Passie Pensioneert Nooit voor Steven van der Vegt

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Dit is voor mij niet in een paar zinnen te beschrijven. Passie lijkt vaak de allesbepalende factor in mijn leven, passie zorgt bij mij voor motivatie en ambitie, soms haast obsessie. Of dit nou mijn werk als audiovisueel technicus is bij televisie- en radiozender L1 is, mijn werk als filmmaker voor mijn eigen productiebedrijf Redsquatch of mijn werk als muzikant (bassist/zanger bij de band Crazy Cult Roadshow en zanger/gitarist bij Cherry Darling), hobby en professie overlappen elkaar continu. Passie is voor mij, in deze gehele reeks van werkzaamheden, hét kernwoord.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk is in mijn ogen relatief. Ik ben een optimist, iemand die gelukkig is als hij het volledige rendement uit het moment kan halen. Daarbij heb ik te gekke vrienden, een fijne familie en een lieve vriendin, dat maakt het geluk sowieso compleet.

Wat is mijn grootste angst? Als iemand die herstellende is van een angststoornis, nogal een breed begrip. Daarmee heb ik wel gemerkt hoe angst, voor wat dan ook, je enorm kan beperken. En hoe belangrijk een zekere vrijheid is in je doen en laten. Het verliezen van die vrijheid is een angst op zich, evenals het verliezen van de passie en gedrevenheid die mij dagelijks doet bewegen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Als de duizenden hersenspinsels die ik heb in praktijk blijken te werken en ook nog daadwerkelijk goed zijn.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben een eigenwijze perfectionist die graag de discussie aangaat en goed wil beargumenteren over zaken. Van nature ben ik een kartrekker en controle-freak, die meestal een duidelijke voorstelling en idee heeft bij dingen, waar ik mij niet snel vanaf laat brengen. Ik ga voor veel zaken dan ook obsessief ervoor om resultaten te boeken. Deze optelsom zal voor mensen waarmee ik moet samenwerken niet altijd even prettig zijn.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik neem vaak te veel hooi op mijn vork, ik wil teveel. Als je daarbij optelt dat ik een eigenwijze perfectionist ben, kan ik me soms nog wel redelijk wat op de hals halen. Vaak heb ik dan teveel projecten tegelijk, wil ik er teveel controle over hebben en ben ik niet snel genoeg tevreden over het eindresultaat. Dit resulteert vaker in wekenlang aan zaken werken met weinig slaap en (gemoeds)rust. Het feit dat ik soms te bescheiden ben heeft me ook al vaker tegengehouden.

Wanneer zou ik liegen? De keren in mijn leven dat ik gelogen heb zijn op één hand te tellen, daar is mijn geweten gelukkig te groot voor. Al zou zal ik er niet om liegen dat het mij soms makkelijker lijkt om te liegen, maar het is niet de aard van dit beestje.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Puur kijkend naar wie mij inspireerde om bepaalde dingen te doen, was Robert Rodriguez verantwoordelijk voor het feit dat ik films ging maken, Jimmy Page (Led Zeppelin) verantwoordelijk dat ik gitaar ging spelen en Duff McKagan (o.a. Guns ’N Roses) verantwoordelijk dat ik basgitaar ging spelen. Maar eigenlijk is dit een vraag onder de noemer ‘de lijst is te lang’.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Praktische dingen, zoals het regelen van zaken en het slepen met spullen. Vaak zijn zulke bezigheden meer als doel om het mogelijk te maken om het échte werk te doen, alleen zijn ze vaak niet net zo leuk.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik heb een hoop rotbaantjes gehad, of overbruggingswerk. Nu bij L1 werk ik voor het eerst echt bij een bedrijf in mijn vakgebied, plus ik heb de kans al mijn eigen werkzaamheden daarnaast nog te doen. Dus vooralsnog is het antwoord ‘nu!’.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? De passie die ik voor film en muziek heb is deel van mijn DNA, het is wie ik ben, en iets dat ik nooit los zal kunnen laten.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wel eens beter willen kunnen afschakelen. Als ik mij iets in mijn hoofd haal, houdt mij dat ook continu bezig.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Puur carrière technisch ben ik al blij dat ik bij L1 werk, simpelweg omdat ik weet hoe lastig het is om werk te vinden in het verlengde van mijn vakgebied. Op gebied van film ben ik er al trots op meerdere kortfilms en één langspeelfilm met nauwelijks budget heb weten te realiseren, al moet voor mij langzaam de beoogde hogere stap (internationale filmfestivals en grotere projecten) nog komen. Muzikaal heb ik als gitarist van Reckless Pilots veel bijzondere dingen mogen meemaken, al werd de geboden kans om een Amerikaanse platendeal te tekenen nooit benut door het uiteen vallen van de band. Als zanger/gitarist van Cherry Darling bracht ik twee cd’s en een EP uit en stond ik twee keer in de finale van de bandwedstrijd Nu of Nooit. Tenslotte heb ik de afgelopen twee jaar als bassist/zanger van Crazy Cult Roadshow in een sneltreinvaart veel moois mogen meemaken, zoals twee zelfgeproduceerde EP’s uitbrengen binnen een jaar tijd, wederom in de finale van Nu of Nooit staan en voor het eerst mee op tour met rondreizend festival Popronde.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Idealiter zou ik aan internationale fictieproducties (films en/of series) werken, daarnaast met muziek bezig blijven en op een mooie plek met een fijn klimaat leven. Normaliter zou je dan zeggen Hollywood, maar ik zou ook tevreden zijn in bijvoorbeeld Andalusië. Maar dit is waarschijnlijk wishful thinking.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Moeilijke vraag, maar vanuit sentiment moet ik dan toch zeggen mijn Fender Stratocaster gitaar, een speciale uitvoering die voor de 60e verjaardag van het merk werd gemaakt. De gitaar is een gelimiteerde oplage, er zijn er slechts een paar honderd van gemaakt, dus hij is vrij uniek. Ik maakte met dit instrument veel mee, het is een bezitting die een belangrijke rol speelde in mijn ontwikkeling als muzikant en als mens. Zo zeer, dat het serienummer ervan op mijn pols getatoeëerd staat. Dus derhalve, lijkt dit mij het meest logische antwoord.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Voor het oog van de buitenstaander zou dit, fysiek gezien, waarschijnlijk mijn lengte zijn. Ik ben nogal groot. In mijn werk is het denk ik mijn relativerende aard, het nemen van dingen met een korreltje (of soms een flinke schep) zout. Het credo dat humor dingen draaglijker maakt vind ik erg belangrijk.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Overdag ga ik graag wandelen in de natuur, ’s nachts rij ik graag door steden. Beide vind ik enorm inspirerend, zowel voor muziek als film.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Allicht is dit antwoord redelijk cliché, maar bij mijn ouders. Ik heb het geluk dat mijn ouders beide erg goed kunnen koken, en het is er altijd gezellig. Ik ben ook niet iemand die vaak gaat uiteten of naar de kroeg gaat.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Rebel Without A Crew van filmmaker Robert Rodriguez heeft mij enorm geïnspireerd. Het verteld zijn verhaal hoe hij als 23-jarige voor slechts 7000 dollar zijn eerste film maakte, waarbij hij enorm veel zelf deed en creatief oploste. De film werd daarna een succes en lanceerde een mooie carrière voor hem, waarbij hij nog altijd veel zelf doet. Een mooie waargebeurde vertelling van zaken die ik ook hoop ooit in vergelijkende mate te bereiken.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik lees helaas niet meer veel, maar als, dan lees ik meestal thrillers van de Noorse schrijver Jo Nesbo. Zijn schrijfstijl leest makkelijk, zijn verhalen zie ik altijd als een film in mijn hoofd en blijven me boeien. Vanuit mijn jeugd heb ik nog altijd een zwak voor de boeken van Tolkien.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Led Zeppelin.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Jack Burton uit de film Big Trouble In Little China.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Nogal een lastige vraag om aan een cinefiel en filmmaker te vragen, want daar kan ik niet één antwoord op geven. Mijn top tien bestaat momenteel uit (in willekeurige volgorde): Se7en, John Carpenter’s The Thing, The Big Lebowski, The Empire Strikes Back, Drive, Reservoir Dogs, Aliens, Goodfellas, Desperado en Raiders of the Lost Ark. Natuurlijk zou ik iedereen een van deze films kunnen aanbevelen.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Het is voor mij een beetje de situatie die ik nu heb. Bij L1 heb ik een leuke baan in mijn vakgebied, werk ik met leuke collega’s en heb ik een goed vast inkomen. Dit geeft mij de gelegenheid om in mijn overige tijd muziek en films te maken, met totale creatieve vrijheid, omdat ik hier niet afhankelijk van ben op financieel gebied. Dit zorgt voor een goede balans en geeft mij momenteel de financiële vrijheid om te creëren.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik zie mijzelf niet zozeer als kunstenaar, de term kunst voelt voor mij altijd wat zweverig en pretentieus, vanuit het oogpunt van wat ik doe althans. Allicht is dit mijn bescheidenheid. Maar gezien minimaal 60% van wat ik doe theoretisch gezien onder die noemer valt, is die rol klaarblijkelijk vrij groot.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik kan er niet omheen dat dit mijn ouders zijn. Zij lieten toe dat ik na de middelbare school in Eindhoven audiovisuele productie ging studeren, en later naar de filmacademie in Genk ging. Ook met muziek en bands steunden ze me altijd enorm. De keuzes die ik maakte waren niet altijd standaard, ik studeerde geen vak waar je makkelijk werk in krijgt, en muziek maken verhinderde mij vaak om bijbaantjes te nemen in de weekenden. Ze hebben echter altijd achter mij gestaan, mij gesteund en gemotiveerd.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Het is altijd te gek om met grote namen uit de muziek- of filmindustrie te kunnen werken, maar ik heb het voorrecht dat ik met vrienden in bands kan spelen en dat ik tevens vrienden heb die aan filmprojecten meewerken, dat is voor nu al iets waar ik erg blij mee ben.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Met Crazy Cult Roadshow gaan we onze eerste langspeelplaat opnemen dit jaar, hier heb ik ontzettend veel zin in. Ook mix ik momenteel live-opnames van onze recente show op Urpop en monteer ik de bijbehorende videobeelden. Daarnaast lijkt het erop dat mijn andere band Cherry Darling na twee jaar pauze weer eens afgestoft gaat worden, ik kijk er ook naar uit daar weer mee op de planken te staan. Tenslotte komt deze zomer mijn kortfilm Dementophobia uit, waarmee al wat leuke dingen op de planning staan, die ik op moment van schrijven nog niet kan specifiëren.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Een filmproducent en/of platenbaas die mij een leuke deal kunnen bezorgen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Bij L1 loop ik achter de schermen in een ondersteunende functie, dus daar is niet veel van mij te merken. Voor mijn muziek kan je www.crazycultroadshow.com en www.cherrydarling.net raadplegen, voor waar we spelen en wat we uitbrengen. En qua filmprojecten is mijn website www.redsquatch.net the place to be.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Erik Lemeer van South Side Tattoo, de man die mijn tatoeages zette en enorm veel passie voor zijn vak inclusief mooie verhalen heeft.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Via een van de drie bovenstaande websites ben ik te bereiken.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s