Passie Pensioneert Nooit voor Tom Van Der Linden

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Naast de activiteit van het tekenen zelf en het maken van een esthetisch mooi product, is het allermooiste aspect van mijn werk iets los te maken in de toeschouwer. Of het nu verwondering, angst, woede of slechts een kleine glimlach is, dat maakt niet zozeer uit. Het is alsof je ze meeneemt op een kleine reis.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dat ik gedurende mijn gehele leven deze kan blijven inrichten met genoeg ruimte naast werk voor het najagen van mijn dromen, het opzetten en uitvoeren van eigen creatieve projecten en het maken van verre reizen. Alles in het teken van zelfontwikkeling.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is om later, als ik ooit oud en grijs ben, spijt te hebben van dromen, projecten of reizen die ik nooit heb ondernomen. Die gedachtegang van “Wat als ik dit nu anders had gedaan…” is er een die me soms wel eens wakker houdt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het moment dat ik verdwijn in een tekening tijdens het tekenen. Dat gevoel alsof alles vanzelf gaat en je de tijd en de omgeving rondom voor een paar momenten compleet vergeet. Het is bijna een soort vorm van meditatie, een zen-moment. En natuurlijk als een klant echt heel blij is met het geleverde werk en dit aan me laat weten (en daarna weer terugkomt voor meer, haha!).

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan nogal ongedurig worden als ik soms mijn zin niet krijg. En ik hou niet erg van conflicten, dus vermijd ik ze liever. Dit leidt vaak tot ongelukkige situaties die makkelijk vermeden hadden kunnen worden.

Wat is mijn grootste valkuil? Wanneer het mijn werk betreft, heb ik soms last van uitstelgedrag. Voornamelijk als ik aan nieuw project begin heb ik de neiging om er een beetje om heen te dansen. Maar zodra ik die eerste lijn neerzet, dan gaat het balletje vanzelf rollen. Een kwestie van gewoon gaan, doen en niet teveel nadenken.

Wanneer zou ik liegen? Liegen, ik? Dat nooit! Maar even serieus. Ik zou denk ik vooral liegen om mezelf beter voor de dag te laten komen dan noodzakelijk is. Dit om indruk te maken op iemand, of om misschien hierdoor weer iets gedaan te krijgen bij iemand anders voor eigen gewin. Niets om trots op te zijn, dus.


Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Zonder twijfel, Wouter Tulp. Een Nederlandse illustrator die echt van alle markten thuis is. Naast dat hij ontzettend sympathiek is schroomt hij niet om zijn kennis te delen via zijn “Tulptorials”. Daarnaast bewonder ik Roger Ibanez en Ralph Meyer, twee buitenlandse striptekenaars, vanwege hun fabelachtige inktpentechniek en hun beeldende manier van verhaalvertelling.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Acquisitie doen en omgaan met lastige klanten. Het liefste zou ik de hele dag lekker tekenen en me daarop focussen, maar deze twee aspecten horen er nu eenmaal bij. Je kan niet alles hebben, helaas.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Grappig genoeg ben ik eigenlijk op dit moment het meest gelukkig met mijn werk. Na jaren van in vaste dienst en veel forensen woon ik nu op loopafstand van mijn kantoor, Studio Plumeau, waarbij ik hecht samenwerk met mijn vrienden die tevens mijn collega’s zijn. Daarnaast kies ik nu mijn eigen projecten uit en dat zorgt ervoor dat ik aan alles met volledige inzet en enthousiasme werk.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het hebben van passie en het najagen hiervan zou een centrale en drijvende kracht in ieders leven moeten zijn. In mijn optiek geeft dit het leven kleur en betekenis. In mijn geval is dat illustreren en vormgeven. Ik zal dit blijven doen tot ver na het bereiken van de pensioenleeftijd, omdat het zo dicht bij mijn hart staat.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Lichamelijk zou ik iets langer willen zijn, haha! Op een persoonlijk vlak zou ik meer impulsiever en optimistischer van aard willen zijn, zoals mijn tweelingzus Merel. Vaak zie ik beren en wolven die er eigenlijk niet zijn en deze instelling weerhoud mij ervan om bepaalde zaken zonder gedoe te ondernemen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? In het voorjaar van 2016 ging in Emmen het nieuwe dierenpark Wildlands open. Ik heb hiervoor veel ontwerpen gemaakt in 2013 en toen ik er na zoveel jaar voor de eerste keer in kon rondlopen… van het ontwerp op papier naar de werkelijkheid… dat gevoel is niet te beschrijven. Ik ben nog steeds zo trots op de prestatie die ik samen met mijn toenmalige team bij JoraVision heb neergezet en dat er nu elke dag honderden mensen er van kunnen genieten.


Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Op dit moment ben ik erg tevreden in het knusse Utrecht, maar het buitenland lonkt uiteraard. Vancouver in Canada lijkt mij ontzettend interessant, met diens bloeiende creatieve industrie en prachtige omliggende natuur. Berlijn vind ik tevens interessant om diezelfde redenen en dat ruige, industriële en alternatieve randje van de stad is erg aantrekkelijk.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn meest waardevolle bezit in emotioneel opzicht is een oud technisch tekenset die ik heb geërfd van mijn opa. Het herinnert mij altijd aan hem en het feit dat ik voor een carrière als toegepast tekenaar heb gekozen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Dat moet mijn lach en mijn luide stem zijn. In de juiste omstandigheden kan ik nogal aanwezig zijn, soms tot ergernis van omstanders.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën krijg ik meestal tijdens het hardlopen, als ik mijn gedachten vrij kan laten rondwaren. De beste plekken om dit te doen zijn de vele prachtige parken in hartje Utrecht zoals Lepelenburg en het park rondom Ledig Erf. Vooral tijdens de lente en de zomer is het daar heerlijk toeven.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Mijn favoriete plek in Utrecht om een kop koffie te drinken en te typen is The Village Coffee in de Voorstraat. Toffe, ietwat ruige sfeer met goede alternatieve muziek en gezellige mensen. Om te eten ga ik graag naar de Spaghetteria, een Italiaans restaurant bij mij om de hoek. Zeer betaalbaar, leuke sfeer en een uniek concept waarbij je met andere mensen om een grote tafel zit.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? De biografie van Bill Hicks, “Agent of Evolution” en Richard Dawkins, “The God Delusion”. Twee bijzondere boeken van en over twee mensen met vrij radicale denkbeelden. Deze boeken dwongen mij om na te denken over mijn eigen meningen en overtuigingen en om kritisch te kijken naar de media en diens invloed op de wereld. Vooral in de hedendaagse wereld is dat zeer belangrijk, met de overvloed aan informatie die we voor onze kiezen krijgen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Persoonlijk hou ik enorm van fictie, en met name van fantasy en historische romans. En op dit gebied zijn mijn favoriete schrijvers Bernard Cornwell (zijn Arthur-trilogie is geweldig) en Neil Gaiman (Alles wat hij schrijft is fantastisch). Zeker de moeite waard om uit te checken.


‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?
Wow… goede vraag. Het zal voornamelijk rockmuziek zijn afkomstig uit de jaren 60 en 70. Deep Purple, Jethro Tull en Pink Floyd bijvoorbeeld. De muziek van mijn ouders ja, haha! Deze muziek heeft een bepaald magisch gevoel wat moeilijk te omschrijven valt.

Wie is mijn held of heldin in fictie? De eerste die in mij op komt is Indiana Jones. De combinatie van zijn kracht, vindingrijkheid, natuurlijke charme en een ruig randje spraken me al aan toen ik klein was. Gekoppeld aan het feit dat hij op avontuur gaat op zoek naar verloren schatten maakt het plaatje natuurlijk helemaal af. What’s not to love?

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Een van mijn grootste helden is Nintendo game designer Shigeru Miyamoto, de architect van mijn jeugd en een van de voornaamste redenen dat ik ben gaan tekenen. Dankzij de Super Nintendo die we thuis hadden staan kwam ik in aanraking met spellen zoals Super Mario World en The Legend of Zelda en werd mijn fantasie op zeer jonge leeftijd geprikkeld. Daarnaast zie ik mijn eigen familie en met name mijn moeder en tweelingzus als grote helden die me veel inspiratie en steun bieden.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Hmmm… Dat zijn er nogal wat, maar de eerste die in mij opkomen zijn The Fall, The Secret of NIMH, Children of Men, City of God, Toy Story 3 en The Fountain. Ieder van deze films zijn uniek in hun eigen opzicht en ze hebben een grote indruk op me hebben achtergelaten. The Fall is een visueel spektakel. Toy Story 3 en The Secret of NIMH zijn voor animatiefilms erg duister en emotioneel geladen. De overige drie zijn zeer meeslepende, emotionele en schokkende films over de menselijke natuur.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Hoe het ook wendt of keert, het hebben van geld verschaft vrijheid en mogelijkheden. En dit geldt zeker voor het creëren van ambitieuze creatieve projecten zoals animatiefilms, strips en games. Zodra geld wegvalt als risicofactor, kan men zich volledig focussen op het leukste aspect van een project; het verwezenlijken. Een mooi en betekenisvol kunstwerk afleveren en de verworven ervaring en kennis hiervan is uiteindelijk veel meer waard dan geld.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is enorm belangrijk voor me als illustrator, zowel de autonome als toegepaste variant. Het is een constante inspiratiebron en een bepaalde stroom of kunstenaar kan dienen als een uitgangspunt voor de stijl van een project. Persoonlijk ben ik groot fan van John Singer Sargent, Sorrolla, Klimt en Zorn. Daarnaast geniet ik er ook van om kunst te bewonderen in musea.


Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Op dit moment is dat bij uitstek industrieel ontwerper en illustrator Stefan Blonk (www.studioblonk.nl). Samen tacklen we grote en kleine projecten voor de allergrootste partijen in de themapark industrie. We vullen elkaar goed aan en het is altijd een genot om met hem samen te werken.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik zou heel graag met Studio Plumeau en Pegbarians willen werken. Beiden zijn animatiestudio’s in Utrecht en goede vrienden van me. Ik ben heel benieuwd wat er uit zou komen als we onze krachten zouden bundelen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik ben op dit moment bezig om samen met mijn website bouwers mijn portfolio website af te ronden. Ik kijk er erg naar uit om deze opnieuw te lanceren met de nodige bombarie en mijn klantenkring uit te breiden. Daarnaast heb ik een kinderboek project die er aan komt en hoop ik snel hieraan te kunnen beginnen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? De eerder genoemde Roger Ibanez en Ralph Meyer staan hoog op het lijstje. Ook de Franse illustrator Bastien Vives zou ik graag hieraan toevoegen door zijn hoge output aan toffe strips en prachtige, losse tekenstijl.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?
Je kan mijn werk ten alle tijde online bekijken op http://www.tomvanderlinden.com. En als je me persoonlijk wilt ontmoeten kan dat altijd in hartje Utrecht op de Oudegracht, waar ik werk bij Studio Plumeau. Kom gezellig langs!

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?
Hmmm… ik ben wel benieuwd naar het verhaal van Florian Walraven. Hij is een zeer goede vriend van me en uiterst gedreven 2D animator!

Portfolio: http://www.tomvanderlinden.com
Instagram: http://www.instagram.com/tom_vd_linden_illustrator

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s