Passie Pensioneert Nooit voor Bauke Hüsken

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het onbekende ontginnen. Uren aan een stuk geconcentreerd graven en spitten in een bepaalde materie, met de bedoeling om daar uiteindelijk een mooi verhaal, lijst of kaart van te maken. Die wil ik uiteindelijk tot in de puntjes fine-tunen en daarna publiceren, zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen en me eventueel kunnen corrigeren of verbeteren, zodat het eindproduct kwalitatief nóg beter en juister wordt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Genieten van de vrijheid die ik heb. Mijn leven zelf regisseren en vormgeven. Zelf bewuste keuzes maken in wat ik wil en wat ik niet wil. Mijn ultieme geluk komt bij mij tot uiting als ik achter mijn desktop-pc zit, in mijn kleine appartementje in Eindhoven, mijn playlist met 26.568 mp3’s beluister, kopje koffie, flesje water erbij en dan mezelf verliezen in het werken aan mijn talloze projecten, verzamelingen, lijsten en kaarten.

Wat is mijn grootste angst? Het kwijtraken van de regie en mijn overwonnen vrijheid. Mijn leven te moeten delen met een vrouw en kinderen of een werkgever.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Als ik zie dat andere mensen de kennis die ik heb en de zaken die ik heb verzameld en heb uitgewerkt kunnen waarderen en dat er zelfs mensen zijn die daarvan kunnen genieten en erdoor geboeid raken. Dat raakt me.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben in veel opzichten anders dan vele andere mensen van mijn leeftijd. Ik heb een rugzakje. Ik leef met beperkingen. Zo stap ik ‘s avonds tussen 20:00 en 21:00 uur mijn bed in, heb ik geen auto, geen televisie en geen mobiele telefoon. Sommige mensen hebben moeite met deze bewuste keuzes van mij. Een andere weinig aantrekkelijke eigenschap die ik bezit, is dat ik soms ongeduldig kan zijn. Ik kan bijvoorbeeld niet goed omgaan als iemand een mailtje van mij niet of niet tijdig beantwoordt.

Wat is mijn grootste valkuil? Het missen van de rode draad in bepaalde projecten. Ik kan soms uren lang bezig zijn met het ontrafelen van de kleinste details, terwijl ik dan niet in de gaten heb dat er belangrijkere zaken zijn te onderzoeken. Een andere valkuil is dat ik op tijd mijn rust en mijn ‘alleen zijn’ moet pakken. In 99% van de tijd is dat geen probleem. Maar juist op momenten dat ik ‘onder de mensen’ ben en gepassioneerd raak in mijn werkzaamheden, dan wil mijn hoofd nog wel eens vol en overprikkeld raken, waardoor ik uitval. Gelukkig komt dit zelden voor, juist omdat ik mijn grenzen goed bewaak.

Wanneer zou ik liegen? Ik blaas misschien wel eens bepaalde zaken op, maar liegen doe ik niet. Kan ik ook niet. Ik breng mezelf daardoor soms wel eens in een lastig parket, omdat ik dan te eerlijk ben naar bepaalde mensen. En al kan ik best bepaalde zaken iets rooskleuriger voorschotelen dan ze in werkelijkheid zijn, echt bewust om zaken heen draaien en liegen kan ik niet en wil ik ook niet. Een van mijn motto’s is “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat zijn enkele mensen, die net als ik heel gepassioneerd zijn in hun werk/hobby en die de kunst verstaan om mij -onbewust- even enthousiast te maken als zijzelf zijn. Ik noem enkele namen: Jan Spoorenberg, Thomas Schramm, Marjo Spierings, Piet van Hees, Jan van der Hoeve, Marc van Abbe, Yvonne Henderson, John Ozüyamanbas, Peer Retera en Barry Wonder.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De afhankelijkheid van anderen en als anderen mij beperkingen opleggen in mijn werkzaamheden. Wat dat betreft, heb ik in mijn vader een hele goede collega, die mij kent en met wie ik op een hele open manier goed kan sparren over bepaalde zaken. Wij kunnen heel kritisch naar elkaar zijn. Van hem accepteer ik het als hij mij corrigeert of afremt. Wij bespreken dit op een hele open manier en leren zo van elkaar.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik heb een bouwfasenkaart gemaakt van het centrum van Eindhoven. Hierop kun je precies zien hoe oud bepaalde gebouwen of delen van gebouwen zijn. Al op mijn twaalfde ben ik begonnen met het verzamelen van de gegevens, die in 2016 geleid hebben tot de uiteindelijke versie van mijn kaart. Het moment dat de kaart online ging, was wel even een ‘hoera-momentje’ voor mezelf. En natuurlijk geniet ik dan van alle positieve, maar ook kritische reacties. Je kunt de kaart bekijken op: http://www.cultuurhistorici.nl/bouwfasenkaart.png

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik kende de uitspraak kort geleden nog niet, maar hij is op mijn lijf geschreven! Ik denk ook dat passie je jong houdt. Passie = leven.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? ‘Een dag niets geleerd, is een dag niet geleefd’ zeg ik altijd. Wat dat betreft leer ik elke dag weer van alles bij. Ik vind ook dat je daarvoor open moet staan. Het kan altijd beter. Ik heb een gruwelijke hekel aan mensen die dit niet doen. Die zichzelf niet kritisch een spiegel voorhouden en altijd maar met het vingertje naar anderen wijzen. Het is niet zo zeer dat ik graag iets aan mezelf zou willen veranderen, ik ben wie ik ben, maar ik sta wel open voor kritiek. Zo probeer ik bijvoorbeeld heel bewust om te gaan met mijn ongeduldigheid.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik heb samen met mijn vader twee boeken geschreven. Het eerste boek uit 2006 heeft de titel ‘Eindhovens verborgen verleden’. Dit boek beschrijft de bouw- en bewonersgeschiedenis van de panden in de binnenstad van Eindhoven die gebouwd zijn vóór 1900. Het tweede boek heet ‘Boerderijen uitgegumd, een nieuw stadsdeel ingetekend’. (2012) Dit boek gaat over de boerderijen in het Eindhovense stadsdeel Woensel die in de tweede helft van de twintigste eeuw zijn opgeofferd ten behoeve van moderne woonwijken. Een filmpje van de voorbereidingen van dit boek bekijk je op: https://www.youtube.com/watch?v=l9B2Pj_YGhk&feature=youtu.be Toch zie ik mijn meest recentelijk afgeronde onderzoeken als mijn grootste prestaties. Het gaat om lijsten met bouw- en sloopjaren van panden in de Eindhovense binnenstad, een lijst met alle bestaande panden in de gemeente Eindhoven van vóór 1900 en de al genoemde bouwfasenkaart. Al deze zaken zullen binnenkort gepubliceerd worden op: http://www.zichtopeindhoven.nl

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Op de plek waar ik nu leef en werk; in mijn kleine huur-appartementje in de wijk Vaartbroek in Woensel, Eindhoven. Mijn moeder zei me vroeger dat ik als kind al aangaf dat ik als ik groot zou zijn ‘een fiets en een flatje’ zou willen hebben. Nou, dat ‘doel’ is behaald. ‘Tuurlijk speel ik wel eens met de gedachte om groter te wonen, vooral denk ik dan aan de extra meters muur die ik dan heb. Maar ik ben een tevreden mens. Grotere, duurdere huizen brengen ook weer verantwoordelijkheden en stress met zich mee. En die heb ik liefst zo min mogelijk!

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik richt mijn leven in, zoals ik dat zelf wil. Op mijn eigen manier. Ik uit in mijn leven de dingen waar ik van hou. Ik hou van ‘mooie’ dingen. Zo hangt er bij mij aan de muur een oude plattegrond van Eindhoven pal naast een lijst met gesigneerde foto’s van de 10 mooiste vrouwen die ik ken. En daar weer naast staan op mijn vensterbank talloze varkens. Prachtige beesten zijn dat! Ik geef er ook niets om als mensen dit een vreemde combinatie vinden. Ik loop het liefst in T-shirts, ook bij officiële gelegenheden. En meestal heb ik dan een T-shirt aan waarop iets van Eindhoven staat. Zo ben ik, daar hou ik van.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Een van die plekken is het huis van mijn vader, een paar kilometer van mij vandaan. Dat is mijn ouderlijk huis in Vlokhoven waar ik opgegroeid ben. Een andere plek waar ik lekker kan ontspannen en kan nadenken, is in het park bij mij om de hoek. Als ik een dag niet lopend naar mijn vader ga, of op de fiets naar de stad rijd voor een afspraak, dan loop ik drie lange rondes in het park. Ik ben toch al zo’n binnenzitter en dan vind ik het goed om elke dag een half uur te bewegen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Cafetaria Oude Gracht, grillroom-pizzeria Pinokkio of ik haal Chinees bij Da Ching en eet dat met en bij mijn beste vriend Martijn thuis op.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik kan niets met literatuur. Als kind was ik echter dol op het lezen van Roald Dahl-boeken, maar of die mijn leven beïnvloed hebben, dat vraag ik me af. Boeken die me wel beïnvloed hebben, zijn de twee boeken van Karel Vermeeren, getiteld ‘Eindhoven toen en nu’, die ik op mijn twaalfde verjaardag -nota bene van mijn moeder en oma- kreeg en die onomstoten het Eindhoven van toen en van ‘nu’ (1984/1985) laten zien. Deze boeken vormden het begin van mijn huidige passie; de bouwgeschiedenis van Eindhoven. Ook de fotoboeken van Martien Coppens hebben mij beïnvloed. Prachtige foto’s maakte die man! Andere boeken die ik als zeer invloedrijk ervaar, zijn de diverse woordenboeken, mijn etymologisch woordenboek en de encyclopedie van bouwkundige termen van Haslinghuis en Janse.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Roald Dahl, Karel Vermeeren, Haslinghuis en Janse. O, en mijn vader natuurlijk. ‘

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Mijn top 3: op nummer 3: La villa strangiato van Rush op nummer 2: The count of Tuscany van Dream Theater (‘a bearded gentleman, historian’) op nummer 1: Echoes van Pink Floyd

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik hou niet van fictie, maar als met fictie ook bedoeld wordt ‘muziek’ en ‘films’, dan zijn mijn helden Roger Waters en David Gilmour van Pink Floyd, Mike Portnoy van Dream Theater, Bruce Dickinson van Iron Maiden, Dave Grohl van The Foo Fighters, de heren van Monty Python en acteur Edward Norton.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Zie ook mijn antwoord op vraag 8. Verder enkele van de mooiste vrouwen die ik ken, te weten Natalie Portman en Petra Nemcova, Sharon den Adel (Within Temptation), Anniko van Santen en Maria Sharapova.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Mijn top 3: op nummer 3: Monty Python and the Holy Grail op nummer 2: Primal fear (met Edward Norton) op nummer 1: Strange days

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Hoewel ik maar een klein inkomen heb, heb ik een grote financiële vrijheid. Ik ga bewust om met de dingen die ik koop en koop dus ook bewust een heleboel niet. (geen tv + abonnement, geen auto + verzekeringen, geen mobiele telefoon + abonnement etc.) Als kind kreeg ik een klein beetje zakgeld mee voor op vakantie, maar doordat ik daar lege flessen vond, die inleverde en daar het statiegeld van kreeg, kwam ik vaak met meer geld thuis dan ik had gekregen. Gelukkig sta ik ook niet onder druk bij het creëren van mijn verzamelingen, lijsten en kaarten. Ben ik niet gebonden aan (financiële) targets, deadlines. Voor de grap reken ik wel eens uit wat mijn creaties zouden moeten kosten als ik alle uren die ik erin gestopt heb, zou doorberekenen. Haha! Onbetaalbaar!

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Dat zijn mijn vader en moeder, die ik ook als mijn beste vrienden beschouw. Met mijn moeder heb ik een hele goede en mooie emotionele band, terwijl ik met mijn vader juist een hele mooie pragmatische band heb, waardoor we uiteindelijk ook een sterk team blijken te zijn in ons vakgebied.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik hoop dat ik in 2017, maar hopelijk ook in de jaren daarna, kan blijven werken met mijn sparring partner, mijn vader en collega Jos.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik ben betrokken bij het project ‘HONDERD’, een tentoonstelling van de Eindhovense woningcorporatie St. Trudo, die vorig jaar haar 100ste verjaardag vierde. De tentoonstelling gaat over 100 jaar Eindhoven. Ik ben gevraagd mee te denken over de historische foto’s van Eindhoven die aan de meterslange wanden komen te hangen en over een grote plattegrond van Eindhoven die ontwikkeld wordt en die op de vloer in de expositieruimte komt te liggen, waar mensen overheen kunnen lopen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Ik zou graag weer eens een biertje willen drinken met Jos en Jan van der Hoeve, de bouwhistoricus uit Utrecht, die een grote inspiratie is voor mijn werk. En ik hoop nog altijd dat Thomas Schramm een keertje op bezoek komt bij mij. Zijn verzamelwoede en enthousiasme over de geschiedenis van Eindhoven boeien en inspireren mij mateloos.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je kunt mij en Jos ontmoeten bij een lezing en op een aantal vlooienmarkten en exposities, waar we achter een kraam onze dubbele boeken over de historie van Eindhoven verkopen: 7 mei op de vlooienmarkt op de kunstijsbaan in Eindhoven, 17 mei geven we een lezing in het Erfgoedhuis in Eindhoven. Op 16 juli verkopen we boeken op de expositie ‘HONDERD’ in het Veemgebouw in Eindhoven. (Dat doen we op 17 september en 15 oktober nog eens netjes over.) En op 27 augustus staan we met een kraam op de FinFon rommelmarkt in de Achtse Barrier in Eindhoven. En mijn werk kun je binnenkort dus zien op de nieuwe website: http://www.zichtopeindhoven.nl

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Leon Verdonschot, Yvonne Henderson, Piet van Hees, Barry Wonder, Ben Demilt, Joost Krop en Sietske Aussems

Hoe kun jij contact met mij opnemen? opdrachten en zaken mbt het cultuurhistorisch bureau van mij en mijn vader: info at cultuurhistorici punt nl overige zaken m.b.t. Eindhoven: verborgenverleden at outlook punt com overige zaken: varken at outlook punt com Je kunt me ook bellen. Ik heb een voicemail als ik niet thuis ben: 040-7851609.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s