Passie Pensioneert Nooit voor Ro-Nalt Schrauwen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie is dat ik kan doen waar ik zelf zin in heb. Dat ik uit niets iets kan maken dat mensen ontroert, doet stilstaan, de tijd doen vergeten.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ah, het ultieme geluk. Ik zou willen dat is weet wat dat is. Het ultieme geluk is dat je mag zijn wie je bent of hoopt te worden en dat anderen dat respecteren. Je niet hoeven te bewijzen voor de buitenwereld. Gewoon tevreden zijn met je zelf.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik te vroeg sterf, al heb je dat niet zelf in de hand. Ik zou wel meer dan 100 willen worden en dan nog steeds mijn ding kunnen doen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik houd er het meest van als ik de tijd verlies terwijl ik aan het werk ben. Dat je meditatief bezig bent met het creëren van schoonheid, humor, schuring.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Dat ik opeens uit het niets kan ontploffen en dat de anderen niet begrijpen waarom ik voor zo iets futiele zo ontzettend boos moet worden. Het is slechts een druppel die de emmer deed overlopen.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik te gemakzuchtig word. Dat ik denk dat ik er al ben, terwijl ik slechts aan het begin staat van een groter iets.

Wanneer zou ik liegen? Om mezelf of een ander te beschermen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Anish Kapoor, Tinca Veerman en Henk Hannemann. Anish Kapoor vanwege de schoonheid van zijn werken, Tinca Veerman vanwege het vervremende karakter van haar werk en Henk Hannemann vanwege zijn eigengereidheid.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Wat ik de laatste tijd echt erg vind is de vanzelfsprekendheid van mensen met betrekking tot de kunsten in de breedste zin van het woord. Alsof de kunsten publiek bezit zijn waar je niets voor hoeft te betalen. De ‘kijken, kijken, niet kopen’ mentaliteit. De vanzelfsprekendheid dat de kunsten gratis moeten zijn. Dat je blij moet zijn dat je je werk kan laten zien en daar best wat geld voor over moet hebben.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik herinner me het moment dat ik het beeld Daphne af had, er enige afstand van nam en dat ik ontroerd raakte van mijn eigen werk. Op dat moment besef je hoe gepriviligeerd je bent om je leven te vullen met het maken van kunst.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie kent geen leeftijd. Passie is tijdloos. Het is een onderdeel van het eeuwige.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Pfff. Eigenlijk niets.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Jaren geleden begon ik met een project over de Zeven Hoofdzonden, waarbij ik van iedere hoofdzonde een beeld wilde maken. Tijdens dat proces kreeg ik het idee om met nog zes kunstenaars het project uit te breiden om zo tot 7 x 7 werken te komen vanuit 7 verschillende disciplines. En dat zouden we dan zeven keer tentoon stellen. Maar zoals dat gaat met mooie projecten is de realiteit weerbarstiger. Pas toen ik een summerschool volgde en mij tools werden gegeven om mijn doel te verwezenlijken ben ik spijkers met koppen gaan slaan. Binnen een jaar moesten alle werken gereed zijn en tentoon gesteld worden. Vorig jaar (2016) werd de tentoonstelling Zondaars?! in het Kruithuis in ’s Hertogenbosch geopend. Het was mij gelukt om zeven mensen bijeen te brengen en samen met hen een tentoonstelling in te richten rondom één thema: de Zeven Hoofdzonden.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In alle rust.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Een mens kan natuurlijk nooit je bezit zijn, maar mijn lief is mijn meest waardevolle bezit.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Dat ik een flapuit ben, dat ik altijd naar vormen kijk en dat ik denk dat ik zelf dingen beter kan.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën ontstaan overal en nergens. Ze komen spontaan in me op of zijn een reactie op datgene wat om me heen gebeurt.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het liefst drink ik onder mensen. In een café of tijdens een verjaardag. Eten doe ik het liefst op een terras zonder irritante insecten. Een plekje waar het rustig toeven is en de waan van de dag ontbreekt.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Het meest invloedrijke boek dat ik ooit gelezen heb is ‘Eiland’ van Aldous Huxley. Daarin wordt een mens- en wereldbeeld beschreven waarin mensen mogen zijn wie ze zijn. Waar een maatschappij zo is ingericht dat al die verschillende mensen hun ei kwijt kunnen. Een humanisme die bijna religieus is. ‘Aristoteles beschouwt als tijdgenoot’ door Henry B. Veatch. Het mens- en wereldbeeld van Aristoteles spreekt me erg aan. De logica. Als laatste het boek van Theo de Boer, ‘Tussen filosofie en profetie. De wijsbegeerte van Emmanuel Levinas’. Het idee dat in de ontmoeting van de Ander het goddelijke aanwezig is spreekt mij als atheist erg aan. Het bijzondere van het leven wordt achteraf geduid na een waarachtige ontmoeting van de/een Ander.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? John Irving, J.K. Rowlings en Milan Kundera.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Een mix van New Wave en Twee-music.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Spiderman, de enige superheld met menselijke eigenschappen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Michelle Obama, Emma Watson en al die mensen die zich kwetsbaar opstellen om hun idealen te verwezenlijken.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The Science of Sleep en Eternal Sunshine of the Spotless Mind van Michel Gondry.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Het is een onafhankelijkheid waardoor je je niet meer hoeft druk te maken of je in je basisbehoeften kan voorzien en je materialen kan kopen die je nodig hebt voor je werk.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Het is de lucht die ik adem. Kunst heeft het vermogen om het leven in een ander perspectief te plaatsen. Het geeft je de mogelijkheid om op een esthetische manier misstanden aan de kaak te stellen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn lief!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik zou dit jaar graag willen samenwerken met Marc Mulders. Zijn religiositeit spreekt me erg aan en ik zou daar graag een soort tegenwicht aan willen geven.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Dutch Collagists 2017! Een boek met 25 tot 30 collegemakers van de Lage Landen dat in het najaar uitkomt in eigen beheer.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Henk Hannemann, Marc Mulders, Anish Kapoor en Tinca Veerman.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je kan me altijd op mijn atelier in Tilburg bezoeken. In de maand juli is de tentoonstelling Zondaars?! te zien in Fort Vuren en eind september is de eerste expo, veiling en ruilbeurs van Pakje Kunst tijdens het Dear-Future Festival in Tilburg

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Tinca Veerman, Lian Waas, Paulien Koehorst en Henk Hannemann

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Ga naar mijn website http://www.ro-naltschrauwen.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s