Passie Pensioneert Nooit voor Ivan Wolffers

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Vormgeven aan de schoonheid van het leven, altijd en eeuwig aanwezig ook op de plaatsen waar je het niet verwacht. In woorden en foto’s. Om te onthouden hoe goed het leven is en te bewaren voor mijn kleindochters.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Als denken, voelen en handelen samenvallen en wat ik ben volkomen logisch onderdeel uitmaakt van de wereld om mij heen.

Wat is mijn grootste angst? Iets te missen van de schoonheid en de liefde om me heen door tijd te verprutsen aan dingen die overbodig zijn, want er is zo weinig tijd voor ons.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat ik me kan bezighouden met de dingen waar het volgens mij werkelijk om gaat, die wezenlijk zijn voor de kwaliteit van ons leven (niet alleen het mijne) en dat misschien (soms heel even) bijdraagt aan iets dat het lijden draaglijk maakt.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ongeduld.

Wat is mijn grootste valkuil? IJdelheid en tevredenheid om wat ik in het verleden deed, terwijl terugkijken geen zin heeft als de toekomst nu eenmaal voor ons ligt. De credits voor wat we gisteren deden moeten bijdragen aan waar we morgen zijn.

Wanneer zou ik liegen? Als de waarheid anderen zo zou kwetsen dat het hun wereld zou schaden.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik zit te denken en weet het niet, herinner me vooral de grote artsen en schrijvers die ik door veel lezen leerde kennen en me hielpen het kompas te bouwen waarmee ik door het leven ga. Van hen waren er veel al niet meer in leven toen ik geboren werd en slechts een enkeling leeft nog, bijvoorbeeld mijn vriend Zaffrulah Chowdhury, arts in Bagladesh en ook zou ik Irene Fernandez willen noemen die een paar jaar geleden overleed en een inspirerend mensenrechtenactivist was.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Sorry, ik hou van alles, zelfs van de mislukkingen die nodig waren om bij het eindproduct te komen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Gelukkig is het meeste overgewaardeerde begrip dat ik ken en er zijn maar weinig woorden die zo worden mis begrepen omdat het een ideaal werd waar men achteraan moeten jagen. Geluk is een talent, een eigenschap, een houding. Je moet het niet grijpen, maar zijn.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Natuurlijk niet, een open deur zou ik zeggen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niets, niet omdat ik zo tevreden met mezelf ben, maar ik heb geleerd tevreden te zijn met het leven en alle aspecten daarvan.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Moet je aan anderen vragen. Elke keer als ik weer iets maak is het het beste wat ik ooit maakte en zo hoort het te zijn, anders geef je het nog niet uit handen en ga je ermee door.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Waar maar ook, als ik maar in de buurt ben van de mensen van wie ik houd.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? We bezitten niets, alles moet je uiteindelijk teruggeven.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Doorzettingsvermogen en mededogen met wat leeft.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Overal, zolang ik maar in mijn levensritme betrokkenheid en drukte af kan wisselen met contemplatie en rust, want in die combinatie wordt alle creatieve werk geboren.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Joseph Conrad, Tsjechov, Konstantin Paustofski, Vasili Grossman, Philip Roth, John Updike, primo Levi, Italo Svevo. Ach elke schrijver die authentiek en oprecht met woorden naar de waarheid zoekt.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ne me quitte pas.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Fictieve helden zijn zelden zo interessant als echte mensen, die we niet als held beschouwen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? In mijn leven bestaan geen helden. Iedereen die ervoor gaat het beste uit zijn leven te halen en bereid is zijn medemensen hulp te geven als ze die nodig hebben heeft recht op respect en bewondering.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Duizenden films in mijn leven gezien en in elke film heeft wel iets gezeten dat in een bepaalde periode van mijn leven bij me paste en me een titel bezorgde die een talisman voor me was. Ik vond Occi Chiorni en Urga van Michalajov prachtig en de films van Ettore Scola vond ik schitterend (Un giornata Partculare bijvoorbeeld).

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiele Vrijheid om te Creëren” mij? Niets.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Zonder kunst valt niet te leven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn lief en levensgezel van 46 jaar Marion Bloem.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Als schrijver ben je per definitie solist, maar soms komt iemand op je pad om samen iets te doen. Als ik voel dat we elkaar aanvullen, niet overlappen, denk ik dat het leuk kan worden. Met Marion Bloem heb ik verschillende projecten samen gedaan. Was erg leuk.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? In 2017 verschijnt mijn 10de roman bij uitgever de Arbeiderspers, BROER VAN GOD. Dat vind ik leuk, want mijn laatste roman stamt van 2001, voordat ik kanker kreeg.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Ik zie wel. De toevalligheid vind ik leuker dan de agenda.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? In boekwinkels, via mijn wekelijkse blog op http://www.ivanwolffers.nl, Facebook, ik doe ook aan Twitter en ik geef regelmatig lezingen (iets dat heel erg leuk is). Ik heb er voor 2017 al een stuk of 12 afgesproken (van Texel tot Maastricht).

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s