Passie Pensioneert Nooit voor Koen Caris

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik hou van nieuwe werelden bouwen. Of het nou in theaterstukken is, in radiodrama’s of in proza, ik hou ervan om vreemde, verrassende, soms schrikwekkende maar altijd uitnodigende werkelijkheden te creëren. Dat gevoel dat je iets aan het maken bent dat er nog niet eerder was, vind ik magisch.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? De financiële en artistieke vrijheid om te schrijven wat ik wil schrijven, voor welk medium dan ook. Een publiek om dat werk mee te delen.
En de kans om met andere kunstenaars samen te werken.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik om welke reden dan ook niet meer in staat zal zijn om wat er in mijn hoofd zit goed naar buiten te brengen. Of dat dat wel lukt, maar dat er niemand meer op zit te wachten.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het eerste uur van mijn werkdag. Het liefst begin ik ’s ochtends vroeg met schrijven, als de wereld zich nog even stil houdt, zonder mijn e-mail te checken of op mijn telefoon te kijken. Dat maakt het zo veel makkelijker om een fictieve wereld in te duiken. Dat eerste uur voelt altijd als vliegen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan nogal doemdenken. Kleine tegenslagen voelen altijd even heel groot, en het duurt een tijdje voordat ik kan relativeren en het verschil kan zien tussen kleine tegenslag en catastrofale ramp.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik ben niet de meest efficiënte schrijver. Ik moet veel kilometers maken, veel uitproberen, voordat mijn uiteindelijke verhaal vorm krijgt. Daardoor ben ik soms te veel tijd kwijt, wat mijn output (en dus mijn carrière) niet ten goede komt.

Wanneer zou ik liegen? Ik zou (hoop ik) nooit over mijn werk liegen. In mijn werk lieg ik natuurlijk over alles.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Binnen het theater de Britse schrijvers Dennis Kelly en Martin McDonagh, omdat ze op onnavolgbare wijze de nare kanten van de mens feilloos blootleggen, maar dat altijd doen in prachtige taal die overloopt van compassie en humor. Binnen proza Michael Cunningham, omdat hij personages weet te creëren die echter en gelaagder voelen echte mensen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het schrijversleven kan eentonig en eenzaam zijn. Ik ben sociaal, ik heb veel behoefte aan menselijk contact, en dat combineert niet altijd even lekker. Ik probeer dat op allerlei manieren te verlichten: samenwerkingsprojecten, kantoordagen, schrijfgroepen, en dat gaat aardig. Maar uiteindelijk blijft schrijven een solitaire bezigheid. En dat is te gek als het lukt, maar kan eenzaam zijn als het even niet zo goed gaat.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Als ik in een goede flow zit, als ik voel welke richting een verhaal op moet en die nieuwe wereld die ik aan het bouwen ben in hoog tempo vorm krijgt.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat ik waarschijnlijk nooit genoeg pensioen op zal bouwen om te stoppen met werken ;-).
Nee, ik zal blijven schrijven zolang het nog enigzins kan. Het is niet alleen mijn vak, het is ook de manier waarop ik dingen verwerk, en waarop ik probeer bij te dragen aan de wereld.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?  Ik zou wel wat flexibeler willen zijn. Je hoort vaak van kunstenaars die in barre omstandigheden werk kunnen maken, dat werkt voor mij helaas niet zo. Ik heb veel vaste rituelen rituelen nodig. Ook in mijn werk moet ik mijn best doen om flexibel te zijn: je krijgt tijdens het schrijven constant kleine cadeau’s toegeworpen, interessante zijpaden, nieuwe connecties. Maar je moet flexibel genoeg zijn om ze te zien, en erop te reageren.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?  Op toneelgebied dat ik in 2017 het TheaterTekstTalent stipendium van het Cultuurfonds won. Daarnaast de hoorspelserie ‘De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’ die ik samen met Eva Gouda schreef voor BNN-VARA. 134 afleveringen, ruim 100 acteurs: het leek nogal een gekkenwerk, maar op de een of andere manier is het ons gelukt.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik ben voor nu gebonden aan het Nederlandse taalgebied. Maar uiteindelijk zou ik het liefst op verschillende plekken in de wereld leven en werken. Amsterdam, Spanje, New York. Nederland is zo ontzettend mijn thuis. Maar soms is voor m’n werk goed om niet thuis te zijn.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn bed.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Volgens mij heb ik niet echt markante eigenschappen. Als ik ze heb komen ze in mijn teksten naar buiten, niet in het echte leven. Misschien zorgt het feit dat ik altijd die uitlaatklep heb er wel voor dat ik in het echte leven geen rare eigenschappen heb. Oh wacht, trouwens wel: ik lust geen kaas.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Het Flevopark in Amsterdam: een prachtig park aan de rand van de stad, dat op sommige plekken nauwelijks als een stadspark voelt, maar eerder als een bos of moeras. Het werkt ook niet tegen dat er midden in het park een distilleerderijtje verstopt zit.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?  Elke keer dat ik de Javastraat inloop lijken er weer twaalf nieuwe bars of restaurants geopend te zijn, en ze zijn bijna allemaal leuk. Overdag zit ik graag bij Bedford Stuyvesant, ’s avonds bij Walters of het Badhuis op het Javaplein.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? ‘A home at the end of the world’ van Michael Cunningham herlees ik ieder jaar, omdat het mijn grootste voorbeeld is van een boek dat echter aanvoelt dan de echte wereld. Die mate van immersie is mijn doel als ik schrijf. ‘The world according to Garp’ van John Irving als masterclass in verhalen construeren, en als belangrijke les dat een publiek je zal volgen jouw wereld in, hoe vreemd hij ook is, als je ze maar genoeg verleidt om erin te stappen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? De CD ‘lost in the dream’ van The War on Drugs. Een prachtige, dromerige, lome cd die ergens halverwege een trip en een dagdroom inhangt. Een cd als een middagdutje met de ramen open op een warme zomerdag. Dat lijkt me een mooie overgang, die het onvermijdelijke misschien iets acceptabeler maakt.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Harry Potter.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn ouders.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Synedoche, New York van Charlie Kaufman.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Ik vind het niet erg om in opdracht te werken: het scherpt mijn ambachtelijke kunde en het brengt me in aanraking met onderwerpen en thema’s waar ik anders nooit aan zou denken. Ik vind het wel erg dat ik wegens tijdgebrek niet altijd de kwaliteit en aandacht kan leveren die ik wil. Financiële vrijheid zou voor mij zijn: de vrijheid om alleen projecten te hoeven doen die me inspireren, en de tijd om ze de aandacht te geven die ze verdienen.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Alles wat ik doe, binnen mijn werk en daarbuiten, heeft op een bepaalde manier met kunst te maken. Het is mijn werk, het is hoe ik m’n vrije tijd het liefst besteed, het is het kader van waaruit ik probeer de wereld te vatten.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Eva Gouda, de schrijfster met wie ik hoorspelseries schrijf.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Er zijn veel theatergezelschappen waar ik graag mee wil samenwerken, zoals Oostpool, Theater Utrecht, Toneelgroep Maastricht.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik ben net begonnen met werken aan mijn debuutroman. Dat is heel leuk, en spannend, en nieuw. Het is voor mij een volledig nieuw medium om verhalen in te vertellen, en ik kan niet wachten om daar in te duiken.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Moet het realistisch zijn? Zo nee, dan graag mijn lievelingsschrijvers Michael Cunningham, Dennis Kelly en Martin McDonagh. Liefst allemaal tegelijk, op een lange avond in de kroeg.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? De hoorspelserie ‘De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’ die ik schreef voor BNN-VARA is altijd te luisteren als podcast (o.a. op iTunes). Voor Shortreads (www.shortreads.nl) schrijf ik elke derde vrijdag een kort verhaal n.a.v. de actualiteit, en als alles goed gaat gaat mijn volgende theaterstuk in oktober 2018 in première (bij de groep Als de Beren Komen).

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Ik ben heel benieuwd naar Nederlandse kunstenaars die oude en nieuwe media combineren. Digitale verhalenvertellers, hybride schrijvers zoals Niels ’t Hooft of Sytze Schalk, podcastmakers, et cetera.


Hoe kun jij contact met mij opnemen?
koencaris@gmail.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s