Passie Pensioneert Nooit voor Sylvia Thijssen

Beeldende kunst is mijn passie, al heel mijn leven ben ik bezig met het creëren van tekeningen, schilderijen, objecten en schrijfsels, omdat ik ze interessant, boeiend of passend bij mijn gevoel vind. Het zijn geen nuttige dingen die ik maak. En het is in onze maatschappij niet gebruikelijk om iets te maken dat er nog niet was en waar niet om gevraagd wordt. Maar kunstenaars doen dat toch, uit passie.

Dat maken is dan ook direct mijn ultieme idee van geluk. Iets met mijn handen, via mijn geest en mijn denken, op de wereld te mogen brengen. Om het oog te verwonderen en de geest te laten dwalen. Ik heb objecten gemaakt en land-art, op het moment schilder ik, met name (abstract) expressionistisch en graag op een wat groter formaat.

Angsten heb ik niet zo veel. Wel de hoop dat wat ik doe inspirerend kan zijn voor anderen. Dat ik mensen voor een moment van hun gebruikelijke pad af kan brengen, even op een ander been kan zetten. Dat ik hun leven een stukje mag kleuren met mijn kunsten.

In valkuilen of liegen heb ik me nooit zo verdiept. Ik ga zo goed mogelijk mijn eigen gang in mijn leven. Dat levert moeilijke en mooie tijden op. Ik accepteer wat het me brengt. Gelukkig dat de mensen die mij heel na staan mij daarin steunen zodat ik mezelf mag zijn. Ik probeer in mijn kunst eerlijkheid hoog te houden; ik maak niet de meest sublieme landschappen of portretten; ik koester mijn vrijheid waarin ik kunst maak die van mij is, die geheel eigen en eerlijk is. Die vrijheid op jezelf veroveren, dat is niet eens altijd zo makkelijk. Geld willen en vooral moeten verdienen is in het algemeen de grootste valkuil in het maken van authentieke kunst.

Ik zou nooit willen veranderen wie ik ben, ik wil juist uitbuiten wie ik ben, mezelf ontwikkelen in wie ik ben, laten zien in mijn kunst wie ik ben.

Ik lees regelmatig biografieën over kunstenaars. Ik zoek dan naar de motieven van die andere ‘mafketels’ die zich alleen maar met kunst bezig houden. Ik herken er vaak mijn eigen passie en drijfveren in. Kunst is iets wat je hele leven aan je blijft plakken. Je komt er niet vanaf. Of je succesvol bent of niet, dat maakt niets uit.

Kunstenaars die abstract werken, die heel vernieuwend zijn of die een passie voor kleur hebben kan ik het meest waarderen. Van Matisse, Picasso, Bonnard, Oppenheim tot Rothko, Appel, Bourgeois, Penone, Kiefer, Kapoor, Abramovic, Howard Hodgkin en nog vele, vele anderen.

Ik werk het liefst op mijn eigen atelier. Dat is de plek waar ik stil kan zijn, waar ik gek kan doen, waar ik me thuis voel, waar ik rust heb om de inspiratie binnen te laten komen en waar ik lekker hard kan werken. Want vergis je niet, ideeën of inspiratie hebben is niet genoeg, je moet het ook in de wereld kunnen zetten. Dat betekent je materialen kennen, je vaardigheden ontwikkelen, doorzetten ook als het niet lukt, sjouwen met kunstwerken, lijsten schuren, doeken opspannen, ophangsystemen bedenken. En de organisatie voor de exposities, het vervoer, het ophangen, de inrichting zodat de expo een interessant geheel wordt, uitnodigingen maken, teksten schrijven, communiceren. Kortom, als kunstenaar moet je ook een duizendpoot zijn.

Uit eten gaan zit er meestal niet zo in, maar als we thuis de barbecue aansteken maken we er een feestje van. Net zoals we dat met het kerstdiner doen, met verjaardagen en de openingen van exposities.

Een wijntje of biertje aan het strand is ook een feest.

Mijn meest waardevolle bezit (naast de kids, mijn geliefde, mijn familie) is mijn vermogen om goed te kijken en om daar over na te denken. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik af en toe kan reizen (mijn dochter is stewardess). En op reis kijk ik. Ik kijk naar de mensen, hoe ze over straat bewegen, de metro pakken, in hun huizen bezig zijn, ik kijk naar de kleuren, ik voel hoe de sfeer is, hoe de zon schijnt, hoe de zee golft of de rivier stroomt, wat de rijken doen, hoe de arbeiders werken. Ik oordeel niet, ik denk na over de structuren die de mensen vormen in hun verschillende maatschappijen.

Ik kijk ook geboeid naar de generatie van rond de 30 jaar. Ze brengen nieuw elan in de maatschappij. Ze vermijden oude routes en halen hun normen en waarden uit een individueel doorleefd gevoel. Ze zijn genuanceerd, betrokken, een beetje brutaal en laten veel ruimte voor creativiteit toe in hun werk en wezen.

Irritant van mij kan zijn dat ik zo’n dromer ben dat als ik naar mijn atelier loop of naar de stad, dat ik niemand opmerk, al zwaaien of roepen ze naar me.

Boek: De dag der dagen, door Ira Levin. Geschreven in 1970 beschrijft het een afschrikwekkend perfecte maatschappij die momenteel toch al voor een deel gerealiseerd is

Film: Il Vangelo secondo Matteo, van Pier Pasolini. Gaat over kijken, eindeloos kijken.

Muziek: abstracte muziek, ik luister graag naar Wim Mertens tijdens het schilderen.

Mijn helden: mijn geliefde, omdat hier opgaat dat 1+1 meer dan twee is en mijn dochter die als een waar zomerkind de zon laat schijnen in mijn leven.

Op het einde mogen ze wel Crazy Little Thing van Queen draaien en Walk on Water van Milk Inc. Maar ik hoop vooral op mooie en interessante kunst en een goed glas wijn tijdens het afscheid.

Wat ik zou willen tegenkomen: een expositieruimte waarin mijn grote abstracte schilderijen tot hun recht komen, een wat rauwe industriële ruimte bijvoorbeeld.

Wie ik zou willen ontmoeten: iemand die zich geïnspireerd voelt door mijn kunst en de financiële mogelijkheid heeft een groot schilderij van mij aan te schaffen zodat het op een plek komt te hangen waar het tot zijn recht komt.

En een musicus die muziek zou kunnen maken bij mijn schilderijen, omdat ik, als ik schilder, vaak het idee heb dat ik een soort symfonie in verf, kleur en gebaar aan het componeren ben.

Ontmoeten kun je me op mijn atelier in levende lijve (op afspraak, zie website) of digitaal op mijn website: http://www.sylviathijssen.nl

Deelnemer aan de Ginneken Kunstroute in Breda op 26 en 27 augustus op mijn huisadres.

Schilderijen van mij: https://www.saatchiart.com/thijssen-sylvia

Dit was een interessante questionnaire van de Passie Pensioneert Nooit website. Het heeft mijn gedachten weer eens goed over de rotsen doen rollen.

Ik stel voor om ook uit te nodigen:

Martin Peulen, kunstenaar, Breda

Goran Bjeljac, kunstenaar en galerist, Breda

Marlies Verda, kunstenaar Bommel

 

 

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s