Passie Pensioneert Nooit voor Mare van Koningsveld

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik ben freelance curator, kunstcriticus, schrijver, projectleider en adviseur op het gebied van hedendaagse kunst, design en film. Het is geen 9-tot-5 werk; die afwisseling vind ik super – noem het passie. Ik werk steeds samen met andere kunstenaars, designers, filmmakers en curatoren en vaak in een verschillende context en leer steeds weer iets nieuws. In 2015, organiseerde ik bijvoorbeeld een tentoonstellingsproject over ‘ageing’ (ouder worden en vergrijzing) op Malta, samen met mijn vriend Lennard Dost, die ook curator en criticus is. En momenteel cureer ik samen met Katharina Swoboda, een Oostenrijkse kunstenaar en curator, het project “The frame that blinds us” over migratie, waarmee we verschillende steden in Europa aandoen. Verder ben ik kunstcriticus voor het kunstmagazine Metropolis M, maar ik schrijf ook teksten voor kunstenaars over hun werk.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dat kan van alles zijn: een avond met vrienden en familie, op pad met mijn vriend, een bijzondere reis of gewoon een geweldig bord eten.

Wat is mijn grootste angst? Ik ben freelancer en dat is natuurlijk niet de meest stabiele basis: je kunt het je niet veroorloven om ziek te worden of te lang zonder werk te zitten.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik vind het heel erg mooi dat alles wat ik doe begint met helemaal niks. Je begint met schrijven en uiteindelijk is er een tekst die gepubliceerd wordt. Of je hebt een idee, vervolgens een projectplan en uiteindelijk een tentoonstelling of een project waarvoor verschillende mensen allemaal aan hebben bijgedragen. Het werken met mensen die je anders naar iets laten kijken en de mogelijkheid om je helemaal in een onderwerp te storten vind ik fantastisch. Het is ook altijd even afkicken als iets voltooid is of is afgelopen: je hebt immers– soms een hele lange periode –veel tijd in iets gestoken.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Dat lijkt me een vraag voor mijn vriend.

Wat is mijn grootste valkuil? Werk en privé zijn voor mij moeilijk te scheiden. Dat komt natuurlijk omdat ik ontzettend hou van kunst, film en design – ik kan dat deel van mezelf niet even uitschakelen. Daarbij komt dat mijn vriend ook tentoonstellingen maakt en schrijft en ik veel vrienden en kennissen heb die in dezelfde wereld werken. Zelfs onze vakantiebestemmingen zijn vaak kunstevenementen.

Wanneer zou ik liegen? Dat het maken van een project of het schrijven van een tekst geen moeite kost. Het is een constant proces van onderzoek doen, nadenken, bijstellen, schaven. En hard werken: aan een project gaan maanden aan voorbereiding vooraf, van het maken van een projectvoorstel, tot het betrekken van degenen die meedoen en het doen van acquisitie.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Natuurlijk ben ik erg bevooroordeeld, maar hier ga ik Lennard noemen. Van dichtbij heb ik gezien hoe hij altijd keihard heeft gewerkt en zo heel veel dingen voor elkaar heeft gekregen. Hij heeft een eigen stijl en visie ontwikkeld en gaat er helemaal voor, bij elk project weer.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Af en toe is het een periode van rennen-en-stilstaan. Het gebeurt wel eens dat allerlei deadlines voor werkzaamheden precies in dezelfde periode vallen. Dan is het wel even aanpoten. Maar liever even veel werk dan dat alles stilvalt.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik was een maand geleden in Plovdiv in Bulgarije voor ons project “The frame that blinds us”. Daar hebben Katharina en ik een presentatie neergezet in een context waarin we nog niet eerder gewerkt hadden; er stond een goede expositie, er was een interessant filmprogramma en na afloop zat ik aan een lange tafel met kunstenaars en publiek nog even na te discussiëren – dat vond ik super.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik denk niet dat ik ooit stop met dit werk: het betekent teveel voor mij.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik ben soms wat ongeduldig; ik ben vaak al bezig met de volgende stap, een volgend project. Soms zou ik wel wat meer geduld willen hebben.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat is een lastige vraag: elke ‘job’ is immers anders. Je laatste tekst is het meest geslaagd, je laatste project het beste. Maar als ik dan toch iets moet noemen, dan is het “The Culture of Ageing”, het project van Lennard en mijzelf in 2015 omdat het voor mij mijn eerste grote en buitenlandse project was. “The Culture of Ageing” was een enorm tentoonstellingsproject in Malta, met een film- en lezingenprogramma en meerdere educatieprogramma’s. Dat we eigenlijk alles zo hebben gerealiseerd zoals we van tevoren van plan waren, in een ‘vreemde’ omgeving en in temperaturen van 35C of meer – daarop ben ik nog steeds best trots.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Zoals het nu is vind ik het wel fijn. Ik woon in Leiden en werk daar, maar ik ben ook vaak in Groningen en Leeuwarden waar ik werk voor het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) en de Gemeente en Provincie Groningen. En daarnaast doe ik projecten in het buitenland. Die combinatie van een vaste basis en steeds nieuwe projecten aangaan, nieuwe mensen en omgevingen leren kennen in een steeds andere context vind ik tof.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn kapitaal is vooral niet fysiek: mijn vriend, familie, vrienden, mijn thuisbasis en herinneringen. Als het dan toch iets tastbaars moet zijn, dan zijn dat onze kunstwerken, foto’s, en boeken.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Geen idee, ik denk dat je dat mijn vriend of ouders moet vragen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Het is niet zo dat ideeën zich voor mij vormen tijdens een wandeling of iets dergelijks. Die ontwikkel ik door me veel in te lezen. Het is wel zo dat ik het belangrijk vind om veel te zien, daardoor krijg je weer nieuwe ideeën. En ik vind het ook fijn om met anderen te spreken over mijn projecten; doordat zij soms net weer even anders kijken of met goede feedback komen, ben je in staat om je ideeën verder te ontwikkelen, aan te scherpen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik word binnenkort rondgeleid door een Leidenaar tijdens een evenement voor nieuwelingen in Leiden (www.weareleiden.com). Vraag het me daarna nog eens.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik ben nogal visueel ingesteld, dus ik denk dat ik vooral door films en kunst ben beïnvloed. Wel zijn er een aantal boeken geweest die indruk hebben gemaakt. Als kind vond ik het fantastisch hoe de boeken van Annie M.G. Schmidt (bijvoorbeeld “Tom Tippelaar” (1972, met J.M. Verburg), Roald Dahl (zoals “G.V.R.”, 1982) en Winsor McCay (“Little Nemo in Slumberland”, 1905-1926) me meenamen naar een andere wereld. En jaren later, tijdens mijn jaar backpacken door Australië en Nieuw-Zeeland, las ik Bruce Chatwins “Songlines” (1987) en de trilogie In de Ban van de Ring (1937-1949) van J.R.R. Tolkien: het was geweldig door de landschappen waar deze verhalen (of de verfilmingen daarvan) zich afspeelden te lopen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? “Songlines” van Chatwin staat nog steeds op nummer één. De komende tijd ben ik van plan weer heel veel te gaan lezen; deze zomer slechte thrillers, daarna weer een paar goede romans. Tegen die tijd kan ik een beter lijstje samenstellen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Nou ik hoop dat ik nog kan kiezen uit enorm veel goede nummers die nog gemaakt moeten worden, maar de muziek die ik nu goed vind, bestaat uit nummers van onder anderen Janis Joplin, Eddie Vedder, Augustines, Beth Hart en Julien Doré.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik ben niet zo van de helden, die verheerlijking vind ik een beetje eng. Bewondering heb ik wel voor mensen die veel opofferen voor iets waar ze in geloven en tot het uiterste gaan, voor de goede zaak. De bemanning van Sea Shepherd bijvoorbeeld, die in rubberbootjes de walvisvangst tegen probeert te gaan.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Dat zijn er zoveel! Kan ik er ook vier noemen? “Black Cat, White Cat” (Emir Kusturica, 1998), “The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert” (Stephan Elliot, 1994), “Lola Rennt” (Tom Tykwer, 1999), “Adam’s Apples” (Anders Thomas Jensen, 2005).

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Ik ben dit werk niet gaan doen om rijk te worden, maar natuurlijk is het wel belangrijk dat je basis goed is: dat je een dak boven je hoofd hebt, je rekeningen kan betalen, het qua eten en kleding goed geregeld is en je af en toe ook eens iets leuks kunt doen en in de toekomst ook nog wat te besteden hebt. Ik geloof dat als dat allemaal goed geregeld is, je ook vrijer bent om je werk te doen, je aandacht daar volop aan te besteden.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst ís mijn leven en werk.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Lennard. We hebben veel samengewerkt en sparren nog regelmatig. Het fijne is dat we precies weten wat we aan elkaar hebben en dat we ook best wel dezelfde smaak hebben. Soms kan het wel eens lastig zijn dat je in dezelfde sector zit, maar ik zie vooral de voordelen: je kunt elkaar ook wel eens advies of feedback geven en we zijn elkaar grootste fan.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Op dit moment heb ik nog niks gepland, maar ik sta altijd open voor interessante projecten en opdrachten.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Op dit moment ben ik vooral bezig met het voorbereiden van projecten die volgend jaar plaatsvinden. Voor de Gemeente en Provincie Groningen ben ik bezig met het opzetten van een groot project als onderdeel van het programma van Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018. En daarnaast staat er in ieder geval nog één tentoonstelling in de planning van “The frame that blinds us”, het project dat ik cureer met Katharina, in Graz in Oostenrijk. Tenslotte ben ik nog bezig met een project voor CBK Groningen, maar daar kan ik nog niet zoveel over zeggen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Mijn hele praktijk draait om het werken met kunstenaars, designers, filmmakers en curatoren. Daarvan hoop ik er nog veel meer te ontmoeten in 2017 en daarna.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Zoals ik al noemde, ben ik nu vooral projecten aan het voorbereiden voor 2018. Wel kun je nog teksten van mijn hand verwachten in Metropolis M. Ook schreef ik onlangs een tekst over het werk van Adzer van der Molen (www.adzervandermolen) ter gelegenheid van zijn expositie in Stedelijk Museum Kampen in oktober.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Symen Veenstra en Zara Marea.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Er is een website in de maak. Maar tot die online gaat, ben ik te bereiken via Facebook, Linkedin en Twitter.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s