Passie Pensioneert Nooit voor Joost Rademaker

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Om opdrachtgevers met een communicatie behoefte, zowel organisaties als ondernemingen, te voorzien van een strategisch, creatief advies. Dit advies dient als vertrekpunt voor een relevante en vooral onderscheidende positionering, die de basis vormt voor een interessante profilering. Juist die zoektocht, de afwegingen, de keuzes maakt dit telkens weer een hele interessante ontdekkingsreis. Daarbij kijken wij naar concurrentiële verschillen, naar insights, naar al dan niet potentiële doelgroep behoeften en naar mogelijke innovaties en trends. Vooral de slag maken naar een ‘jagers’-mentaliteit bij de opdrachtgever in kwestie om daarmee toekomst perspectief te realiseren spreekt mij enorm aan. Daarbij is met name de interactie tussen mensen van de opdrachtgever en de betrokken creatieve denkers die de concrete vertaalslag maken een uitermate boeiend en spannend traject. Het enthousiasme dat ontstaat wanneer er sprake is van wat we noemen ‘een vondst’ die omarmd wordt, is niet alleen bevredigend maar vooral ook heel stimulerend. Het creatieve resultaat geeft een enorme kick, daar is het eigenlijk allemaal om te doen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dat zijn de dierbare momenten van samen zijn met mijn uit huis wonende dochters en inmiddels ook kleinzoon. Maar ook praten, uit eten, drinken, of op reis met vrienden. Ultiem geluk is voor mij het gevoel hebben dat met wie en waar ik me ook bevind, thuis, buitenshuis, in Nederland of daarbuiten, ik me helemaal op m’n gemak voel.

Wat is mijn grootste angst? Het verliezen van dierbaren en het niet gedaan hebben wat ik wel heel graag zou willen doen en dat geldt ook jezelf uitspreken. De laatste twee zijn echter ondergeschikt aan de eerste.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De dagelijkse afwisseling, want in mijn werk is er geen dag hetzelfde. Mede door het ontmoeten van nieuwe mensen en het mogen verdiepen in telkens andere, vaak ook geheel nieuwe onderwerpen. De diversiteit van die onderwerpen is fascinerend en kan uiteenlopen van bijvoorbeeld matrassen, openbaar vervoer, uitzendwerk, vlooien & teken, financiële dienstverlening, energie, tot aan dhz, onderwijs en voeding.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn ongeduld.

Wat is mijn grootste valkuil? Te perfectionistisch willen zijn en daardoor verzanden in niet relevante details.

Wanneer zou ik liegen? Ik vertel wel eens niet de hele waarheid of draai er omheen, vooral om mensen niet te kwetsen, maar echt keihard iemand in z’n gezicht liegen dat kan ik gewoon niet.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Personen die in staat zijn hun organisatie of onderneming vanuit een duidelijke filosofie en consistent op een onderscheidende wijze weten te etaleren en daarmee een merkvoorkeur realiseren. Namen waar ik dan aan moet denken zijn; Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely), Niek Jan van Damme (Deutsche Telecom, daarvoor Ben), Frank Houben (KLM) en Jeroen Hubert (Ikea).

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Een open deur wellicht maar administratieve werkzaamheden zijn niet echt mijn ding. Hoewel ik dat wel goed geregeld heb ontkom ik er toch niet helemaal aan en dan doe ik het met de nodige tegenzin. Dat geldt overigens ook voor vergaderen, daar doen we dus niet aan.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik zie het meer als een rollercoaster waarbij je van het ene gelukkige moment naar het andere toe gaat. Dat is dus geen specifiek moment. Er zijn er zoveel geweest en ze zijn er nog steeds wat maakt dat dit moeilijk te duiden is. Heel herkenbaar daarbij is wel de vreugde en blijdschap om de enthousiaste reacties van anderen wanneer er iets is afgerond dat vakmatig daadwerkelijk betekenisvol is.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Die uitspraak klopt als een bus! Zolang je passievol en met veel plezier werkt, is werk geen werk meer, maar een uitermate onderhoudend en plezierig tijdverdrijf waarmee je nooit zou willen stoppen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik weet niet of dit wel echt opportuun is, je bent nou eenmaal zoals je bent. Pas wanneer anderen aangeven dat er iets echt niet okay is wordt veranderen relevant. Mijn ongeduld is overigens wel iets dat m’n aandacht heeft, tegelijkertijd is dat best lastig te veranderen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik ben trots op diverse prestaties en er daar eentje uitpikken zou andere prestaties en daarmee opdrachtgevers tekort doen. Wel hebben al die prestaties een common nominator. Mijn grootste professionele prestaties hebben allemaal te maken met het realiseren van communicatie die daadwerkelijk iets teweeg heeft gebracht. Dat varieert van een gedurfde advertentie die meer dan 2 miljoen aan free publicity heeft opgeleverd; het ontwikkelen en vervaardigen van internationale tv-commercials voor de introductie van een nieuw model auto; het mee-bedenken van een product concept en dat vervolgens volledig uitwerken van naam, logo, positionering, styling, content, middelen etc.; het jarenlang achtereen voeren van een multimediale consumenten campagne in een afnemende markt die marktaandeel opleverde ten koste van de concurrentie; het volledig opnieuw in de markt zetten van een consultancy met daarbij een managementboek dat diende als een activatietool; tot een underdog merk zodanig profileren dat het vervolgens een favoriet is geworden met een enorm commercieel succes.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik sta in dubio. Qua leven zou ik liever voor een iets meer mediterraan klimaat willen kiezen, terwijl ik wat betreft de werkmentaliteit Nederland voor geen enkel ander land zou willen ruilen. Onze directheid spreekt mij enorm aan. Wat betreft mijn werklocatie mag ik me heel gelukkig prijzen, want werken in het centrum van Amsterdam in een karakteristiek pand uit 1634 is werkelijk fantastisch.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn gezondheid, ook in relatie tot werk aangezien die voorwaardelijk is om goed te kunnen functioneren.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Enthousiasme, openheid, leergierig en ondernemend.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Niet meer op de fiets in Amsterdam naar m’n werk, want met al die toeristen op huurfietsen is het tegenwoordig echt opletten geblazen. Maar wanneer ik heerlijk door de stad loop biedt dat nog voldoende gelegenheid om m’n gedachten de vrije loop te laten.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Genieten van lekker eten is een passie van mij. Ik zit ook al zo’n 15 jaar bij de kookclub Cuisine Culinair A’dam, waar we maandelijks een heerlijk diner klaar maken. Er zijn veel dingen die ik lekker vind, maar schaaldieren voeren daarin de boventoon. Ik ben verzot op oesters, mosselen en alle andere schelpdieren, vandaar dat mijn favoriete plekken ook daarin gespecialiseerd zijn. Op loopafstand van mijn huis is Brasserie Bark en de Seafoodbar te vinden en daar kom ik nog wel eens voor een fruits de mer. Met een vriendenclubje gaan we iedere maand uit eten en dan zoek ik telkens een nog niet eerder bezocht etablissement, want dat maakt het extra leuk. Doe ik alleen een drankje dan heeft Wildschut mijn voorkeur, zeker bij mooi weer want dan kun je daar genieten op het terras en er is daar altijd wel een mix van boeiende, zeer uiteenlopende mensen te vinden.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik lees vakmatig veel, maar aan het lezen van boeken kom ik helaas veel te weinig toe. Toch heb ik wel een grote verzameling boeken in de boekenkast in mijn studeerkamer. Dat zijn overigens ook heel veel kunstboeken, die je meer inkijkt dan dat je ze echt leest. Maar boeken die mijn leven hebben beïnvloed… ik kan ze niet noemen, wel was ik in mijn schooltijd enorm onder de indruk van het boek ‘Het leven is vurrukkulluk’ van Remco Campert.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ex-vakgenoot Raymond van de Klundert, Eric Smit, Herman Koch, Karl May, maar zeker ook Steven King en J.K. Rowling.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Het nummer ‘The End’ van The Doors.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Winnetou en Old Shatterhand.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Dat waren resp. zijn; Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, John F. Kennedy, Freddy Heineken, Albert Plesman, Anita Roddick, Steve Jobs, Nelson Mandela, Ben Woldring, Mark Zuckerberg, Johan Cruijff, Ricardo Semler en ik geniet steeds meer van Max Verstappen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Dat is absoluut ‘Intouchables’ van de regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano. Deze film vertelt verhaal van een Franse aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn verzorger, die afkomstig is uit een achterstandswijk. Het contrast, ook tussen de humor en het leed, is fascinerend en er wordt subliem geacteerd.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Dat ik niet hoef na te denken over de financiële setting maar me voor 100% kan richten op het creatieve proces. Dat zou dan ook betekenen dat ik daar zo weinig mogelijk concessies naar opdrachtgevers toe in hoef te doen. Daarbij opgemerkt dat geld op zich bepaald geen drijfveer is, maar het veel zaken wel vergemakkelijkt.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst speelt een grote rol in mijn leven en dan met name schilderkunst en architectuur. Ik was ooit van plan om architect te worden, maar dat is wel lastig zonder wiskunde. Ik heb zelf ook veel getekend en geschilderd, maar vond mezelf niet goed genoeg en ben van actieve beoefenaar gegaan naar passieve bewonderaar. Mijn grote collectie kunstboeken is daarvoor illustratief en varieert van moderne kunst tot aan de grote meesters.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Och…, ik zeg toch allebei mijn dochters met wie ik alles bespreek en ook alles kan bespreken. Dat is heel erg fijn, hoewel we het lang niet altijd eens zijn, wat natuurlijk wederzijds is.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Met werkelijk iedereen die in het communicatie vak met vernieuwende ideeën kan komen, maar vooral ook met opdrachtgevers die hier voor open staan. Dit alles met als beoogd resultaat om weer opnieuw iets neer te zetten dat relevant spraakmakend is, want dat blijft immers het leukste om te doen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Naar het project dat invulling geeft aan wat ik bij de vraag hiervoor heb genoemd.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Alle gelijkgestemden met dezelfde passies en ambities als ik om te kijken of we samen een extra stap kunnen zetten.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Dat is te vinden op rademakkers.nl.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/joostrademaker/ Facebook: http://www.facebook.com/joost.rademaker.1 Email: joost.rademaker@planet.nl Website: http://www.rademakkers.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s