Passie Pensioneert Nooit voor Michel Hanssen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De passie veranderde niet. Ook niet toen ik van het ene op het andere moment hartpatiënt werd en niet meer kon werken. SVH Meesterkok was ik en ben ik gebleven, al dacht ik op dat ongelukkige moment daar niets meer mee te kunnen doen. Nu, vijf jaar later ben ik nog steeds vol passie en succesvol als auteur van twee boeken: Spice Wise en Spice Wise Too. (Too in de betekenis van ook) Beide boeken bevatten uitgebalanceerde kruidenmengsels met bijbehorende voorbeeldrecepten. Allemaal zonder dat daarbij toegevoegd zout nodig is. Mijn grootste passie in mijn werk is op dit moment de juiste smaakbalans zonder toegevoegd zout in gerechten te kunnen maken en delen met iedereen die daar, om welke reden dan ook, in geïnteresseerd is. Passie pensioneert nooit, maar mijn gezondheid speelt niet altijd eerlijk mee. Vanwege mijn beperkte energie moet ik soms helaas op de rem.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Mijn idee van ultiem geluk is naast een goede verstandhouding met iedereen en kunnen genieten van de kleine dingen, ook dat ik mijn hartinfarct heb overleefd en nu in een onverwacht gelukkige “bonustijd” leef.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is om geestelijk af te takelen. Het lijkt mij erg om op enig moment te moeten constateren dat je hersenen niet meer werken zoals je gewend was. Lichamelijk hulpbehoevend is op te lossen, maar “ je verstand verliezen “ zou mijn grootste nachtmerrie zijn.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? In mijn werk was het ontwikkelen en het delen van mijn kennis mijn passie. Nu ik niet meer kan werken is er eigenlijk niet zoveel veranderd en kan ik dezelfde passie gewoon blijven najagen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn minst aantrekkelijke eigenschap is dat ik het moeilijk vind om met ongemotiveerde mensen om te gaan.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn grootste valkuil is dat ik de controle over alles wil houden en daardoor teveel zelf wil gaan doen.

Wanneer zou ik liegen? Ik zou nooit liegen. Zeker niet over de samenstelling van mijn recepten. Het is mijn missie om mensen (weer) smaakvol te laten genieten van dagelijkse maaltijden zonder dat daarbij toegevoegd zout noodzakelijk is. Daarbij is het belangrijk dat iedereen het kan maken en dat de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het mij niet gelukkig maakte om te zien dat dit veel mensen blij kan maken.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik zou dat zo niet kunnen zeggen want er zijn erg veel inspirerende mensen. Ze hoeven niet uit mijn professie te komen om door mij bewonderd te worden. Het mooie van het World Wide Web is dat je zoveel informatie kunt vinden als je zelf maar wil, over heel veel verschillende onderwerpen en/of personen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het minst hou ik van ruis…… Discussies die nergens toe leiden en alleen gevoed worden uit de behoefte om te tonen hoeveel men denkt te weten. Het zou mooi zijn als meer mensen bereid waren hun kennis belangeloos te delen. Daar wordt iedereen uiteindelijk beter van. Die nieuwe economische inzichten hoop ik wereldwijd nog eens terug te kunnen zien.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben het meest gelukkig met mijn werk als ik dankbare reacties krijg van lotgenoten, die weer plezier hebben in het bereiden van smakelijke gerechten en ervan genieten dat alles (weer) lekker smaakt. Dan ben ik gelukkig omdat ik mijn kennis goed heb ingezet om daaraan een bijdrage te leveren.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? De uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ zegt voor mij alles over hoe ik in het leven sta. Volg je passie met de middelen die je (nog) hebt. Er is altijd een manier te bedenken om dat te doen. Voor mij betekent dat dat mijn lichaam niet altijd meewerkt, maar er is niets mis met mijn geest. Dat maakt mij een gelukkig mens!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Eigenlijk moet je nooit iets aan je zelf willen veranderen. Het is beter om tevreden te zijn. Je wil wel altijd meer leren en ontdekken, maar je doet het met de middelen die je hebt. En als je het dan kunt delen is dat prachtig.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn grootste professionele prestatie tot nu toe kan ik niet goed benoemen. Ik ben trots op het behalen van de titel SVH Meesterkok in 1983. Daarna heb ik een prachtige carrière gehad in het topsegment van de culinaire wereld. Ik ben altijd gepassioneerd bezig geweest en als hetgeen wat ik wil, dan ook nog lukt maakt het niet uit of het “groot” of “klein” wordt gezien door anderen, de prestatie is er voor mij niet minder om. Men vindt het een grote prestatie dat ik ondanks mijn beperkte energie, als gevolg van een ernstig hartinfarct, twee boeken heb gemaakt. Dat zie ik zelf niet zo, het is mijn passie om uitgebalanceerde smaken te componeren en bij het maken van de boeken was er een klein team die ook met passie geholpen heeft om mijn ideeën op een prachtige manier vorm te geven. Het eerste boek kwam uit in 2015 en heet “Spice Wise, koken met kruiden- en specerijenmixen zonder zout” en was zo succesvol dat we hebben besloten om naar aanleiding van de vele vragen van zowel lotgenoten (hartpatienten) als vakgenoten , koksopleidingen en foodies in 2017 “Spice Wise Too, zonder zout meer smaak” uit te geven. Zie http://www.spicewise.nu

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik ben heel erg tevreden zoals het nu is. De plaats waar je bent maakt voor mij niet het geluk. Het zijn de uitdagingen en de mensen die het voor mij tot een goede plaats maken om te leven en te “werken”.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Het meest waardevolle wat ik heb is mijn gezondheid. Die is nu stabiel en ik hoop dat het zo blijft, zodat ik nog lang kan genieten van al het goede wat het leven te bieden heeft. Daarbij kijk ik niet naar wat ik niet meer kan, maar vooral wat de mogelijkheden zijn. Voor dat andere zoek ik een oplossing of vergeet het. Niet denken in beperkingen, maar in uitdagingen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben van nature niet geneigd om mij ergens zomaar bij neer te leggen of bij de pakken neer te zitten. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan gebeurt het ook zo omdat ik van tevoren realistische doelen heb gesteld. Daar ga ik dan voor. Niet ten koste van anderen, wel met hun hulp als dat nodig is.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Voor mij is de beste plek om ideeën te krijgen toch binnenshuis. En wel in alle rust en met mijn notitieboekje binnen handbereik. Genieten van een heerlijke maaltijd en dan ineens een andere smaak “proeven” in mijn hoofd. Het werkt bij mij zo dat als ik aan bijvoorbeeld kruiden of specerijen denk, dat de smaak dan tastbaar wordt. Ook combinaties en verhoudingen “proef” ik op die manier. Lees ik een recept van een gerecht, dan kan ik feilloos aangeven hoe het smaakt of waarom het niet klopt. Dat is talent, ervaring en kennis. Ik ben zo dankbaar dat ik daar iets goeds mee kan doen nu door dat te delen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Mijn favoriete plek om te eten en te drinken is op dit moment in een huiselijke sfeer met onze kinderen en kleinkinderen. Dat is echt genieten! Welgemeende persoonlijke aandacht voor elkaar.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Boeken die mijn leven beïnvloed hebben zijn gek genoeg, geen kookboeken. Geschiedenisboeken in het algemeen en de Romeinen en bijvoorbeeld veel boeken over Napoleon hebben mij aan veel inzichten geholpen. Ik lees erg veel en veel verschillende soorten boeken en geniet ook van het mooie schrijven.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Op dit moment zijn mijn favoriete schrijvers Geert Mak, Tommy Wieringa, Herman Koch, Henning Mankel, Arnon Grunberg, Stieg Larsson, David van Reybroek enz.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? “Stairway to Heaven” van Led Zeppelin is wel een geschikt nummer voor zo’n laatste dag. De zanger van dit nummer Robert Plant heb ik ooit nog persoonlijk ontmoet in Hyde Park in Londen. Hij dacht toen dat hij Jezus was. Dat zou mooi zijn, maar niet op mijn crematie, dan hoor ik dat toch niet meer. Mozart vind ik wel heel mooi en ik heb daar meteen na mijn hartinfarct ook erg veel aan gehad. Door aan die muziek te denken werd ik afgeleid en bleef ik rustig.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn echtgenote is mijn heldin. We zijn al bijna 50 jaar elkaars beste vriend en zijn er altijd voor elkaar, in goede en slechte tijden.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? De indrukwekkendste film die ik ooit zag is Woodstock. Dat maakte op mij als jongeman erg veel indruk in die tijd. Ik ben ook nog een paar maal terug geweest met mijn liefje (nu mijn vrouw) naar de bioscoop om dit popfestival nog een keer mee te maken. Je wilde daar zo graag bij horen in die tijd…… flower power en idealen…. Mooi tijdsbeeld.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Die uitspraak klopt wel, want als je weinig of geen middelen hebt zijn je idealen veel moeilijker te realiseren. Anderzijds heb ik mij nooit door geld laten leiden.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik kan erg genieten van allerlei kunstuitingen en het hoort bij mijn leven om daar kennis van te nemen en over na te denken. Je wordt er geestelijk rijker van het daarom heeft het zeker veel positieve invloed op mijn leven en werk.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Dat is mijn vrouw, zij is mijn sparringpartner en bondgenoot.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik heb geen speciale wensen. Ik zie wel wie en wat er op mijn pad komt.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Jammer genoeg kan ik niet meer werken omdat ik erg beperkt ben in mijn energie. Daarom heb ik geen grote projecten op stapel staan voor 2017, maar ik zal zeker geen nieuwe uitdaging uit de weg gaan. Passie pensioneert namelijk nooit!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Mensen die ik graag wil ontmoeten zijn altijd de inspirerende mensen, die net als ik de passie willen uitdragen en delen. Die heb ik ook wel ontmoet in mijn professie en bij gelegenheid zal ik diegenen ook graag bij mij thuis op de koffie uitnodigen. Altijd leuk om ideeën uit te wisselen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je kunt mijn boeken overal kopen en daarin ook kennis nemen van mijn “zoutloze missie”. Zie ook http://www.spicewise.nu en de website van de SVH Meesterkoks. In verband met mijn gezondheid en beperkte energie ben ik niet meer aanwezig bij vak gerelateerde bijeenkomsten en dergelijke.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Niet een speciaal iemand, maar ik ben wel heel erg geïnteresseerd in het verhaal van mensen die, zoals ik, afgekeurd en afgeschreven zijn voor het arbeidsproces en toch erin geslaagd zijn om er bij te blijven horen in de maatschappij. Wat ze er voor doen om gepassioneerd te blijven en hun waardevolle bijdragen te leveren.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via sociale media (facebook, LinkedIn) ben ik gemakkelijk te traceren en te benaderen. E: mlm.hanssen@quicknet.nl De Spice Wise boeken zijn te bestellen via onze eigen website http://www.spicewise.nu , waarop ook achtergrondinformatie en voorbeeldrecepten te vinden zijn. Ook via de erkende boekhandel en internetwinkels zoals Bol.com : https://www.bol.com/nl/p/spice-wise-too/9200000069641505/?suggestionType=typedsearch https://www.bol.com/nl/p/spice-wise/9200000036494863/?suggestionType=typedsearch

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s