Passie Pensioneert Nooit voor Merlijn Huntjens

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? In principe draait alles wat ik doe in ‘mijn werk’ om poëzie en taalkunst. Ik ben twee dagen per week literatuurconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Omdat ik daar dus in loondienst werk, zou je kunnen zeggen dat, dat mijn baan is en dat ik voor hen werk. Daarnaast heb ik een eigen stichting, samen met Nina Willems, zijnde PANDA. Wij doen toffe dingen op het raakvlak van poëzie en performance en organiseren Borderlines, een poetry slam in de euregio. Ik ben ook stadsdichter van de gemeente Heerlen en werk veel samen met scholen, geef workshops en organiseer podiummomenten voor jongeren. Talentontwikkeling, daar word ik blij van. Ik treed ook zelf op, op allerlei plekken, voor allerlei gelegenheden. Ook op poetry slams. Eigenlijk mag ik alleen maar leuke dingen doen dus en daar ben ik gruwelijk dankbaar voor.

Taal en het gesproken woord is dus mijn grootste passie. Meer specifiek: poëzie. Ik heb mijn beste dagen als iets ontstaat dat groter is dan de som der delen, dat mag zijn: in een gedicht van mijzelf maar ook als ik jongeren het podium op krijg en zij blazen mij weg met hun talent. Die kids van klas 8b van Vrije School Parkstad, bijvoorbeeld. Stuk voor stuk briljant. Die kids van NIEUWE HELDEN? Ook.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Synergie dus. Dat kan al met hete saus als je een vechtfilm kijkt. Niet dat ik veel vechtfilms kijk. Dat ultieme geluk kan gerust een vonk zijn, dat hoeft ook geen uren aan te houden he.

Wat is mijn grootste angst? Afgewezen worden, eenzaam worden, de (gruwelijke) dood van een ander.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat ik elke dag zoveel verschillende mensen ontmoet die op wat voor een manier dan ook passie hebben voor wat zij doen. Dat ik naar plekken mag gaan om mensen te ontmoeten en dat er een klik is op basis van die gemeenschappelijke drive. Daar krijg je energie van. Niet iedereen is even tof natuurlijk, maar toch. Elke dag is er wel iemand waarvan ik denk, op het moment dat ik naar huis rijd; “Hmm. Ja. Tof mens”.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ijdelheid, hoogmoed. Kan ook ontzettend panikeren en emotioneel incontinent zijn. Muggen en olifanten.

Wat is mijn grootste valkuil? Zie mijn minst aantrekkelijke eigenschappen. De angst voor afwijzing heeft heel wat perfectionisme aangewakkerd.

Wanneer zou ik liegen? Wat zei Spock? “The needs of the many outweigh the needs of the few”. Behalve als die “few” toevallig mijn lieve vriendin is. Tegen haar lieg ik niet snel, ze kan veel waarheid aan. Ook als ik als een lul uit de hoek kan komen. Dat helpt voor de eerlijkheid. Dan ben ik in elk geval niet bang voor mijn waarheid. Of hoe zij daar dus mee omgaat. Wat was de vraag? Dingen actief verzwijgen vind ik trouwens iets anders. Bij sommige waarheden hoort een bepaald tijdstip. Iets met doseren.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat verschilt per periode een beetje. Soms zijn dat collega’s bij het Huis voor de Kunsten, op andere momenten docenten Nederlands en dan weer die onbereikbare dichter of die super bereikbare dichter.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Soms is het echt gelul allemaal, dan kan ik het heerlijk vinden om een plant uit de aarde te trekken of een muur te witten. Vuur stoken helpt ook. Dan kan het erg druk worden in mijn hoofd, juist door al die multi-interpreteerbare taal, en blijf ik malen en loopen in mijn hoofd. Tegenwoordig zeg ik dan heel actief :nu hou ik er echt over op”. Meestal zeg ik dat zes keer voordat ik er echt mee stoppen kan. Er niet over nadenken helpt. Alcohol helpt bij het niet nadenken.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? “Meest gelukkig” zou ik niet weten. Recentelijk? De kinderen van 8b van Vrije School Parkstad hebben na afloop van een gesprek dat ik en public met Mustafa Kör had, (briljante dichter uit Leuven) een performance gegeven waarin het thema metamorfose centraal stond. Ze lieten gedichten horen, hebben gedanst, gezongen en toneel gespeeld en het was fantastisch. Ik kon wel janken, zo trots. Oh en ik sta voor het derde jaar op rij in de voorronde van het NK Poetry Slam en hopelijk ook voor de derde keer in het NK Poetry Slam.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Als je het werk doet dat een verlengstuk is van wie je bent, kan je toch niet kappen met werken? Tegelijkertijd: ik snap ook dat mensen die hun hele leven op de bouw gewerkt hebben op een gegeven moment een gruisrug hebben, lichamelijk op zijn.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou heel graag meer zelfvertrouwen en rust willen hebben. Of af en toe tevredenheid is ook niet vies.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Groot, prestatie, professioneel, dat zegt me niet zoveel. Als ik me ‘s avonds goed voel met wat ik op een dag gedaan heb, dan ben ik koest. Synergie godverdomme. Maar nogmaals: dat kan ook op een bootje met een biertje.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Dichtbij Iris.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Qua spullen? Als je aan Egel komt, duw ik je van de trap.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Goh, dit is een vraag zeg. Ik ben heel ambivalent wat mijn autonomie betreft. Ik vind het heerlijk om samen te werken maar doe over het algemeen wat ik wil. Ik ben graag samen met Iris maar kan uren lang naar een beeldscherm staren om me af te sluiten. Dat dingetje is voor mij soms ook een mysterie. En ik voel soms vertraagd. Dan heb ik uren lang zitten gesproken met iemand, super geïnteresseerd, en kan ik hem of haar, ineens, uren later toch vermoeiend vinden. Of ik merk pas veel later na een ontmoeting dat ik iets niet oke vond wat iemand zei. “Volgens mij ben ik boos.”

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik dacht altijd dat, dat in de kroeg was, maar het is toch vaak lopend, ergens naar toe. Goed tempo erin en actief rondkijken. Geen muziek op je hoofd.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Mijn Streek qua eten en sowieso elke sushitent. Café Pelt is ook thuiskomen.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Moderne Gedichten van J.A. Deelder. Toen was ik 15 en zo is het allemaal begonnen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Erik Jan Harmens noem ik gelijk, maar las gisteren K. Schippers weer en toen dacht ik ook “godverdomme man, goed!” Heb ook de bundel van Daniel Vis laatst in de tuin opgevreten met kaft en al ondanks de afbeelding op de kaft.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Aerials van System of a Down.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Woody van Toy Story. Neo van The Matrix. Goku van Dragonball Z. Iedereen van Dragonball Z.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Serj Tankian #wjnmk, en de mensen die ik bewonder. Dat kan dus elke dag verschillen.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Ik moet gelijk aan het basisinkomen denken. Er zijn zoveel mensen die moeten werken voor geld en niet omdat het een verlengstuk is van wie zij zijn of mensen die door financiële zorgen helemaal niet meer in staat zijn om uit die overlevingsstand te komen. Ik heb geluk gehad dat ik op mijn talent kon bouwen en dat vroeg genoeg mensen zeiden: “je hebt daar iets te pakken”, ik geluisterd heb en een beetje workaholic ben.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst speelt geen rol, kunst is mijn leven. Je mag het woord kunst gerust door het woord poëzie vervangen. Of door Iris.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Iedereen sponsort mij op een andere manier. Soms schrijft een leerling op facebook “bedankt”, soms zegt iemand niets en weet je dat diegene dol op je is.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? De Dichter des Vaderlands. Nog meer dichters. Bevlogen docenten. Mensen met grote ideeën.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Op dit moment? Feit/Fictie: een Limburgse Literaire Lunch; de eerste literaire bijeenkomst die ik samen met het Letterkundig Centrum Limburg organiseer bij het Huis voor de Kunsten. En Borderlines, de poetry slam die ik zelf organiseer. Mooie dagen, korte nachten.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Veel dichters en kunstenaars. Geen specifieke namen. De mensen die ik bewonder ken ik.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? In Heerlen, heel veel in Heerlen en dus steeds vaker in Roermond. In Utrecht! Eindhoven! Facebook!

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Tim Scheffer, Bart Temme, Lars Ickenroth, Guus Prevoo, Toon Hezemans, Nina Willems, Marie van Vollenhoven, moet ik nog even doorgaan?

Hoe kun jij contact met mij opnemen

https://www.facebook.com/merlijn.huntjens. Stuur maar een berichtje.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s