Passie Pensioneert Nooit voor Esther Verhoef

Enkele jaren geleden besloot ik mezelf de kans te geven professioneel illustrator te worden, en ik ben elke dag blij dat ik die stap heb gezet. Als illustrator creëer ik, maak ik iets wat er eerst niet was – wat ik telkens weer bijzonder vind. Tijdens het tekenen en het maken van collages ben ik helemaal gefocust op wat ik aan het doen ben. Dat gevoel benadert voor mij het ultieme geluk: je volkomen bewust zijn van het hier en nu, zonder afleiding. Ik kan ook erg genieten van eurekamomenten, wanneer ik ineens een goed idee voor een illustratie krijg.

Ik heb het geluk veel mensen om me heen te hebben die me aanmoedigen en steunen. En ik ben aangenaam verrast door het feit dat illustratoren zo graag bereid zijn elkaar verder te helpen. Ik bewonder en volg een flink aantal mede-illustratoren en leer veel door naar hun werk te kijken – ook over de technieken die ze gebruiken. Ik wil graag zelf meer illustratietechnieken leren beheersen om mijn ideeën op meer manieren te kunnen uitwerken.

Een kunstenaar die ik op dit moment met veel belangstelling volg, is Paweł Kuczyński. Zijn manier van een boodschap overbrengen spreekt me erg aan. Het liefst vertel ik, net als hij, met één enkele illustratie een klein verhaal. En waar ik in het dagelijks leven aan ondubbelzinnigheid hecht, vind ik het helemaal niet erg als de boodschap van mijn illustraties meerduidig of zelfs niet direct zichtbaar is.

Ideeën voor mijn werk doe ik overal op, maar een atelier precies tussen bos en zee lijkt me ideaal. Dan haal ik mijn inspiratie uit het bos en zorgt de weidse aanblik van de zee voor de rust om ideeën uit te werken. Soms ben ik bang dat ik geen ideeën meer krijg, maar gelukkig blijkt die angst tot nog toe ongegrond.

Ook andere kunstvormen vind ik inspirerend, en dan vooral beeldende kunst, dans en theater. Ik ga vaak en graag naar de schouwburg en naar musea voor moderne kunst. Elkaar verhalen vertellen maakt het leven zo veel leuker en interessanter. Ik leer daar ook veel van. Zo heeft het hilarische boek ‘The Complete Hitchhiker’s Guide To the Galaxy’ van Douglas Adams me bijvoorbeeld geleerd dat je niets zomaar voor waar moet aannemen, dat er eindeloze mogelijkheden zijn – zowel in je denken als in de realiteit. Ford Prefect, een van de hoofdpersonen, is dan ook een van mijn fictiehelden, omdat hij extreem ruimdenkend is.

Een van de projecten waar ik naar uitkijk, is het ontwerpen van patronen voor Motiflow. Ik hoop daar binnen enkele maanden serieus mee verder te gaan. Op de langere duur zou ik graag iets met animatietheater doen, al heb ik daar nog helemaal geen ervaring mee. Onder anderen Steef de Jong en Rieks Swarte zijn daarin voor mij voorbeelden, omdat zij met huis-tuin-en-keukenmateriaal complete werelden weten te scheppen.

Ook in enkele van mijn favoriete films worden bijzondere werelden gecreëerd: ‘The Fall’ van Tarsem Singh, ‘Peter And the Wolf’ van Suzie Templeton… Bovendien zijn deze films oprecht en hebben ze een mooie boodschap. Een andere film die ik iedereen aanraad, is ‘Speciesism: The Movie’, omdat deze je aan het denken kan zetten over hoe wij, mensen, naar andere dieren kijken.

De uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ betekent voor mij dat je nooit wilt ophouden met wat je doet als je doet waar je blij van wordt. Het enige struikelblok kunnen financiën zijn. Ik zou, waarschijnlijk net als elke beeldmaker, graag de financiële vrijheid hebben om te maken wat ik wil. Nu hou ik te weinig tijd vrij voor het maken van eigen werk of voor gewoon maar wat aanrommelen, omdat er geld binnen moet komen. Ook mijn bedrijfsadministratie slokt tijd op die ik liever gebruik om te tekenen en te knippen en plakken.

Tot slot mijn antwoorden op de vragen die ik niet in het bovenstaande verhaal kwijt kon. Waar het om fysieke bezittingen gaat, zijn mijn fotoalbums voor mij het waardevolst. Zelf vind ik mijn minst aantrekkelijke eigenschap dat ik ongeduldig kan zijn. Aangezien in het dorp waar ik woon geen echte restaurants zijn, kies ik Veggies On Fire in Den Haag als mijn favoriete plek om buitenshuis te eten en te drinken. Kleine leugens vertel ik soms om mezelf of een ander gezichtsverlies te besparen of om anderen niet ongerust te maken. Grote leugens geven me een onbehaaglijk gevoel, dus die mijd ik. Op mijn laatste dag wil ik graag muziek van Elvis Presley horen.

Je kunt me online ontmoeten op http://www.stouthandelillustraties.nl. Op http://www.stouthandelillustraties.nl/contact vind je mijn socialmedia-adressen en andere mogelijkheden om contact met me op te nemen.

Ik zou het leuk vinden als deze mensen werden uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit-verhaal te vertellen:

– Corine Matser – illustrator & betekenaar, Utrecht

– Michael Wernert – recyclekunstenaar bij Vintage Monger, Vleuten

– Cristel van Zunderd – beeldend kunstenaar, Eindhoven

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s