Passie Pensioneert Nooit voor Elke Rietveld

 

Programmeur en productieleider bij verschillende podia en culturele instellingen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mensen blij maken en een fijne avond bezorgen met de evenementen en festivals waar ik bij betrokken ben, of dat nu productioneel is of dat ik zelf de programmering verzorg.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Mijn idee van ultiem geluk is werk hebben waar ik gelukkig van word, waar ik mijn creatieve ei in kwijt kan, mezelf kan zijn en wat mij de mogelijkheid geeft een mooi leven met mijn vriend op te bouwen.

Wat is mijn grootste angst? Falen. Niet goed genoeg zijn en datgene dat ik het liefste doe in het leven, niet meer mogen doen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De diversiteit. Tijdens mijn studie kwam ik er al snel achter dat ik niet gemaakt ben voor een 9 to 5 kantoorbaan waar je de hele dag achter een bureau zit en hetzelfde doet. Mijn baan staat daar godzijdank volledig haaks op. Wat ik ook echt een enorm pluspunt vind aan de baan die ik op het moment heb, is dat ik kan blijven ontdekken en groeien.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben een beetje een controlfreak. Alles moet gaan zoals ik het in mijn hoofd heb. Echt handig is deze eigenschap niet. Zeker niet in het werk dat ik doe. Daarom probeer ik tegenwoordig de dingen zoveel mogelijk los te laten. Niets in het leven laat zich dwingen en alles loopt zoals het loopt en dat moet ik maar zien te accepteren.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik neem nogal eens veel hooi op mijn vork. Meestal lukt het dan allemaal nog wel, maar het kan ook teveel worden. Dus probeer ik mezelf hiervan te weerhouden.

Wanneer zou ik liegen? Liegen is iets wat gewoonweg niet in mij zit, dus dat doe ik niet.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat is makkelijk: Ruud Lemmen. Hij is al jaren de programmeur van poppodium 013 en weet ieder jaar weer een zeer degelijk programma voor 013 in elkaar te zetten. Daarnaast heeft hij een aantal succesvolle festivals uit de grond weten te stampen. Een voorbeeld hiervan is hét hiphop festival WooHah. Het festival is nog maar 4 jaar oud, maar is nu al toonaangevend in zijn genre. Voor mij is dit echt mijn grootste droom: een succesvol eigen festival opzetten.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De onduidelijkheid die er soms heerst. Ik heb regelmatig shows gewerkt waar, ondanks de goede voorbereiding, toch belangrijke informatie miste en het voor mij lastig(er) werd om mijn werk goed uit te kunnen voeren.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Walibi Holland, mei 2017. Ik zat in de organisatie van de Scouting Fundays, het op een na grootste scouting evenement van Nederland en had een dubbele functie. Ik was zowel hoofd PR als productieleider. Overdag stond PR centraal en ’s avonds moesten de feestavonden in goede banen worden geleid. Het was de eerste keer dat ik zo’n groot, meerdaags evenement draaide. Ik heb dat weekend zo’n 60km gelopen en een uurtje of 6 geslapen, maar toen ik de zaterdagavond zag hoe bijna 1000 man stond te dansen en te springen, vergat ik mijn vermoeidheid en was ik intens gelukkig.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Bij deze uitspraak denk ik aan mijn allereerste werkgever. Op mijn 13e begon ik met werken op een boerderij in het dorp waar ik woonde. De boer van wie de boerderij in eerste instantie was, had het stokje over gedragen aan zijn dochters, maar bleef tot aan zijn dood werkzaam binnen het familiebedrijf. Ondanks dat hij met zijn vrouw verhuisd was naar een kleinere woning, was hij iedere dag op de boerderij te vinden. Als je hem dan vroeg wanneer hij nu eens met pensioen ging en lekker van zijn oude dag ging genieten, was zijn antwoord standaard: “Ik ga dood als ik stop met werken en ik stop pas met werken als ik dood ga”. Voor mij is dit een schoolvoorbeeld van passie hebben voor wat je doet. Mijn tijd op de boerderij heeft me dan ook heel veel geleerd en is in mijn ogen de basis geweest voor de werkethiek die ik nu heb.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Al zolang als ik me kan herinneren, probeer ik iedereen tevreden te stellen. Alles moet goed gaan, voor iedereen. De festival- en evenementen wereld is wat dat betreft een zeer goede leerschool. Er gaat namelijk altijd iets mis en er is altijd iemand die niet happy is. Het is lastig om dit te accepteren, maar het gaat gelukkig steeds beter.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat ik samen met vier andere junior programmeurs een nieuw concept heb opgezet voor de vrijdagavondprogrammering van poppodium Willem Twee. En dat we ons eerste seizoen succesvol hebben afgerond.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik ben daar heel flexibel in en kan eigenlijk overal wel aarden. De enige voorwaarden die ik heb is, dat mijn vriend en poes met me mee gaan en het een stad/dorp is dat leeft. Ik ben een echte Tilburger en enorm trots op een stad die zo ongelooflijk veel te bieden heeft. Er is iedere week voor iedereen wel iets te doen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn meest waardevolle bezitting is mijn allereerste gitaar. Zo’n 16 jaar geleden begon ik met gitaarlessen en kreeg ik van mijn ouders mijn eerste akoestische gitaar. Een goede vriendin heeft hem onlangs een make over gegeven en mijn liefde voor muziek gecombineerd met mijn liefde voor Star Wars, door er een grote Yoda op te schilderen. Ik speel er niet zo veel meer op, maar hij hangt nu naast mijn meest waardevolle LP’s te pronken aan de muur in de woonkamer.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Dit is zo’n vraag die heel lastig door jezelf te beantwoorden is, dus heb ik de vraag voorgelegd aan de mensen die mij het beste kennen. Daar zijn een aantal antwoorden uitgekomen en de meest voorkomende waren: mijn doorzettingsvermogen, oprechtheid, loyaliteit, eigenzinnigheid en de warmte waarmee ik mensen benader.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Het bos. Tilburg kent een aantal bossen en parken en ik ben iemand die heel graag buiten is. Als ik ergens over moet nadenken en ideeën nodig heb, dan ga ik de natuur in. Gewoon ergens op een bankje zitten en naar eekhoorntjes kijken of me laten hypnotiseren door de blaadjes aan de bomen. Door de stilte in het bos ben ik vaak gedwongen om echt over datgene waarmee ik zit na te denken. Er is niets dat me kan afleiden.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Tapasrestaurant La Cabaña. Dit was het eerste restaurant waar ik met mijn vriend ging eten en waar we de afgelopen 4 jaar ieder hoogtepunt samen gevierd hebben. Verjaardagen, jubilea, afstuderen.. Wij zitten er. Het liefst buiten, want ze hebben een hele mooie, fijne tuin.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Hersenschimmen van Bernlef. Mijn opa is met dementie in een verzorgingstehuis terecht gekomen en zijn aftakeling was voor mij een van de meest vreselijke dingen die ik ooit van dichtbij heb meegemaakt. Hersenschimmen beschrijft dit proces vanuit het perspectief van de patiënt. Ik had het boek al een keer gelezen voor mijn boekenlijst op de middelbare school en was er toen al behoorlijk van onder de indruk. Toen mijn opa in het verzorgingstehuis zat, besloot ik het boek nogmaals te lezen. Wat ik van dit boek geleerd heb is om van ieder moment dat je hebt te genieten en alles in het leven te waarderen, zowel de grote als de kleine dingen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik ben een groot fan van Tolkien. In de brugklas kreeg ik van mijn ouders The Fellowship of the Ring in mijn handen gedrukt en vanaf dat moment waren ze me kwijt. Als mijn ogen open waren, waren ze op dat boek gericht. Ik heb die hele serie verslonden. De manier waarop deze man een nieuwe wereld creëerde, was voor mij ongekend mooi. Ook van de manier waarop alles in het boek beschreven werd, zo gedetailleerd, sloeg ik stijl achterover.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik houd van en ken zoveel fantastische muziek, dat deze vraag voor mij haast onmogelijk te beantwoorden is. Maar mijn laatste dag vraagt natuurlijk wel om een epische soundtrack. Ik zou samen met mijn vader nog 1 keer onze favoriete Beatle liedjes luisteren, mijn vriend vasthouden op Sigur Rós en dan aan het einde van de dag met al mijn vrienden nog 1 keer headbangen op Slayer, Motörhead, Black Sabbath, het maakt eigenlijk niet uit, als het maar hard is. En dan zou de dag afgesloten worden door het zoetgevooisde stemgeluid van Jim Morrisson als hij The End zingt.

Wie is mijn held of heldin in fictie? BATMAN! Bruce Wayne heeft geen superkrachten, komt niet van een andere planeet en is ook niet door een of ander insect gebeten. Het is een mens en doet wat hij doet, omdat hij de wereld wil veranderen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik bewonder mijn ouders enorm om verschillende redenen. Zowel mijn vader als moeder hebben individueel behoorlijke tegenslagen gehad in hun leven, maar ook samen heeft hun relatie de nodige dieptepunten gekend. Overal zijn zij sterker uitgekomen en de zorg voor mij en mijn broertje stond altijd centraal. Wat ik vooral zo bijzonder vind aan mijn ouders, is de relatie die zij met elkaar hebben, het is voor mij de belichaming van ware liefde. Ook hun kijk op de wereld inspireert mij. Het zijn hele vrije mensen, ze veroordelen niemand en iedereen is in hun ogen gelijk.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Scott Pilgrim vs. The World en Melancholia. Twee totaal verschillende films, die beide een even grote indruk op mij achter hebben gelaten.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Dat ik de mogelijkheid heb om te doen wat ik wil en niet bang hoef te zijn voor de consequenties. Financiële onafhankelijkheid is in deze wereld de ultieme vorm van vrijheid.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een hele grote. Ik ben Hoofd Productie en muziekprogrammering bij het Temporary Art Centre in Eindhoven, dus kunst en cultuur is voor mij dagelijkse kost. Godzijdank.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn ouders en mijn vriend. Deze mensen steunen mij onvoorwaardelijk en zijn dan ook de eersten die het te horen krijgen als er ontwikkelingen in mijn leven plaatsvinden.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Pfoe, dat zijn echt heel veel mensen. Ik zou heel graag samen willen werken met Lowlands of een groot poppodium als 013, Tivoli of de Melkweg.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? GLOW! En Dutch Design Week. Dat worden de grootste projecten die ik ooit gedaan heb en daarmee ook mijn grootste uitdaging. Ik kijk er ontzettend naar uit!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Ik zou heel graag eens een goede kop koffie willen drinken met Jan Smeets en Leo Blokhuis.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je zal me in 2017 voornamelijk tegenkomen in TAC Eindhoven. Ook ben ik op de vrijdagavond te vinden in poppodium Willem Twee in Den Bosch! En natuurlijk op GLOW, Dutch Design Week en de Popronde!

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Ron Vaessen. Deze jonge schrijver heeft een enorme passie voor zijn vak en bijpassende ambities!

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via email: elke@tac.nu of elkerietveld@willem-twee.nl Of via Facebook: http://www.facebook.com/elke.rietveld.1

 

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s