Passie Pensioneert Nooit voor Colinde van Dal

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? In 2014 ben ik afgestudeerd als illustrator. Vanaf toen hebben mijn illustraties een evolutie meegemaakt. Als Illustrator is mijn grootste passie het versimpelen van dingen. Een of meerdere onderwerpen omtoveren tot een paar eigenzinnige kleurvlakken. Vervolgens rijg ik de vlakken van de belangrijkste onderwerpen aan elkaar met een dikke vette zwarte lijn.

Colindevandal_vogel

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Het kunnen stoppen van de dagelijkse sleur en het besef dat elke dag een nieuwe is. Stil staan bij alle kleine dingen zoals een ochtend wandeling wanneer alleen de vogels al wakker zijn. Of dat goede gesprek met die onbekende oude dame op dat grijze bankje. Maar ultiem geluk zit hem ook in de mogelijkheid om te kunnen dromen over morgen.

Wat is mijn grootste angst? Er zijn veel dingen die ik heel spannend vind, zoals het praten voor een grote groep mensen. Of een eerste ontmoeting. Maar ook op een gladde houten trap klimmen tegen een rotswand aan, met hoogtevrees. Maar dingen heel spannend vinden is voor mij nooit een reden geweest om het niet te doen. Echter, mijn aller grootste angst zou meer in de vorm zijn van onmacht. Dat er iets gebeurd zodat ik een geliefde kwijt raak of dat ik nooit meer zou kunnen tekenen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Als illustrator voor kinderen is mijn allergrootste passie het bedenken van nieuwe personages. Mensen, dieren, dingen, alles kan tot leven komen op papier! Ik houd er van als een verhaal moralistisch is, verteld op een eigenwijze manier met een hoop humor er in.

Colindevandal_astronaut

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? De illustraties van Mark Janssen waardeer ik enorm. Hij weet keer op keer met verrassende
composities en technieken een sfeer vast te leggen die je heel diep mee neemt in het boek. Iedere prent is speciaal geboetseerd voor dat specifieke verhaal. zijn mooiste werken vind ik tot nu toe de prentenboeken die hij zelf ook geschreven heeft. Zoals “Niets gebeurd”; een spektakel aan kleurrijke prenten.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Als auteur en illustrator ontkom je er bijna niet aan, maar ik ben eigenlijk geen persoon die graag voor grote groepen mensen staat. Echter zijn angsten er om doorheen te breken, en dat maakt het allemaal net wat avontuurlijker.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? In Juni is mijn eerste prentenboek uitgekomen dat ik zowel geillustreerd als geschreven heb:
Lange Leen en de achtling. Het is een verhaal dat me heel dierbaar is. Ja, je leest het goed! Een achtling. Acht broertjes en zusjes, allemaal klein van stuk. En ze hebben een oudere zus, Lange Leen. Maar zij mag nooit mee spelen omdat ze zo onhandig lang is. Echter beland de achtling in allerlei gevaarlijke avonturen en maken ze er een potje van. Het boek gaat over familie, pesten en buitensluiten. Maar met een humoristische draai wordt er in het boek naar een oplossing gezocht.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Zolang je iets doet waar je hart ligt krijg je er energie van, in plaats dat het je energie kost. Iets doen dat te veel energie kost is erg makkelijk. Ik heb het eerder gedaan en zal het vast nog vaker gaan doen. Echter maak ik voortaan wel de afweging of zoiets op langere termijn me wel energie geeft.

colindevandal_fiets

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Lange Leen en de achtling, mijn debuut prentenboek als illustrator en schrijfster bij uitgeverij Clavis.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Op dit moment bevalt eindhoven mij ontzettend goed. Maar ik kan me erg goed voorstellen dat ik uiteindelijk terug ga naar het platteland. In de rust en de natuur. Wellicht zelfs in Frankrijk of Engeland.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn huis. Ik hecht erg veel waarde aan een beschermde plek waar ik me lekker kan terugtrekken. Mijn huis is zo’n plek die ik helemaal eigen heb gemaakt.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben zeer gedisciplineerd als het gaat om de doelen die ik wil behalen. Dromen waar maken werkt bij mij vooral door doelen te stellen, goed te plannen, en hard te werken dag in dag uit.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg; buitenshuis, in mijn stad? Ideeën ontstaan bij mij niet op een plek. Doorgaans komen de ideeën als ik van A naar B reis. Al
fietsend, wandelend of als ik met het openbaar vervoer reis. Het liefste weg dromend bij een van mijn favoriete nummers.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?
Een restaurantganger ben ik niet echt. Het liefste eet ik bij vrienden of familie thuis. Gezellig lang bij kletsen en lekker samen eten. Ik kook ook heel graag zelf voor mensen, en dan maak ik er graag een speciale avond van. Als ik dan toch naar een restaurant ga, heb ik het meeste plezier bij italiaanse gerechten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? The highly sensitive person – Elaine N. Aron. Dit boek gaf mij herkenning en houvast in een depressieve periode.
Een boek die me leerde om nee te zeggen. Het is ook een boek die me geleerd heeft om een stapje per keer te nemen. In eerste instantie ervoer ik dat als gas terug nemen, maar als ik langzamer ga zie ik meer, en beleef ik dingen intenser.
The indispensable Illustrator – Alex Mathers. Voor grafisch vormgevers en illustratoren kan ik de boeken van Alex Mathers aanbevelen. Deze boeken staan boordevol handige tips voor een illustratie/grafisch bedrijf. Het bevat: doelstellingen, marketing strategieën, tips over het opzetten van je eigen merk, acquisitietechnieken, etc…
Writing picture books – Ann Whitford Paul. Het boek heeft me veel geleerd toen ik eind 2013 mijn eerste opzet van mijn allereerste kinderverhaal maakte. Het verhaal heette toen nog: Nee Lange leen! Het is ontzettend gaaf dat het uiteindelijk in 2017 is uitgebracht.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?
– Alex Mathers
– Paul van Loon
– Sjoerd Kuyper
– Reggie Naus
– Jon Klassen

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Muziek is heel erg belangrijk voor mij, Ik kan de sfeer van een nummer erg intens ervaren en het
geeft me dan ook veel inspiratie. Een aantal nummers die altijd in mijn lijstje staan:
Arkona – Zimushka, Spinvis – Astronaut. Ed Alleyne Johnson – Orange

Wie is mijn held of heldin in fictie? Vroeger had ik een held en dat was Snuffkin van de Moomins. (Tove Jansson). Een introverte avonturier die altijd zijn eigen weg koos en de perfecte balans wist te vinden tussen liefdevolle vriendschappen en het kluizenaarschap.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The curious case of benjamin button, daar zit werkelijk alles in wat ik in een film zoek.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Genoeg financiële ruimte om je geen zorgen te hoeven maken. Ruimte en rust heb ik nodig om creatief te blijven. Van stress ga ik zeer slecht presteren.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik tekende heel mijn leven al, maar op mijn 13e heb ik besloten om illustrator te worden. Sindsdien teken ik bijna iedere dag. Bovendien kan ik beter tekenen dan spreken. Het is voor mij daarom ook een erg belangrijke manier van uiten geworden.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn vriend Ivo

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Op dit moment ben ik bezig met een nieuw prentenboek verhaal over twee Eskimo kinderen die een wens-ster hebben gevonden. Het verhaal gaat over hebberigheid en als gevolg daarvan de extreme klimaat verandering. Ik heb erg veel zin in de illustraties voor dit prentenboek. Oude volkeren in een nieuw kleurrijk jasje steken lijkt mij een enorm leuke uitdaging.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je kan mijn werk zien op: http://www.colindevandal.info. Tevens kun je daar ook de agenda bekijken, om te zien of ik een evenement heb in de buurt. Of neem contact met me op voor een praatje!
Op vrijdag 3 November signeer ik van 10:30 tot 13:00 op de Antwerpse boekenbeurs.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
http://www.colindevandal.info
colindevandal@gmail.com
Link van mijn nieuwe prentenboek: Lange Leen en de achtling:

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?
Als je me dat vraagt moet ik meteen aan Charlotte de Lange denken. Eigenaar van poppentheater De Vliegende Koffer. Ze is een poppenmaker en poppenspeelster. In 2016 mocht ik samen met haar werken aan haar voorstelling: Ollie Trollie en mannetje lampenkap. Er spat zo veel energie en passie van haar af. Haar poppen zijn stuk voor stuk authentiek en ze komen werkelijk tot leven! Toen ik Ollie, oma Hillie, en Vlerk voor het eerst ontmoette was dat heel speciaal.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s