Passie Pensioneert Nooit voor Roel Peijs

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? In mijn werk als docent / mentor aan het Arcus College zet ik mijn improvisatievermogen en muzikale / talige achtergrond graag in om de studenten van de Entree Opleidingen te motiveren, inspireren en laten leren. Humor en het vermogen tot relativeren spelen daarin een glansrol. Samenwerken met fijne collega’s is daarbij ook een pré.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ik voel mij gelukkig als ik op de bühne sta met mijn band Crazy Cult Roadshow; waarin ik het voorrecht heb om met drie beste vrienden muziek te maken. Concerten en muziek zijn sowieso een eerste levensbehoefte waar ik gelukkig van word. Ik bezoek wekelijks optredens van grote en kleine bands en zo nu en dan schrijf ik een recensie voor mijn online muziekblad ZEF Magazine. Daarnaast beschouw ik mijzelf op dit moment heel gelukkig in mijn gezin. Een lange dag samen zijn met mijn vriendin Juliette en haar prachtige kinderen Charlotte en Serafin geeft mij zowel rust als energie. Mijn rol als pluspapa bevalt me uitstekend en die twee zijn het grootste cadeau dat ik ooit gekregen heb.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grote angst is verlatingsangst. Ik kamp hier al jaren mee. Bang zijn om datgene / diegene kwijt te raken wat je het meest dierbaar is. In het verleden heb ik op dat vlak behoorlijk wat deuken opgelopen en die hebben ervoor gezorgd dat het monster alsmaar groter werd. In mijn huidige relatie lijkt de boel eindelijk – ik word in september 34 – onder controle. Mijn drang om bevestiging blijft echter altijd aanwezig, niet alleen in mijn privé-situatie maar des te meer in mijn werk, hobbies, etc. Ik heb in het verleden hele mooie dingen bereikt en wist mijzelf voortdurend in de spotlight te zetten met duizend dingen. Hoe je het ook wendt of keert; dit is natuurlijk ook slechts een manier van bevestiging vragen. “Zien jullie mij?” Tegenwoordig hoeft het allemaal niet meer zo. Ik vind goedkeuring zonder dat ik daarnaar hoef te vragen en dat geeft me heel veel rust. Hier heb ik heel lang naar gezocht.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het oogsten van successen met een student is ongelofelijk bevredigend als je ziet welke bagage of rugzak zo iemand met zich meedraagt. Er samen voor zorgen dat de juiste paden bewandeld worden en dat er uiteindelijk zelfs een diploma behaald wordt is onbetaalbaar. Respect krijgen van een doelgroep die normaal afgestempeld wordt als ‘respectloos’ geeft mij de bevestiging dat ik op de goede weg ben. Ik realiseer me wel dagelijks dat je dit gedrag moet verdienen door begrip te tonen voor de situatie waarin de student zich bevindt. We zijn allemaal jong geweest, tenslotte.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan erg gemakkelijk zijn, heb een deadline nodig om erover heen te kunnen gaan, ben eigenwijs en overtuigd van mijn gelijk, ik word te snel boos als mensen door een concert of film heen kletsen en ik ben een lastige eter.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik kan soms blijven praten en analyseren als er gewoon een knoop doorgehakt moet worden. Soms is een oplossing dichterbij als je de koe bij de hoorns vat.

Wanneer zou ik liegen? Als ik zou zeggen dat ik nooit gelogen heb. Maar soms is de waarheid te hard. Toch weet ik inmiddels dat elke verkeerde leugen vroeg of laat uit komt. De jongste in ons gezin (5 jaar) inspireert daarin ontzettend: hij kan niet liegen. Geheimpjes bewaren al helemaal niet. Kon je er bij iedereen maar zo gemakkelijk doorheen prikken – dat zou ons een hoop ellende in de wereld besparen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik koester diep respect voor mijn vader en moeder, Jack en Lilian Peijs. Ze hebben het toch maar mooi geflikt met die opvoeding. Hoewel ik me als puber ook zeer zeker veelvoudig heb afgezet en alles deed wat zij niet voor ogen hadden kan ik anno 2017 toch wel zeggen dat ik goed terecht gekomen ben. Dat zeg ik ze te weinig, dus bij deze.

Muzikale helden: Bruce Springsteen om zijn muziek, teksten en vermogen om elk gevoel in een liedje te vangen. Dat had ik nog meer met Freddie Mercury, maar die mag niet hé?

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Administratieve rompslomp en procedures die niets te maken hebben met individueel contact met de student in kwestie. Ik investeer die tijd liever in de persoon dan in het systeem, hoewel ik me ook wel realiseer dat je hier niet altijd onderuit komt. Overigens ben ik denk ik niet de enige leerkracht die deze mening deelt.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Nog steeds wel dagelijks. Een hoogtepunt was wel het creatieve taal-project ‘Rappe mèt Roelio’ dat ik in opdracht van Veldeke Krink Maastricht mocht uitvoeren op een twintigtal basisscholen in onze hoofdstad. In deze zelf ontworpen lessenreeks mocht ik mijn muzikale achtergrond en vak als leerkracht combineren in het basisonderwijs. Rijmende kids van alle nationaliteiten / achtergronden, aan de slag met streektaal.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Drijfveren blijven altijd overeind als ze écht en oprecht zijn. Ik denk dat iemand gepassioneerd kan blijven over hetgeen hem zo aanspreekt. Het is als een heilig geloof in iets dat je koste wat kost wilt overbrengen. Ik geloof dat zoiets nooit helemaal verloren kan gaan in een persoon. Muziek zal altijd een rode draad in mijn leven blijven vormen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik vind het wel prima zo, ik ben geen transformer.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Tevreden zijn met mezelf, zonder alle prestaties en zonder mijn CV. Ik ben wel trots op een aantal zaken. In 2014 verscheen de tekstenbundel ‘Mèt Aander Wäörd’ via Veldeke Krink Maastricht. Dat boek bevat 52 liedteksten van mij en Jules Koch en is nog steeds te koop bij de grote boekhandel. In 2012 won ik met mijn toenmalige band Rebzjie de Jo Erens Priès voor dialectmuziek. Meer recent behaalde ik een finaleplek tijdens popwedstrijd Nu of Nooit met Crazy Cult Roadshow.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Hier en nu. Als ik naast een reguliere baan voor een baas (inclusief maandelijks salaris) de dingen kan blijven doen die ik leuk vind dan ben ik een gelukkig man. Uitsluitend ZZP is niks voor mij; ik heb behoefte aan een bestaande structuur en regelmaat, anders krijgen mijn andere interesses / talenten geen voedingsbodem.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? De vrijheid om te kunnen doen wat ik fijn vind.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik oog voor de buitenwereld als een enorm zelfverzekerd persoon, een podiumdier en een entertainer. Althans, dat zijn de woorden van mensen om mij heen. Ik trek gekke bekken en steel de show op de bühne. Alles wat men daar ziet is echter gecreëerd vanuit de drang om gezien te worden en ‘mee te tellen.’ Wie mij écht kent weet dat ik die rol na al die jaren heel goed speel, maar dat er meer achter dat masker schuil gaat.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Nog steeds in Maastricht. Op het terras van café Servaas in de zon.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Zoals gezegd in de vorige vraag. Het beste horeca-plekje van de hoofdstad.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Suske en Wiske. Elke dag – tussen de middag – bij mijn moeder aan de eettafel.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Leon Verdonschot en Tom Janssen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Queen.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Han Solo.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Springsteen, Gene Simmons.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Star Wars.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Creativiteit is onbetaalbaar. Mensen menen dat alles maar voor niks moet als het om de culturele sector gaat. Artiesten verdienen zoveel meer betaald te krijgen dan het gemiddelde gage in een kroeg of poppodium. Programmeurs en boekers of kroegbazen realiseren zich vaak niet dat ze muzikanten nodig hebben en dat daar echt wel wat meer tegenover mag staan dan een bak bier en vijf tientjes. Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn zus, Inge Peijs.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Madonna.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Het project: ‘Roel in blijvend dienstverband.’ Ik werk helaas al sinds 2009 in tijdelijk dienstverband binnen het onderwijs. Ik vind dat op sommige dagen behoorlijk deprimerend. Ik denk dat ik mijn werk goed doe, hard wil werken voor baas en doelgroep, maar het ontbreekt aan waardering in de vorm van een contract. Dat is niet het geval op één onderwijsinstelling, maar helaas al op elke school waar ik tot dusver heb mogen werken. Als je in dezelfde afstudeer-lichting als ondergetekende zit dan heb je gewoon dikke pech en blijf je in onzekerheid. Tijdelijke leerkrachten moeten het maar doen met de boodschap dat het niets met functioneren te maken heeft maar met gebrek aan geld. Ik blijf goed van vertrouwen, maar ik ben geen robot. Ik hoop nog steeds op een vaste benoeming.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Bruce Springsteen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Limburg is mijn speelveld.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Patrick Pranger.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mijn website: http://www.roelpeijs.com / facebook of via de mail: roel@roelpeijs.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s