Passie Pensioneert Nooit voor Jessica Kaasschieter

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Samen met elkaar op reis gaan en elkaar inspireren. Mooie dingen delen. Ik zal mij eerst even voorstellen: mijn naam is Jessica Kaasschieter, vierentwintig jaar en ik ben uitvoerend kunstenaar. Ik zing, acteer, schrijf en ben theatermaker. Als performer ben ik voortdurend in communicatie met mijn publiek. Op persoonlijk vlak ben ik vaak op zoek naar veiligheid. Ik noem dat ‘Het baarmoeder gevoel’. Hier gaat mijn laatste voorstelling over. Als ik met mijn materiaal mijn publiek kan raken, kan inspireren en kan verbinden is mijn doel geslaagd.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dat zijn de momenten waarop ik me verbonden voel met mezelf. Het gevoel dat alles klopt. Op de momenten dat ik mijn essentie voel, mijn hart voel kloppen, bij mezelf blijf en leef vanuit mijn eigen drijfveer ben ik het aller gelukkigst. Ik noem dat ‘aan’ staan, ons vol in het leven storten. Als ik ‘aan’ sta beleef ik elk gesprek en elke ontmoeting net wat intenser en is alles om mij heen inspiratie.

Wat is mijn grootste angst? Een wereld waarin er geen naasten schap meer bestaat. Een wereld waarin het ego hoogtij viert en je niet verbonden bent met je medemens. Een wereld waarin we leven vanuit angst in plaats van liefde. Een wereld zonder kleur. Dat zou ik een hele lelijke wereld vinden.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik hou van het contact met mijn publiek en het zelfonderzoek tijdens het spelen en maken van een voorstelling. Ik hou van de kwetsbaarheid van de mens. Ik vind het een voorrecht dat ik als performer deze kwetsbaarheid mag opzoeken. Zowel mijn eigen kwetsbaarheid als die van het publiek. Dit is een wisselwerking: kwetsbaarheid nodigt kwetsbaarheid uit. Daarom moet je als performer eerst zelf weten wie je bent of in ieder geval bereid zijn je eigen duiveltjes aan te kijken. Alleen dan kan je inspireren. Alleen dan blijf je groeien. Een kwetsbaar mens is puur en dat vind ik prachtig. Daar gaat het leven voor mij over, die puurheid.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Op sommige momenten kan ik te veel bezig zijn met mijn omgeving in plaats van mijn eigen proces. Ik zit dan te veel in mijn hoofd in plaats van in mijn lijf en dat voelt onveilig. Ik voel me dan ontzettend nietig en radeloos. Op deze momenten ben ik mijn essentie even kwijt en neem ik dingen te persoonlijk. Door te aarden kom ik weer terug bij mezelf.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik heb een enorme drive. Die drive kent geen grens. Ik zie dit als een lijn met een rode en groene kant. Groen is prima. Hier kan ik de dingen die ik moet doen overzien. In het rode gebied wil ik te snel en ga ik mezelf voorbij met als gevolg dat ik overprikkeld raak. Dit uit zich dan in diepe vermoeidheid. Ik balanceer continu tussen deze twee kleuren. De kunst is het herkennen in welke kleur ik me bevind.

Wanneer zou ik liegen? Ik zou liegen als ik daarmee de mensen van wie ik hou zou kunnen redden of als ik daarmee hun pijn zou kunnen verlichten. Ik heb het verlangen eerlijk te zijn. Ik denk dat ik zelfs vooraf zou melden dat ik ga liegen en erbij vertel dat ik het doe omdat ik van ze hou. Dan kunnen zij er in ieder geval rekening mee houden. Dat maakt het liegen dan minder erg.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik bewonder heel veel mensen in mijn professie. Wende Snijders, bijvoorbeeld. Ik bewonder haar om haar overgave en openheid in haar zoektocht als maker. De vragen die zij stelt zetten mij aan het denken. Ook bewonder ik Ivana Chubbuck, de vrouw achter ‘The Chubbuck Technique’. Dit is een acteermethode uit Amerika die jou als acteur, door middel van je eigen bagage, een diepere laag in het acteren laat voelen. Eva Jinek is ook een voorbeeld voor mij. Een powervrouw met een prachtig mooie visie. Eigenlijk bewonder ik iedereen die vol overgave zijn werk doet. Iedereen met een winnaars mentaliteit.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Makkelijke vraag! Ik houd absoluut het minst van de onzekerheid die dit vak met zich meebrengt. Er is geen zekerheid en als die er is, is het tijdelijk. Elk beroep kent onzekerheid maar onze toekomst is vaak afhankelijk van een externe factor. Dit geldt bijvoorbeeld bij een auditie en er veel concurrentie is. Jij geeft alles wat je hebt en iemand anders bepaald of het goed genoeg is en of je in het plaatje past. Keer op keer. Hetzelfde geldt voor een casting. Daarom is het extra belangrijk om eigen initiatief te tonen, ondernemend te zijn en nooit op te geven. Weet waar je talenten liggen en weet vervolgens dat je talent onaantastbaar is. Je moet dat altijd bewaken.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben heel vaak gelukkig met mijn werk. Keer op keer ben ik dankbaar dat ik mag doen wat ik doe. Een moment van dankbaarheid was tijdens de Musical Sing A Long in Amsterdam en wij met de cast van Nederland Musicalland een medley mochten zingen tijdens de Uitmarkt. Dat uitzicht en het besef dat dit is wat je wil doen zal ik nooit vergeten. Een ander moment was de eerste keer dat ik mijn eigen nummers mocht zingen en tijdens de première van mijn tweede solovoorstelling ‘Mag ik even?’ in Amsterdam en alle puzzelstukjes samenvielen. Ik genoot onwijs van mijn materiaal, de liedjes, de reacties na afloop en het feit dat we dit zelf voor elkaar hadden gekregen. Ultiem genieten.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dit zegt mij dat wanneer je doet waar je gelukkig van wordt er geen grens bestaat omdat je je nooit een leven zonder kan voorstellen. Passie is voor mij iets doen waar de uitspraak ‘Ik wil dit doen tot ik erbij neer val!’ van toepassing is en je er alles voor zou opgeven.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Dit vind ik een moeilijke vraag om te beantwoorden want in imperfectie zit juist schoonheid. Toch is het eerste wat in mij opkomt mijn sensitiviteit. Dit zou ik echter niet willen inleveren omdat dit een groot onderdeel is van mijn beroep. In deze sensitiviteit zit ook mijn creativiteit.

Vaak vind ik het heel fijn maar het is een medaille met twee kanten. Als ik dan iets zou moeten kiezen zou ik het soms heerlijk vinden iets minder te voelen en wat meer los te kunnen laten. Iets minder prikkels maar dit wel zelf kunnen besturen lijkt me heerlijk.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn grootste professionele prestatie tot nu toe is denk ik Nederland Musicalland. Een theatertour door de Nederlandse theaters. Dat was iets groots in mijn leven al sta ik nu nog aan het begin van mijn carrière en hoop ik daar nog mooie dingen aan toe te voegen. Wel hebben de kleinere prestaties net zo veel waarde als de grote. Zonder de kleine successen zijn de grote successen onmogelijk want je moet eerst leren. De kleine successen en zeker ook de mislukkingen zijn ontzettend belangrijk voor je proces en het geloof in je eigen kunnen. Ik zie alles wat ik heb gedaan dus als één groot bouwwerk. Alles hangt met elkaar samen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik ben enorm verliefd op Amsterdam. Als ik door de straten van Amsterdam loop voel ik een bepaalde rust. Het is een toegankelijke stad waar ik mij als mens vrij voel. Alles leeft daar met en naast elkaar. Ik vind dat heerlijk. Naast Amsterdam zou ik ook goed kunnen leven in Amerika. Het land van de uiterste. Ik ben twee jaar geleden in Chicago geweest en was op slag verliefd op de stad. New York zie ik ook wel zitten.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik heb meerdere bezittingen die voor mij een waardevolle betekenis hebben zoals onze honden en mijn ringen maar mijn allergrootste bezit is mijn moeder. Mijn moeder is mijn voorbeeld. De wijste vrouw die ik ken. Een groot deel van wie ik ben en hoe ik in het leven sta heeft zij mij laten ontdekken. Onze relatie is voor mij naasten schap en liefde zoals ik die het liefste zie. Wij zijn constant op avontuur. Of het nou een koffie is aan de keukentafel of een roadtrip langs de Costa Brava, wij zijn altijd op reis.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik moet er zelf altijd een beetje om lachen maar ik denk dat dat mijn haar is. Ik heb altijd ‘hoog’ haar. Ik heb heel lang mijn haren in een knot gehad die ‘De Jessica knot’ werd genoemd. Voor mij een heel eenvoudig kapsel maar ik kreeg altijd de vraag hoe ik dat deed. Ik zat toen zelfs te overwegen een Youtube filmpje te maken om het uit te leggen. Ik denk dat het best goed is om iets te hebben waarmee je jezelf onderscheid van anderen. Zeker in mijn vakgebied.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Een plek waar ik vele uren heb doorgebracht is ’t Bakhuys in Amsterdam. Naast Weesperplein. Ik heb na mijn afstuderen een jaartje in Koninklijk theater Carré gewerkt en tijdens die periode heb ik mijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan voor de toelating voor Master of Music in Tilburg geschreven. Dit verslag bleek later de leidraad voor mijn huidige keuzes en een enorme houvast. Ik kan iedereen aanraden je dromen te concretiseren en visualiseren. Het leven zit vol cadeautjes die je daardoor leert herkennen. Dat houd je scherp.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik ben vooral gevoelig voor het uitzicht wanneer ik ergens ga eten. Dus mijn favoriete plekjes zijn plekjes met een mooi uitzicht. Ik zat laatst op het dakterras van Zoku in Amsterdam, een mega aanrader. Verder hou ik enorm van Sushi dus voor een plek waar je heerlijke Sushi kan eten mag je me altijd wakker maken.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Dat is het boek van Neal Donald Walsch ‘Een ongewoon gesprek met God’. Dit boek werd me aangeraden en was een onwijze eyeopener. Het klinkt als een religieus boek maar integendeel. Het is een boek vol wijsheid voor iedereen die wil luisteren. Ook het boek ‘The Artist Way’ van Julia Cameron heeft veel impact gehad. Dit boek, waarmee je intensief met je eigen creatieve proces aan de slag gaat, was mijn eerste houvast toen ik nog studeerde. De oefeningen uit dit boek pas ik nu nog steeds toe.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Naast bovenstaande schrijvers kan ik aan dit lijstje ook Elisabeth Gilbert en Griet Op De Beeck toevoegen. Beide sublieme schrijvers. De uitspraak dat we als mens ten diepste meer op elkaar lijken dan we verschillen vind ik wonderschoon. Dat vergeten we soms.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Op mijn laatste dag wil ik feest vieren of beter gezegd: het leven vieren. Ik zou ‘Celebration’ van Kool & The Gang opzetten en heel hard mee zingen. ‘Pastorale’ en ‘Laat me’ van Ramses Shaffy zouden ook op repeat staan.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Eén van mijn helden in fictie is Pipi Langkous. Pipi staat voor plezier, het kinderlijke en de uitspraak ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!’ is voor mij een grote drijfveer.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn helden en heldinnen in real life zijn de naasten om mij heen. De mensen die mij begeleiden en daardoor zorgen dat ik de beste versie van mezelf kan zijn. Ik heb zowel op persoonlijk als op professioneel vlak hele fijne naasten om mij heen. Deze grens vervaagd wanneer je gesprekken hebt waarin je een enorme verbinding voelt. Een deel van deze helden waar ik zowel persoonlijk als theatraal de diepte in kan zijn Andrea Henning, Cindy Bell, Annalin van Putten, Lian Muller, Eliane Feijen, Judith Adema, Frederique Arnold, Yolanda Dol en Veronica Waleson. Stuk voor stuk geweldige naasten.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Dat zijn ongetwijfeld ‘I Am’ en ‘The Power of the Heart’. Eigenlijk zijn dit documentaires maar alsnog heel inspirerend. Wederom een mooie kijk op het leven met bijzondere visies en verhalen. Ook vind ik dat iedereen ‘Last men in Aleppo’ (geregisseerd door Firas Fayyad) moet kijken. Dit is een documentaire die mij bij de keel greep. Je moet je er wel op voorbereiden. Een onbeschrijfelijk heftig verhaal over leiderschap en de dood maar zo belangrijk dat elk mens dit ziet. Ik denk dat we dan hele andere gesprekken zouden voeren.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? De uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ voelt voor mij gelijk als noodzaak. Geld is (helaas) een groot onderdeel in het kunnen realiseren van je dromen. Zeker in de culturele sector. Het is iets waar ik dagelijks mee word geconfronteerd. Zeker als beginnend theatermaker en zelfstandig ondernemer is geld een essentieel onderdeel om kunst te kunnen creëren. Daarnaast kan je door geld in jezelf blijven investeren.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is mijn leven. Ik schrijf, zing, speel, lees boeken, verdiep me in kunstenaars en laat me inspireren door kunst. Elke dag. Ik kan dus wel zeggen dat kunst een grote leidraad is in mijn leven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik heb momenteel drie partners in crime. Eentje is Frederique Arnold, kleinkunstenares. Met haar ben ik recent het project ‘Arnold & Kaasschieter gaan het theater in!’ gestart. We hebben met het opgehaalde geld via Voor de Kunst (een crowdfundplatform) een kleine speeltour gecreëerd. Dit was ontzettend intensief en leerzaam. De tweede is Lian Muller waarmee ik momenteel een theatrale voorstelling met elektronische muziek als basis aan het maken ben. Mijn laatste partner is crime is Judith Adema. Met haar werk ik aan een creatief platform genaamd ZOEF. Onder deze naam zijn we nu onder andere bezig met het vormgeven van onze eerste gedichtenbundel.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Uiteraard Wende Snijders. Ik zou haar eindeloos veel vragen willen stellen. Over het creëren van muziek, de overgave in liedjes en de vertaling van verhalen naar een theatraal beeld. Denken zonder grenzen. Dit alles vanuit mijn eigenheid. Werken met grote namen als Paul Verhoeven en Ruut Weissman lijkt mij ook een interessant en verkijkend proces.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik kijk enorm uit naar de projecten met Frederique Arnold, Lian Muller en Judith Adema. Verder laat ik mij komend jaar weer leiden door de dingen die er op mijn pad komen. Ik leer steeds beter omgaan met het feit dat ik me verheug op projecten waarvan ik nu nog niet weet dat ze komen. Het enige wat ik weet is dát er dingen zich aandienen. Wat dat gaat zijn, geen idee. Wederom die onzekerheid. Ik blijf alert, werk hard en stort me vervolgens op de dingen die mij verder helpen in mijn ontwikkeling. Stapje voor stapje en met totale overgave.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Er zijn veel mensen in mijn professie waarmee ik graag eens koffie zou willen drinken. Dit zijn dezelfde mensen met wie ik graag zou willen werken maar ik zou ook benieuwd zijn naar de visie van bijvoorbeeld actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg, Eva Jinek, Chantal Janzen, Linda de Mol en Simone Kleinsma. Allemaal vrouwen met een interessant persoonlijk proces en talent.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Momenteel zijn we druk bezig met de uitbreiding van de speellijst voor onze voorstellingen ‘Mag ik even?’ en ‘De Levensgenieter’, de voorstelling van Frederique. Deze kan je ter zijnde tijd vinden op mijn site. Voor de lancering van ZOEF kan je mijn facebookpagina in de gaten houden. Dit geldt ook voor het project met Lian Muller.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Ik zou graag iedereen uitnodigen om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te delen. Deze vragenlijst is voor iedereen een mooie kans om eens op te schrijven wie en wat jou maakt tot wie je bent. Ik denk dat je jezelf met het benoemen van deze vragen weleens kan verbazen.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Je kunt een kijkje nemen op mijn eigen website: http://www.jessicakaasschieter.com. Hier vind je alle overige informatie en mijn contact gegevens.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s