Passie Pensioneert Nooit voor Reinhard Vanbergen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie is de uitdagingen die er zijn in allerlei vormen aan te gaan en daar in te slagen. Een nieuw instrument leren spelen, iets schrijven voor een nieuw instrument of bezetting, een vreemd muziekgenre mixen of opnemen, een nieuw vak om les in te geven… Ik zoek die uitdagingen zo veel mogelijk op. Het eindresultaat is dat ik misschien wat eclectisch ben in mijn job, maar zo blijft het spannend.

Wat is mijn idee van ultiem geluk: Wanneer alles perfect samen valt, en je daar eigenlijk geen vat op hebt, dan word je warm binnenin. Dat is meestal het geval in samenwerkingen die leiden tot een groter geheel dan de delen samen. Als jouw aandeel dan ook een uitdaging was en je alles hebt gegeven en dat was bij iedereen zo, dat moment dat je die verbondenheid voelt, dat is puur geluk.

Wat is mijn grootste angst: Spinnen. En uitgerangeerd worden op basis van leeftijd en niet op basis van kunnen.

Waar houd ik het meest van in mijn werk: De gevarieerdheid. Elke job is anders en heeft andere uitdagingen. De eindeloze mogelijkheden om bij te leren. Er is altijd wel iets dat je kan opsteken of bijleren. Het enige wat je daarvoor moet doen is ervoor open staan en niet teveel op je eigen domein blijven, maar ook willen bijleren.

Wat is mijn grootste valkuil: Denken dat je het allemaal alleen kan. Het is verleidelijk om alles zelf te leren doen en het sociale zo uit de weg te gaan omdat dat vermoeiend en onvoorspelbaar kan zijn. Het verleden leert me echter dat de beste dingen altijd uit samenwerkingen komen.

Wanneer zou ik liegen: Liegen is onvermijdelijk in elke sociale interactie en samenwerking. Het is niet per sé een slechte zaak om je gedachten soms wat te verbloemen. Als je iedereen 100 procent fantastisch zou vinden in wat ze doen zou dat niet nodig zijn, maar het is net daar dat je kan bijdragen om hetgeen je niet goed vindt aan te pakken. In het begin kan je dus best een beetje liegen, en op het einde, als je je job goed hebt gedaan is dat niet meer nodig.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meest: Mensen die van nature een eigen universum creëren bewonder ik het meest. Door veelzijdig te zijn is dat juist mijn zoektocht een beetje. De lijst van mensen die dat doen is groot. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld Connan Mockassin. Alles wat je van hem hoort is onmiskenbaar hem en heeft een bevreemdende sfeer die steeds terug komt.

Waar houd ik het minst van in mijn werk: Het stopt nooit. Je kan dat moeilijk afzetten. De financiële kant van de zaak is ook echt schrijnend, en dat succes de enige maatstaf is voor de kwaliteit van muziek kan me ook enorm tegen de borst stuiten. Succes is vaak een afgeleide van een goed zakelijk instinct en niet van een getalenteerde muzikant. Ze staan zelfs vaak wat haaks op elkaar naar mijn gevoel.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkige met mijn werk: Telkens er iets af is en je ziet lachende gezichten rond je.

Wat zegt de uitspraak ’passie pensioneert nooit’ je: Ik kan me moeilijk voorstellen dat ik ooit ga stoppen met muziek maken in een of andere vorm, maar ik ben dan ook nog niet in de buurt van mijn pensioen. Het zou dus wat vreemd zijn daar iets over te zeggen. Ik denk er allicht over 20 jaar anders over. Voorlopig is het ondenkbaar dat ik zonder muziek kan leven, maar wie weet wat de toekomst brengt?

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe: Normaal gezien somt een mens dan de grote gebeurtenissen op: pukkelpop, werchter, de meest succesvolle cd die je producete, maar dat vind ik geen prestaties. Dat zijn omstandigheden die goed uitdraaien. Mijn grootste prestaties vind ik wanneer ik een groot risico neem door een job te aanvaarden waarvan ik niet zeker weet of ik dat wel ga kunnen, en dat dan toch goed doe. Dat zijn prestaties die in stilte verlopen, maar die ik veel belangrijker en groter vind dan succes.

Waar zou ik het liefst willen leven of werken: Die vraag is beetje naast de kwestie. Zolang er ruimte is voor een berg instrumenten maakt dat minder uit. Met wie is veel belangrijker. Als ik die mensen rond mij heb die ik nodig heb kan ik eender waar leven of werken.

Wat zijn mijn meest waardevolle bezittingen: Mijn viool en mijn 345 gibson omdat die al van mijn 12 jaar meereizen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek: Koppigheid, en in de betere versie: doorzettingsvermogen gekoppeld aan leergierigheid, in een slechtere versie jaloezie op het kunnen van anderen en dat dan beter willen kunnen. Geen maat kennen is er ook eentje. Positief gezien leg ik mezelf weinig grenzen op, maar dat heeft uiteraard soms ook een mindere kant.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad: Ideeën komen makkelijk tijdens een monotone bezigheid: wandelen, fietsen… Dat zijn de nuchtere ideeën. Zotte ideeën kunnen dan weer ontstaan op zotte avonden. Die blijken dan soms niet altijd zo nuttig achteraf, maar ook wel noodzakelijk, want soms heb je een ander perspectief nodig en dat kan heel inspirerend zijn. Reizen zijn ook extreem dankbaar. Dus boodschappen doen en heel af en toe eens de Vlasmarkt bezoeken kunnen wonderen verrichten.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ramen en Jigger’s in Oudburg. Heerlijke Vietnamese noodels en cocktails.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe: Ik ben nooit een grote lezer geweest. Als kind verslond ik avonturenboeken, maar ik kon toen echt niet stoppen met lezen en verwaarloosde zelfs mijn slaap, dus ben ik er mee gestopt.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers: Ik kan je een lijst geven van jeugdboeken schrijvers, maar daar houd het dus bij op.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag: Concerto For Orchestra van Bartok vind ik fantastisch, maar evengoed Philip Glass of Stravinsky.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik hou wel van super heroes. Het idee dat ze een superpower hebben en daar goede daden mee verrichten vind ik aangenaam en daar kan ik van ontspannen. Aangezien mijn hoofd heel veel bezig is met mijn werk moet daar niets zwaarwichtigs bij komen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? De silent achievers zijn de mensen waar ik naar opkijk. Vele jaren hard werken en dan met beide voeten op de grond blijven bij het grote succes. Iemand als Ennio Moricone is zo iemand die ik erg bewonder. 60 jaar lang elke dag aan zijn bureau met de hand partituren schrijven en stap voor stap vooruit gaan. Maar evengoed mensen in andere beroepen die in alle stilte verder doen en het leven van andere mensen aangenamer maken zonder daar zelf verbitterd van te worden. Die bescheidenheid en volharding zijn volgens mij zeer mooie eigenschappen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien: Er zijn zo ontzettend veel goede films gemaakt dat dat zeer moeilijk te beantwoorden is. Misschien kies ik dan wel voor ‘The Invention of Lying’ van Ricky Garvais. Humor is levensnoodzakelijk in de muziekwereld, dus deze is misschien wel toepasselijk.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij: Dat is in mijn geval een beetje de kip en het ei verhaal. Ik creëer om de financiële vrijheid te hebben om te kunnen creëren… Sommige dingen creëer ik voor mezelf uit goesting, andere om te overleven, maar ze vullen elkaar mooi aan.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk: Schilderijen, films, installaties, fotografie, het is allemaal erg verweven en je voelt een heel erg sterke verwantschap tussen al die verschillende disciplines.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime: Dat is mijn vrouw, Charlotte Caluwaerts met wie ik de meeste muziek samen maak in een aantal bands. Rheinzand, Tundra, The Happy.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken: Er staat in de nabije toekomst niets op dat verlanglijstje. Daarvoor is 2017 reeds te vergevorderd. Ik zou ooit graag eens met Jeff Lynne werken.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit: Ik ben aan een eerste symfonisch werk begonnen en daaraan verder werken is een grote uitdaging.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017: Het leukste is mensen ontmoeten die je niet verwacht had. Ik hou dat dus graag open en zie wel wat er op mij afkomt.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017: Er staan wat releases in het verschiet dit najaar met Rheinzand. We staan op een compilatie van DJ Harvey, er komt een EP uit op het Londonse label ‘les disques de la mort’, en we maakten een remix voor Hercules and Love Affair, Manuel Gotching en Jaki Liebezeit, Millionaire, en School is Cool. Verder zijn we hard aan het werk met Tundra om een EP klaar te stomen. Live spelen we wat tryouts met een nieuwe band genaamd The Almighty Mighty.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen: Kadir Balchi, een regiseur waar ik wat dingen voor heb gedaan.

https://www.canvas.be/video/literaire-meesters/reeks-een/stefan-hertmans#

Hoe kun jij contact met mij opnemen:

reinhardvanbergen@gmail.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s