Passie Pensioneert Nooit voor Jolanda Copier

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik ben cultuurscout in Rotterdam. Dat ik met mijn kennis en netwerk anderen kan helpen bij hún creatieve idee, voelt heel fijn. Geen top down-plannen, maar initiatieven die vanuit bewoners en kunstenaars komen. Ze schakelen mijn hulp in als ze zelf de knowhow of contacten niet hebben. Ik blijf op de achtergrond. Bij die projecten is het podium of de aandacht voor hen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Rust, liefde en gezondheid voor mij en de mensen om me heen. Maar soms kan ultiem geluk ook in een geur zitten (de bloeiende lindebomen in de zomer) of een liedje…Geluk hoeft niet te bestaan uit een lange periode. Juist die kleine, korte momentjes geven het leven soms net even wat meer glans.

Wat is mijn grootste angst? Stiekem ben ik toch een beetje te bijgelovig om dat uit te spreken.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan soms wat koel overkomen. Meestal schuilt daar juist onzekerheid achter, maar dat ervaren de mensen om mij heen dan als afstandelijk.

Wat is mijn grootste valkuil? Van anderen terug verwachten wat ik hen geef. Dat heeft op diverse vlakken in mijn leven al heel wat teleurstellingen opgeleverd.

Wanneer zou ik liegen? Als ik daarmee anderen kan beschermen (maar ik vrees dat in mijn ogen te zien is dat het niet klopt).

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Niet persé de professionals, maar juist al die initiatiefnemers die vrijwillig projecten opzetten om hun eigen buurt aantrekkelijker te maken, mensen aan elkaar te verbinden, talenten de kans te bieden zich te ontwikkelen. Zonder hen zou het leven in, in dit geval, Rotterdam een stuk minder prettig zijn.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Bureaucratie. Soms loop je in de ambtelijke wereld tegen regeltjes aan die het initiatief van mensen meteen de kop in drukken of die ervoor zorgen dat het immens lang duurt voordat iets van de grond komt. Gelukkig lopen daar ook genoeg flexibele mensen rond die de regeltjes buigen of omzeilen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? In 2002 ben ik als eerste cultuurscout van onze organisatie begonnen in één gebied (stuk van de stad). De functie moest nog uitgevonden worden. Nu bedienen we al een paar jaar alle 14 gebieden in Rotterdam. Dat we zoveel mensen kunnen helpen, voelt goed. Vooral, omdat het soms maar om kleine dingen gaat, die juist voor een project van groot belang zijn. Maar ik word ook gelukkig van een één op één-gesprek met een bewoner of collega, die door een gesprek met mij een stuk relaxter de deur uit loopt.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik zal niet beweren dat ik eeuwig cultuurscout blijf, maar het is absoluut mijn passie om anderen te helpen als zij de kennis missen, een coach nodig hebben of de wegen niet kennen. Ik zie mijzelf niet in een harde zakelijke wereld opereren. Daar ligt mijn hart niet.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Naarmate ik ouder wordt gelukkig steeds minder. Is alleen maar doodvermoeiend om negatief naar jezelf te kijken. Maar als ik toch iets moet noemen, zou ik wel wat geduldiger willen zijn. Als iets te lang duurt, naar mijn zin, kan ik daar heel onrustig van worden.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat ik in mijn leven nog nooit gesolliciteerd had, maar bij de eerste keer meteen deze baan kreeg. Het is inmiddels een erg gewilde baan. Zoals ik al vermeldde vind ik het bijzonder dat ik blijkbaar mijn functie zo goed neergezet heb (met andere collega’s) dat we nu in de hele stad cultuurscouts hebben.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Werken en wonen in Rotterdam is geweldig. Die mentaliteit past ontzettend goed bij me. Recht voor z’n raap, zeiken, maar tegelijk ook aanpakken, ruimte krijgen om te experimenteren. Het is een mooie stad, maar ik vrees wel een beetje voor de toestroom van toeristen. Al die goeie lijstjes die we nu aanvoeren zorgt er ook voor dat de stad ander publiek trekt. Dat zou, op termijn, wel eens een reden kunnen zijn om te verhuizen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Cliché, maar toch mijn dochter. En natuurlijk ouders en vrienden. Ik ben niet zo materialistisch ingesteld. Boeken en platen zou ik echter wel ernstig kunnen missen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn (soms wat) cynische humor, mijn retrostijl en ik schijn goed te kunnen luisteren.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Tijdens een fietsrit of wandeling langs de Maas of aan zee. Natuur inspireert meer dan een drukke omgeving.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? CROOS is een prima plek voor een chai latte en lunch. Dit koffietentje is opgezet door bewoners uit de wijk Crooswijk. In de avond is Lola, Pix (beide tapas) of Gusto (Italiaans) favoriet.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik heb veel autobiografieën gelezen, zoals die van Stephen Fry en Joe Jackson. Bekende mensen waar ik best tegenop kijk, maar ook zij hebben vaak hun neus gestoten en hebben om hun plek moeten vechten. Niets komt je zomaar aanwaaien. Maar ik lees ook graag klassiekere boeken, zoals die van Jane Austen. Daaruit heb ik vooral geleerd dat je je als vrouw af en toe moet laten gelden in deze, toch nog deels, mannenwereld.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Muziek uit de jaren ’80 brengt mij altijd terug naar mijn onbezorgde jeugd. Duran Duran, Simple Minds, Hall & Oates etc. Ter afwisseling zou ik die dag verder luisteren naar Fleetwood Mac en singer-songwriters als Ryan Adams, a balladeer en Tom Waits.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Pippi Langkous. Heerlijk lijkt het me om lak te hebben aan hoe je eruit ziet, hoe mensen over je denken en geen angst te kennen. Nog even oefenen…

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Iedereen die zich inzet voor een beter milieu, een vreedzame wereld of die zijn/haar leven waagt om anderen te helpen in bv oorlogsgebieden. Wij hebben het hier zo ontzettend goed. Dat beseffen we te weinig. Daarnaast heb ik ook veel respect voor alle mensen in de zorgsector en de mantelzorgers.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ik ben geen fan van oorlogsfilms, maar La vita è bella heeft mij wel aangegrepen. En ik heb Moulin Rouge tientallen keren gezien. Die is op zo’n bijzondere manier gefilmd (en de aanwezigheid van Ewan McGregor helpt ook mee. Ha, ha).

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Dat ik hard op zoek zou moeten naar iets om te creëren als ik de loterij win.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik ben er dagelijks mee bezig. In mijn werk is kunst vaak een middel om andere zaken te bereiken: een aantrekkelijke buurt, sociale cohesie, verbinding.. Daarbuiten vind ik het heerlijk om me te laten verrassen door dans, muziek, beeldende kunst. Emoties die je onverwacht kunnen overvallen bij het bekijken of beoefenen van kunst. Ik kan me geen leven zonder voorstellen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn ouders en mijn dochter. Ik presenteer ook zo nu en dan of verzorg een opening van een festival of expositie. Als ik dan op een podium sta, vind mijn dochter dat reuze interessant.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik heb op dat gebied geen specifieke wensen. Ik hoop dat er nog veel bewoners en kunstenaars blijven aankloppen met hun ideeën en projectplannen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Dat is eigenlijk al in mei 2017 geweest. Ik heb dit jaar voor het eerst een theaterstuk geproduceerd. ‘Terug naar het Brabantse Dorp’ was een stuk over het geboortedorp van mijn vader, een nooddorp in Rotterdam-Zuid, gebouwd na het bombardement. Het was een soort persoonlijke missie om alle negatieve verhalen over die plek in de kiem te smoren en juist de bijzondere verhalen te laten horen en zien. Dat is gelukt en daar ben ik stiekem best trots op.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Iedereen die de culturele sector in Rotterdam een warm hart toedraagt.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Ik werk meestal op de achtergrond, dus ik moet wel vindbaar, maar niet persé zichtbaar zijn. Mocht ik daarnaast nog gevraagd worden om een expositie te openen of iets te presenteren, dan is dat waarschijnlijk in mijn werkgebied, Kralingen-Crooswijk.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Afke Weltevrede of Kamiel Verschuren

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via kc@cultuurscouts.com/ 06 34777098 http://www.cultuurscouts.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s