Passie Pensioneert Nooit voor Jeroen Busschers

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Als kunstenaar, fotograaf en illustrator is het altijd spannend om nieuwe uitdagingen te krijgen die soms nog onbekend terrein voor mij zijn. Als daar verrassende resultaten uit komen en ikzelf en een eventuele opdrachtgever daar tevreden over zijn geeft dit veel nieuwe energie voor beide partijen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Mijn volledige vrijheid en financiële onafhankelijkheid die mij in staat stelt om het gene te doen wat mij het meest fascineert.

Wat is mijn grootste angst? Om bovenvermelde vrijheid en onafhankelijkheid kwijt te raken.

Waar houd ik het meest van in mijn werk? Ik werk regelmatig als karikatuur/sneltekenaar in binnen en buitenland, dit brengt mij steeds weer op nieuwe locaties met een verscheidenheid aan personages en sociale omstandigheden. Ik noem het altijd maar ‘van Spangen tot Wassenaar’, maar uiteindelijk zijn mensen overal gelijk; d.m.v. het kortstondig tekenen van iemand herken je bepaalde persoonlijke karakter trekken en na enkele minuten kun je iemand verrassen en verbazen met het resultaat. Het is een kortstondige uitwisseling van energie die mensen een vrolijke ervaring en herinnering meegeeft.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ongedurig, dusdanig opgaan in mijn bezigheden dat ik minder tijd voor anderen reserveer. Wellicht soms te introvert en dan weer te extravert.

Wat is mijn grootste valkuil? Soms te snel tevreden zijn met mijn omstandigheden en mij laten verleiden tot leuke dingen te ondernemen waardoor je ineens een achterstand oploopt t.o.v. je concurrentie.

Wanneer zou ik liegen? Kleine onbeduidende leugentjes om je wellicht iets beter voor te doen dan de werkelijkheid. Voorts om iemand die je na aan het hart ligt in bescherming te nemen zover deze persoon niet moedwillig iemand anders kwaad berokkend heeft.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meest? Sigurdur Gudmundson, Marlene Dumas, Sebastian Kruger, Jason Sieler, James Nightway.

Waar houd ik het minst van in mijn werk? Collega’s die oncollegiaal zijn.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig in mijn werk? Dit was toch wel eind jaren ’80 begin jaren ’90, net klaar met mijn opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam en vertrok voor het zomerseizoen naar Frankrijk om te gaan tekenen. Deze jaren stonden voor het ‘joie de vivre’ met leuke internationale ontmoetingen, een werkelijk bruisende periode. Bijkomend lukte het mij om in deze 2 maanden voldoende inkomen voor een jaar te maken en sprong een gat in de lucht van vreugde; ik was volledig onafhankelijk en kon gaan en staan waar ik wilde….fantastisch gevoel!

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij. Ik heb leraren en hoogleraren in mijn vriendenkring die een aantal jaren geleden ‘verplicht’ met pensioen moesten terwijl ze daar geheel geen behoefte aan hadden. Deze mensen hebben juist een schat aan ervaring en het is een aderlating voor de maatschappij. Voor mij persoonlijk zal het zowel financieel als wel professioneel niet aan de orde komen, de drang en het plezier om nieuwe schilderijen, tekeningen en foto’s te maken is daarvoor veel te groot. Neem een voorbeeld aan Picasso en Cezanne die tot zeer hoge leeftijd actief professioneel bezig bleven. Met pensioen gaan is wellicht een westers voortvloeisel uit het tijdperk van industrialisatie.

Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen? Iets actiever worden in mijn productie en werkzaamheden, het principe van ‘Geniet van je leven zolang het kan’ heeft misschien iets te lang te hoog in mijn vaandel gestaan, desondanks blijft het wel ‘Statuut Nr. 1’.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Waarschijnlijk de fototentoonstelling ‘Cuban Interiors’, een fotoserie ontstaan tijdens 3 opeenvolgende reizen naar Cuba alwaar ik Cubanen over het hele eiland gefotografeerd heb in hun woningen. De serie is bewust analoog en in zwart-wit gefotografeerd om een contrast te vormen met alle kleurrijke straatfotografie die je veelal van Cuba te zien krijgt, het laat juist het leven binnenshuis zien met al de daarbij horende gezinsleden.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Mijn werk heeft zich altijd al afgespeeld op verscheidene plekken in binnen en buitenland dus ben daar zeer tevreden mee. Wel mag het start en leefhonk voorlopig Amsterdam blijven; een stad niet te groot, niet te klein maar vooral wel internationaal en dat houdt een mens scherp.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? ’s Mensch enige domein is zijn eigen brein.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Persoonlijkheden van de meest uiteenlopende pluimage bij elkaar te brengen en daardoor een plezierig samenzijn en kennismaking te bezorgen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In een Amsterdams café op zondagen tijdens abstracte jazz-sessions.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik ga niet zo gek vaak uit eten omdat ik het leuker en vaak lekkerder vind om zelf te koken met vrienden of bij vrienden. Buitenshuis zijn het vaak kleine Aziatische eettentjes die voor een klein bedrag wel een heerlijke maaltijd op tafel zetten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Voornamelijk kunstenaars biografiën die inspiratie gaven om mijn eigen werk nieuw leven in te blazen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ernest hemingway, Hermann Hesse, Marcel proust.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik luisteren op mijn laatste dag. Deze vraag ligt niet in het heden besloten en zal dat pas kunnen beantwoorden wanneer de laatste dag is aangebroken, de keuze zal dan al naar gelang mijn gemoed bepaald kunnen worden. Het zou dan iets kunnen zijn tussen Klassiek, pop en jazzmuziek.

Wie is mijn held in fictie? Een symbiose van Tom & Jerry.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Personen die het onrecht op deze planeet kenbaar maken en personen die daar zich vervolgens voor inzetten er iets tegen te doen.

Welke film zou ik jou aanbevelen om ooit in jouw leven te zien? La Dolce Vita, Apocalypse Now en vele Hitchcock’’s

Wat zegt de uitspraak ‘De financiele vrijheid om te creeren’ mij? Eigenlijk van essentieel belang voor mij en daardoor staat het op plek 1 om eerst dat voor elkaar te hebben d.m.v. artistiek werk en vervolgens daarnaast de ruimte te hebben voor de volledige vrijheid in het creëren.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een grote rol omdat het mijn voornaamste bezigheid is, voorts vind ik het heerlijk om naar muziek-uitvoeringen te gaan omdat het zulk een directe invloed op emoties heeft.

Wie is mijn grootste sponsor in crime? De vrienden die ik al decennia lang ken en waar wederzijds respect aan ten grondslag ligt.

Met wie zou ik graag in 2017 willen werken? Niet specifiek iemand maar eerder ‘’waar’’, in de zomermaanden ben ik vaak werkzaam in Bretagne wat dit jaar helaas niet mogelijk is. Ben nu op zoek naar een alternatieve locatie zoals Montreux, Berlijn, Scandinavie of toch een andere plek in Frankrijk. wat dat betreft is een nieuwe werkplek altijd spannend; gaat het goed lopen daar en los daarvan leer je veel van de andere cultuur waarin je vertoefd. Met wie? voornamelijk is het dan van belang dat je collega’s hebt die ‘collegiaal’ zijn.

Naar welk project kijk ik in 2017 naar uit? Het vinden van een nieuwe seizoen’s werklocatie met een aangename sfeer en dito verdiensten.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag ontmoeten in 2017? Eigenlijk gewoon sympathieke collega’s die elkaar verder helpen in elkaars vakgebied.

Waar kun je mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Door geheel Nederland en in juli en augustus op een nog nader te bepalen lokatie in het buitenland; Frankrijk, Zwitserland of Scandinavie. Voorts uiteraard op mijn website; http://www.sneltekenaar-karikaturist.nl

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Benjamin Herman.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mijn website; http://www.sneltekenaar-karikaturist.nl en dan de categorie ‘contact’ aanklikken.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s