Passie Pensioneert Nooit voor Andre Kerver

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn passie ligt in de universele taal die muziek heet. Sinds mijn dertiende ben gegrepen door de grote communicatieve kracht van muziek, en heb ik ontdekt dat muziek niet alleen kan ontroeren maar ook kan dienen als communicatie middel in het algemeen. Ik ben ruim dertig jaar soloklarinettist geweest in het Orkest van het Oosten. Maar kan sinds enige tijd door een oogziekte mijn noten niet meer lezen. Maar muziek zonder noten is misschien nog interessanter, heb ik ontdekt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Het is een ongelofelijke ervaring om met een groep geweldige musici elkaar te vinden en te inspireren door samen muziek te maken. De overweldigende kracht van muziek voel je dan met z’n allen op hetzelfde moment: een ultiem geluksgevoel, dat ook overkomt op het publiek.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik de 10 tot 15 % procent gezichtsvermogen die ik nu nog heb zal verliezen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Met mensen samen muziek maken is een zeer directe vorm van contact. Je voelt na een paar seconden hoe sterk de klik is, en dit gevoel is altijd wederzijds en geldt in alle soorten muziek. Soms, als er sprake is van een heel bijzonder contact, noemt een lieve collega van mij dit seks in de lucht.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn minst aantrekkelijke eigenschap, vind ik zelf, dat ik erg ongeduldig kan zijn.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik heb een heel brede interesse en vind te veel dingen leuk. Hierdoor neem ik soms te veel hooi op mijn vork.

Wanneer zou ik liegen? Echt liegen zal ik niet gauw doen, ik ben dan eerder geneigd een soort ontwijkend antwoord te geven. Maar als men mij op de man af naar mijn mening vraagt dan zal ik die eerlijk geven.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik ben een groot bewonderaar van dirigent Bernard Haitink. Helaas heb ik nog nooit met hem mogen werken. Van collega’s die dat wel hebben gedaan hoor ik dat hij vaak erg onzeker is tijdens repetities, daar is op zijn concerten niets van te merken. Hij straalt dan autoriteit en vooral grote liefde voor muziek uit. Het is een grote droom van mij ooit met hem te werken.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het vinden van rieten. Om klarinet te kunnen spelen heb je een riet nodig. Dit is een stukje hout dat je vast maakt aan je mondstuk. Door er lucht door te blazen zorgt het riet ervoor dat de lucht in je instrument in beweging komt en er geluid ontstaat. Zo’n riet gaat drie tot tien dagen mee en daarna moet je weer een nieuwe vinden/maken.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? In juni 2000 heb ik een week als eerste klarinettist in de Berliner Philharmoniker in de Philharmonie in Berlijn gespeeld. Dit orkest hoort tot de absolute wereld top.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij. Een enorme waarheid.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik wil graag acht kilo afvallen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? In kleine bezetting heb ik het klarinetkwintet van Brahms gespeeld in de grote zaal van het concertgebouw in Amsterdam met o.a. Jaap van Zweden en Quirine Viersen. Als orkestmusicus, mijn week als eerste klarinettist in de Berliner Philharmoniker in de Philharmonie in Berlijn o.l.v. Kurt Sanderling.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in Brazilië. Sinds 1991 ben ik met grote regelmaat in Brazilië om te spelen en les te geven. Dit bevalt zo goed dat ik deze situatie wel 50/50 zou willen hebben. Mijn Braziliaanse vrouw zou hier ook erg blij mee zijn.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Onze sauna. Waar ik mij graag terugtrek om lekker te ontspannen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Optimisme.

Wat is de plek waar ik de meeste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Tijdens het duurlopen stromen de ideeën bij bosjes mijn hoofd binnen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het Koetshuis Schuttersveld.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Hermann Hesse, Narziss und Goldmund. Dit boek maakt op prachtige wijze voelbaar dat je zowel via de weg van het gevoel als via de weg van het verstand tot grootse prestaties kunt komen en dat deze principiële verschillen een diepe vriendschap niet in de weg hoeven te staan. Narziss geeft Goldmund het inzicht dat hij de weg van de kunsten moet gaan en dat dit een grote en belangrijke weg is. Dit heeft mij zeer geïnspireerd.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Willem Wilmink, W.F. Hermans,Tommy Wieringa, Hermann Hesse en Tolkien.

Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Het Adagio uit de achtste symfonie van Bruckner in de uitvoering van Sergiu Celibidache.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Gandalf uit De ban van de Ring.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Herman Finkers

Welke film zou ik je aanbevelen ooit in je leven te zien? Central do Brasil.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Door mijn oogproblemen ben ik afgekeurd en krijg ik een uitkering tot aan mijn pensioen. Het goede nieuws is dat ik weliswaar minder verdien maar niet langer hoef te werken voor geld. Ik ervaar deze onafhankelijkheid als een grote luxe.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een overheersende en zeer inspirerende rol.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn moeder van bijna 87 die nog steeds zoveel mogelijk mijn concerten bezoekt.

Met wie zou ik graag in 2017 willen werken? Bernard Haitink als dirigent, terwijl ik het klarinetconcert van Mozart speel en Stevie Wonder als special guest tijdens een festival dat ik wil organiseren voor blinde en slechtziende musici.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Mijn Borboleta Music (zie ook: Borboletamusic.nl serie waarin ik samenwerk met schrijvers als Jan Siebelink en Tommy Wieringa.).

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Hermeto Pascoal, een levende legende in de MPB.

Waar kun je mij en mijn werk zien en ontmoeten in 2017?  Theater Concordia te Enschede. Borboletamusic.nl. Clarinetfestival.nl. Youtube: KerverAndre. In het kerkje ter Radewijk op met het Silenos Quartett (Mozart Kwintet)

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Herman Finkers. Cock Lodder emeritus hoogleraar van de Universiteit Twente, was jarenlang zakelijk leider van het Valerius Ensemble. Paul Abels, uitgever te Enschede.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s