Passie Pensioneert Nooit voor René Geerlings

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Als artistiek leider van BonteHond, een jeugdtheatergezelschap, vindt ik mijn passie vooral in het regisseren. Dat kan letterlijk het regisseren van een nieuwe theaterproductie zijn maar ook van de nieuwe publiciteitsfoto, een voorstellingstrailer of de inrichting van onze expositieruimte. Als het maar over creativiteit gaat.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ik ervaar het grootste geluk meestal tijdens de première feestjes van onze voorstellingen. Als ik dan tevreden en voldaan aan de kant achterover zit en zie hoe de cast, het kantoor en het creatieve team aan het feesten zijn. Als dat wat ik geïnitieerd heb vleugels krijgt en de wereld ingaat.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik faal. Dat ik iets maak wat door het publiek en de pers afgewezen gaat worden. Er zijn bij een theatervoorstelling zo veel hardwerkende mensen betrokken en die wil ik niet teleurstellen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het samenstellen van de cast, bedenken welke acteurs elkaar zouden kunnen versterken en aanvullen. Eigenlijk het creëren van een tijdelijke familie dus. Naast het artistieke eindresultaat, de voorstelling, vindt ik het van groot belang dat de spelers een goede tijd hebben samen. Dat er chemie is.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben conflict vermijdend.

Wat is mijn grootste valkuil? En dat conflict vermijden is tegelijkertijd mijn valkuil. Dat zorgt er soms voor dat ik een te “zachte heelmeester” word.

Wanneer zou ik liegen? Als ik mij te onveilig voel om de waarheid te zeggen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Heel jammer dat Pina Bausch niet meer leeft anders zou ik haar noemen. Verder ben ik vroeger gevormd door mensen zoals Pieter Kramer, Arjan Ederveen, Toska Niterink, alle acteurs van carver, Hertekamp etc. Acteurs en actrices die mij als puber van mijn stoel deden rollen van het lachen. Dit zijn de mensen die ik nu nog steeds bewonder. En verder bewonder ik iedereen die het aandurft om voor het theater en voor de kunst te kiezen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? ik ben heel slecht in het verkopen van mezelf en mijn werk. Soms zijn er van die momenten dat ik in een net pak bij een netwerkborrel aanwezig moet zijn om te “lobbyen”. Dan ben ik op mijn slechtst. Het liefst zou ik willen dat mijn werk en mijn gezelschap zichzelf verkoopt, dat ik daar niet glimlachend naast hoef te staan.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben heel vaak gelukkig met mijn werk dus ik heb zo veel herinneringen van groot geluk, te veel om op te noemen. Het laatste geluksmoment was bij sociëteit Sexyland in Amsterdam tijdens de vertoning van onze tv-serie- pilot “STUDIO BONTEHOND”. Ik kwam daar in een korte broek aanfietsen, de zon scheen, en buiten stonden alle acteurs, medewerkers en aanverwanten in zomerse kleding, drankjes in de hand, met elkaar te kletsen en te lachen. Zo’n grote en prachtige “theaterfamilie”. Een fantastisch moment was dat.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Omdat ik in het theater zit heb ik nooit aan pensioen gedacht. Allereerst omdat ik dit werk wil doen tot ik er dood bij neer val. Ik werk niet om te leven, mijn werk is mijn leven. En ten tweede omdat je als acteur/regisseur vaak helemaal geen pensioen opbouwt. Dus zijn de meeste ZZP’ers binnen de creatieve sector ook genoodzaakt om door te werken. Maar los daarvan moet ik er nu niet aan denken om te stoppen met mijn werk.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou nog onverschrokkener willen zijn. Nog vrijer.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn artistiek leiderschap bij BonteHond. 4 jaar geleden heb ik deze functie aanvaard en kan nu trots zijn op een zeer succesvol en groeiend gezelschap. Verder is mijn 2,5+ voorstelling AAIPET een productie waar ik extra trots op ben omdat deze nu al 2 seizoenen zeer succesvol binnen Nederland en België toert (we zitten nu al aan 500 speelbeurten) en nu ook internationaal als een malle gaat. We hebben in Bangalore, India gespeeld, Berlijn, Parijs en gaan nog naar o.a. Istanbul, Turkije, Rome, London, China en Finland.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Als ik iets anders zou moeten kiezen zou ik wel naar Antwerpen willen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn hond, een geweldige whippet met de naam Sprotje.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik denk dat ik veel vertrouwen geef, dat ik mensen snel op hun gemak kan stellen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Café Kobalt op de singel in Amsterdam. Een café waar ik vaak besprekingen heb en waar geen muziek gedraaid wordt en wat al om 8 uur open is. En café Orloff aan het Kadijksplein, ook zo’n fijne plek voor extreem vroege afspraken.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Voor lunch en drankjes de cafés die ik hierboven heb genoemd. Verder heb ik in Amsterdam eigenlijk nog niet een goed en betaalbaar restaurant gevonden. Ik vind de bediening vaak slecht in deze stad en het eten nooit echt heel goed. Ik hou van het eten in Antwerpen, daar vindt je nog een echt malse biefstuk voor onder de 20 euro met fijne bediening en zonder die uberhippe ambiance die nu als een deken over Amsterdam heen ligt.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Toen ik tiener was leerde ik het werk van Dylan Thomas kennen. Ik vind zijn barokke poëzie geweldig. Zo’n gulle schrijver. Vooral UNDER MILK WOOD heeft indruk op mij gemaakt. Verder heb ik net EEN KLEIN LEVEN uitgelezen van Hanya Yanagihara en dat verhaal spookt nog dagelijks door mijn hoofd. Het is een zwaar en verdrietig boek wat mij doet beseffen dat alles wat er voor je 15de gebeurt de rest van je leven zal bepalen. het onderstreept voor mij het belang van mijn werk. Gelaagd theater maken voor jeugd, ze serieus nemen, laten lachen en troost bieden.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Dat wisselt nogal maar Dylan Thomas, Philip Roth, Jonathan Safran Foer en Alain de Botton blijven toch altijd bovenaan mijn lijstje staan.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik heb op mijn laptop een mapje met al mijn favorieten songs die ik nu al jaren steeds aanvul. Dat is een eclectische mix die begint met het nummer DOWN THE BURNING ROPES van James Vincent Mc Morrow tot JOAQUIM van Oscar and the Wolf. Daartussen zitten klassiekers van o.a. Nina Simone, The Cardigans, LOVE AND PRIDE van King, VIDEOGAMES van Lana Del Ray, Sia, Mozart, Dolly Parton, Duran Duran en The Doors. Mijn muzikale smaak schiet alle kanten op.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik ben een grote fan van de netflix serie SENSE8 en mijn helden zijn Nomi Marks & Amanita Caplan en natuurlijk Lito & Hernandes. Eindelijk homoseksuele helden op tv. Iets wat ik gewenst had toen ik opgroeide.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Pina Bausch, The Coen Brothers, RuPaul, Theo & Thea, Diane Arbus en De Dalai Lama.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ik vind het heel moeilijk om 1 film te kiezen omdat er zoveel mooie films gemaakt zijn maar op dit moment raad ik PINA van Wim Wenders aan.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Er is altijd geld nodig om iets te creëren en ik ben de overheid zeer dankbaar dat zij geld beschikbaar stellen voor KUNST&CULTUUR in Nederland. Zodra je de marktwerking op theater toepast wordt het namelijk amusement en verdwijnt de kunst. Dan wordt je als theatergezelschap gedwongen toegangsprijzen van boven de 50 euro per kaartje te vragen, alleen maar voor publieksaantallen van boven de 500 te spelen en je inhoud aan te passen aan wat het grote publiek graag zou willen zien. Als je innovatie wil, vernieuwing, frisse nieuwe ideeën dan moet je een risico nemen en ik vind het goed dat dit ondersteund wordt in een tijd waarin de commercie de wereld grotendeels bepaald.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is m.i. van groot belang voor de samenleving en zeker voor kinderen. Het maakt de wereld groter, breder en minder zwart wit. Het stimuleert empathie, nieuwsgierigheid en autonomie. Het gaat in tegen de mainstream. Kunst en specifiek theater heeft mijn leven gered, ik groeide op als homoseksueel in een zeer conservatieve en benauwde omgeving en kunst was voor mij een escaperoute naar een wereld waarin ik wel een plek had.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Dat zijn er heel veel! Eigenlijk iedereen waar mee ik samenwerk. Maar als ik maar 1 persoon mag noemen dan is dat Marijn Akkermans, mijn man.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Met Wim Conradi, componist. Samenwerken met hem is altijd een feest. Wij vullen elkaar naadloos aan. Ik heb al veel voorstellingen samen met hem gemaakt en hoop op nog veel meer. Gelukkig gaan we in 2017 weer samen werken aan FOEI, een foute voorstelling voor slechte kinderen. Deze voorstelling maak ik ook samen met Job Raaijmakers, mijn theatrale partner in crime.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Naar de reprise van VOORSTELLING WAARIN HOPELIJK NIETS GEBEURT. Dit is een voorstelling die in 2005 gemaakt is door Jetse batelaan en waar ik destijds in speelde. Die voorstelling was een grote internationale hit en wordt dit jaar weer uit de mottenballen gehaald met de originele cast. Ik heb zoveel zin om weer in deze productie te staan. Kijken of mijn kostuum me nog past na 12 jaar.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Ik zou graag Monic Hendrickx ontmoeten. Zij speelde in de allereerste voorstelling die ik zag, SEPPAN van Stella Den Haag. Ik was toen 14 jaar en door haar te zien spelen ben ik uiteindelijk naar de toneelschool gegaan. Jaren later, toen ik nog op de opleiding zat, heb ik haar -na het zien van HET HUIS VAN BERNARDA ALBA waarin ze speelde- aangesproken. Ik heb haar toen laten weten hoeveel indruk ze destijds op mij gemaakt heeft en ik zou haar nu graag willen vertellen wat er van mij geworden is. Dat ik nu inmiddels zelf een jeugdtheatergezelschap heb.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Ik werk in Almere, aan het Stadhuisplein 2. Daar zit ik dagelijks achter mijn bureau of in de repetitieruimte. En de voorstellingen van BonteHond kun je het hele jaar door zien in de theaters van Nederland. Komende seizoen spelen we de voorstellingen VOORSTELLING WAARIN HOPELIJK NIETS GEBEURT, REVOLUTION STARTS NOW, AAIPET, JA…HOE ZEG JE DAT, SCHOPPEN, FOEI, DRIE en de festivalvoorstelling IK (op o.a. OEROL, Terschelling). Voor meer informatie check onze website http://www.bontehond.net

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Job Raaijmakers

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

rene@bontehond.net

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s