Passie Pensioneert Nooit voor Sofia Dragt

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie is creëren, niets tot iets maken. Het schrijven van liedjes is het allermooiste werk wat er is, vind ik! Daarnaast houd ik van het verrassende element in het ondernemen in de muziek, je hebt een doel maar je weet nooit precies wat voor moois daaruit kan komen. Soms kan het tegenvallen uiteraard, maar de momenten dat het ineens allemaal bij elkaar komt en gaat rollen, dat is te gek.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk kan ik vinden in het slap ouwehoeren met vrienden maar ook zeker helemaal in mijn eentje in de bergen van Noorwegen met muziek in m’n oren. Ik houd erg van mensen, maar een andere manier van mezelf opladen is om alleen op pad te gaan en het onbekende op te zoeken en me open te stellen voor nieuwe dingen.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is het verliezen van de lieve mensen om me heen. Als ik bijvoorbeeld denk aan dat ik mijn broer zou verliezen, dat doet ongelofelijk zeer. Daarnaast zou een logische angst ook zeker zijn om m’n stem te verliezen, of m’n vingers te breken. Dat ik nooit meer muziek kan maken op de manier die ik nu doe. Maar op een of andere manier voelt dat wat verder weg van realiteit.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat ik vooral voor mezelf werk, en zeker niet voor een baas! Nou ja, ik ben de baas dus werk ik toch voor een baas. Maar ik ben best een leuke baas, vind ik.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan best wel een controlefreak zijn soms, zeker niet bij alles, maar ik moet bijvoorbeeld altijd alles opschrijven want ik vertrouw mijn geheugen vaak niet en ik vind het heel irritant om iets te vergeten. Dus wanneer ik bijvoorbeeld iemand terug moet bellen of als ik nog iets aan iemand moet laten weten, gaat er altijd direct een melding in mijn agenda. Daarnaast heb ik mijn huis het liefst opgeruimd, anders is het ook een chaos in mijn hoofd. Nog een stukje controlefreak, ik weet altijd precies waar ik alles heb liggen en kan er dan ook niet tegen als ik iets niet kan vinden of iets ben vergeten (telefoonlader bijvoorbeeld) want ‘dat gebeurt me nooit’… Verder ben ik best relaxed hoor!

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn valkuil kan zijn dat ik vaak denk dat ik alles wel alleen kan, maar soms heb je echt gewoon mensen nodig, ook veel gezelliger om iets samen te doen eigenlijk.

Wanneer zou ik liegen? Ik ben erg slecht in liegen en doe het liever ook niet. De laatste keer dat ik moest liegen was voor het vrijgezellenfeest van m’n maat. Mijn taak was om met hem een afspraak te maken zodat hij die dag geen andere ‘echte’ afspraken had. Maar achteraf zei hij dat hij het allang doorhad omdat ik zo vaag deed erover. Oeps. Verder zou ik eigenlijk alleen liegen om een grap wat te versterken, dan mag je de waarheid best wat verdraaien. Als het duidelijk is dat het en grap is natuurlijk! Dus eigenlijk is dat dan ook weer niet echt liegen…

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?Het meeste, dat is heel erg tijdsafhankelijk. Ik bewonder Alexandre Desplat. Hij is mijn favoriete filmcomposer en maakt echt prachtige muziek.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het verrassende waar ik eerder van zei dat dit een van de mooiste elementen is aan mijn werk, dit heeft natuurlijk ook een keerzijde. Als het allemaal wat minder goed uitpakt dan je gewild hebt. En ook het element dat je als zelfstandig ondernemer in de muziek nogal kwetsbaar bent, en zeker als je liedjes schrijft die vanuit je eigen emotie komen. Het delen hiervan met de wereld is een kwetsbaar deel van het artiest zijn.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Momenten dat ik het meest gelukkig ben met mijn werk is wanneer er waardering wordt uitgesproken over wat ik gemaakt heb of wat ik doe. Muziek maken doe je uiteraard in eerste instantie voor jezelf maar aangezien het voor mij geen hobby meer is maar ik er ook van moet leven en mezelf gelukkig van moet maken, is die waardering erg belangrijk.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Zelf zeg ik ook altijd, zolang ik kan blijf ik ‘’werken’’ en mooie dingen maken. Dus ‘met pensioen’ komt daar niet echt in voor. Wel weet ik dat als performing artist en een limiet aan zit, daar ben ik erg bewust van. Als je jong bent kun je daar toch net iets meer van profiteren. Maar als producer en composer hoop ik zo lang mogelijk door te kunnen gaan. Dus ‘Passie Pensioneert Nooit’ rijmt wat dat betreft helemaal met mijn gedachtegang.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik ben een nagelbijter en ben er niet trots op. Ik ben al wel een half jaar gestopt, maar ik heb gemerkt dat het toch echt een verslaving is omdat ik soms toch neig weer die vinger in m’n mond te doen! Ook ben ik een echt avond mens en dat vind ik helemaal niet erg. Maar opstaan gaat voor mij wel vaak moeizaam, ik kan wel een uur snoozen! Als ik een afspraak heb met iemand dan kan ik er wel uitkomen, maar als ik wat vrijer in mijn tijd zit dan is het wat lastiger. Ik benijd soms wel eens mensen die gelijk met de wekker opstaan en direct uit bed gaan. Misschien komt dat nog wel mocht ik ooit kinderen krijgen, dan moet je wel…

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2013 is een prestatie waar ik erg blij mee ben. Maar een wat meer recente prestatie is dat ik filmmuziek heb gemaakt voor ‘de Schatkamer van de Veluwe’ van Ruben Smit en deze op televisie is verschenen. Dat was de eerste keer dat ik mijn naam als composer bij de credits van een film zag. Dat smaakt naar meer!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Een mooi toekomstplan zou zijn om in een oude boerderij te wonen waar ik een mooie studio aan vast zou kunnen bouwen. Op dit moment ben ik erg blij met mijn appartementje en mijn studiootje, maar om een stap verder te gaan zou dit mooi zijn. Het liefst het midden in het land omdat ik veel onderweg ben ook. Een combinatie van natuur maar wel mensen in de buurt is mijn ideaal. Ik vind het helemaal niet erg om veel onderweg te zijn en werk ook graag op verschillende plekken. Dat werkt ook wel inspirerend en vermijd sleur.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn waardevolle bezitting, mijn eigenwaarde. Misschien klinkt dit heel suf of juist pretentieus, maar ik ben blij met mezelf en los van dat ieder mens andere mensen nodig heeft om zich aan te meten en altijd wel onzekerheden heeft, heb ik toch een goed beeld van mezelf en kan er erg goed mee uit de voeten. Om ook iets materialistisch te noemen, mijn vleugel! Ik geniet altijd enorm van als ik op m’n baby vleugel speel.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Voor mij is dat denk ik dat ik graag mannen dingen doe en ik van vieze grappen houd. En ook iets markants is misschien mijn eetgewoonten. Ik ben een grote eter maar mijn gewicht blijft altijd hetzelfde, ik ben ervan bewust dat dit jaloersmakend is, maar ik kan er echt niks aan doen! En ik eet het liefst warm als ontbijt! Aardappels op welke manier dan ook (gestampt, gebakken, uit de oven) zijn dan de all time favorieten. Restjes van de avond daarvoor gaat bij mij de volgende ochtend er dan ook gewoon in!

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën, dat kan echt overal wel zijn en ik ben niet heel bewust van een bepaalde plek. Maar als ik ga wandelen in de natuur dan laad dat mij wel weer even op en is er vaak ruimte voor weer nieuwe ideeën. Ook al woon ik in de stad, Utrecht, gelukkig heb ik vlakbij mijn huis een stukje natuur waar ik graag heen ga. Daar ben ik super blij mee! Maar het is ook niet erg om even een stukje te rijden voor ik ergens ben.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Op dit moment heb ik eigenlijk niet heel concreet een favoriete plek om te eten in Utrecht, alles waar lekker eten is vind ik eigenlijk wel prima. Ook op dit moment geen stamkroeg maar de Voortuin, Cafe Stathe of Olivier vind ik wel leuke plekken om een lekker biertje te drinken. En zo super vaak ga ik niet meer stappen, maar wanneer ik het doe hou ik zeker wel van een dansje, en dan is de Back and Forth leuk.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik ben eigenlijk niet zo’n lezer, al zou ik dat wat meer willen zijn. Maar om dan een boek te kiezen die mijn leven beïnvloed heeft vind ik erg moeilijk. Misschien dat dit onbewust zeker gebeurd is, maar concreet weet ik het niet. Dan grijp ik terug naar een studieboek, maar dat lijkt me niet echt een inspirerend antwoord.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Zelf ben ik wat minder thuis in literatuur en boeken, dus graag zou ik een ander soort schrijver noemen. Namelijk filmregisseur scenarioschrijver Terrence Malick. Ik vind zijn films ontzettend inspirerend.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Op mijn laatste dag, het liefst ben ik heel gelukkig op mijn laatste dag en moet de muziek niet te zwaar zijn. Maar op muziek gericht hou ik toch ook wel van zwaarmoedig, emotioneel en romantisch (op een filmische manier). Het album ‘Requiem For A Friend’ van Zbignieuw Preisner heeft mij betoverd. En dan vooral het ‘Lacrimosa’. Deze heb ik leren kennen door de film (van Terrence Malick) ‘The Tree Of Life’. Bij het eind van het stuk voelt het alsof ik de ruimte in geslingerd wordt. Dat vind ik een gaaf idee. Maar ook ‘Meeting’ van dat album. Fantastisch met dat koor. Of misschien wel een mooi filmmuziek stuk van Alexandre Desplat om nog even alle mooie momenten in mijn leven na te gaan met een soundtrack als sfeer erbij. En ik zeg altijd, op mijn begrafenis mag ‘O’ van Coldplay gedraaid worden. Bij dit liedje word ik altijd emotioneel en denk ik ‘wat is eigenlijk echt belangrijk’.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik heb Wolverine erg hoog zitten.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Op persoonlijk vlak toch echt mijn moeder. Als ik ergens mee zit kan ik altijd bij haar terecht, niks is te gek waardoor een echt openlijk gesprek altijd mogelijk is. Als zij er een dag niet meer is hoop ik vanaf altijd nog haar wijsheid te kunnen gebruiken en te denken ‘wat zou mama zeggen’.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Kom ik weer even terug op regisseur Terrence Malick. Zijn film ‘The Thin Red Line’ vind ik echt ontzettend mooi. Ik ben überhaupt weg van oorlogsfilms en in deze film zitten zo veel mooie elementen. Malick zoekt het contrast tussen grauw, haat, angst en kleur en leven. Een scene op het slagveld waar de soldaten achter een heuvel dekking zoeken, vliegt er een helderblauwe vlinder langs. Ook vind ik de voice-over van het hoofdpersonage met levensvragen erg sfeer verhogend voor de film.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Om zonder beperkt te worden te doen en maken wat je zelf echt wil maken.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Aangezien ik werk in de kunsten, een grote rol! Vooral de muziek, maar films of series kunnen mij enorm inspireren. Beeldende kunst misschien in mindere mate, maar alles gaat uiteindelijk over emotie en uiting daarvan lijkt me.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Op werk maar ook op vriendschap gebied zou ik zeggen, Sander Huting. Samen werken is inspirerend maar daarnaast kunnen we ook goed slap ouwehoeren en lachen en dat is ook super belangrijk! En ook uiteraard mijn ouders en m’n broer Lieuwe. Altijd steun te hebben is een ontzettende luxe! De mening van Lieuwe heb ik erg hoog zitten omdat ik weet dat we meestal in dezelfde richting denken en we van elkaar weten hoe we kunnen reageren. En, het lijkt zo wel een dankwoordje na het winnen van een prijs, maar ook mijn lief waarvan ik z’n sokken altijd blijf opruimen, kan me vaak weer even in perspectief laten denken als ik me druk maak.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Op dit moment heb ik mooie samenwerkingen gehad en nog steeds gaande. Op popmuziek gebied, maar ook werk ik samen met Ruben Smit, natuurfotograaf en filmregisseur. Ik vind het verschrikkelijk leuk om voor hem filmcomposities te maken voor zijn films. Het maken van filmmuziek heeft mijn hart op een bepaalde manier gestolen, dus ik zou heel graag, naast de filmmakers waar ik al mee werk en gewerkt heb, met meer filmmakers willen werken. Het versterken van beeld met muziek is fantastisch om te doen. En daarnaast lijkt het me onwijs gaaf om eens een keer te werken in een project met Olafur Arnalds. Ik vind hem ontzettend inspirerend als muzikant en producer. Hij heeft verschillende projecten waaronder samenwerkingen met andere artiesten en dit kan heel uiteenlopend zijn, maar blijft altijd bij zijn kern voor mijn gevoel.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik kijk uit naar mijn eigen project, mijn nieuwe plaat die uitkomt in het najaar waarbij een film vierluik aan gekoppeld zit. Hier ga ik ook live mee spelen, de videoclips met live muziek. Daarnaast heb ik andere mooie projecten lopen, maar die zijn in voorbereiding en is voor 2018. Naast dat project ga ik in samenwerking met Center Parcs, ik ga een weekend in een park zitten om muziek te maken geïnspireerd op de natuur die ze daar hebben!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Aangezien 2017 niet lang meer duurt ga ik er niet vanuit dat ik deze persoon ontmoet, maar hopelijk in de toekomst zou ik heel graag Olafur Arnalds willen ontmoeten. Zoals eerder al gezegd vind ik hem een erg inspirerende artiest en composer.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Via social media en mijn muziek is te beluisteren op Spotify en andere stream kanalen. Daarnaast bij optredens, waaronder de release van mijn nieuwste plaat in november. Ook met dezelfde show bij het Noorderlijk Film Festival in Leeuwarden op 12 november.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Contact kan via mijn website http://www.sofiadragt.com. Of via social media op Sofia Dragt.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s