Passie Pensioneert Nooit voor Marleen van Lanen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik teken en schilder al zolang als ik mij kan herinneren, tegenwoordig maak ik vooral abstract werk. Als kind zei ik dat ik later kinderboeken zou gaan maken en sinds een aantal jaren doe ik dat inderdaad. Ik schrijf de verhalen zelf en maak ook de tekeningen. Juist die combinatie is hartstikke leuk! Inmiddels is er al een aantal boeken van mij uitgegeven.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Mijn eigen pad volgen, los van de mening van anderen. Leuke dingen doen, mooie dingen maken en genieten van kleine dingen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik vind het leuk om allerlei kleine grapjes te verstoppen in mijn tekeningen en kinderboeken. Soms heel duidelijk, soms juist heel subtiel. Sommige grapjes worden zelfs nooit ontdekt, maar dan heb ik er zelf in ieder geval lol aan beleefd.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben een echte piekeraar.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn perfectionisme en onzekerheid. Vooral de combinatie van die twee.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik ben als kunsthistoricus afgestudeerd op het werk van de Duitse schilder Anselm Kiefer. Hij maakt onder meer enorme doeken met dikke klodders verf en verwerkt daarin vreemde materialen als zand, hout en zelfs lood. Als ik zijn werk zie, wil ik daar graag aan voelen, omdat het dat gevoel oproept. Ook krijg ik zelf veel zin om te gaan schilderen! Qua kinderboekenillustratie ben ik een groot fan van het werk van Sieb Posthuma en Annemarie van Haeringen. Ik vind diverse Nederlandse illustratoren erg goed, maar ik voel me toch vaak het meest aangetrokken tot tekeningen waarbij de lijn de hoofdrol speelt.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Als ik mijn best zit te doen en het wil toch niet lukken. Of dat ik iets moois maak en dat zelf verpruts door er te lang aan door te werken. En de creatieve kant is voor mij leuker dan alle zakelijke of commerciële dingen er omheen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben het meest gelukkig als ik opga in mijn werk. Als ik mijn verstand uit heb staan en gewoon doe. Als ik laat gebeuren wat er gebeurt en daar vervolgens weer op reageer, zonder al te veel te bedenken wat ik precies ga doen. Mijn werk wordt beter naarmate ik me er ‘minder mee bemoei’, hoe gek dat ook klinkt.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik ben pas 37 jaar, mijn pensioen lijkt nog ver weg. Maar ik hoop dat ik altijd blijf tekenen, schrijven en schilderen, welke leeftijd ik ook heb. Het willen scheppen is een groot onderdeel van mijn leven en dat heeft voor mij niets te maken met mijn leeftijd, maar meer met mij als persoon.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Mijn eigen onzekerheid over mijn werk. Iemand zei eens tegen mij: ‘Je gooit meer weg dan je bewaart.’ Toen ik daar op ging letten, bleek dat tot mijn schrik nog te kloppen ook. Ik zie nu in dat juist door te willen perfectioneren, ik mijn werk niet altijd beter maak, maar dat juist de dynamiek van mijn snelheid en vlotheid (en de daarbij behorende imperfecties) mijn kracht kunnen zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik ben er trots op dat ik al een aantal boeken heb gemaakt: ‘De onhandige tovenaar’, ‘Wit, het raadsel van de verdwenen kleuren’ en ‘Tikkie terug, de tijdreis van Bas’ (over Desiderius Erasmus). Ik heb bij al mijn boeken zelf het verhaal geschreven en de illustraties gemaakt.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik zou graag midden in de natuur willen wonen, aangezien ik daar altijd heel erg tot rust kom. Dat mag vlakbij een bos zijn, of in een weids landschap. Als we de Staatsloterij winnen, kopen we een mooi huis aan de Reeuwijkse Plassen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn vriend is niet mijn bezit, maar ik zou hem niet willen missen. In praktische zin vind ik mijn atelier heel fijn, waar ik lekker mijn eigen gang kan gaan.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn doorzettingsvermogen en mijn (droge) grapjes.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik ga zo vaak als ik kan wandelen bij de Reeuwijkse Plassen. Het is daar heerlijk rustig en de natuur is iedere dag anders. De ene dag zijn er heel veel ganzen, dan weer veel zwanen of ik word getrakteerd op een kikkerconcert.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik vind ‘Kruim’ in de Chocoladefabriek in Gouda altijd een leuke plek. De brownies daar zijn goddelijk! Lunchcafé Kurkuma is ook een aanrader.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik lees graag de boeken van Eckhart Tolle en luister ook vaak naar hem op YouTube. Eigenlijk is zijn boodschap steeds hetzelfde: vind de stilte in jezelf en leef in dit moment. Ik probeer daar naar te leven, al valt dat niet altijd mee met alle prikkels van de buitenwereld.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Annie M.G Schmidt, Roald Dahl, Eckhart Tolle, Paulo Coelho, Connie Palmen en de boeken over Harry Potter. Maar een fijne thriller op zijn tijd is ook lekker.

Wat is mijn favoriete muziek? Ik luister graag naar BLØF, Adele en de Buena Vista Club.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mensen die helemaal zichzelf durven zijn en voor hun eigen passie durven gaan, los van wat anderen daarvan vinden.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Als je niet afhankelijk bent van de druk om ‘te moeten scoren,’ kun je maken wat je vanuit je hart en je plezier wil maken. Dat is altijd je beste werk.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Niet alleen kunst, maar creëren in de bredere zin, speelt een grote rol. Ik teken en schilder zo veel mogelijk, maar vind het ook leuk om een lekkere maaltijd mooi te presenteren. Ook dat is ‘scheppen.’

Wie is mijn grootste fan? Mijn vriend en mijn ouders.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Met alle kunstenaars, schrijvers of illustratoren die me kunnen inspireren of waarvan ik iets kan leren. Ik zou bijvoorbeeld wel tekentips willen krijgen van Annemarie van Haeringen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik werk hard aan de tekeningen en gedichten voor mijn nieuwe prentenboek. Het gaat over verschillende dieren die net ietsje anders zijn dan je verwacht, of waarbij soms iets niet zo goed lukt. Hoewel ik die boodschap er niet bewust in stop, komen de thema’s ‘het is oké om anders te zijn’ of ‘het is niet erg als iets niet (helemaal) lukt’ steeds op een vrolijke manier naar voren.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Mijn kinderboeken zijn te koop bij alle (internet)boekhandels, bijvoorbeeld op Bol.com: https://www.bol.com/nl/c/algemeen/marleen-vanlanen/11837595/index.html?lastId=24422 Mijn schilderijen zijn te zien op http://www.marleenvanlanen.nl en een deel van 2017 ook in het Huis van de Stad in Gouda.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mvlanen@gmail.com of kijk op mijn website: http://www.marleenvanlanen.nl

https://www.youtube.com/watch?v=XpLIPWlV9yQ

Prentenboek ‘De onhandige tovenaar’

Prentenboek ‘Wit, het raadsel van de verdwenen kleuren’

Kinderboek ‘Tikkie terug, de tijdreis van Bas’ 

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s