Passie Pensioneert Nooit voor Marlies Slegers

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Passie is dat je doet waar je hart ligt en bij schrijven ligt mijn hart. Ook als ik lezingen geef voor groepen kinderen, dan voel ik de passie. Ik wil verhalen vertellen, inspireren, entertainen. Ik wil dat een verhaal – als is het meer een iemand – pakt en raakt. Passie is voor mij doen waar je hart vol van is.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk is volgens mij je over kunnen geven aan een situatie en daar het beste van maken. Geluk zit voor mij altijd in ervaringen en de mensen om me heen, nooit of zelden in materie.

Wat is mijn grootste angst? Spijt hebben van dingen die ik niet gedaan heb uit angst. Dat er iets met mijn kinderen gebeurt. Nooit meer een grote liefde kennen – ik hoop toch dat ik ooit echt iemand tegenkom met wie ik wel oud zou willen worden. Eenzaamheid lijkt me vreselijk. O, en heel futiel: kakkerlakken en turbulentie.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De vrijheid om de verhalen die in mijn hoofd zitten op papier te mogen zetten. Een goed gelukte paragraaf of zelfs zin geeft de hele dag vleugels.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn onzekerheid. Denk ik?

Wat is mijn grootste valkuil? Ook mijn onzekerheid. Het weerhoudt me er soms van de dingen te doen die ik graag wil doen of zeggen.

Wanneer zou ik liegen? Als ik zou weten dat de waarheid iemand oneindig en onnodig zou kwetsen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik heb enorme bewondering voor de schrijver Jonathan Safran Foer. Wat hij met ingewikkelde verhaallijnen kan doen, vind ik magisch. Zijn verhalen laten me altijd lachen en huilen. Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Dat je altijd de motivatie uit jezelf moet halen. Er is niemand die je in de ochtend aanspoort om te schrijven – je moet het echt zelf doen. O, en redigeren – dat vind ik ook de minst fijne klus.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Als een manuscript af is en ik alles herlees en weet: ik had het op dit moment niet beter kunnen doen. Als ik voor klassen sta en zie dat ik de kinderen pak met mijn verhalen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Wanneer je iets doet waar je van houdt, stopt dat, hoop ik, nooit. Ik hoop dat ik nog steeds schrijf als ik zeventig ben. Gewoon omdat het bij me hoort en me energie geeft.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Mijn onzekerheid. Ik zou wat meer ‘confidence’ willen hebben en minder willen leunen op wat anderen ervan denken of vinden. Als schrijver ben je behoorlijk gevoelig voor wat anderen van je werk vinden. Ik zou willen dat ik daar minder gevoelig voor zou zijn – in alle opzichten trouwens.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik zou niet echt een enkele prestatie willen of kunnen noemen. Voor mij is prestatie een progressief iets. Dat eerst boek in de winkel – dat was toen mijn grootste prestatie en iets waar ik oneindig trots op was. Nu zijn er 36 titels en is dat iets waar ik verwonderd om en trots op ben. Ik kijk ook met veel trots terug op hoe ik diabetes op de kaart heb kunnen zetten in de boekenmarkt. Toen mijn oudste zeven was en diabetes kreeg, waren er geen kinderboeken over het onderwerp. Ik schreef er inmiddels vijf, schreef jarenlang columns over wat het betekent voor een ouder als je kind diabetes heeft. Dat ik heb mogen bijdragen aan bewustwording daarvan, vind ik een groot goed.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik zou heel graag een paar maanden per jaar op Bali zijn om er te schrijven. Ik heb als kind in Indonesië gewoond en er gebeurt altijd iets met mijn gemoedsrust als ik daar ben. Ik voel me daar volledig. Alleen heb ik dan wel graag de mensen van wie ik hou bij me – home is where the heart is.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik zou genegen zijn te zeggen mijn kinderen, maar kinderen zijn nooit je bezit. Bezit suggereert iets fysieks. Dan wellicht mijn dozen vol foto’s uit mijn jeugd.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik heb enorme veerkracht en ik kan goed relativeren. Daarnaast mijn zorgzaamheid – ik zorg graag voor de mensen om me heen. En nieuwsgierigheid naar anderen. Je moet altijd nieuwsgierig blijven naar de ander, vind ik, naar de wereld om je heen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ideeën dienen zich overal aan. Dat beperkt zich niet tot een ‘beste’ plek. Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik ben graag op Aziatische foodcourts in Singapore. Ik ben dol op lekker uit eten maar belangrijker vind ik het gezelschap. Dan maakt het me weinig uit waar ik eet.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? In Indonesië waren veel missionarissen onder de expats. Op enig ogenblik besloot ik dan ook naar de kerk te gaan, tot ergernis van mijn ouders. Ik kreeg een bijbel van de moeder van mijn beste vriendin en begon die te lezen. Ik liep al snel tegen de beperkingen van een monotheïstische religie aan. Als er al een god is, is het er niet slechts een – of zijn Allah, Buddah, God, Jezus, Zion – dezelfde entiteit. Het zorgde ervoor dat ik besefte dat je vooral geloof in jezelf moet hebben.

The Womens Room van Marilyn French. Ik las het als twintigjarige en ik vond haar feministische kijk op de wereld prachtig. Op pijnlijke wijze legt ze bloot hoe het gesteld is met vrouwenrechten in de wereld. Een ander boek dat grote indruk maakte was Zout op mijn Huid. De liefde en passie tussen de twee hoofdpersonages – de wanhoop ook – vond ik heel bijzonder. En Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij van Foer. Dat boek vind ik magisch, ik blader er nog heel vaak doorheen of lees een passage. Ooit zo’n soort werk te kunnen schrijven – dat moet geweldig zijn.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Safran Foer, Seuss en Dahl.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Oef… Een dag maar?! Ik zou een leven kunnen vullen met muziek. Muziek is erg belangrijk voor me. Het markeert momenten in mijn leven. Ik denk dat ik zou kiezen voor Billy Joel, wat klassieke stukken, iets van Coldplay, van Zaz, van Blof, ‘Vietnam- muziek’. Ik zou een enorme lijst opzetten met alle nummers die ooit iets betekenden voor me. Flamencomuziek omdat ik jarenlang flamenco danste. Fado’s, vanwege het melancholieke. Iets van Einaudi omdat mijn jongste me altijd tot tranen toe beweegt als hij dat op zijn piano speelt.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Mathilde uit het gelijknamige boek van Dahl. Een heerlijk meisje dat dicht bij haar eigen waarden blijft, ook als dat betekent dat ze zonder haar ouders verder gaat.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Jane Goodall. Je leven wegcijferen om je in te zetten voor iets waar je zo in gelooft – chimpansees in haar geval – ik vind zo’n vrouw zo inspirerend! Ik mocht ooit een lezing van haar bijwonen en ik heb enorme bewondering voor mensen zoals zij, die hun passie zo leven.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ik zou dan Out of Africa aanbevelen. Prachtige scènes, maar meer nog: de veerkracht van een mens. Ook The Piano vond ik enorm indrukwekkend.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Geld is belangrijk. Je hebt het nodig om datgene te kunnen doen wat je graag wilt, zeker als kunstenaar/schrijver. Schrijven wordt wat dat betreft in Nederland niet voldoende gehonoreerd, het is altijd een gevecht en dat is jammer. Financiële vrijheid betekent dat je kunt schrijven in een tempo zoals jou uitkomt, aan verhalen die je zelf wilt vertellen.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is het decor waarlangs je leven zich ontwikkelt. Onder kunst versta ik boeken, muziek, schilderijen. Het zijn allemaal uitingen van iemands creatieve geest. Kunst kan ontroeren en inspireren. Ik kan geen dagenlang door een museum dwalen, maar wel een uurtje. Dan zoek ik doeken uit die me raken en dwaal door de zalen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn dochter. Ze leest mijn boeken graag en heeft altijd zinnig commentaar. ‘Wanneer komt de volgende?’ vraagt ze dan.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik werk altijd alleen, maar ik zou graag eens werken aan een paar ideeën voor prentenboeken die ik heb. En ja, dan zou ik wel een paar fijne illustrators op kunnen noemen!

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik kijk uit naar de verschijning van Verdronken, mijn nieuwe jeugdboek.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Ik zou best eens een middagje willen doorbrengen met Safran Foer. Of Karen Slaughter.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? In de boekhandel kun je mijn boeken kopen, uiteraard. En ik ben altijd te boeken voor lezingen op het PO/VO. Daarnaast geef ik vanaf dit najaar schrijfworkshops Jeugdliteratuur in Amsterdam bij de Schrijversvakschool en ben ik SchoolSchrijver.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Cindy Wilmink https://www.facebook.com/cindy.wilmink

Of deze vrouw, ik ben helaas haar naam even kwijt, maar was bij haar IN Singapore op de Nederlandse school en haar passie voor haar werk is erg groot: https://www.facebook.com/zininonderwijs/?pnref=story

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mijn website http://www.marliesslegers.nl, via Facebook op: http://www.facebook.com/kinderboeken en via instagram op mslegers.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s