Passie Pensioneert Nooit voor Veerle Deknopper

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het doorgronden van de prikkels die ik voel wanneer een karakter me zodanig naar het hart grijpt dat ik haar verhaal wel moet vertellen. Het voelt vaak aan als een roes, omdat je jezelf volledig in iemand anders verliest op dat moment. Je maakt kennis met een heel specifiek gevoelens pallet. Vaak werkt het ook voedend voor mijn werk als muziekrecensent. Het leert je jezelf te verplaatsen in ruimte en tijd om zo muziek, muzikant en componist samen en afzonderlijk te kunnen interpreteren.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Vrijheid: Alles durven, niets nastreven. Uiteindelijk is alles binnen het conforme even banaal en relatief en dus overstijgbaar.

Wat is mijn grootste angst? Mijn mobiliteit te verliezen. Mijn werk vergt veel verplaatsing waar ik trouwens enorm van geniet. Onderweg in de wagen vind ik mezelf best leuk gezelschap. Ik en mezelf lachen samen heel wat af!

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het contact met de artiesten. Ze zijn vaak zo erg in hun hart gegrepen wanneer jij net die bloem plukt van het zaadje dat uit hun muziek groeide. Muziek is zoveel meer dan een klank of een melodie. Achter elke compositie staat minstens één mens en één verhaal.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan wel eens vervelend vast komen te zitten tussen mijn drang naar vrijheid en expressie, mijn ratio en mijn wilskracht. Voor wie me niet kent kan dat best als koppig ervaren worden. Ik lach het meestal weg met één of andere roodharigengrap.

Wat is mijn grootste valkuil? Een rechtstreeks gevolg van mijn koppigheid. Ik ben vaak geneigd om binnen de regels van de logica beginnen te argumenteren, zelfs wanneer ik merk dat ik tegen muren spreek. Dan ga ik ook letterlijk kapot aan mezelf. Gelukkig duurt dat nooit lang, omdat ik er positieve impulsen door krijg. Het Zarathustra-principe zeg maar; verbranden in je eigen vuur en uit je as herrijzen.

Wanneer zou ik liegen? Moesten mijn kinderen in gevaar zijn. Het is cliché, maar ik denk dat dat voor de hand ligt.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat is zonder twijfel Edwin Rutten. Als kind vond ik hem natuurlijk al geweldig. Maar de manier waarop hij jonge mensen inspireert en de weg wijst naar klassieke muziek en jazz is minstens zo bewonderenswaardig. Inmiddels mag ik hem binnen het bestuur van Klassiek Centraal collega noemen. Ik leer nog alle dagen van hem bij.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Wanneer men naast inhoud leest en vooringenomen intellectualistisch mijn werk in vraag stelt om zichzelf te poneren. Gelukkig heb ik die dingen tot op heden steeds kunnen weerleggen, maar toch blijven ze onaangenaam.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? De dag waarop mijn eerste boek verscheen, zonder twijfel. Wanneer je dat in je handen houdt ben je nooit meer dezelfde.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Er leeft iets in mij. Het is warm en juicht en het moet naar buiten, omdat ik niet anders kan. – Lou Andreas Salomé. Ik herken er veel van mezelf in.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niks, stel je voor dat ik niet meer terug kan.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Prestatie klinkt zo alsof er dingen bestaan die hoger zijn dan anderen. Ik vind dat een beetje overroepen. Tenslotte schrijf ik over de prestaties van anderen. Misschien is het neerschrijven van prestaties van anderen een prestatie op zich. Zo zou ik het dan graag stellen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In een mooi belle-époque herenhuis in Baden-Baden met een schrijfhuis in de tuin. De vergane glorie ginds geeft de tijdgeest weer waarin mijn wezen zich constant bevindt.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? De originele foto’s van het huis waar Lou Salomé samen met haar man woonde. Er bestaan er maar vier van. Twee kreeg ik ervan in bewaring.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik kan mezelf niet verstoppen achter de boodschap die ik uitstraal. Men noemde me ooit ergens de ijzeren vuist met de fluwelen handschoen. Ergens klopt dat wel. Het harde staat voor mijn principieel karakter, de fluwelen handschoen staat toch wel ergens voor een sprankel naïviteit en kwetsbaarheid. Dat heb ik ook nodig om bepaalde ervaringen op te doen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? ‘s Nacht in bed. Tergend kan dat zijn, want ik wil ze meteen neerschrijven. Soms val ik in slaap en verlies een deel. Daar kan ik dan echt slechtgezind van worden.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het kader is voor mij zeer belangrijk. Er zijn steden die ik enorm mooi vind, zoals Gent. Het historische kader geeft me al honger op zich. Doe daar een mooi terras, een wit wijntje en een sprankeltje zon bij en mijn dag kan niet meer stuk.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Het allereerste boek dat ik als kind las, was het kinderboek, “de bloeiende mimosaboom”, over het leven van Hellen Keller. Het was dus best niet zo gek dat ik later over al die vrouwen met een sterke wil zou gaan schrijven.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ook daar leef ik erg in het verleden. Ik verkies oudere poëzie en heb daarbij een groot zwak voor Rainer Maria Rilke. Hij gebruikte gewone woorden, maar kon ze in zulke complexe zinsstructuren verweven dat ze je toch wel een gevoelensniveau hoger kunnen brengen wanneer je ze correct ervaart. Van de hedendaagse schrijvers vind ik Marnix Peeters top. Zijn taal is klaar, zijn pen is scherp en hij mijdt het gewone Vlaams niet.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik zou stevig inzetten met een eightiesfuif, maar willen inslapen bij Wagners graalmuziek.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Brünnhilde, roodharige Walküre

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Edwin Rutten en mijn collega Ludwig Van Mechelen. Edwin schonk me het vertrouwen in mijn pen, en Ludwig een forum door zijn hoofdredacteurschap van Klassiek Centraal aan me over te dragen toen hij artistiek directeur werd. Het schept vertrouwen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Dangerous beauty. Fantastische kostuumfilm over vrouwelijke en amoureuze intriges in het Venetië van de renaissance. Het geeft ook een mooie kijk op het Italiaans humanisme.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Investeren in dingen die niet mogen verloren gaan. Het wordt kunstenaars de dag van vandaag zo moeilijk gemaakt, dat ze vaak opgeven. Vooral in de muziekwereld is dit dramatisch. De koek wordt zo klein dat artiesten nauwelijks nog kunnen uitbetaald worden. We dreigen zo ook een stuk van ons erfgoed te verliezen. Minder muzikanten betekent tenslotte minder overdracht.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Allesbepalend. Ik leef en schrijf met mijn gevoel over de creatie en geest van anderen. Wat ik niet kan plaatsen verwerk ik in naïeve schilderijtjes met felle kleuren. Dat laatste zie ik eerder als levenskunst dan als kunst.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Al is ze al sinds 1937 overleden, het is Lou Andreas-Salomé. We beleefden zoveel dingen op dezelfde manier en kwamen op dezelfde plaatsen. Ze heeft me desondanks we mekaar nooit fysiek hebben ontmoet veel antwoorden geboden over mijn eigen zijn. Ik heb het gevoel dat ik hierdoor ook steeds dat trapje hoger geraak.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Een naam heb ik helaas nog niet, maar ik ben wel naarstig op zoek naar iemand die met me samen wil werken om mijn biografie over Lou Andreas Salomé in monoloog vorm uit te werken.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik heb nog een manuscript klaarliggen waarin enkele middeleeuwse heldenverhalen uitgelegd worden aan kinderen door middel van een rijmschema. Enkel zijn de illustraties nog niet beschikbaar.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Enkel mensen die me inspireren en waarmee er een mooie wisselwerking van ideeën kan op gang gebracht worden. Het draait me niet zozeer om wie ik ontmoet, maar om wat we voor mekaar kunnen betekenen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Over mijn boeken kan je alles terugvinden op mijn website http://www.knopskaya.be. Over Klassiek Centraal op
http://www.klassiek-centraal.be. Verder kan het best zijn dat je me tegen het lijf loopt op
één of ander concert in onze Lage Landen.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Graag wil ik Kris Permentier uitnodigen, een gepassioneerd noodarts met een neus voor cultuur en saxofonist Kurt Bertels die momenteel het allereerste saxofoonconcerto ooit bestudeert.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Veerle@knopskaya.be

Hier kun je mijn boeken kopen

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s