Passie Pensioneert Nooit voor Mylène de la Haye

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Schrijven is echt een passie. Ik ben absoluut geen literair wonder en voel me soms net een hersenchirurg die met een aardappelschilmesje opereert maar het is altijd weer zo’n genot om een verhaal af te leveren dat gelukt is. Voordat ik een verhaal bij de eindredactie van Panorama inlever heb ik bij elke zin stilgestaan om te kijken of hij nóg raker kan. Ik leg de lat hoog voor mezelf.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ik ervaar ultiem geluk steeds vaker als ik alleen ben, vrijwel altijd in de natuur, sowieso altijd als ik onderweg ben en als ik een nieuw mooi gebied, bos of rivierbedding ontdek. Kan wandelend zijn of op de motor. Het komt in vlagen, het is geen constante. Maar als zo’n vlaag langs komt tilt hij me op en doet me zweven en dan komt er vanzelf zo’n wezenloze grijns op mijn smoel. Soms houdt het wel een paar uur aan. Heerlijk.

Wat is mijn grootste angst? Het verliezen van dierbaren. Tot nu toe heb ik alleen mijn moeder te vroeg verloren en die omhelsde de dood. Verder heb ik tot nu toe mazzel gehad. Afkloppen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat geen enkele dag hetzelfde is, dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan, dat ik mezelf kan zijn (meestal), dat ik heel veel interessante subculturen en mensen ontmoet, dat het avontuurlijk is en dat het nooit verveelt.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan soms heel direct en bot overkomen/zijn. Vaak zonder dat ik het zelf doorheb. Ik moet vaak opnames van interviews uitwerken en dan erger ik me suf aan mezelf en ontdek ik dat ik beter zou moeten luisteren, mensen niet zou moeten onderbreken, niet te vroeg conclusies moet trekken. Mijn stem is ook een boosdoener. Die heeft iets heel dwingends. Vaak bedoel ik het goed maar komt het gewoon rottig mijn strot uit.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn verwachtingen zijn vaak hoger dan de realiteit blijkt te zijn. Ik vertrouw mensen te snel. Soms ben ik te hulpvaardig. Zelf vraag ik nooit om hulp. Ik zal me nooit compleet overgeven aan iets/iemand. Dat durf ik niet.

Wanneer zou ik liegen? Als de waarheid te grote consequenties heeft en te heftig is om ooit vergeten of vergeven te worden. Als iemand zich er beter door gaat voelen: dus iemand een compliment geven dat hij/zij er goed uitziet terwijl dat niet zo is. Ik heb een bloedhekel aan mensen die zeggen: “Zo, jij ziet er moe uit!” Ik antwoord dat steevast: “Dank je. Ik voel me veel beter nu.”

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Moeilijk. Ik bewonder iemand als Sander de Kramer heel erg voor zijn grote, maatschappelijk bewuste hart. Ik bewonder mensen die risico’s lopen om hun hart te volgen. Ik bewonder Eva Jinek. Ze is slim en heeft een bepaalde klasse waar ik jaloers op ben. Vergeleken bij haar voel ik me een bouwvakker.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Opnames uitwerken van interviews. Grrrr. Vreselijk werk. Maar je kunt het niet uitbesteden omdat je tijdens het uitwerken al een selectie maakt van wat je wel- en niet gaat gebruiken. Maar ik ken geen journalist die daar geen gruwelijke hekel aan heeft. Heel soms moet ik wel eens iemand interviewen die in niet interessant vind of saai. Maar dat komt niet vaak voor.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik heb een keer een verhaal geschreven over Dexter, een jongen die meervoudig lichamelijk en geestelijk gehandicapt is en verzorgd wordt door zijn ouders die daar een dagtaak aan hebben. Een dag uit het leven van Dexter is het mooiste verhaal dat ik ooit heb geschreven. Daar word ik gelukkig van.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik begrijp nooit zo goed dat mensen zodra ze een bepaalde leeftijd hebben ophouden met hetgeen ze hun hele leven hebben gedaan en waar ze goed in zijn. Ik zal altijd blijven schrijven, filmpjes maken en monteren en vragen blijven stellen. Mijn nieuwsgierigheid is leeftijdsloos.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Over het algemeen ben ik wel tevreden met wie ik ben. Ik heb niemand in het ongeluk gestort, ben vergevingsgezind (een enkele uitzondering daargelaten) en help waar ik kan. Ik zou me wat meer willen kunnen afsluiten voor mensen die me irriteren. Ik doe het niet goed in een groep.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik denk toch het presenteren van Lief & Leed en daarna het runnen van een eigen productiemaatschappij(tje) waarmee ik o.a. de serie Mylène de la Haye, P.A. maakte. Tussen de bedrijven door was ik ook nog moeder en schreef ik het kinderboek, De Droommeesters, dat goede reviews kreeg. Nu begrijp ik niet waar ik destijds de energie vandaan haalde.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In de zomer in Nederland en in de winter in Mexico.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Waardevol als in geld: niets. Ik geef niks om sierraden, horloges, dure kleding, etc. Kinderen zijn geen bezit dus die vallen ook af. Mijn oude motorfiets (van bijna 20 jaar oud) denk ik toch. Ik vindt het heerlijk om op mijn ijzeren paard onderweg te zijn. En mijn gezondheid natuurlijk.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn stem. Iedereen herkent me direct aan mijn stem. Als ik totaal onherkenbaar met Carnaval door Maastricht loop en ik bestel een biertje hoor ik (van iedereen boven de 40) “Hé, ben jij niet ….?” Hij is blijven hangen met dat schoorsteenvegersgeluid.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In de natuur of onderweg in de auto.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Picknicken tijdens een zwoele zomeravond op het strand van Bloemendaal aan zee en de zon in de zee zien zakken.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Eckhart Tolle. Hij heeft me inzicht gegeven in hoe (destructieve) systemen mensen in hun grip kunnen houden. Hij heeft me geleerd wat een ‘pijnlichaam’ is en dat je dat kunt voeden (door negativiteit en zelfmedelijden toe te laten) of laten verhongeren door de verleiding om in die donkere wolk te gaan zitten te weerstaan.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Mo Hayder, Dan Brown, Niccolò Ammaniti, Carlos Ruiz Zafón, John Williams, Stephen King, Dave Eggers, Khaled Hosseini, Gabriel Garcia Marquez, Tommie Wieringa, JK Rowling,

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Het nummer ‘Onderuit’ van de Dijk. Since I’ve been loving you van Led Zeppelin, een heel mooi gepassioneerd vioolconcert van Max Bruch, ik weet even niet welk. Het requiem van Mozart, muziek van Faitless, ach er is zoveel moois gemaakt.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik zou wel zoveel willen weten als Robert Langdon, de hoofdpersoon uit de Dan Brown boeken. Maar dan niet gespeeld door Tom Hanks. Ik heb een hele andere Langdon in mijn hoofd . En MacMurphy, de hoofdpersoon uit One Flew over the Cuckoo’s Nest.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik vind Jesse Klaver wel een topgozer. Verder iedereen die bij het leger des heils werkt, Ruby Wax vind ik een tof wijf, Max Verstappen is een mooi natuurverschijnsel, Sven Kramer (zucht) als ik toch weer jong was…

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Novecento van Bernardo Bertolucci. Prachtig epos. Angstaanjagende rol van Donald Sutherland

9200000002274903

Koop Mylène’s boek hier

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s