Passie Pensioneert Nooit voor Nienke Botma

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn grootste passie is muziek en alles wat je daarmee kunt doen. Ik heb een baan gevonden (bij DONS: Doorlopende Ontwikkeling Na School) waarin ik mijn liefde voor het werken met kinderen en muziek kan combineren. Ik ben een persoon met een grote fantasie en inlevingsvermogen. Ik kan opgaan in een wereld die voor kinderen nog zo zichtbaar is en vaak verloren gaat op het moment dat je volwassen wordt. Het is heerlijk om een wereld te creëren samen met kinderen. Ik kan overal een liedje van maken en dit doe ik vaak voor mijn werk en ik zet het in bij het opvoeden van mijn dochtertje.

Het werk wat ik doe is mijn redding geweest, ik heb heel lang vast gehouden aan de zekerheid van het vaste contracten was doodongelukkig. Vanaf het moment dat ik dat losgelaten heb, is het met mij steeds beter gegaan. Ik heb weer nieuwe energie gekregen en zin in het leven. Dit jaar begin ik met de opleiding Muziek op schoot, iets wat me weer ongelofelijk veel inspiratie geeft.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Iets opgeven wat teveel energie kost en dan opeens vinden waar ik naar op zoek was. Het gevoel van trots en overwinning.

Het verstoppertje spelen in het donker, samen met mijn dochter voordat ze op bed gaat, en dat ze dan bij me kruipt onder de dekens waar ik mij onder heb verstopt.

Optreden voor mensen die echt naar mij en mijn teksten luisteren en het krijgen van complimenten daarover.

Wat is mijn grootste angst?

Ik ben bang dat mensen mij niet leuk vinden. Ik ben bang dat ik niet goed genoeg ben. Dat laatste gaat gepaard met perfectionisme, wat ook weer een drijfveer is voor mij om door te gaan en goed te presteren. Ik grijp alles aan om beter te worden en ervoor te zorgen dat ik goed in het leven sta. Ik heb al een hele weg gehad, de zwaarste hobbels overleefd en ik kan nu meer leven in het nu.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ik vind het zo heerlijk dat ik snel ben in het schrijven van pakkende kinderliedjes. Dat ik het niveau van de leeftijdsgroep weet in te schatten en dat het me altijd lukt om de kinderen te laten zingen en plezier te hebben.

Ik vind het heerlijk om mee te gaan op reis naar de kinderwereld.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Doordat ik het zelf allemaal goed wil doen verwacht ik ook dat anderen dat zo doen.

Ik merk dat ik spaarzaam moet zijn met de energie die ik heb, als ik tot het gaatje ga kan ik niet meer functioneren en verval ik in een depressie.

Ik heb last van winterdepressies, wat trouwens goed te verhelpen is met een lichttherapie lamp.

Ik ben heel open en vertel soms teveel over mezelf dan ik zou moeten. Ik ben gevoelig voor sferen, ik kan niet altijd dezelfde Nienke overal zijn. Als het niet goed voelt ben ik stil en afwezig, ik sluit mij af. Zet me samen met een sterke persoonlijkheid en ik blokkeer. Ik kom niet meer tot een creatief proces of bijdrage.

Wat is mijn grootste valkuil?

Als ik piek komt daarna altijd het dal. Ik moet er altijd voor zorgen dat ik mijn energie niet helemaal op maak.

Wanneer zou ik liegen?

Als ik lieg word mijn neus nog groter, dus lieg ik eigenlijk niet. Ik zou misschien eerder dingen verzwijgen dan liegen. Ik ben te open en eerlijk om te liegen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

 
Als ik muziek luister, luister ik altijd naar Halestorm. Lizzy Hale heeft een fantastische stem en is zo energiek! Dat bewonder ik enorm.

Ook ben ik gek van Beth Hart. Echte power vrouwen.

Als ik kijk binnen het bedrijf waar ik werk zijn er teveel mensen die ik bewonder. Iedere collega heeft iets eigens en is ongelofelijk creatief. Misschien zou ik dan Alfred Pouwels moeten noemen, de directeur is van DONS. Zonder hem was het bedrijf er nooit geweest. Wat deze man voor zijn medewerkers betekend is onbetaalbaar.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Omdat ik werk tot 18.30 uur en vanuit Amsterdam naar Alkmaar reis, zorgt dat ervoor dat ik op die dagen altijd alleen eet. Gerard, mijn partner, heeft een café en als ik werk is hij vrijen andersom. Soms leven we daardoor wel eens langs elkaar heen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Ik ben altijd heel gelukkig met mijn werk en helemaal op de momenten dat ik heen ga als ik niet zo lekker in mijn vel zit en weer blij thuis kom. Dan voel ik dat ik helemaal op mijn plek zit. Werken met kinderen brengt me naar het nu. Ook word ik er blij van als er teamdagen zijn die me heel erg inspireren, de Bring it onavonden waarbij iedereen zijn talent aan elkaar laat zien of de Dolle Dons Avondendie geleid worden door collegas, om je iets te leren over hun vakgebied.  Het is echt een heel bijzonder bedrijf!

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

De muziek in mij zal nooit doodgaan, ik ben verbonden met de muzikaliteit in me. Ik zal altijd iets vinden wat ik met de muziek kan doen, dat stopt nooit meer. Ik ben het ooit helemaal kwijt geraakt, tijdens een burn-out en een flinke depressie daarboven op, maar dat gaat mij niet meer gebeuren.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik zou graag wat meer zekerheid hebben, zekerheid in mezelf. Het niet nodig hebben dat andere mensen mij complimenteren, maar dat het goed zit binnen in mij.

Ik zou graag mensen willen zien en niet meteen bang zijn dat ze me niet leuk genoeg vinden. Ik zou graag willen omgaan met de onzekerheid die ik krijg als ik naast een sterke persoonlijkheid sta.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Dat ik het lef heb gehad om al mijn zekerheden overboord te gooien en dat ik werk heb gevonden, binnen het muziekonderwijs, wat precies bij mij past. Dat ik zin heb om nieuwe uitdagingen aan te gaan hierin.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik woon in Alkmaar en ik vind het hier heerlijk. Ik zou later wel een DONS locatie in Alkmaar willen starten.

Alhoewel ik het motorrijden naar Amsterdam ook heerlijk vind.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn dochter of eigenlijk mijn gezin. Ik ben gezegend met een partner die alle rust en begrip voor me heeft. Iemand die zielsveel van mij houdt en ontzettend zorgzaam is. Een geweldige vader voor onze Jazz. En Jazz, onze dochter, is een wonder. Als ze speelt, zingt ze en dan ontroerd ze me. Als ik thuiskom en ze rent naar me toe en zegt: Ik heb je gemistsmelt ik.

En ik zou mijn piano ongelofelijk missen als ik hem niet meer had, maar dat soort bezittingen zijn vervangbaar. Mijn stem dan misschien niet, die zou ik absoluut niet willen missen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ik ben sensitief.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?
Meestal gebeurt dat als ik in gesprek ben met mensen. Vaak in een gezellig kroegje met een drankje er bij. Ook als ik door het park loop in Alkmaar stromen de gedachtes.

Ik doe dat eigenlijk te kort, dat soort plekken opzoeken.

Daarnaast kun je in de omgeving van Alkmaar heerlijk motor rijden, dit geeft me ook altijd de ruimte om weer open te staan voor nieuwe ideeën.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Het stokpaardje te Alkmaar. Heerlijk eten met een goed wijn arrangement. Echt mijn nummer 1!

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Spijt van Carry Slee, of eigenlijk al haar boeken, hebben me wel beïnvloed. Ik las graag dramatische boeken vroeger, waarbij ik heel erg kon huilen.

Ik heb dit jaar Kleine bijvan Chris Cleave gelezen, bijna in een ruk uit. Ik was erdoor geraakt, heel erg geraakt. Maar dit boek moet je lezen zonder dat je er teveel van weet (dit wil de schrijver heel erg graag).

Dit was het eerste boek na mijn Burn-Out, die ik kon lezen. Daarvoor heb ik jarenlang niet kunnen lezen, ik kon de tekst gewoon niet goed genoeg in mij opslaan. Heel gek en heel beangstigend.

Ik wil er nog even aan toevoegen dat ik nu een boek aan het lezen ben die ik zou aanraden aan ouders/verzorgers: Muziek tussen schoot en schoolvan Rita Rikhof. Als muzikaal persoon doe ik al veel muzikale activiteiten binnen de opvoeding van Jazz, maar toch had ik het boek al willen lezen aan het begin van mijn zwangerschap. En je hoeft dus niet muzikaal te zijn om met je kind muziek te kunnen maken. Dit boek geeft je fantastische handvatten om met muziek de ontwikkeling van je kind te ondersteunen, zelfs al voor de geboorte.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Ik blijf bij mijn favoriete schrijver van vroeger: Carry Slee.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Ik zou mensen om mij heen willen hebben die muziek maken en ik zou zelf mee willen doen. Zingen, spelen en luisteren.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Oh wat zou ik graag een superheldin willen zijn. Het liefste een Catwoman, alleen dat pakje al zou ik fantastisch vinden om te dragen. Wat zou ik dan ook graag zo lenig zijn als een kat en me van gebouw naar gebouw kunnen verplaatsen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Ik zag laatst de film We bought a Zoo. De man in de film zei: You know, sometimes all you need is 20 seconds of insane courage, just literally 20 seconds of embarrassing bravery, and I promise you something great will come of it.

Zijn we niet stiekem allemaal helden en heldinnen?

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Ik vind dit een lastige vraag omdat er zoveel films zijn. Het zou nu bijvoorbeeld The green milevoorstellen, maar dat kan morgen weer anders zijn.

Morgen is het dan We bought a Zoo, gewoon omdat het een heerlijke film is, overmorgen Grease, die dag erna Dirty Dancingen dan Yesus Christ Superstaromdat de film één grote hitparade is. Ik kan niet kiezen.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Misschien zou ik dan wat meer gaan werken naar een theater tour. Ik merk dat ik optredens niet doe omdat het me geld kost. Als je een kind hebt en je moet oppas regelen ben je uiteindelijk aan het betalen om ergens te spelen. Dat geeft mij meer een frustratie gevoel dan een gevoel van gelukzaligheid. Ik moet ook nog ergens van leven en ik wil mijn spullen ook onderhouden, dat gebeurd niet door het wat zonlicht te geven.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Binnen mijn werk heeft het een grote rol, ik werk met allerlei kunstdisciplines samen.

In mijn dagelijks leven ga ik graag naar concerten en theater. We gaan elke zomervakantie naar het Bostheater in het Amsterdamse Bos, daar kijk ik altijd heel erg naar uit.

En dan zijn er uiteraard de kunstwerkjes van Jazz, alles wat in het plakboek kan, plak ik erin.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Rimko de Wijs is mijn steun en toeverlaat binnen mijn muziek. Hij gaat veel mee als ik optreed. Hij doet dan mijn geluid en dit doet hij heel serieus. Hij heeft mijn CD opgenomen: Begin.

Ik kan met hem sparren en is mij altijd trouw geweest als vriend tijdens mijn slechtste dagen.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken?

Ik zou wel eens samen willen werken met Lizzy Hale. Maar als ik het meer bereikbaar wil houden zou ik gaan voor mijn collegas die me dingen kunnen leren en me inspireren. En wat ben ik een mazzelaar dat ik dat al doe!

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit?

Ik kijk uit naar de opleiding Muziek op Schoot, iets wat me gaat verrijken en inspireren. Tijdens de opleiding zal ik al een eigen praktijk groepje moeten opzetten en dat lijkt me onwijs spannend en heel gaaf.

Dit jaar ga ik werken aan een kindervoorstelling met wat collegas van DONS. We zitten nog in de Brainstorm fase en het is een droom die uitkomt als het ook echt tastbaar gaat worden.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017

Ik ontmoet graag mensen die eigen zijn en creatief. Mensen die me inspireren.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?

Mijn eerstvolgende optreden is tijdens Piano rondje Schagenzondag 10 september 2017.

Na een donkere periode en een opbouwende periode ben ik nog wat terughoudend en nog niet op zoek geweest naar optredens. Ik heb een gezin, een leuke baan en een opleiding die van de zomer start. Alles komt wanneer het komt en dat is goed.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Alfred Pouwels.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Mail me: botma_nienke@hotmail.com

Vind me op Facebook: Nienke Botmaof Nienke Botma Singer Songwriter

Vind me op Spotify of Itunes: Nienke Botma – Begin

Vind me op YouTube door in te vullen: Nienke Botmaen je zult mij vinden.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s