Passie Pensioneert Nooit voor Mariëlle Gebben

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Iets maken dat er eerder nog niet was en daarmee zowel anderen als mezelf verrassen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Geluk associeer ik met zweven. Zweven door tijd en materie. Slechts zijn. Ultiem geluk is om dat samen te ervaren.

Wat is mijn grootste angst? Zodra ik een antwoord formuleer op deze vraag is de betreffende angst alweer verdwenen. Ik kan hier het beste volstaan met het beschrijven van enkele wederkerende dromen: een vos die me kietelt tot ik niet meer kan ademen,lieveheersbeestjes die vanuit de douchekop in steeds grotere formaten op me vallen,een reiger die door de voorruit van de auto vliegt en bloedend met zijn vleugels slaand op mijn schoot ligt. Mijn angsten zijn irreëel. Wel echt bang ben ik voor macht.

Waar houd ik het meest van in mijn werk? Ik houd ervan om mezelf volledig te verliezen en achteraf maar met moeite de genomen beslissingen te kunnen analyseren. De momenten waarop ik voel en weet dat iets goed is, zonder heldere verklaringen. Met sommige mensen kan ik dat samen. Dat is magisch.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Twijfels maken me wispelturig en ongrijpbaar.

Wat is mijn grootste valkuil? Veel zelf willen doen.

Wanneer zou ik liegen? Ik creëer in mijn autonome fotografische werk een imaginaire werkelijkheid. Fantaseren is in zekere zin liegen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor personen die in staat zijn alle registers open te zetten en te houden, die iets creëren dat groter is dan henzelf. Hij leeft helaas niet meer, maar David Bowie is daar een voorbeeld van. Kate Bush ook.Verder bewonder ik drie zeer belangrijke personen in mijn leven om hun niet te stoppen creativiteit: mijn echtgenoot Peter Boersma (vormgever en beeldend kunstenaar) en mijn vriendinnen Dorien Dijkhuis (journalist en dichter) en Martha Jane Settler (zangeres en beeldend kunstenaar).

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik kan slecht tegen perioden van eenzaamheid. Fasen waarin er bijvoorbeeld weinig opdrachten zijn. Die fasen leiden tot twijfels en daar word ik niet leuker van. Tegelijkertijd zijn die twijfels een bron om uit te putten. Verder vind ik het lastig om mijn werk onder de aandacht te brengen. Ik promoot liever anderen dan mezelf.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Onlangs ervoer ik enkele geweldig verslavende momenten: ik won een prijs met mijn autonome werk op Fotofestival Naarden en een week later studeerde ik cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. Die twee momenten beleefde ik met hele lieve mensen om me heen. Waardering krijgen voor iets waar ziel en zaligheid in zit en dat delen met geliefden: ultiem.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Van het begrip passie ben ik nooit zo’n fan geweest. En een periode van pensioen lokt me op zekere momenten. Nooit is ook een begrip waar ik niet zoveel mee heb. Kortom: ik kan niet zoveel met de uitspraak. Ik begrijp wel dat het gaat over durven doen wat je het allerliefste doet, wat je hart sneller doet kloppen, wat spannend is. Ik heb een aantal jaren geleden eindelijk gedurfd om zelf te gaan creëren. Ik voel me beter dan daarvoor, waarachtiger. Zaken gaan meer vanzelf en ik kan me niet voorstellen dat dat ooit weer stopt. De geest is uit de fles. Tegelijkertijd is het hard werken. Continu ben ik in mijn hoofd bezig met mijn werk. Ooit rust vinden is misschien wel een heel goed idee.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zag een filmpje waarin deze vraag zowel aan kinderen als aan volwassenen werd voorgelegd. De volwassenen gaven vaak antwoorden die te maken hadden met uiterlijkheden. De kinderen hadden veel fantasievollere ideeën. Ik sluit me graag aan bij dat kinderlijke: ik zou heel graag dwars door tijd en materie willen kunnen gaan, als een neutrino.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn eerste boek, rabbit.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik ben heel blij met de plekken waar ik me momenteel begeef. Ik woon in Groningen en ervaar die stad als een hele fijne basis. Verder ben ik veel te vinden in The Flux, een imaginaire werkelijkheid die ik creëer.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Het meest waardevol zijn niet-materiële zaken, maar als ik een ding moet noemen dan is dat mijn camera, genaamd Het Beest.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Iemand gaf me eens het compliment “You light up a room”. Ik denk dat dat het meest karakteristieke aan me is. In goede doen breng ik energie mee.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Daarvoor ga ik de stad uit, het platteland op of naar Schiermonnikoog. Als daar geen tijd voor is richt ik mijn blik omhoog, naar de wolken.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik ben fan van een bruine kroeg in Groningen, Café de Oude Wacht. Daar zit ik graag met vrienden.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Literatuur was de richting die ik koos tijdens mijn studie Kunst en Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Boeken beïnvloeden me continu en zijn naast muziek de grootste bronnen van inspiratie. Twee van mijn favoriete boeken: De Opwindvogelkronieken van Haruki Murakami, De reis van de douanier naar Bentheim van Willem Brakman. Beide hebben magische en onwerkelijke elementen. Feit en werkelijkheid lopen door elkaar. Ik houd daarvan. Fantasie mag gekoesterd worden.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Haruki Murakami, Willem Brakman, Arnon Grunberg, Ian McEwan. Allemaal mannen, realiseer ik me nu.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?   Space Oddity van David Bowie vanwege de regel “Planet earth is blue and there is nothing I can do”.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Mijn knuffelkonijn Mini, die met me op ontdekkingstocht gaat door The Flux.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Peter, Marthe, Dorien.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Tishe!

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Er is rijkdom genoeg. De boel zou alleen veel beter verdeeld kunnen worden. Ik ben voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Vrijheid en onafhankelijkheid zijn voor mij belangrijke begrippen. Dat gaat niet alleen om financiële vrijheid. Vrijheid om te zijn met wie en waar je wilt, vrijheid om de bijdrage te leveren die je wilt en vrijheid om te leren.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Zonder kunst geen leven en vice versa.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik heb het afgelopen jaar heel veel gehad aan Celine Morelisse, met wie ik afstudeerde. We hebben veel eerlijke momenten gedeeld. Mijn allergrootste partner in crime is de man met wie ik alles deel: Peter.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik zou graag fotograaf Kasia Klimpel ontmoeten. Misschien kunnen we samen een fictief landschap maken.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? De hoogtepunten tot nu toe waren in mei, exposeren op Fotofestival Naarden en mijn afstuderen aan de Fotoacademie Amsterdam. Ik kijk er nu naar uit mijn werk op andere plekken te exposeren en ik ben heel benieuwd naar mijn nieuwe werk. Wat zal ik creëren?

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Curatoren en galeriehouders.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Mijn eerstvolgende expositie opent op 6 oktober in Groningen, bij galerie H200. Verder kun je me volgen op mijn website, http://www.mrll.nl. Daar vind je ook The Flux.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Ik ben heel benieuwd naar het verhaal van Sjoerd Knibbeler. Ik ken hem niet, maar zijn pogingen om de wind vast te leggen fascineren me.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Op http://www.mrll.nl vind je al mijn gegevens.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s