Passie Pensioneert Nooit voor Liselore Halink

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De spanning van de klei is waar draaien om gaat. De ultieme balans zoeken tussen heel dun draaien zodat de klei op het randje van instorten staat maar dat niet gebeurd. Dat is magisch. Je voelt letterlijk de spanning tussen je vingers en balanceert op een draadje. Heerlijk…

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Op bed stoeiend en knuffelend met mijn vriend en mijn twee dochtertjes. Mooiste by far! Poezen mogen er ook bij.

Wat is mijn grootste angst? Een van mijn kinderen verliezen. Ooit totaal onvoorbereid ‘ The Broken Circle Breakdown’ gezien. Dacht dat het over BlueGrass ging. Not…. Ging over kind dat ze verloren aan kanker. Na drie minuten was ik al ontroostbaar, mijn ogen uit mijn hoofd gehuild. Kan het niet aan die film ooit nog te zien, hoe briljant dan ook.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het draaien. Dat is puur ZEN. Je ‘moet’ het met volledige aandacht vanuit je buik doen. Voor mij is dat thuiskomen. Ik kom volledig tot mezelf door een serie kopjes te draaien. De repetitie van de handeling, het feit dat je ieder aspect in volmaaktheid met pure attentie moet verrichten brengt zo’n bevrediging. Voor mij is dit beroep echt mijn roeping. Niets in de hele wereld vind ik fijner dan achter de draaischijf zitten en de klei door mijn handen te voelen gaan.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik heb moeite om te luisteren. Ik zit graag op mijn eigen eiland en vind ik het heel lastig om de focus totaal naar de ander te verplaatsen. Blijft oefenen.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik neem snel te veel hooi op mijn vork. Komt deels uit ijdelheid, deels uit servicegerichtheid. Hierdoor neem ik soms opdrachten aan die werkelijke bevallingen zijn. Ik word er gelukkig steeds beter in dit te managen omdat ik me steeds beter realiseer dat ik een professional ben. Ik werk regelmatig met opdrachtgevers die toppers zijn op hun vakgebied. Daar voelde ik me voorheen best wel door geïntimideerd. Nu zit ik hier veel rustiger in omdat ik weet dat ik goed ben in mijn vak en we als professionals samenwerken. Daardoor durf ik me kritischer op te stellen. Ik doe wat ik heel goed kan, vraag hier een redelijke prijs voor en laat me daar niet vanaf brengen. Dat was als beginnende ondernemer moeilijker. Je voelt je zo gevleid door je opdrachtgever dat je als een kwispelende puppy aan zijn wensen tegemoet komt. Je vergeet dat je deadlines en tarieven vanaf het begin af aan moet respecteren. Je snijdt jezelf namelijk enorm in de vingers als je dat niet doet. Heel lastig…,maar je moet ook accepteren dat het allemaal lessen zijn en dat je leergeld is.

Wanneer zou ik liegen? Vind ik een hele moeilijke vaag. Ik zou hem anders willen stellen omdat ik nooit ‘lieg’. Dus stel ik hem als volgt: wat is waarheid voor mij? Ik ben heel eerlijk en probeer altijd zo zuiver mogelijk te zijn in hoe is communiceer. Maar mijn waarheid is soms anders dan die van een ander. In bepaalde gevallen kies ik ervoor mijn perspectief niet te delen om een ander niet onnodig te kwetsen. Dat lukt niet altijd. Ik heb dan ook vooral conflicten omdat ik te eerlijk ben.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? De Engelse keramist Grayson Perry. Te gek, een levenskunstenaar! Ik houd erg van edgy werk dat je verwart en waar je thuis nog verder over nadenkt. Het werk van Perry is poëtisch, politiek geëngageerd en mooi en lelijk tegelijk. Hij heeft bovendien 2 enorm truttige disciplines, pottenbakken en wandkleden maken, tot een totaal andere dimensie gebracht. Ik vind hem baanbrekend en wordt ook heel vrolijk van veel van zijn werk. De Australische keramiste Pippin Drysdale. Ze maakt prachtig strak organisch werk in de kleuren van het Australische landschap. Beeldschoon. Ik vind haar ook een heerlijke dynamische, open en eigen vrouw die ondanks haar leeftijd nog enorm energiek is en de hele wereld over reist.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Schoonmaken! Weet je hoe vies mij beroep is? Soms wens ik kaboutertjes die ’s nachts alles achter mijn kont opruimen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig in mijn werk? Een tijdje geleden kwam een gepensioneerde keramiste in mijn atelier. Ze heeft artrose en bezocht al jaren geen ateliers meer omdat ze er zo verdrietig van werd dat ze haar vak niet meer kon uitoefenen. Omdat haar eigen werk na al die jaren was gebroken of gechipt wilde ze dat vervangen met ander handgedraaid werk. Ze kwam bij mij uit. Dat heeft me ontzettend geëmotioneerd. Toen ze haar bestelling kwam ophalen, had ze een eigen bordje meegenomen om haar werk aan me te laten zien. Ontzettend mooi, en ook in combinatie met mijn werk. Mijn favoriete opdracht tot nog toe.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Er is een serie van hoogbejaarde pottenbakkende vrouwen die circuleert op het internet. Pottenbakken is buitengewoon fysiek maar vergt ook veel van je denkvermogen. Je moet indelingen en laadprocessen organiseren, chemische en natuurkundige processen meenemen in je ontwerpen, ondernemer zijn, verkopen. Het houdt elke vezel in je lijf actief. Veel van de prachtige vrouwen uit die serie zijn dan ook ver in de 90 geworden, want kermist ben je voor het leven. Daar houd je nooit mee op. Ik ben nu bezig met een kunstproject met dementerende ouderen. Dat draait om de zintuigelijke waarnemingen. Wanneer die maximaal geprikkeld blijven, wordt de Alzheimer vertraagd. Het is mijn streven om tot het einde van mijn leven maximaal geprikkeld te worden. Met dit vak komt dit helemaal goed.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik gooi me overal vol in: I live life tot the max. Mijn leven is nooit saai en er gebeurt altijd ontzettend veel. Dat is leuk én buitengewoon vermoeiend. Ik zou meer rust in mijn leven en hoofd wensen zodat ik af en toe aan ademhalen toekom.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nog toe? Het Gong Fu Cha Theeservies dat ik momenteel aan het afronden ben voor de Zintuigentuin en dat is geïnspireerd door ouderen met Alzheimer. Het mooie aan deze opdracht is dat het niet alleen een hele mooie opdracht is voor mij als kunstenaar maar ook als mens. Ik heb op technisch en creatief vak heel veel in dit project kunnen stoppen. Tegelijkertijd heeft het mij ook veel inzichten gegeven in wat leven met Alzheimer betekent. Het is iets waar ik nog niet eerder mee in aanraking ben gekomen en wat zo actueel is. Heel waardevol om hier van dichtbij mee bezig te zijn en iets waardevols te kunnen maken waardoor de kwaliteit van leven voor deze groep positief verbetert.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Oef dat is een moeilijke vraag! Mijn vriend en ik proberen hier antwoord op te krijgen en komen er niet zo goed uit…. Enerzijds zijn we ontzettend gelukkig in het centrum van Haarlem waar we een afwisselend leven hebben, ik mijn atelier/ winkel heb en we veel vrienden en leuke buren hebben. Anderzijds merken we ook hoe goed meer buitenleven ons doet. Idealiter zou ik dus aan de rand van Haarlem in een idyllische boerderij willen wonen of ander interessant pand. Het moet ook een goed bereikbare plek zijn voor zowel Haarlemmers als toeristen, een mooi buiten, veel ruimte voor mijn bedrijf en mijn gezin en dieren. Maar dat is met de prijzen hier helaas een onhaalbare wens.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Bezitting is niet helemaal het goede woord, maar mijn dochters zijn mijn grootste schat.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn olifantengeheugen. Ik word als een soort encyclopedie gebruikt door mijn familie. Ik herinner de meest absurde details van vroeger en weet ook nog heel goed de chronologie van gebeurtenissen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Op stedentrips. Altijd als ik lekker weg ben met mijn vriend in een interessante bruisende stad raak ik ontzettend geïnspireerd en krijg ik heel veel ideeën. Ook is het voor mij pure noodzaak om regelmatig in de duinen te gaan wandelen. Daar komt mijn hoofd tot rust en kan ik reflecteren.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Mijn favoriete restaurant in Nederland is Café Sjiek in Maastricht. Ik heb hier gestudeerd en kom er nog regelmatig. Normaal gesproken probeer ik altijd een ander restaurant uit, maar in Maastricht ben ik extreem eenkennig. Als we maar één avond ergens kunnen eten, ga ik altijd daar heen want heerlijk eten, fijne bediening, zalig brood, lekkere wijnen en het is een beetje de huiskamer van Maastricht.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Narciss und Goldmund van Herman Hesse, Eline Vere van Couperus en Anna Karenina van Tolstoj. Het komt allemaal neer op onafhankelijk en vrij durven zijn. Vol genieten van het leven. Appreciëren dat je als vrouw nu wel de kansen hebt die Eline en Anna in hun tijd helaas niet hadden. Heb Narciss und Goldmund klaar liggen in het Duits om te herlezen. Extra leuk nu ik deze vraag heb moeten beantwoorden. Heb het boek denk ik drie keer gelezen maar de laatste keer als adolescent. Interessant om deze nu als bijna 40er te gaan herlezen om te zien wat mijn lijfboeken nu voor me betekenen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Herman Hesse, Couperus, Griet op den Beeck en J.K Rowling. Harry Potter is het enige boek waar ik op dag één van de Engelse uitgave bij de boekhandel was…. Ultieme ontspanning en heeft me ook op slechte momenten enorm kunnen troosten omdat ik even totaal nergens anders meer aan dacht.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Abby Road van The Beatles. Die lp zit dankzij mijn vader in mijn systeem geëtst.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Dina uit Het Boek Dina van Herbjørg Wassmo. Net als Dina wil ik, als ik oud ben, een grote inspiratie zijn voor mijn kleinkinderen en hoop ik dat er van me gehouden wordt om mijn kracht, creativiteit en warmte.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? De keramiste Lucie Rie. Een echte city keramiste die ook nog op dezelfde dag als ik jarig is. Ze is een van de meest beroemde en succesvolle keramistes van de vorige eeuw. Haar vormentaal en prachtig dun gedraaide schaaltjes zijn mijn grootste inspiratie. Daarnaast was het een markante persoonlijkheid die er goed in was haar kennis te delen en zich omringde met mensen.

De chef Alain Passard. Grote chefs inspireren me grappig genoeg nog meer dan keramisten. Koken en keramiek zijn niet alleen mijn twee grootste passies maar lijken in heel veel opzichten ook erg op elkaar. De keuze voor deze held is dus logischer dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik ben verslaafd aan de serie Chef’s Table van Netflix. Toen ik de aflevering over Alain Passard zag herkende ik me zo in zijn creatieve proces en waar hij zich door laat inspireren. En zijn liefdevolle aandacht in alle kleine handelingen vond ik ook heel mooi en herkenbaar. Met dit soort professies is het een mix van aanleg, technische vaardigheden en je creatieve proces dat ontvlamt door dingen die je inspireren. Dat zijn dingen die om je heen gebeuren maar ook herinneringen van vroeger. Dat laat hij heel mooi zien. Wat ik ook herkenbaar vind is dat je door te ruiken, te voelen, te proeven dingen in je hoofd in gang zet. En dat je verbinding moet houden met de elementen om je heen om te weten hoe de natuurlijke processen op die dag zullen verlopen. Luchtvochtigheid bijvoorbeeld, de temperatuur en hoe je zelf in je vel zit hebben grote invloed op je eindproduct.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The Life Aquatic. Zeldzaam prikkelend op alle fronten. Super mooi vormgegeven, compleet absurd plot en personages, ontroerend, liefdevol, mooi, prachtige muziek. Te gek. Ik vind de films van Wes Anderson sowieso bijna allemaal een aanrader. Dat het met zoveel plezier gemaakt is spat van het scherm af.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Ik heb nu een opdracht waar ik veel artistieke vrijheid krijg en ik het eindresultaat bepaal. Dat vind ik heerlijk omdat je je vol kunt focussen op het concept. Op een poëtische manier een verhaal vertellen vanuit de klei is hierbij het belangrijkste. Lijkt me heerlijk om hier van te kunnen leven.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik ben al vanaf dat ik heel klein ben met kunst bezig. Ik was de hele dag aan het tekenen, kleien, knutselen, naaien, noem het maar op. Ik kom uit een artistiek gezin en we gingen veel naar musea. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik als kind naar een museum was geweest en daarna thuis gelijk zelf aan de slag ging. Geprikkeld worden door kunst zorgt ervoor dat ik voel dat ik leef. Dat is mijn leven altijd zo gebleven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn vriend Robert. Hij is vanaf dag één mijn soulmate en iemand die me met twee benen op de grond houdt. En heel kritisch is naar mij en mijn werk toe. Bovendien heeft hij het prima gevonden dat ik met een peuter thuis dit enorme avontuur ben aangegaan. Hij heeft er altijd ontzettend veel vertrouwen in gehad dat ik dit kon en is heel trots op me.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Sati Tegel, een edelsmid uit Haarlem die tegenwoordig ook tassenontwerpster is. Ik wil heel graag met haar een theepot met een metalen handvat maken. Moeten alleen hoognodig die afspraak daarvoor inplannen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? De afronding van mijn kunstproject voor de ouderen met Alzheimer voor de Zintuigentuin. Hierbij ga ik een theeceremonie doen met mijn ontworpen en gedraaide porseleinen Gong Fu Cha Theeceremonie set. Ik ben sinds de lente bezig met dit bijzondere project en het via mijn theeservies samenbrengen van alle mensen die aan dit project meewerken en hun ervaringen is iets waar ik me erg op verheug.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Ik zou Erik Landon van Tortus Copenhagen wel willen ontmoeten. En niet eens omdat hij bekend staat als de meest aantrekkelijke kermist ter wereld. Hij maakt prachtig werk maar ik vind het vooral te gek vind hoe hij zich positioneert binnen de keramiekwereld. In Denemarken heeft keramiek zoals hij en ik dat maken een volwaardige plek binnen de design wereld. Daar heeft hij ook veel in betekend en belangrijke designprijzen mee gewonnen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe hij dat gedaan heeft. Verder ken ik geen keramist die zich zo goed kan vermarkten als hij. Als Amerikaan heeft hij in de Europese kunstwereld een groot voordeel op dit vlak, want als Europeaan is het al snel not done om je zo openlijk te verkopen. Ik denk dat we daar veel van kunnen leren.

Ik zou ook Grayson Perry wel eens willen ontmoeten. Maar dat is geen wens voor 2017 maar voor ergens in mijn leven! Hij is kunst. In alle opzichten. En maakt waanzinnige dingen die veel in me losmaken. Ik hou van rebellen, en hij is de grootste rebel in de hedendaagse keramiek. Zijn manier van denken waarin hij volkomen eigenzinnig is in zijn gedachtegang en uitvoering zijn een grote inspiratie.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je kunt altijd bij me langskomen in mijn keramiekstudio in Haarlem. Verder doe ik op verschillende plekken mee, bijvoorbeeld met de Kunstlijn in Haarlem, sta ik op Meesterlijk Ambacht en kun je me door heel het land vinden bij mijn verkooppunten of de restaurants waaraan ik lever.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Meubelmaker en ontwerper Rutger Graas. Ik ken weinig mensen die met zo veel technische kennis en liefde hout bewerken. Hij werkt nauw samen met Aldo Bakker en voert ontwerpen van hem uit waarvan je echt denkt, hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar met hout?

Hoe kun jij contact met mij opnemen? http://www.lilokeramiek.nl

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s