Passie Pensioneert Nooit voor Tom Steen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn passie is om middels mijn fotografie een reis te kunnen maken die ontwikkeling, technisch maar ook op persoonlijk vlak, tot stand brengt. Interessante mensen ontmoeten, bijzondere plekken, mogen genieten van prachtig licht, een waardevolle oogopslag..

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Ultiem geluk zit voor mij in kleine dingen. De eerste kop koffie in het ochtendzonnetje. Een toevallige ontmoeting onderweg. Zittend voor het beeldscherm van de PC kunnen zien dat het beeld dat je wilde maken, in je gedachten had, ook zo uitpakt.

Wat is mijn grootste angst?

Blind worden.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Het onverwachte, ik ben van nature nieuwsgierig en altijd op zoek naar het waarom.. Daarnaast de stilte die ik ervaar bij het maken van natuurlandschappen. Ik houd erg van stilte…

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik kan nog steeds slecht ‘nee’ zeggen.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn grootste valkuil is mijn enthousiasme. Ik moet mijzelf regelmatig ‘tot de orde’ roepen in wat ik wil, de snelheid waarmee dat zou moeten gerealiseerd worden en de hoeveelheid werk dat dit wel eens met zich meebrengt.

Wanneer zou ik liegen?

Vroeger wilde ik nog wel eens, om ‘vrede’ te bewaren, sommige zaken niet vertellen; af te doen als niet zo belangrijk. Door mijn ‘reis’ en ontwikkeling leer ik steeds meer dat het nieuws ook wel eens niet zo leuk kan zijn.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Ik zou graag eens een gesprek hebben met Scott Hargis, begenadigd Amerikaans interieur fotograaf. Was hij nog in leven, dan zou ik heel graag Ansel Adams hebben willen ontmoeten. Dé landschapsfotograaf van de vorige eeuw! Maar ook een bijzonder mens als Ed van der Elsken. Alle drie zijn dit personen die in hun tak van fotografie hun tijd behoorlijk vooruit zijn of zijn geweest.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Administratie…..

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Ik ben van huis uit zeer verknocht geraakt aan de bergwereld. In ons vlakke land mis ik die bij tijd en wijle enorm. Ik herinner mij een vakantie in de Italiaanse Alpen, meer specifiek de Stelvio. Wandelend op de gletsjer, gieren boven het hoofd, de oorverdovende stilte, de ingehouden kracht en pracht van de natuur, hebben diepe indruk gemaakt.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Zolang ik kan blijven zien, kan blijven waarnemen, hoop ik dat ik met mijn camera kan blijven werken. Door de stap van een ´gereguleerd 9 tot 5 bestaan´ op te geven en mijn droom achterna te gaan, heb ik afscheid genomen van het begrip pensioen. Omgedacht van ´ik moet nog 13 jaar´ naar ik mag misschien nog wel 20 jaar.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Toch nog wat aan het ontwikkelen van geduld kunnen werken.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Daar kijk ik anders tegen aan. Mijn mooiste werk moet ik nog maken. ( die heb ik overigens niet van mijzelf!) De serie die ik nu maak over de mensen achter verschillende ambachten is ontzettend gaaf om te doen. En met die opgedane kennis en ervaring wil ik weer nieuw en nog beter werk maken.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

In mijn geliefde Noord Holland. Maar dat betekent niet dat ik het niet uit zou kunnen houden in, bijvoorbeeld, een stad als Parijs; zou ik graag eens wat langer willen verblijven. Maar ook, volkomen selfsupporting, door de Andes, De Rocky’s, De Lofoten, ik zou er geen probleem mee hebben, hoor!

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn geest. Ik hecht weinig waarde aan bezitting. Sommige materiële zaken zijn min of meer noodzakelijk; een dak boven het hoofd, een vervoermiddel, middelen om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar nieuwste gsm, nieuwste TV, nieuwste auto.. het zegt mij niet zo veel.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ongebreidelde optimist. Ik denk maar zo : ik ben niet voor niets op zondag geboren…

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Veel van waar ik nu mee bezig ben ontstond in een heel bijzonder gebied, het duingebied achter Schoorl/Hargen aan Zee tijdens de vele omzwervingen die ik daar maakte.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Liever een stuk brood en wat wijn op een berg met mooi uitzicht, dan in een restaurant opgeprikt te zitten met 4 rijen bestek naast het bord.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Ik ben niet zo’n heel erg fanatieke lezer… maar er zijn er wel een paar die indruk hebben gemaakt.

“De gele Wereld”. Albert Espinosa. Een optimistische kijk over levensbepalende gebeurtenissen.

“Over de rand”, Joe Simpson. Een boek over een expeditie die uitmondt in een strijd op leven en dood.

“Zomerhuis met zwembad”. Herman Koch. Een boek over gewetenswroeging die ontstaat nadat in de persoonlijke sfeer een gruwelijke gebeurtenis plaatsvindt. De hoofdpersoon is huisarts en komt er gaande weg achter dat een zeer bekende van hem zijn dochter heeft misbruikt. Vervolgens komt deze bekende op het spreekuur. Er wordt een heel klein procedurefoutje gemaakt. Bewust? Onbewust?…..

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Albert Espinosa, Adriaan van Dis, Herman Koch, Khaled Hosseini. Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo van ‘de lijstjes’…

Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

In ieder geval de 6de Symphonie van Beethoven. Daar zit alles in wat het leven mooi maakt, moeilijk maakt. Wordt absoluut ten gehore gebracht op moment dat ik vooraan in de zaal in een kist lig.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Ik heb, wonderlijk misschien, wel wat met het personage Morse, uit de gelijknamige Engelse detective serie. En uit mijn jeugd natuurlijk Sir Roger Moore, helaas recent overleden.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Mensen die hun droom volgen. Die het lef hebben om hun nek uit te steken, een onzekere toekomst verkiezen boven een ‘veilig’ maar niet vervullend bestaan. Mensen die later, als ze omkijken naar het leven, kunnen zeggen dat er wat gebeurd is..

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

7 Years in Tibet. De menselijke maat op indringende wijze zichtbaar gemaakt, dan ook nog eens in een betoverende setting..

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Niet zo heel veel, eigenlijk. Temeer ik niet veel waarde hecht aan geld en materie. Natuurlijk is het prettig om een ‘vrij’ leven te kunnen leiden, in financiële zin. Ik denk echter dat creativiteit niet geleid wordt door financiële armslag; hoe meer geld, des te creatiever je kunt worden? Nee, daar geloof ik niet zo in, eerder andersom.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Dat speelt een grote rol. Inspiratie. Kijken. Leren. Verwonderen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Jos Ruijssenaars, mijn mentor, coach, spiegel en tweede geweten. Mijn vader, ook al is hij er niet meer.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken?

Ik zou ik heel graag eens een man als Hugo Borst willen spreken, fotograferen. Ik voel een behoorlijke verbintenis met hem. Vanwege zijn karakter: Rutger Hauer; een man die vele verschillende rollen aannam en een voor mij belangrijk zin ooit uitsprak : “kijken maar toch niets zien” En om mijzelf uit te dagen; Geert Wilders bijvoorbeeld want daar heb ik helemaal niets mee. Spannend om te zien of je hem dan ook werkelijk kunt portretteren.. maar zo zijn er nog wel een paar…

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit?

Naar mijn eerste uitgave, mijn eerste boek!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017?

Los van het realisme van deze vraag.. Scott Hargis, eerder genoemd. Frans Lanting, fantastische natuur en landschapsfotograaf. Rogerio Reis, Braziliaans fotograaf die een onbeschrijflijk mooie serie heeft gemaakt over mensen uit de favela’s van Brazilië. Ontroerend, onthutsend maar vooral kwetsbaar. Prachtig!

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?

Ik hoop op diverse, fysieke, plaatsen in Nederland, lees boekwinkels. Maar ook op de diverse sociale media waaronder binnenkort op mijn nieuwe website.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Jos Ruijssenaars. Mijn mentor op gebied van vele zaken, niet alleen fotografie. Een ontmoeting, 4 jaar geleden als in de beste ‘Gele Wereld’ traditie. 1 blik en een vriendschap voor het leven.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via : http://www.andshootfoto.nl http://www.facebook.com/andshootfoto http://www.linkedin.com/in/tomsteen-andshootfoto

GSM : +31619629285

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s