Passie Pensioneert Nooit voor Dingena Mol

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Wat mijn werk zo bijzonder en zo fijn maakt is dat ik op veel locaties kom in allerlei situaties, daarbij veel verschillende mensen ontmoet en hun verhalen hoor. Tijdens het fotograferen kan ik volledig in alles opgaan zodat alleen het hier en nu telt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Soms ervaar ik ultiem geluk, dat zijn de momenten waarin alles samenvalt, dan word ik overvallen door emotie en voel intense blijheid. Dan heb ik het gevoel dat het helemaal klopt dat ik daar op dat moment in die omstandigheden verkeer.

Wat is mijn grootste angst? De angst om te verliezen, om kwijt te raken wat je dierbaar is. De mensen van wie je houdt zou je voor altijd bij je willen hebben.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De ontmoetingen met andere mensen. Mensen die normaal gesproken nooit op je pad gekomen zouden zijn en die je zo’n andere kant van het leven kunnen laten zien. Dat is een geweldige verrijking. Als ik dan terugkom met een reeks mooie beelden dan kan mijn dag niet meer stuk.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Dat ik mijn werk verkies boven andere belangrijke dingen in het leven. Dan komt het voor dat ik op het laatste moment een gezellige afspraak afzeg omdat er een foto gemaakt dient te worden. Dat is heel vervelend voor de persoon met wie ik had afgesproken.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik kan soms letterlijk alles tegelijk willen doen waardoor ik totaal het overzicht kwijtraak en er juist helemaal niets meer uit mijn handen komt. De andere valkuil is dat ik geneigd ben om te veel naar de successen van anderen te kijken en daarbij mijn eigen capaciteiten onderschat.

Wanneer zou ik liegen? Als er mensenlevens te redden zijn dan zou ik wel tegen ‘de vijand’ kunnen liegen. Soms, als ik een verrassing voor iemand in petto heb, kan ik ook wel eens de waarheid verdraaien, maar dat zou ik eerder een leugentje om andermans bestwil noemen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Joost van den Broek, mijn docent aan de Fotoacademie, die omwille van zijn gezondheid datgene op heeft moeten geven waar hij de allerbeste in was. En verder alle fotografen die ondanks de veranderende markt de mogelijkheden weten te vinden om toch door te gaan met het vertellen van verhalen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De administratie vind ik niet echt leuk om te doen, maar als ik mij er eenmaal toe zet en het is weer gedaan dan geeft dat toch voldoening. Gelukkig heb ik een goede boekhouder.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben vaak gelukkig met mijn werk. Onlangs nog toen ik met een journalist en drie Philipijnse zeemannen door de Rosse Buurt van Amsterdam liep en we samen een biertje dronken bij The Old Sailor.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie is een vuurtje dat in je brandt. Natuurlijk kent passie geen pensioen, het hoort bij je en is niet aan leeftijd gebonden.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Af en toe kan ik in somberheid vervallen terwijl dat helemaal nergens voor nodig is.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat zijn toch wel de categorieprijzen die ik de afgelopen jaren heb gewonnen bij De Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Daar droomde ik van maar hield dat niet voor mogelijk. Door hard te werken en kansen te grijpen die mij werden geboden is dat gelukt. Daar ben ik ongelooflijk trots op.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik ben gelukkig hier in Amsterdam al zou ik in de winter best naar een warmer en zonniger oord willen. Verder zou ik voor mijn werk willen reizen, ik hoop dat dat er nog eens van gaat komen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Dat zijn de spullen die mij in staat stellen mijn werk te doen, zoals mijn camera en mijn computer. Maar ook de zelfgemaakte fotoboeken van de vakanties met mijn gezin. Het is heerlijk om daarin terug te bladeren en te genieten van de mooie momenten die we samen hebben beleefd.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Misschien juist wel dat ik mij heel onopvallend op kan stellen. Dat mensen amper door hebben dat ik er ook ben. Maar als het er op aankomt dan kan ik mij uiteraard ook laten gelden.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Als ik hardloop, bijvoorbeeld over de Ringdijk, of in Het Amsterdamse Bos, dan raak ik in een roes en kunnen mijn gedachten vrij stromen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik eet graag bij vrienden thuis. Het is heerlijk als mensen hun best voor jou hebben gedaan, daar kan ik intens van genieten. Verder op een zomeravond met vrienden cocktails drinken en lekker eten op een terras aan de Amstel.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Lezen doe ik vooral voor de ontspanning, van mogelijke beïnvloeding ben ik mij dan ook niet bewust.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik lees veel verschillende auteurs, wel vaak van Nederlandse bodem. Meerdere boeken las ik van Annejet van der Zijl, maar ook van Özcan Akyol of A. F. Th. Van der Heijden. Verder houd ik van historische romans als ‘Hoe duur was de suiker’ van Cinthia Mc Leod en ‘Het huis aan de Gouden Bocht’ van Jessie Burton. De laatste tijd ben ik nogal van de luisterboeken, dat is heerlijk tijdens de wat langere autoritten. Ik hoop dat het assortiment snel uitbreidt, vooral als het gaat om nieuw verschenen titels.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Fragile van Sting, blijft prachtig. Of Desert Rose, ook van Sting. Shape Of My Heart en ga zo maar door. In ieder geval graag een beetje melancholisch. Maar wie weet is stilte juist datgene waar je dan behoefte aan hebt.

Wie is mijn held of heldin in fictie? ‘Floris’ gespeeld door Rutger Hauer, mijn jeugdheld. Verder doe ik niet zo aan persoonsverheerlijking, dus ook niet in een fictieve wereld.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Dat zijn alle mensen die zich compleet belangeloos inzetten voor anderen. En ook de mensen die ondanks alle tegenslagen in het leven er toch iets van weten te maken.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Een film waar ik zelf met plezier meerdere malen naar heb gekeken was Little Miss Sunshine, zo tragi-komisch en ontroerend. En niet lang geleden zag ik Manchester by the Sea, ondanks de traagheid van de film was ik van begin tot eind geboeid. En natuurlijk The Grand Budapest Hotel. Alleen die laatste zou je echt moeten zien.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Soms verzucht ik wel eens dat ik graag de Staatsloterij zou willen winnen, of een flinke som geld erven. Dan zou ik immers geen zorgen meer hebben en alles kunnen doen wat ik wil? Maar mooie dingen ontstaan vaak juist uit beperking. Creëren kan altijd, daar heb je eigenlijk niet zoveel voor nodig.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Hoewel ik veel te weinig musea bezoek en niet vaak genoeg naar het theater ga vind ik kunst wel erg belangrijk. Kunst is een afspiegeling van de tijd. Vaak is kunst pas achteraf te duiden.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Dan denk ik aan mijn eigen bovenstebeste echtgenoot, hij voldoet aan alle bovengenoemde omschrijvingen. Hij is de kers op mijn taart.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik hoop dat het project waar ik binnenkort mee aan de slag ga in 2018 daadwerkelijk tot een mooie publicatie gaat komen. Ik heb vaak ideeën maar de meeste daarvan blijven steken in de ideefase. Als ik een plan heb bedacht dan is het voor mijn gevoel al klaar, maar dan begint het juist! Dit idee ga ik nou eens echt uitvoeren en kijken of ik een bedrijf kan vinden die het zou willen financieren en een markt die het wil afnemen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten? Ik had graag Ata Kando willen ontmoeten en Robert Doisneau, maar dat is helaas niet meer mogelijk. Dan graag de Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado. Maar als ik hem zou ontmoeten dan zou ik hooguit kunnen stamelen dat ik zijn werk fantastisch vind.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of mij ontmoeten in 2017? Ik hoop dat je mijn foto’s terug ziet in kranten en tijdschriften. Maar in het verleden behaalde successen zijn geen garantie voor de toekomst, dat is mij wel duidelijk geworden.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Dan noem ik graag twee fotografievriendinnen: Vivian Keulards en Katja Effting. We studeerden alle drie in hetzelfde jaar af aan de Fotoacademie.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mijn website: http://www.dmolfotografie.nl, daar zijn mijn contactgegevens te vinden.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s