Passie Pensioneert Nooit voor Anja Kok

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Dat ik tijdens het schilderen van een schilderij toewerk naar het moment dat ik geen dingen meer verzin om te schilderen maar het één het ander als vanzelf opvolgt. Het constante zoeken en experimenteren om uit te vinden wat mijn manier is om dingen uit te drukken. Precies op het juiste moment stoppen met een schilderij. Niet als het af is maar juist als het vragen oproept en leeft.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ik droom al schilderend door mijn schilderij als een kind in de volwassen wereld. Een soort Alice in wonderland. Altijd met muziek op de achtergrond. Heerlijk.

Wat is mijn grootste angst? Dat mijn fantasie me in de steek laat.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik begin altijd met tegenzin aan een schilderij. Zo’n wit doek is eigenlijk al mooi van zichzelf. Wie ben ik om dat te verpesten. Ga eerst wat smeren en weet niet wat ik nou eigenlijk wil. Toch is daar een omslag die ik vaak zelf niet door heb. Waar ik het meest van houd is dat er opeens 4 uren voorbij zijn zonder dat ik er erg in heb. Dat ik opeens denk te weten wat ik wil. Een schilderij moet aantrekkelijk zijn maar ook wringen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben een enorme pietlut en blijf veranderen aan een doek.

Wat is mijn grootste valkuil? Soms is mijn schilderij goed maar ga ik nog even iets veranderen en vervolgens heb ik het bijzondere aan het schilderij weg geschilderd.

Wanneer zou ik liegen? Ik lieg soms om anderen niet te kwetsen maar uiteindelijk kan ik iets wat me dwars zit toch niet voor me houden.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik kan heel veel verschillende dingen mooi vinden. Het heeft te maken met hoe iemand de dingen benadert. Geen kunst willen maken maar willen creëren. Zo ontwapenend en eerlijk dat het je grijpt. Een zoektocht naar persoonlijke waarheid. Echt iemand bewonderen doe ik niet. Herinner me een expositie van Matthias Weischer in het Gemeente Museum in Den Haag die ik echt geweldig vond om bovenstaande reden. Geen opsmuk, het is zoals het is.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik heb periodes dat ik eigenlijk niets maakt maar wel allemaal aan het denken ben. Dit levert uiteindelijk wel een stap voorwaarts op maar is vaak niet echt prettig.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Nooit. Ik wil altijd weer nieuwe ‘betere’ dingen maken! Stap gelijk door naar het volgende. Als ik exposeer sta ik daar al aan de volgende werken te denken.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Omdat ik nu naast het schilderen nog heel veel andere dingen doe denk ik altijd ‘als ik met pensioen ben kan ik lekker constant schilderen’.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niets, het is zoals het is. De mens is niet perfect.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Die moet nog komen. Mijn laatste groepsexpositie bij “de Kunstpraktijk “, in Veldhoven was erg mooi. Maar zeker voor verbetering vatbaar.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Zou het liefst 2 ateliers hebben. Een in de stad en een in de natuur. Houd van beide plekken.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn man en dochter en onze gezondheid.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ben een enorme doorzetter. Bij tegenslag ga ik nog harder werken.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik krijg de meeste ideeën als ik lekker in de tuin aan het werk ben of het huishouden doe. Kortom routineklusjes inspireren.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ergens eten in een restaurant hoeft voor mij niet. Wel fijn om aan de rivier te zitten met een broodje.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Bukowski om zijn rauwheid, drankgebruik, prachtige beschrijvingen, gevoelens en landschappen. Heb in rap tempo alles wat ik kon vinden van Bukowski gelezen en dacht heel goed te snappen wat er in hem om ging. Oblomov van Gontsjarov om zijn luiheid en overpeinzingen en tot niets komen, maar ook weer niet omdat zijn gedachten heel boeiend zijn. Herman Brusselmans, hij praat maar door en laat zien dat iedereen maar tegen elkaar praat en niemand luistert en dat doet er ook niet toe. Tonio van Adri van de Heijden. Hoe om te gaan met zo’n groot verdriet. Allemaal boeken die over het leven in al zijn facetten gaan.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Charles Bukowski, Gontsjarov, Herman Brusselmans, Adri van der Heijden, Dimitri Verhulst, Ilja Leonard Pfeiffer en Connie Palmen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Nick Cave and the Bad Seeds met Murder Ballads. Lekkere duistere muziek daar houd ik van.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Jeroen Brouwers. Hijzelf noemt zijn werk ‘Autobiografische fictie’.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Toch weer mijn man en dochter.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The godfather, La grande bouffe en last but not least Barfly!

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Als ik geld heb voor verf en doek ben ik al tevreden.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is de rode draad in mijn leven. Het is altijd bij me. Zelfs als ik met compleet andere dingen bezig ben denk ik er constant aan.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn man en dochter!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Mijn schilderijen maak ik het liefst alleen in mijn atelier. Samenwerken in exposities is iets anders. Je werk in combinatie te zien met werk van anderen doet mij altijd goed en levert nieuwe inzichten op

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ieder schilderij waaraan ik begin

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Iedereen die iets met mij en mijn werk wil.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? In ieder geval in de Bank van Noppes in Gorinchem in juli/ augustus. Heb nog niet veel afspraken dit jaar omdat ik heel veel in mijn atelier wil werken. Vorig jaar ben ik verhuisd waardoor alles in mijn nieuwe atelier weer aan moet gaan voelen als een tweede huid.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? L.A. Raeven, Rob Scholte, Roosbief en Ilja Leonard Pfeiffer

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Dat kan het beste via mijn website: http://www.anjakok.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s