Passie Pensioneert Nooit voor Thomas Schiphof

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mensen een opzwepend gevoel geven wanneer ze luisteren naar mijn muziek of spel. Als ik luister naar sommige van mijn favoriete nummers krijg ik soms het gevoel dat ik de hele wereld in m’n eentje aankan. Ik probeer anderen dat gevoel ook te geven. Dat is leuk om te doen en als het lukt is het erg bevredigend!

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Groot en ambitieus denken en vervolgens met die ideeën aan de slag gaan. Dat kun je op verschillende vlakken toepassen en de omvang van de ambitie zal voor iedereen anders zijn. Ik heb verschillende ambities en als ik er een heb waargemaakt ben ik altijd erg blij. Een plaat opnemen en een grote Rockopera show neerzetten was één van mijn ambities. Ik ben daarom nu erg blij dat mijn eerste EP ‘A New Beginning’ af is en in september uitkomt.

Wat is mijn grootste angst? Dat is een groot cliché denk ik… Ik ben bang dat ik niet meer in staat ben om muziek te maken door een spierziekte, blessure, ongeluk, etc. Het is niet iets wat me dagelijks bezig houdt maar ik heb er wel over nagedacht. Ik ben er bang voor omdat ik niet weet wat ik dan zou moeten doen. Ik drum sinds mijn 5e en een paar jaar later trok ook de piano mijn aandacht, dus ik weet niet beter dan dat ik m’n hele leven al muziek maak!

Waar houd ik het meest van in mijn werk? Dit is een combinatie van verschillende dingen denk ik. Het schrijven van nummers en compromisloos je eigen wereld kunnen maken. Maar ook simpele dingen als het lachen en gieren met andere muzikanten onderweg of in repetities. Het geïnspireerd raken door een artiest of juist bij andere mensen hun inspiraties terughoren/zien is ook erg leuk en soms ook leerzaam.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Waarschijnlijk de gezichten die ik maak tijdens het spelen, haha. Dit zou je aan m’n vrienden of collega’s moeten vragen. Als ik chagrijnig ben, kan ik mensen onterecht hard afkraken terwijl die mensen het vaak niet verdienen. Work in progress uiteraard!

Wat is mijn grootste valkuil? ‘Nee’ zeggen vind ik erg moeilijk en dat zorgt er vaak voor dat ik (soms misschien te) veel ballen in de lucht moet houden. Dit komt echter meestal door enthousiasme.

Wanneer zou ik liegen? Als het een leuke grap ten goede komt!

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat is een hele lastige want zo’n vraag is op heel veel verschillende manieren toepasbaar. Robby Valentine is iemand die me dan al snel te binnen schiet. Ondanks alle kritiek en pech die hij heeft gehad is hij altijd doorgegaan met platen maken en optreden op z’n eigen manier. Dat klinkt misschien zielig maar dat valt mee aangezien hij volgens mij erg tevreden is met zijn plek in de muziekwereld. Op grotere schaal is Paul Stanley (KISS) de grootste inspiratiebron geweest die ik tot nu toe heb gehad. Een fantastische stem, geweldige songwriter en fenomenale frontman met goed gevoel voor commercie. Op kleinere schaal heb ik voor mijn oude drumleraar Hendrik Dullemans ook bewondering.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Hier komt wederom een cliché ben ik bang: ik heb een hekel aan het financiële gedoe van het bestaan als muzikant.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Dat is nog redelijk recent. Afgelopen december (2016) speelde ik voor het eerst met 8 koppige band (Defiance) mijn rockopera live. De reacties waren zeer positief en nu daar een EP van uitkomt, komt dat enthousiaste gevoel weer terug. Ik denk dat de EP-release in september ook een mijlpaaltje voor me wordt. Los van het succes (of misschien wel gebrek aan succes, wordt nog spannend) is het toch een droom die uitkomt.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie pensioneert nooit’ mij? Dat spreekt voor zich! Wanneer je dag en nacht bezig bent met een passie is het eigenlijk geen werk meer (eerder een lifestyle) dus pensioneren is sowieso geen optie. Het gevoel dat je hebt waardoor je live wilt spelen en muziek wilt schrijven verdwijnt niet zomaar. Oude rotten in het vak zeggen dat ook en ik kan me dat goed voorstellen. Passie is niet alleen essentieel voor het krijgen van succes, maar helpt ook met het omgaan met teleurstellingen of tegenslagen waardoor je het langer kunt volhouden.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?Iets meer discipline zou leuk zijn...

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik denk het maken van mijn eerste EP, waarbij ik alles zelf heb geschreven en de koortjes heb ingezongen. Daarnaast heb ik op de demo’s alle instrumenten zelf ingespeeld. Ook ben ik nauw betrokken bij het maken van het artwork en de posters tot de lichtshow op het podium. Dit is vooral persoonlijk een grote prestatie. Daarnaast heb ik meegespeeld in theaterproducties en (proms)concerten die me door het hele land brengen, en heb meegewerkt aan cd’s van andere muzikanten.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik woon en werk nu vanuit Zwolle en kom van oorsprong uit het friese stadje Franeker. Ik heb het in Nederland prima naar m’n zin maar de nederlandse houding tegenover muzikanten is niet zo best. In Duitsland is dat al veel beter en dat vind ik een mooi land, dus dat lijkt me wel gaaf. Japan lijkt me knettergek maar tegelijk ook wel mooi. En natuurlijk zou ik Amerika niet vervelend vinden 😉.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn muzikaliteit.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ook dit zou je aan m’n vrienden moeten vragen… Ik denk mijn grove humor of mijn enthousiasme over mijn favoriete muzikanten of iets in die richting?

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik heb niet één specifieke plek waar ik goede ideeën krijg. Dat is het vervelende bij mijn inspiratie; ik weet nooit wanneer of waar ik opeens geïnspireerd raak. Dat kan werkelijk overal en op elk moment zijn. Tuurlijk, tot op zekere hoogte kan ik het oproepen en met iets bruikbaars komen maar de mooiste ideeën komen altijd op een moment dat ik het niet zie aankomen. Ik heb op het conservatorium in Zwolle veel geschreven dus dat zou ik dan als plek aandragen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik moet toegeven dat ik te vaak bij Mac Donalds zit. Misschien is dat iets wat ik had kunnen neerzetten bij mijn grootse valkuil 😉. Qua eten ben ik snel tevreden en heb ik niet een favoriete plek. Om een biertje te drinken met andere muzikanten of vrienden ben ik wel te vinden in The Livingroom, echt een plek voor muzikanten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik ben niet een groot boekenlezer maar de biografie van (daar is hij weer) Paul Stanley ‘Face The Music, A Life Exposed’ is voor mij een soort bijbel geworden. Hoe hij als klein kind gepest werd met het ontbreken van een oor, zonder ouders die hem mentaal konden steunen maar vervolgens uitgroeide tot een van de grootste Rocksterren ter wereld, is voor mij een enorm inspirerend verhaal.

‘You Only Die Once’. welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Hmm… lastige. Ik denk dat het er heel erg vanaf hangt hoe ik die dag tegen het einde aankijk. Het zal waarschijnlijk ‘March of The Black Queen’ van Queen zijn of ‘Overture Part 1’ van Robby Valentine. Dat zijn toch wel de twee mooiste nummers die ik ken in het Rockgenre en combineren alles wat ik graag hoor in één nummer.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik heb nooit echt een grote fictieve held gehad maar ik denk dat Zorro het dichtste bij komt. Als klein jochie vond ik die films wel gaaf.

Wie zijn mijn helden of heldinnen in real-life? Ook hier kom ik als eerste uit bij Paul Stanley, Freddie Mercury of Robby Valentine. Maar ook zanger Michael Sweet (Stryper) en drummer Todd Sucherman behoren tot mijn helden. Als ik dichterbij kijk, is natuurlijk m’n vader één van m’n helden samen met zijn oude bandleden. Jeugdsentiment zullen we maar zeggen… Ook mijn opa’s en oma’s, vrienden, collega muzikanten en mijn vriendin zijn helden voor me. Heel cliché allemaal.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Mijn favoriet is Schindler’s List. Waanzinnig acteerwerk, goede muziek en fantastische regie. Maar die aanbeveling hoef ik niet vaak te doen omdat veel mensen de film al kennen. Snow Cake is ook film die ik iedereen aanraad. Een prachtige drama film met een hoofdrol geniaal gespeeld door Alan Rickman, één van mijn favoriete acteurs.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Weinig, helaas. Ik heb altijd meer plannen dan geld, een situatie die voor veel muzikanten/andere kunstenaars waarschijnlijk herkenbaar is. Het nadeel van ‘Over-the-top’ denken is dat er vaak ook concessies moeten worden gedaan. De kunst is dan om het niet een concessie te laten lijken. Maar uiteraard lijkt het me geweldig om genoeg geld te hebben om projecten aan te kunnen pakken op de manier die ik aanvankelijk voor me zag.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? De hoofdrol! Als muzikant ben ik 24/7 met kunst bezig maar ook andere kunstvormen kunnen indruk op mij maken. Ik bewonder moderne architectuur, expressionistische schilderkunst en HDR fotografie.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Dat zullen mijn vriendin, ouders, opa en oma van mijn moeders kant zijn.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik zou heel graag met Robby Valentine willen werken. Bijvoorbeeld als gastmuzikant als ik weer een nieuwe plaat ga maken met mijn band. Cindy Oudshoorn staat ook nog hoog op m’n lijstje. Ik heb haar een keer ontmoet en een paar demo’s laten horen. Het zal alleen niet eerder dan 2018 worden ben ik bang. Volle agenda’s zijn moeilijk te combineren en in geval van Robby weet ik niet eens of hij geinteresseerd is in werken met anderen. Voor zover ik weet, schrijft hij alles zelf en neemt het daarna in z’n eentje op. Buiten Nederland zou ik wel eens met Michael Sweet, Roy Thomas Baker (producer) en Jim Steinman (songwriter) willen werken.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? In eerste instantie naar de release show van mijn EP. Daarnaast ben ik bezig met het mede-organiseren van een groot promsconcert waar we met een brassband, olympische turners en bekende zangers een mooie show doen. Als we dit rond krijgen, is dat zeker iets waar ik naar uitkijk. Het multi-disciplinaire van zo’n concert geeft mij een kick en werkt erg motiverend.

Welke stappen zou je extra zetten met jouw onderneming wanneer je een paar miljoen extra had om te investeren in 2017? Ik zou het geld verdelen onder een paar dingen. Ik zou een deel investeren in een goede studio zodat ik kan schrijven en opnemen wanneer mij dat uitkomt of wanneer ik plotseling inspiratie heb. Een ander deel zou ik in het visuele gedeelte van onze show stoppen. Muzikaal ben ik er erg tevreden over, maar de special effects kunnen altijd meer en groter. Een ander deel zou ik wegzetten om gastmuzikanten van te kunnen betalen. De vraag ‘Met wie zou ik in 2017 willen werken?‘ zou dan opeens een stuk realistischer worden.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017Dat zijn grotendeels dezelfde mensen met wie ik ook graag zou willen werken. Mijn idolen waar ik nu al veel over heb verteld, staan natuurlijk bovenaan mijn lijst. Ik heb de mazzel gehad dat ik sommige van hen ook al eens heb kunnen ontmoeten. Dat was erg gaaf!

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Ik ben bij een aantal verschillende projecten betrokken waarmee ik in heel Nederland (hoofdzakelijk midden-, noord-, en oost Nederland) speel of inval voor andere muzikanten. Dit kan zijn met mijn eigen band Defiance, als slagwerker bij een orkest/ bigband, als drummer in de begeleidingsband van een zanger(es) of als dirigent voor een slagwerkgroep. Ik doe veel verschillende dingen en kom daardoor ook op veel verschillende plaatsen in het land. Hoewel ik geen fan ben van het woord ‘sessiemuzikant’ doe ik wel regelmatig werk wat daaronder valt. Af en toe zit ik in een studio voor een collega muzikant of doe ik een radio/tv optreden met een orkest. Het mooiste project op mijn planning nu is mijn EP release. Die is 14 september in Kampen; dat wordt een heel bijzondere avond.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Mijn gitaarmaatjes Ruben Oosting en Rowdy Prins!

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Je kunt mailen naar thomasschiphof@live.nl of mij even opzoeken op Facebook. Aan een website wordt gewerkt.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s