de zangeres Anouk! Ze heeft een prachtige stem en ik bewonder haar doorzettingsvermogen en de manier waarop ze altijd helemaal zichzelf is. Het zou een feest zijn om een muziek video clip met haar te maken!

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? In 2017 kijk ik uit naar het project met Banijay Productions. Ze zijn geweldig om mee te werken en we werken nu al aan de wonderen die we voor ze gaan doen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 In 2017 zou ik heel graag Mark Found (sound engineer) weer willen ontmoeten. Heb eerder met hem gewerkt en het was alsof we familie waren….

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? In 2017 kun je mijn werk zien op : http://www.productionalgarve.com op facebook Joya Derrix en op tv en internet.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Ik zou Martijn Derrix willen uitnodigen om zijn verhaal te vertellen. Hij is musicus en muziektherapeut en hij werkt in het Rosa Spierhuis. Met alle artiesten wier passie nooit gepensioneerd is…

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Joya Derrix, productionalgarve@gmail.com

Telefoon: +31 6 38100255

Facebook, Joya Derrix

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s