Passie Pensioneert Nooit voor Martijn Tevel

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De voldoening die je krijgt van het weer aan de praat krijgen van iets dat totaal niet werkt. Ik werk als gitaartechnicus veel met oude gitaren en effect apparatuur. Na 30 jaar wil daar wel eens iets mis mee zijn. Vaak heeft een “handige buurman” eraan zitten solderen, maar ook moderne apparatuur houdt er om de haverklap mee op doordat het intensief gebruikt wordt (denk aan tourende bands) of gewoon slecht gebouwd is. Die spullen vinden zich een weg naar mij en ik vind dat prachtig om mee te werken.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Vrij zijn en kunnen doen wat ik wil.

Wat is mijn grootste angst? Dat niet meer kunnen doen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik werk met spullen waar ik zelf van enorm van hou. Ik ben zelf gitarist en ooit raakte ik verslaafd aan effectpedalen. Ik ben totaal gek van distortion. Dat ik nu snap hoe ze in elkaar zitten, ze zelf kan bouwen en ook kan repareren had ik toen nooit kunnen denken. Ik ben vanaf 0 begonnen zonder enige technische kennis, ik kon maar net een soldeerbout vasthouden. Nu zie ik spullen langskomen waarvan ik nooit had kunnen dromen dat ik ze ooit zou zien, laat staan repareren en bespelen. Das een echte droom voor een gitaar nerd.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik wil nog wel eens uitstellen als iets niet direct lukt en ik ben af en toe flink chaotisch.

Wat is mijn grootste valkuil? Teveel hooi op mijn vork nemen. Vooral in het begin nam ik alles direct aan ter reparatie. Daar ben ik door ervaring wel wat voorzichtiger in geworden. Sommige spullen zijn bijna niet te repareren of heel erg ingewikkeld. Voor bepaalde effecten moet je bijna een cursus volgen om ze echt te begrijpen en goed af te stellen, dat kost tijd. Als je hele huis vol ligt met zulke projecten moeten mensen lang wachten op hun reparaties. Dat gebeurt helaas vaker dan ik zou willen.

Wanneer zou ik liegen? Als ik zou zeggen dat het altijd leuk is. Sommige moderne apparatuur is verschrikkelijk om mee te werken. Het is massa geproduceerd, slecht gebouwd, duidelijk niet bedoeld om ooit gerepareerd te worden. Leo Fender was radio reparateur, hij ontwierp producten die zowel makkelijk waren in het gebruik en die goed gerepareerd konden worden als er iets mis ging. Echte werkpaarden. Die gedachte is zo goed als verdwenen bij veel moderne producten.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? In Engeland zitten een paar enorm goede versterker technici zoals bijvoorbeeld Roland Lumby (er is een mooi filmpje over hem  die fantastisch werk leveren en een
schat aan kennis hebben. In Nederland heb je een aantal professionals zoals
bijvoorbeeld een Chris Winsemius (versterker bouwer) en Eric Smitty (gitaarbouwer) die enorm mooie producten maken en heel veel kennis van hun vak hebben. Al deze mensen zijn ook wars van conventies, vertrouwen op hun eigen kennis en ervaring en leveren prachtig werk.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Er is nogal een disconnect tussen wat gitaristen geloven wat spullen doen en hoe ze werken en hoe spullen daadwerkelijk werken. Veel mensen die langskomen kunnen bizar goed spelen, beter dan dat ik zelf ooit zal kunnen, maar ze weten niets van elektronica of over hoe een gitaar in elkaar zit. Er bestaan vooral op internet nogal vreemde ideeën over gitaarafstelling, elektronica en bepaalde pedalen. Soms is het marketing, soms zijn het mensen op fora die totaal niet weten waar ze het over hebben maar vaak wordt zulke “kennis” wel als waarheid gezien. En dan de vintage markt. Mensen verwachten vaak veel van “vintage” spullen en denken dat ze goud in handen hebben of hebben veel geld voor zo’n “vintage” gitaar of pedaal betaald. Maar in veel gevallen is het eigenlijk oude troep die ze voor een flink bedrag hebben aangekocht of willen verkopen. Dat is niet altijd makkelijk te communiceren.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Eigenlijk altijd als ik iets aan de praat krijg wat kapot is. Soms is het simpel, soms moet ik urenlang in schema’s zoeken. Voor sommige mensen ben ik een soort magiër, maar het enige wat ik eigenlijk doe is een soort logica puzzel oplossen. Er is een systeem, of dat nou een systeem van spanning is (een gitaar) of een elektronisch systeem en daar zit een fout in waardoor het niet meer loopt zoals het moet. Die fout vinden en die oplossen is eigenlijk waar ik me mee bezig hou.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Sommige mensen hebben een hobby. Ze voetballen op zaterdag, ze kijken naar een wielerwedstrijd, zoiets. Misschien lees je een blad over wielersport. Andere mensen zitten elke dag op die fiets, slopen hem uit elkaar, bouwen hem weer op, zijn er continu mee bezig, die leven daar echt in. Zo is het voor mij ook, er is altijd wel een project, ik heb altijd wel een idee, dat werk houdt niet op. Ik ben er continu mee bezig, echt continu. Ik zie dat niet ophouden.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Harder werken. Meer doen. Ik heb eigenlijk altijd het idee dat ik te weinig doe of niet hard genoeg werk, niet genoeg kennis heb. Ik weet zelf wel dat dat niet helemaal waar is met twee banen (ik werk hiernaast nog in de horeca) en nog een band waar ik in speel maar toch heb ik dat gevoel.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat ik geen reclame voor mezelf maak en omkom in het werk. Via via komen er zoveel
mensen langs, soms snap ik echt niet hoe ze me vinden. Maar dan hebben ze weer van
iemand gehoord dat ik pedalen aan de praat kan krijgen, sommige mensen sturen ze
zelfs op. Mensen vertrouwen me kennelijk en ik probeer ook goed werk te leveren.
Soms hoor ik verhalen of moet ik reparaties overdoen die dan bij muziekzaken zijn
gedaan (ik noem geen namen) Mensen hebben dan veel geld betaald voor een hele
slechte reparatie of afstelling. Dat snap ik niet. Dat komt er bij mij ook niet in. Als ik iets
niet kan zeg ik het ook gewoon en doe ik het niet. En als mensen blij zijn ben ik ook blij.
Dat zijn ze gelukkig vaak.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Rotterdam. Zonder twijfel.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Lastig maar ik denk dat het toch mijn Japanse Fender Telecaster is. Dit is ook de gitaar die heeft geleid naar wat ik nu doe. Ik wilde er andere elementen in hebben en ik was het zat om hem steeds weg te brengen. Toen heb ik de vader van een vriend van mij opgebeld waarvan ik wist dat hij zulke dingen zelf kon. Hij heeft me toen de basis laten zien en zo ben ik zelf aan de slag gegaan en gekomen tot waar ik nu ben. Het is een geweldige gitaar, nagebouwd naar specificaties van de Telecaster uit 1962.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben een ontzettende nerd. Het is echt heel erg. Maar ik ben de schaamte al lang voorbij.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Op de fiets. Of als ik aan het werk ben in het kunsthal café (mijn andere baan)

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het cafe van de Kunsthal. Picknick Rotterdam vind ik ook erg fijn.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Murakami heeft me veel gedaan, vooral zijn korte verhalen. Hij beschrijft hoe absurd het leven eigenlijk is voor normale mensen. Zo treffend en met zoveel empathie. Hij heeft het echt over bestaans pijn en hij is enorm beïnvloed door schrijvers zoals Salinger en Kafka. Kafka is er ook zo een. De gestoordheid van het normale en het saboteren van je eigen leven en geluk staat centraal in zijn werk. Moeilijk om te lezen soms maar het raakt een gevoelige snaar. Ik lees daar op een bepaalde manier over mijn eigen leven.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Murakami, Salinger, Kafka.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Graag iets depressiefs en dramatisch van Morrissey (The Smiths)

Wie is mijn held of heldin in fictie? Teveel om op te noemen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn ouders en zusjes

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Let the right one in. De Zweedse, niet de verschrikkelijke Amerikaanse remake.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Simpel. Je hebt geld nodig om creatief te zijn. De huur moet toch betaald worden. Je kan pas goed creatief zijn als je je geen zorgen hoeft te maken om de basis. Dat is alleen weggelegd voor een aantal gepijnigde genieën.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Muziek speelt uiteraard een hele grote rol. Kunst speelt geen grote rol bij het repareren van apparatuur. Wel weer bij mijn andere werk, want ik werk in het café van een museum. Dus ik pak nog wel eens een tentoonstelling mee.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Vrijwel iedereen die langskomt. Ik heb een aantal vaste klanten die maar langs blijven komen met de gekste dingen. Bizar wat die weten te mollen. Maar het is geweldige business. Ik doe ook veel werk voor een handelaar. Het is bizar waar hij af en toe mee komt aanzetten, echt de zeldzaamste spullen die er zijn, maar hij weet ze te vinden. En alles wat kapot is krijg ik om te fixen. Beter kan niet. En mijn vriendin natuurlijk, die mijn chaos en mijn huis vol zooi tolereert.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Met bands die ik gaaf vind. Werken voor particulieren is geweldig maar ik vind het altijd heel cool om te werken voor bands, vooral als ik ze zelf gaaf vind.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik wil graag mijn eigen effecten ontwerpen. Dat kost enorm veel tijd, ik ben bijvoorbeeld bezig met printplaat ontwerp in technische programma’s. Mijn allereerste printplaat is toevallig vorige week binnengekomen en die doet het. Goed begin dus.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Ik zou nog wel eens een cursusje herfretten doen of een paar weken meelopen/werken met een versterker bouwer/reparateur. Dat zijn dingen waarvan ik nog kennis mis en ik
vind het enorm interessant.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je mag langskomen met kapotte spullen. Verder kan je me zien in de band waar ik in speel, The Sweet Release of Death.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?
Vincent Niks (van de band De Dood) Bijzondere man

Hoe kun jij contact met mij opnemen
Je kan mij mailen op martijntevel@gmail.com of mij toevoegen op Facebook of
Instagram om te zien wat ik doe.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s