Passie Pensioneert Nooit voor Theo Ploeg

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

De continue uitdaging om op zoek te gaan naar de manier waarop de wereld in elkaar zit. Waarom we dingen doen zoals we ze doen. Onder ‘we’ valt uiteraard ook ‘ik’. Je kunt dus stellen dat de dingen die ik doe me dwingen tot zelfonderzoek. Ik hoop dat ik op anderen kan overbrengen dat dàt een geweldige bezigheid is. Het geeft je controle over de wereld om je heen en zorgt ervoor dat je in staat bent nieuwe betekenis te geven aan de dingen die je doet en daarmee aan je leven. In feite draaien alle dingen die ik doe om het ontwikkelingen van nieuwe verhalen over jezelf.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Gelukkig zijn is een constante factor, maar er zijn momenten van ultiem geluk wanneer ik een inzicht krijgt dat me verbaast. Dat klinkt misschien te abstract. Laat ik dat concreet maken. Wanneer ik een boek lees en de auteur zorgt ervoor dat ik opeens op een hele manier naar de wereld kijk die ik al zo goed dacht te snappen, dan ben ik daar werkelijk helemaal van ontdaan. Het gevoel is een mengeling van fascinatie, angst en diep intens geluk. Moeilijk te omschrijven. Ik denk dan echt: ‘waaauuwwwww, zo kun je dus ook naar de wereld kijken!’.

Wat is mijn grootste angst?

Dit is een vraag waar ik heel lang over na moet denken. Het verlies van diegenen van wie ik zielsveel houd. Dat zijn er niet veel. Grote angsten in mijn werk komen niet voor, al is een beetje altijd onderdeel van het ontdekken van nieuwe dingen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

De confrontatie met nieuwe ideeën en nieuwe manieren om naar de wereld te kijken en die over te brengen op anderen. Dat zorgt altijd voor een positieve spanning.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik heb de neiging om veel te veel te willen en daardoor te veel van mezelf te vragen. Zelf kom ik daar altijd wel overheen, maar het komt ook voor dat ik anderen teleurstel doordat ik onze afspraak niet na kan komen. Niet dat dat vaak gebeurt, maar toch nog te veel. Eigenlijk zou ik mezelf beter moeten kennen (hmm, ik ken mezelf wel erg goed en toch kies ik er blijkbaar voor om soms beslissingen te nemen waarvan het weet dat het lastig wordt).

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn nieuwsgierigheid die ervoor zorgt dat ik te veel wil en te veel oppak. Ik moet vaker nee tegen mezelf zeggen.

Wanneer zou ik liegen?

Probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn. Dat is misschien een ontwijkend antwoord, maar ik heb geleerd dat een stellig antwoord niet altijd de beste optie is. Enfin, ik lieg dus niet.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Dat is zonder twijfel de Canadese mediatheoreticus Marshall McLuhan die in de jaren zestig en zeventig de wereld op zo’n nieuwe manier duidde dat niemand hem écht snapte. Toch zette hij door en bracht hij zijn boodschap met humor en passie. Tweede is Sadie Plant, een Brits filosofe die in de jaren negentig een onderzoeksinstituut opzette (CCRU aan de Universiteit van Warwick) dat ondanks alle tegenwerking op een hele nieuwe manier academisch denken met de praktijk mengde.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Vrijwel niets. Ik doe ontzettend veel verschillende dingen en ik probeer een goede balans te vinden. Dat lukt erg goed. Elk van de onderdelen waaruit mijn praktijk bestaat heeft mindere kanten. Zoals de administratieve taken die horen bij het lesgeven op de academie voor media en design, maar die storen me niet heel erg.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Poeh, heel vaak. Maar het gelukkigst ben ik wanneer ik een nieuw inzicht heb ontdekt en ik bezig ben materiaal te maken – een lezing, artikel, workshop, of iets anders – om dat kenbaar te maken. Geeft enorm veel energie en ik verheug me dan al op de reacties.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Mijn werk is wie ik ben. Dat stopt pas wanneer ik sterf.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Mijn introverte aard botst soms met de dingen die ik doe (waar altijd anderen een belangrijke rol spelen). Ergens zou ik wel wat minder introvert willen zijn. Aan de andere kant zorgt die conditie er juist voor dat ik doe wat ik doe. Lastig dus. Laten we het erop houden dat ik niets wil veranderen aan mezelf.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in professionele prestaties. Voor mij is belangrijk wat ik nu doe, niet de erkenning die ik van de buitenwereld krijg. Als ik toch iets zou moeten noemen: de nominatie voor de Pop Media Prijs in 2009 voor het webmagazine Cut-Up dat ik heb opgezet. Uiteindelijk werd ik derde en dat was een grote erkenning dan winnen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik heb een haat/liefde-verhouding met Heerlen, de stad waar ik woon en mijn kantoor heb. Mijn werk is overal. Ik kom graag in Amsterdam, Keulen en Berlijn. Heb daar ook gewoond. Toch mis ik de bubble van Haarlem, waar ik een decennium voor de lokale krant heb gewerkt. Die stad is net groot genoeg en ligt ingeklemd tussen Amsterdam en het natuurgebied langs de Noordzee. Daar keer ik ooit weer definitief terug.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Een kunstwerk waarvan ik de naam van de maker steeds vergeet. Het was van mijn vader dus het werk herinnert me aan hem.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn enthousiasmerende, positieve kijk op de dingen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

In de trein. Onderweg zijn, het maakt niet uit waarheen. Misschien is het de beperking (je bent op weg en kunt niet weg) die bij mij zorgt voor creativiteit.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Lokaal25 aan het Wilhelminaplein in hartje Heerlen. Geweldige plek in een prachtig gebouw. Het pleintje is zonder meer het mooiste van de stad. De omgeving heeft Berlijnse allure. Mijn kantoor is direct onder Lokaal25 gevestigd. Lekker makkelijk.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Dat zijn er een aantal. ’Understanding Media’ van Marshall McLuhan heeft grote invloed gehad op de manier waarop ik tegen de invloed van technologie en media op de maatschappij aankijk. Dat geldt ook voor ‘One-Dimensional Man’ van Herbert Marcuse en ‘Negatieve Dialectiek’ van Theodor Adorno, twee denkers van de zogenaamde Frankfurter Schule, die inzichtelijk maken hoe onze levens worden bepaald door abstracte systemen die we ooit zelf hebben bedacht, maar waarvan we nu denken dat ze de realiteit zijn. En dan is er nog ‘Mille Plateaux’ van de Franse denkers Gilles Deleuze en Felix Guattari dat me heeft geleerd op een hele andere manier naar de wereld te kijken. Abstracte kost, maar heel boeiend.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Jacob Slauerhoff komt met stip op één. Zeer ondergewaardeerd als roman- en verhalenschrijver. De Amerikaanse schrijvers Brett Easton Ellis en Douglas Coupland zijn goede tweede. De Nederlandse en Vlaamse schrijvers Paul Mennes, Thomas van Aalten en Rob van Erkelens behoren ook tot mijn favorieten. Weinig hedendaags dus. Ik heb me wel voorgenomen meer te gaan lezen. Dat zou ik dan in de trein moeten doen, maar die gebruik ik nu dus vooral om nieuwe ideeën te krijgen.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Poeh, dat vind ik extreem moeilijk te beantwoorden. Mijn favoriete muziek wisselt dagelijks. Als muziekjournalist krijg ik ook zoveel nieuwe muziek te horen dat het lastig is om keuzes te maken. Er is echt ontzettend veel goede muziek. Mijn antwoord is dus een moment opname: ‘Vocalcity’ van de Finse producer Luomo. Een album dat vol ‘intellectuele’ housemuziek staat. Kan er meteen gedanst worden op die laatste dag.

 

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Die heb ik niet. Wel mensen die ik zeer waardeer en waar ik graag mee samen ben. Mijn ouders, mijn zus, vriendin en kat Adorno.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n filmmens. Als ik er dan toch eentje moet kiezen: ‘Altered States’. Gebaseerd op een boek uit de jaren zeventig en echt een enorme b-film. Wat ik er zo mooi aan vind is het verhaal: een wetenschapper die persé de essentie van alles – noem het de waarheid – wil vinden en dan uiteindelijk grote leegte ontdekt.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Heel veel. Dat is de essentie. Ik verdien genoeg geld om het leven te leiden dat ik wil leiden met dingen die ik leuk vind en die ik ook zou doen als niet voor geld zou hoeven werken. Dat is voor mijn extreem belangrijk. Mijn vrijheid om te doen wat ik zelf belangrijk vind is me dierbaarder dan geld.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Een grote. Ik schrijf over kunst en cultuur, geef les aan een kunstacademie en werk veel samen met kunstenaars. De schoonheid van kunst is voor ook essentieel voor een fijn leven. Ik geniet ervan, haal er inspiratie uit en snap er de wereld beter door. Moet ik wel zeggen dat ik kunst heel breed definieer. Ik maak zelf geen onderscheid tussen kunst, design en pop. Voor mij geldt de manier waarop de anti-verlichtingsdenker Schelling er tegenaan kijkt. Hij spreekt van ‘het sublieme’ en dat zijn alle dingen die in staat zijn je in iets eindigs het oneindige te zien.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Mjn vriendin en kat Adorno.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken?

Met Saskia van Stein, de directrice van Bureau Europa, en met Armen Avanessian, een Berlijns denker en onderzoeker. Beide samenwerking gaan plaatsvinden.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit?

Het project om DJ Broadcast, het best journalistieke medium dat bericht over elektronische muziekcultuur, weer succesvol te maken. De laatste jaren is het medium in zwaar weer gekomen nadat het toch zo’n vijftien jaar toonaangevend geweest is. Prachtig project om DJ Broadcast weer als een sterk merk neer te zetten.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017

De denker Nick Land die aan de wieg staat van het moderne accelerationistisch denken. Al verschillende pogingen gedaan om hem te ontmoeten, nog steeds niet gelukt.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?

Mijn journalistieke werk is te lezen bij DJ Broadcast (www.djbroadcast.net), FRNKFRT (www.frnkfrt.net) en op het platform Medium (www.medium.net). Er volgen een aantal interessante projecten in Maastricht waar ik nu nog niets over los kan laten. Een college van mij bijwonen bij Maastricht Academy of Media Design and Technology kan altijd, maar ik geef ook genoeg lezing elders. Gewoon in de gaten houden.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Jos Laugs, de meest gepassioneerde man die ik ken.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Op http://www.theoploeg.net staat alle info die je daar voor nodig hebt. Voor koffieafspraken ben ik altijd in.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s