Passie Pensioneert Nooit voor Manon de Groot – van Gelder

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn werk als trainer en theatermaker heeft zoveel waanzinnig mooie facetten, moeilijk kiezen hoor. Ik denk dat mijn grootste passie uiteindelijk toch wel het in beweging brengen van mensen is. Ze uitdagen om een volgende stap te zetten, te groeien. Vooral als ze zich veilig genoeg bij me voelen om deze uitdaging aan te gaan, word ik intens gelukkig. Maar ik word ook heel erg blij van het puzzelen aan een toneelstuk, vlak vóór het moment waarop alles op z’n plek valt. En dat het dan inderdaad allemaal op z’n plek valt… Divine zou ik bijna zeggen. Dan snap ik het leven ook ineens vreselijk goed.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Lachen. Met m’n liefsten.

Wat is mijn grootste angst? Alleen achter blijven.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Als ik niet meer bezig ben met hoe ik het doe, maar dat ik het gewoon doe.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben nogal een Pietje precies, daar kan ik nogal lelijk van worden.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik vind het vreselijk eng om op een podium te staan. Lekker handig als theatermaker. En ik val nogal eens in de kuil der doemgedachtes.

Wanneer zou ik liegen? Als ik mijn kinderen moet beschermen. En over Sinterklaas. En okay, laat ik heel eerlijk zijn…recent nog over de tanden fee. Misschien zelfs ook wel tijdens dit interview, maar dat is dan weer oprecht niet de bedoeling. Ik ben trouwens vreselijk slecht in liegen, dus je zou het direct door hebben. Bij dat hele verhaal over Sinterklaas doe ik het gewoon in m’n broek. Dan zie ik m’n zoontje kijken met die grote kijkers en dan denk ik: “hij weet het!”. En hij is dus pas drie. Mijn lieveling is trouwens om te zeggen dat ik nooit lieg, maar dat is niet zo. Althans niet meer. Mensen schijnen soms een leugen beter te kunnen handelen dan de waarheid.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meest? Ivo van Hove van toneelgroep Amsterdam. Een waanzinnige vakman. Susanne Kennedy. Heel authentiek. Berthold Gunster. Met iets simpels iets groots bereiken voor een heel breed publiek.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Administratie – Audities – Afleiders. De 3 A’s zeg maar.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Vandaag nog. Als ik helemaal opga in mijn werk dan ben ik het gelukkigst.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Zo is het. Daarom wilde ik toen ik klein was al het theatervak in, ik had bedacht dat ik dan nooit met pensioen hoefde en altijd mocht blijven doen wat ik leuk vond. Spelend het graf in, zullen we maar zeggen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik wilde zeggen mijn gevoeligheid, want dat kan soms zo’n gedoe zijn. Maar in de praktijk is het mijn basis. Zonder dat ben ik niet meer ik. Toen dacht ik: m’n figuur, maar dat gaat dan weer zo over het uiterlijk. Al met al ben ik nog zoekende, in de hoop dat ik ooit op deze vraag zal antwoorden: Niets. Ik zou niets aan mezelf willen veranderen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Als ik echt iemand verder heb kunnen helpen, dat vind ik groots. En voor de rest is elk nieuw stuk dat ik maak of elke training die ik geef weer een nieuwe grootste prestatie.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Hier. In Den Haag. Maar soms even niet. Dan wil ik lekker rustig wonen in een bos mét uitzicht op zee. Of op een eiland met palmbomen. Of in Amsterdam, maar dat is dan weer vloeken in de kerk vanuit Den Haag gezien.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Kinderen zijn geen bezit, maar dat zou ik dan toch willen zeggen. Qua materieel: m’n trouwring, foto’s…en mijn bedrijf buro ROOD natuurlijk. Oja, en een heel mooi boekje dat mijn oma voor mij heeft gemaakt toen ik nog een klein grietje was. Met allemaal verhalen over mij van de eindeloze keren dat ik bij haar en opa logeerde. Ik lees dat nog steeds regelmatig. Tranen in mijn ogen, elke keer weer.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Doorzettingsvermogen! En mijn hoge flapuitgehalte.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Dat kan overal zijn, vaak op momenten dat ik het niet verwacht. Of als ik op vakantie ben, na de eerste paar afkickdagen begint het ineens te stromen. Mijn man weet precies wanneer ik een beetje uitgerust begin te raken; als ik begin te ratelen over een volgend stuk of een kick-ass idee voor een nieuwe training. Nu ik kinderen heb is het trouwens meer richting het einde van de vakantie geworden hoor… Als ik echt naar Den Haag kijk is het de kloostertuin waar mijn kantoor aan ligt. Dat is een tuin vol schatten en inspiratie midden in het centrum van Den Haag.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Bij een Italiaan, any Italiaan trouwens. In Haarlem heb je Napoli, daar at ik vroeger vaak met m’n ouders. Verrukkuluk. Dabraccini op de Regentesselaan vindt mijn man altijd de bom. Mij kan je wakker maken voor de Japanner trouwens…heerlijk! Zo’n hete plaat of sashimi…hoe lekker is dat?! Moet ik wel even een paar goede opdrachten hebben, financieel gezien.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? IM van Conny Palmen. Het eerste boek waar ik heel hard om moest snikken. Zo mooi beschreven hoe je niet met en niet zonder iemand kunt leven. En die allesoverheersende liefde. En de jeugdboeken van Cynthia Voigt, de Tillermans serie. Ik reisde helemaal mee met die vier stoere kinderen die het helemaal zelf moesten redden zonder ouders.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Tegenwoordig wil ik vaak zoveel mogelijk lezen ter ontspanning en ga ik voor de spannende verhalen. Dus thrillerschrijvers. Theater-technisch gezien is Peer Wittenbols absoluut één van mijn favorieten.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Sam Cooke. In ieder geval. Maar misschien ook wel Otis Redding. Johny Cash. Wat dat aangaat ben ik een beetje in het verkeerde muzikale tijdperk geboren.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Cyrano de Bergerac, alhoewel die natuurlijk niet helemaal fictief is. En Maverick van Top Gun. Pilotengezin, dan krijg je dat. Ik denk dat ik die film (noodgedwongen) wel vijftig keer heb gezien in mijn jeugd.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Eigenlijk de meeste mensen die ik tegenkom op mijn pad. Dat klinkt natuurlijk mierzoet maar het boeit me echt mateloos waarom mensen doen wat ze doen. Na een gesprek van mens tot mens ben ik vaak helemaal geïnspireerd en opgeladen. Specifieke helden? De politiemensen, ik heb een paar keer over hun schouders mee mogen kijken. Ongelooflijk wat ze doen. Mijn oma. Op 97 jarige leeftijd maakt zij nog steeds nieuwe vrienden, die meiden van de thuiszorg staan gewoon te springen om bij haar langs te komen. Mijn man, die is zo zacht, zo lief van aard.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Festen. Natuurlijk. Maar die heb je vast al gezien.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Goddelijk. Maar echt. Wat een feest.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een prominente.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Kan ik natuurlijk weer niet kiezen. Mijn ouders. Mijn man. Mijn oma. Mijn vader komt zelfs meerdere keren per voorstellingsreeks kijken wat ik heb gemaakt. Zo trots als een pauw is hij dan. Maar ook mijn ex-compagnon/ beste vriendinnetje. Vreselijk veel meegemaakt hebben wij samen.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Geïnspireerde professionals die het leuk vinden om hard te werken en echt verbinding aangaan.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Augustus Oklahoma met toneelgroep ROOD, maar dat is begin 2018. Alle storytelling en communicatie trainingen die ik nog ga geven. Heerlijk. Of misschien wel een nieuw spel dat ik ga ontwikkelen…

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Ivo van Hove. Peer Wittenbols.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? http://www.burorood.nl http://www.toneelgroeprood.nl http://www.storytellingburo.nl http://www.storytellingmatters.nl http://www.hetstorytellinggilde.nl

Wie zie ik graag uitgenodigd om het Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Stefanie Schachtschabel: ongelooflijk wat zij allemaal voor elkaar heeft gekregen. En haar laatste project Inspiration Camp: echt een geweldig initiatief waar je blij van wordt. Rebecca van Leeuwen: eigenaar en oprichter van jeugdtheaterschool Rabarber. Geweldig wat ze daar maken en hoeveel kinderen met talent en passie er rond lopen.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? info@burorood.nl of manonvangelder@gmail.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s